Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


AL-QAEDA - STUDIU DE CAZ (Origini, Osama bin Laden)

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU DE CAZ:

AL-QAEDAA. Origini

Numele organizatiei teroriste Al-Qaeda, infiintata in anii'80 de catre Osama bin Laden, vine din substantivul qa'idah ce in limba araba inseamna fundatie sau baza si se poate foarte usor referi la o baza militara; articolul al intareste ideea de unicitate, este folosit pentru a conferi o mai mare importanta unei persoane, unei misiuni, unei cladiri etc. [1]

Intr-un interviu acordat in octombrie 2001, jurnalistului Tayseer Alouni, angajat al televiziunii arabe Al Jazeera, liderul gruparii explica originile numelui dat organizatiei sale: "Numele de Al-Qaeda a fost stabilit fara prea mult fast. As putea spune ca a fost doar o simpla decizie. Abu Ebeida El-Banashi, era cel care se ocupa in perioada declansarii luptei pentru eliberarea din Afganistan, de infiintarea si organizarea taberelor noastre din teritoriu; obisnuiam sa numim aceste asezari qa'idar - tabere. Astfel numele a ramas." [2]

Documentarul BBC "The power of nightmares" (puterea cosmarurilor), din 2003, contrazicea declaratia lui Osama bin Laden, legata de existenta unei organizatii cu numele de Al-Qaeda inca din anii '80. Conform documentarului, numele a fost popularizat in timpul procesului Manhattan, din 2001, dupa atentatul de la World Trade Center, indreptat impotriva lui bin Laden si a celor patru barbati acuzati de atacul cu bomba din 1998 asupra ambasadei americane din Nairobi.

Departamentul de Justitie american trebuia sa dovedeasca ca Osama bin Laden era liderul unei organizatii criminale, pentru a-l acuza astfel, in absenta de acte de terorism indreptate impotriva umanitatii.

Numele organizatiei cat si detalii legate de structura acesteia au fost furnizate de marturia lui Jamal al-Fadl, unul dintre cei patru barbati implicati in incedentul din Africa de Sud. Al-Fadl nu a pierdut nici o ocazie in a-si proclama apartenenta la aceasta grupare numita Al-Qaeda; el s-a numit chiar membru fondator al acesteia si un "angajat" extrem de important al lui bin Laden.

De asemenea, acelasi documentar releva faptul ca bin Laden a profitat de notorietatea acestor atentate de la World Trade Center si Pentagon, pentru a-si prezenta organizatia cu numele de Al-Qaeda ca fiind o unealta politica, cu o structura si scopuri bine definite.

In cazul procesului mai sus amintit, Jamal al-Fadl a declarat ca organizatia Al-Qaeda a fost infiintata imediat dupa incheierea conflictului din Afganistan si retragerea trupelor sovietice. "Infiintarea acestei organizatii a fost o decizie luata pentru a asigura continuitatea Jihadului." [3]

Conform acestuia, pe parcursul razboiului impotriva sovieticilor, bin Laden a fondat mai intai o alta grupare numita Mektab al Khidemat condusa de Abdullah Azzam.[4] Baza acestei organizatii a fost stabilita in Pakistan si a oferit antrenamente, suport financiar, locuri de ascunzatoare, musulmanilor ce treceau granita in Afganistan pentru a lupta.

In timpul retragerii sovietice, organizatia a fost dispersata, iar apoi a incetat sa mai functioneze ca o unitate, iar bin Laden a dorit crearea imediata a unei noi grupari care sa continue Lupta Sfanta pe alte fronturi. Astfel, o importanta intalnire a avut loc in localitatea Khost, din Afganistan, intre principalii mujahedini si la care pretinde ca a participat si Jamal al-Fadl. Intalnirea a avut loc la ineputul anilor '90.

Dar jurnalistul CNN, Peter Bergen, pretinde ca se afla in posesia unui document, datat 11 august 1988, ce contine o lista cu cei care au participat la aceasta intalnire de la Khost.

Al-Fadl a mai declarat, ca primul lider al noii organizatii formate denumita Al-Qaeda a fost Abu Ayoub al Iraki, inlocuit mai apoi de Abu Ubaidah al Banshiri, dar ca amandoi erau subordonati lui bin Laden. A existat chiar si o "tragere la sorti" a numelui noii organizatii. Aveau de ales dintre Al-Qaeda si Armata Islamica. Intr-un final s-au decis pentru prima varianta.

In aprilie 2002, gruparea si-a definitivat denumirea in Qa'idat al-Jihad ce se poate traduce ca "baza Jihadului". Conform analistului politic egiptean, Diaa Rashwan, acest fapt a avut loc datorita "fuzionarii si implicit a extinderii Al-Qaeda peste hotare, cu gruparea egipteana Al-Jihad, condusa de Ayman al Zawahiri, la mijlocul anilor '90.

Departamentul de Stat al SUA definea Al-Qaeda in 1995 drept: "Organizatie umbrela radicala sunnita infiintata pentru a recruta sistematic tineri musulmani, in cadrul acesteia. Aceasta are ca scop crearea de cat mai multe state musulmane in intreaga lume; de a-si infiinta regimente in intreaga lume, de a reduce influenta Vestului in Golf si de a provoca retragerea armatei americane din teritoriu, cat si de a transforma Ierusalimul intr-un oras musulman.

FBI considera momentul infiintarii gruparii Al-Qaeda, a Bazei ca fiind la inceputul anilor '80 si nu anii '90, dupa cum sustinea Jamal Al-Fadl in marturia sa. Organizatia a fost infiintata de Osama bin Laden si mujajedinii lui pentru a sustine eforturile generale din Afganistan, de a lupta impotriva sovieticilor. Retragerea trupelor rusesti, "victoria" , cum o numea Abdallah Azeem a reprezentat o motivatie extrem de importanta in extinderea luptei si pe alte fronturi - in late teritorii in care populatiei musulmane nu i se recunoasc drepturile.

Luptatorii jihadisti antrenati si formati in Afganistan au inceput sa "migreze" spre alte tari musulmane - cum ar fi Egipt, Arabia Saudita, Algeria cat si spre tari crestine si nu numai, din intreaga lume, avand deja experienta unui Jihad cat si dorinta de a continua sa lupte. Ura Statelor Unite, dusmania au fost indreptate impotriva Statelor Unite si a aliatilor acestora.

"Cam din jurul anului 1989, Al-Qaeda a inceput sa se dezvolte, sa isi extinda fortele si scopurile violente pe tot cuprinsul globului; gruparea Mekhlab al-Khidemat, ce a mentinut pe toata durata razboiului din Afganistan, legaturi cu musulmanii din intreaga lume, incluzand Pakistanul ,Siria cat5 si Statele Unite a decis sa se extinda, sa devina un nume mult mai inportant; si astfel a luat fiinta Al-Qaeda. " , declara in decembrie 2001, J.T Caruso, agend FBI in cadrul departametului antiterorism.

Noua grupare infiintata si-a continuat politica de recrutari masive din intreaga lume cat si pregatirea noilor membrii cu scopul de a mentine focul razboiului sfant viu.

Antrenarea luptatorilor din comandouri cuprinde sase tipuri de lectii: Legea Islamica si Jihadul, antrenarea in manipularea expozivilor, cu doua ramuri - incepatori si avansati, instruirea in ceea ce proveste folosirea armelor de dimensiuni reduse; antrenarea in vederea asasinatelor (arme, otravuri chimice si naturale) ;lupta corp la corp , cresterea puterii fizice si ultimul procedeu operativ de baza este recunoasterea obiectivului (observarea lui) si comunicarea lui.

B. Profilul unui lider - Osama bin Laden

Osama bin Laden - Usama bin Muhammad bin Laden cunoscut si ca Seicul Usama bin Laden, Printul, Emirul, Abu Abdallah, Seicul Mujahid, Hajj, Directorul, s-a nascut la 30 iulie 1957(cel mai probabil) , in Riyadh, Arabia Saudita fiind cel de-al saptesprezecelea fiu a lui Mohammad Bin Laden. Tatalui lui a ajuns dintr-un simplu taran, unul dintre cei mai cunoascuti si bogati constructori si antreprenori din Arabia Saudita. Mama lui Osama bin Laden era palestiniana si a fost cea mai favorizata dintre cele zece sotii ale tatalui sau, iar el fiu preferat al acestuia.

Dupa ce a fost educat la scoli din Jiddah, portul principal de pe coasta Marii Rosii, din Laden a studiat managementul si economiala Universitatea Regele Abdul Aziz, tot din Jiddah, intre anii 1974-1798.

Cand firma de constructii a familiei sale a inceput sa se ocupe de reconstruirea unor moschei din orasele sacre Mecca si Medina, in 1973, bin Laden a facut o pasiune religioasa pentru Islam; de atunci a inceput sa predice despre necesitatea interventiei armate pentru a-i elibera pe cei asupriti cat si despre neecesitaea existentei monoteismului in intreaga lume; asociindu-se cu o seir ede grupari fundamentaliste islamice ce ii impartaseau conceptiile.

Dar adevarata sa obsesie a inceput in 1979, cand Uniunea Sovietica a invadat Afganistanul musulman. Viziunea sa asupra lumii- a unei lupte continue intre Islam si Occident l-a determinat sa se alature mujajedinilor din Pakistan, doar la cateva zile dupa invazie.

La inceputul anilor '80, s-a intors acasa pentru a finanta, recruta, transporta si antrena o forta voluntara de musulmani, veniti din intreaga lume, forta coalizata in Frontul Salvarii Islamice(ISF) ,care sa lupte alaturi de mujahedinii afgani.

Bin-Laden a fost co-fondator al Biroului Serviciilor Mujahedinilor - Maktab al-Kidamar, transformandu-l apoi intr-o retea internationala, Al-Qaeda, care a recrutat fundamentalisti islamici cu pregatire speciala; inclusiv ingineri, medici, teroristi si traficanti de droguri.

In plus, acesta si-a oferit serviciile firmei sale pentru constructia unor noi drumouri prin munti pentru a facilita astfel mobilizarile inspre Afganistan.

Dupa dizolvarea ISF, ca urmare a incetarii in 1989 a conflictului din Afganistan, Osama bin-Laden s-a intors in Arabia Saudita. De aici, a inceput sa se amestece prin declaratii si mai apoi prin atentate in politica altor state musulmane; cum ar fi Irak, printr-o serie de declaratii incendiare importriva lui Saddam Hussein.

Invazia americana din Kuweit, din 2 august 1990, provoca noi reactii din partea liderului Al-Qaeda: el a sfatuit guvernul saudit sa nu isi mai compromita legitimitatea islamica invitandu-i pe americanii infideli in Arabia Saudita. La inceput a fost ignorat iar mai apoi fortat sa se mute impreuna cu familia sa in Sudan, in 1991.

Sudan a devenit baza operatiunilor terosiste ale organizatiei Al-Qaeda. Aici,infiintat si construit cel putin trei tabere de antrenament in cooperare cu regimul sudanez, iar compania sa de constructii lucra direct cu oficialitatile militare sudaneze transportand si antrenand teroristi, in interirorul acestor tabere.

In perioada 1992-1996, bin Laden a construit si echipat 23 de tabere de antrenament pentru mujahedini. De asemenea, in timp ce se afla in Sudan a infiintat un sistem de finantare in sprijinul activitatilor teroriste din intreaga lume.

In 1992, Osama si-a indreptat atentia asupra Egiptului incercand sa bombardeze baza militara americana de la Yemen; iar in 1993 a atacat Somalia.

Trei ani mai tarziu, expulzat fiind inca din 1994, (i s-a retras cetatenia saudita) s-a mutat in Afganistan.. Aici a construit o fortareata militara langa Kandahar, sub protectia guvernului afgan. De aici, bin Laden continua sa isi finanteze taberele de antrenament si activitatile militare.

In 1998, televiziunea Al-Jazeera a difuzat primul interviu televizat in araba, unde bin Laden a recunoascut amestecul grupari sale Al-Qaeda in atentatul din Somania, impotriva trupelor americane: " Din rapoartele primite de la fratii nostrii, participanti la Jihadul din Somalia, am aflat despre slabiciunea, fragilitatea si lasitatea trupelor americane. Doar optsprezece dintre ei au fost ucisi. Totusi, au laut-o la fuga adanc fustrati dupa ce au trambitat atat despre Noua Ordine Mondiala. "

3 elicoptere americane de tip Blck Hawk au fost doborate in Somalia pe 2 si 4 octombrie 1993. Un oficial al S.U.A a declarat ca priceperea cu care s-a tras in acele elicoptere nu putea fi a unos somalezi care au invatat singuri sa manevreze aruncatoare de grenade.

In procesul Manhattan, din 2001, unul dintre acuzati, Mohammad Odeh a marturisit ca au existat baze Al Qaeda si in Somalia. Cei ce se opuneau prezentei trupelor americane in teritoriu erau pregatiti si finantati de catre bin Laden.

O alta dovada a implicarii Emirului in incidentele din Somalia este o scrisoare, redactata in 1997 de catre Haroud Fazil, membru Al-Qaeda, al celulei Kenyene.      

Scrisoarea era adresata conducerii Al-Qeda si are caracterul unui raport : "America stie foarte bine ca tinerii care lucreza in Somalia si care sunt adeptii Seicului (ai lui bin Laden) sunt cei care au organizat atacurile impotriva americanilor de acolo. "

Cu un an inainte de interviul acordad televixiunii Al Jazeera, in 1997 bin Laden a declarat pentru CNN ca una sintre cele mai mari realizari ale sale, cat timp a stat in Sudan, a fost rolulk indeplinit de arabii sai afgani, in 1993, in uciderea soldatilor americani.

Pentru ca negase in mod repetat implicarea lui in atacurile din Arabia Saudita din 1995 si 1996, impotriva trupelor americane, ca si rolul direct in atacul cu bomba asupra amabasadelor U.S.A din Africa, din 1998, este surprinzator ca si-a recunoscut, chiar si tangential, amestecul in acesta operatiune anume.

Desi rolul sau ramane neclar, deoarece se bazeaza doar pe declaratiile acestuia, si a fost pus la indoiala si de unii oficiali americani, coordonatorul Departamentuluide Stat pentru lupta impotriva teorismului, ambasadorul Philip C. Wilcox Jr. , declara in 1997, pentru CNN: "Il credem pe Bin Laden pe cuvant." [10]

Forta formata din 28000 de mii de soldati americani a fost trimisa in Somalia de catre presedintele George Bush Jr. In prima saptamana a lunii decembrie a anului 1992, ca facand parte din misiunea ONU de ajutorare a somalezilor.

Al-Qaeda a considerat sosirea acelor trupe , la doar doi ani dupa ce Statele Unite isi cantonase mii de soldati in Arabia Saudita, o strategie de preluare a controlului asupra unei parti tot mai insemnate din Lumea Musulmana. Prin urmare, comitelui fatwa al organizatiei a lansat apeluir de atac asupra trupelor americane din Somalia, sustinand ca trebuie retezat capul sarpelui.

In noiembrie 1996, la doar cateva luni de ma lutarea sa in Afganistan, Abdel Bari Aatwan, editorul ziarului Al-Quds Al-Arabi s-a dus sa il intalneasca pe bin Laden in pestera din muntii afgani, unde locuia. Acesta marturisea: " Nu era prea confortabil dar nu parea sa il deranjeze. Isi construise o locuinta destul de rudimentara, din crengi de copac. Avea sute de carti, mai ales studii religioase. L-a numit pe Azzam, metorul sau, un om demn de o natiune. Mottoul acestuia era acum si al lui bin Laden: "Doar Jihadul si pusca; fara negocieri. "Bin Laden credea cu tarie ca Jihadul este o necesitate absoluta pentru reinstaurarea Califatului, visul tuturor musulmanilor din lume - de a fi uniti sub un singur conducator. [..] Am dormit pe un pat sub care erau depozitate grenade. In jurul lui era cam 20-30 persoane: egipteni, sauditi, yemeni si afgani.Mi s-a parut un om simplu, care nu incerca sa impresioneze. Nu s-a caracterizat nicodata ca fiind un lider islamic. [] Adeptii sai cred cu adevarat in el. "

Din noul sau refugiu, bin Laden a lansat o serie de comunicate din ce in ce mai radicale incepand cu "Declaratia de Jihad constra amercianilor care ocupa tara celor doua locuri sfinte" , din 23 augost 1996.

Acest apel impotriva prezentei americane din teritoriile islamice a schitat o analiza a politicii americane in Orientul Mijlociu, de la atacurile presedintelui american

Franklin D. Roosvelt asupra regimului saudit, acuzat de coruptie si anti-islamism, pana la discutii asupra viziunii unor savanti musulmani asupra relatiilor cu non-musulmanii de-alungul secolelor.

In declaratie, bin Laden afirma: "Musulmanii si-au dat seama ca reprezinta principala tinta a agresiunii din partea coalitiei evreilor si a cruciatilor (cum ii numeste pe occidentali) [] Ultimul dintre aceste atacuri constituie cel mai mare dezastru de la moartea Profetului (odihnesca-se in pace) : ocuparea tarii celor doua moschei sfinte, patria Islamului. " [12]

Seicul isi incheie declaratia cu o chemare la arme: " Frati musulmani din toata lumea..Fratii vostri din tara celor doua locuri sfinte si din Palestina au nevoie de sprijin. Va cer sa va alaturati lor impotriva dusmanilor care sunt si ai lor si ai vostri deopotriva-israelienii si americanii- provocandu-le tot raul posibil. " [13]

Incepand cu anul 1998, scena era pregatita pentru cele mai spectaculoase atacuri teroriste puse la cale de bin Laden iar unul dintre acestea a fost bombardarea aproape simultana a amabasadelor americane din Tanzania si Kenya. Membrii Al-Qaeda au numit atacul din Kenya operatiunea Sfanta Kaaba (dupa altarul de la Mecca, considerat locul cel mai sfant al lumii musulmane) ; atentatul din Tanzania a primit numele de cod Operatiunea al-Aqsa, dupa moschea din Ierusalim, care reprezinta al treilea loc sfant al Islamului.

Pe data de 28mai 1998, cu trei luni inainte de atacuri, Emirul a dat un interviu postului ABC News in Afganistan, prin care cerea ca toti americani sa fie ucisi: " Nu facem nici o diferenta intre cei care poarta uniforme militare si civili; sunt cu totii niste tinte pentru noi. " iar atentatul de la 11 septembrie 2001, a demonstrat acest lucru. Bin Laden e in razboi cu Statele Unite iar razboiul sau este unul politic, justificat de viziunea sa asupra Islamului, indreptat impotriva simbolurilor institutiilor puterii politice si economice americane. A atacat astfel Turnurile Gemene si Pentagonul.

Tragedia de la World Trade Center a fost provocata de bin Laden si pentru a da nastere unui conflict intre civilizatii. La o luna dupa atacurile impotriva New York si Pentagonului, un jurnalist arab l-a intrebat pe liderul Al-Qaeda: " Ce parere aveti despre asa zisul razboi intre civilizatii? Pronuntati mereu cuvinte de genul cruciati, si altele de aceeasi factura; inseamna asta ca sunteti adeptul uni razboi intre civilizatii? . Bin Laden a raspuns: "Fara indoiala. Cartea Sfanta (Coranul) o spune foarte clar. Evreii si americanii au pus la cale acest apel pentru pace mondiala. Dar aceasta pace este doar o poveste; un drog pentru ca toti musulmanii din intreaga lume sa fie exterminati cat mai repede. "

Intr-un alt interviu acordad televiziunii arabe Al-Jazeera, in 2001, la o luna dupa atacurile din S.U.A , bin Laden marturisea: " Natiunea Islamica a raspuns la apel. Daca instigarile noastre si atacurile impotriva americanilor sunt considerate crime, atunci sa lasam instoria sa ne judece de faptul ca suntem sau nu criminali.. Este datoria noastra sa raspundem la fel. Legea ne permite acest lucru [..] Turnurile reprezentau puterea politica . Nu sunt scoli elementare. Cei care lucrau acolo reprezentau cea mai mare putere economica a lumii. Ascum vor trebui sa isi rescrie cartile. Vom face si noi la fel ca ei. [] Nu trebuie blestemata orice forma de terorism; exista si terorism binecuvantat. America si Israelul sunt tari cu adevarat teroriste. Noi practicam terorismul sfant. "

Daniel Benjamin, director al departamentului pentru amenintari transnationale de la Casa Alba, din timpul mandatului presed intelui Bill Clinton explica: " Bin Laden urmareste o schimbare atata de radicala incat sfideaza orice concept despre negociere. Scopul organizatiei nu este de a purta negocieri cu Occidentul. Pe bin Laden nu il intereseaza doar sa infiga stegulete pe hasta lumii. Ceea ce urmareste el este sa poata conta pe o armata clandestina de militari si de sustinatori, capabila sa duca un Jihad care sa inlature a priori orice posiblitate a vreunui compromis. Persoanele implicate, apreciate asr fi mai mult de 50 000; sunt veterani ai rezistentei afgane din anii '80 si militanti islamici radicali raspanditi in evantai in intreaga lume. Bin Laden vrea sa poarte un razboi, nu sa caut o solutie in cadrul situatiei existente. Crede ca violenta are o justificare divina si ca scopurile marete cer varsari de sange pe masura. E oare asta dreptate? "C. Organizare. Anatomia unui imperiu

Al- Qaeda este organizata pe doua niveluri: unul vertical cu bin Laden, Emirul general, pe treapta cea mai inalta a piramidei si un altul orizontal, constituit din 24 de grupuri inarmate. Organigrama verticala este formala, iar cea orizontala este informala.

Pe scara ierarhiei ii urmeaza Emirului, Ayman al-Zawahiri, consilierul sef al acestuia, membru fondator al organizatiei. Este stimat si admirat in cadrul gruparii nu numai datorita eruditiei si a profesiei de medic, ci si pentru renumita cariera ca lider al gruparii teroriste egiptene Jihadul Islamic.

De bin Laden depinde direct Shura Maylis sau Consiliul Consultant - un consiliu care primeste rapoarte directe din partea a patu comisii: religioasa, economica, militara si cea pentru comunicatii.

Acest consiliu elaboreaza, discuta si aproba cele mai importante planuri politice si pune la cale operatiunile teroriste; de asemenea alcatuieste si textele proclamatiilor si ale comunicatiilor.

Membrii respecivelor comisii sunt alesi de bin Laden personal si nu executa decat ordinele primite de la emirul general si de la comandantii operativi.

Cele mai reprezentative comisii sunt:

Comisia Religioasa - cea care se ocupa su predicarea si raspandirea modelului ismalic extremist Al-Qaeda cat si de problemele juridice, raspunzand cu justificarea actiunilor gruparii;

Comisia Economica - comitetul de finante administereaza patrimoniul corporativ al gruparii, printre care o agentie de voiaj si alte cateva firme: Taba Investments se ocupa cu tranzactiile pe pietele valutare; o alta firma a lui bin Laden are ca obiect de activitate importul si exportul de bunuri necesare; Thermar-al-Birbaraka detine si exploateaza ferme de pe tot intinsul Orientului Mijlociu, care produc susan, porumb alb; Al Hijra este implicata in cele mai importante proiecte de constructii ce se executa in Orientul Mijlociu iar lista poate continua.

O alta sursa de venit o reprezinta "tributul" platit de anumite state din Orientul Mijlociu (cazul Siriei) in schimbul promisiunii lui Osama bin Laden de a nu organiza celule Al-Qaeda pe teritoriul lor. Aceasta sursa de venit este similara cu danegeld, tributul platit de catre regii anglo-saxoni razboinicilor vikingi.

Un diplomat occidental din Pakistan declara ca Bin Laden le-a dat talibanilor milioane de dolori pentru proiecte de constructie in zona Kandahar: o moscheie uriasa, un baraj si proiecte in domeniul agriculturii..

De asemenea, el continua sa primeasca o multime de donatii din partea simpatizantilor, mai ales oameni de afaceri sauditi sau din Emirate. Un asemena adept ar putea fi Khalid bin Mahfauz, care se afla sub arest la domiciliu in Arabia Saudita, din 2006, acuzat de transferarea unor fonduri din Banca Comerciala Nationala, gigantul financiar detinut de familia sa, catre grupuri afliate lui bin Laden.

Emirul foloseste banci care opereaza dupa principiile islamice, precum Banca Islamica Dubai, din Emiratele Arabe Unite, una din primele banci din lumea moderna care lucreaza fara nici un fel de dobanda.

Fondurile ciscula intre celulele Al-Qaeda din intreaga lume prin curier, iar altele prin intermediul vechiului sistem havala - care opreaza de mult in Asia si Orientul Mijlociu, si incare banii , sume mai mici sau mai mari, sunt trimisi printr-o serie de indivizi de incredere, dupa doar o strangere de mana. [18]

Comisia militara - este cea care asigura recrutarea si instruirea combatantilor; asigura instructori, arme si toate resursele necesare pentru comandourile imprastiate in toata lumea.

Conform manulalui de Jihad al gruparii Al-Qaeda, intitulat: "Declaratia Jihadului impotriva tarilor tirane" , descoperit pe data de 10 mai 2001, in apartamentul membrului Al-Qaeda Nazir al Wdih Raghie, din Manchester, Marea Britanie si apoi tradus in engleza si folosit ca proba acuzatorie in procesul Manhattan din 2001, organizarea militara a gruparii este bazata pe trei principii fundamentale fara care nu poate functiona.

Primul principiu este cel al Comandamentului militar - acesta trebuie sa supraveheze si sa raporteze constant despre starea instruirii recrutilor, despre "siguranta" locurilor alese pentru atacuri, procedurile militare, stategiile adoptate, construirea bombelor, amplasarea acestora, alegerea celor mai indicati jihadisti etc.

Cel de al doilea este alegerea membrilor individuali, a soldatilor. Recrutatile se fac din intreaga lume si trebuie respectate anumite standarde cum ar fi trecutul acestora care trebuie foarte atent inverstigat cat si trecutul familiilor acestora. Un luptator adevarat trebuie sa inteleaga pe deplin acest Razboi Sfant al gruparii. El trebuie sa fie capabil de sacrificiul suprem - al martiriului.

Iar cel de-al treilea principiu este definirea exacta a unei strategii. Pentru inceput trebuie adunate informatii despre dusmani, despre locul posibli al atentatului, instalatiile din jur (apa, electricitate, etc) cat si studierea detaliata a cladirilor vecine. Datele necesare trebuie sustrase frauduros daca nu pot fi obtinute pe cai normale.

Cei ce ii surprind pe membrii Al-Qaeda sustagand documente trebuie ucisi- existenta martorilor trebuie aliminata cu desavarsire. [19]

Fiecare membru implicat trebuie sa isi respecte intru-totul sarcinile primite. Inainte de a i se distribui aceste sarcini el trebuie testat. Incompetenta si semtimentul de teama pentru propria viata sau sentimentul de mila nu trebuie sa existe.

O conditie esentiala este ca acesti "soldati" sa fie musulmani . Un necredincios ( un evreu, un crestin) nu poate intelege scopurile Islamului si datoria suprema a oricarui musulman.

Disciplina estre de asemenea esentiala. Ea reflecta faptul ca un membru respecta ordinele ce ii sunt date de catre comandanti. Religia musulmana impune o disciplina stricta conform vorbelor Lui Allah: " Pace voua ce credeti! Ascultati de cuvantul Lui Allah si dati ascultare mesagerului acestuia in toate . Pentru cei ce cred si respecta Allah isi va deschide Portile. "

Natura plina de pericole in care trebuie sa lucreze un jihadist implica o rezistenta fizica, metala si intelectuala deosebit de ridicata care nu este usor de gasit in oricine.

Pentru o grupare terorista comunicarea este vitala. M,embrii unei celule nu trebuie nicodata sa se intalneasca cu totii in acelasi loc si pe cat posibli ei trebuie sa comunice intre ei. Conversatiile, atunci cand trebuie sa aiba loc trebuie sa fie scurte, concise, codate, date usor de memorat . O verificare a mijloacelor de comunicare, daca este vorba despre un telefon sau un e-mail trebuie atent controlate. Vocea, in cazul convorbirii telefonice este obligatoriu sa fie distorisionata. In cazul descoperirii unor aparate de inregistrare montate de dusmani acestora li se vor da informatii false pentru a-i deruta.

Desi atacurile din Kenya si Tanzania au fost planuite cu doi ani inainte de producerea lor, bin Laden nu s-a intalnit decat odata cu al Owhali, comandantul celulei Al-Qaeda din teritoriu. Cei care cau fost desemnati pentru misiuni au fost alesi, "intervievati" , si supraveheati pe toata durata pregatirii de catre al Qwahali.

Conform jurnalistului Jason Burke, anganjat al contidianului The Observator,

din Australia, intr-un numar din septembrie 2001, secretul gruparii Al-Qaeda actioneaza ca un comandant ce trebuie sa stie totul despre tot. Organizatia actioneaza ca un catalizator, un coordonator ce aduna la un loc elementele dispersate in intreaga lume - o parte in Afganistan, o alta parte din tara ce va fi atacata,a ltele din locurile de unde sunt alesi soldatii iar otate aceste aspecte contureaza impreuna o operatiune.

Ahmed Ressam, omul care a incercat sa se arunce in aer pe aeroportul din Los Angeles, in anul 2002, nu a avut o conexiune directa cu bin laden. El a recunoascut ca a urmat invataturile si sfaturile liderului dar ca nici macar o data nu a avut un contact direct , nici macar telefonic cu acesta. Invataturile de care vorbeste Ressam aun fost inregistrate video si difuzate in intreaga lume, nu doar in Orientul Mijlociu, cu cateva luni inainte de acest atac esuat din Los Angeles. Imaginile aratau trupe israeliene cum trgeau in protestatarii palestinieni in anul 2000 cat si imagini cu modul de antrenament din interiorul bazelor Al-Qaeda.

Nici Ramzi Yousef, cel care a provocat primul atentat de la World Trade Center, din 1993, nu l-a intalnit vreodata pe Osama bin Laden. Ordinele si planul i-au fost transmise de Abu Musab al Zarqawi, prin e-mail.

Bazele de antrenament tin tot de Comisia Militara. Locurile alese pentru antrenament trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa se afle la o distanta apreciabila de locurile populate de civili; sa odere o asistenta medicala bine pusa la punct; trebuie sa prevada un sistem de antrenamente complet - fizic si mental (studierea doctrinei islamice, a principiilor ei fundamentale) ; locul ales trebuie sa aiba cai de acces mai accesibile ( in cazul unor locatii in munti aparate de zbor trebuie sa existe neaparat) ; taberele trebuie monotorizate tot timpul - nimeni in afara de instructori si "elevi" nu trebuie sa stie de locul amplasarii taberei. Instructia se face impartind recrutii in grupuri mici si in functie de abilitati.

Locurile operationale, de exemplu apartamente inchiriate, hoteluri (intotdeauna retrase si neostentative) , case, trebuie alese cu grija, in functie de tinta operationala, cat si de amploarea acesteia (pregatirea cantitatii de explozibil, numarul celor implicati etc. ) ; intotdeauna trebuie asigurate caile de evacuare, cele mai usoare pentru cazul in care operatiunea devine riscanta.

Dupa atentatul din 1993, Yousef a disparut timp de doi ani, calatorind in Thainlanda, Filipine si Pakistan, unde a stat in Peshawar, intr-o casa de oaspeti a lui bin Laden, numita Beit-al-Shuhada, Casa Martitilor. Acesta avea sa marturiseasca ulterior , unui agent FBI ca petrecuse 6 luni , inainte de World Trade Center, intr- tabara Al-Qaeda din Afganistan, invatand sa faca bombe artizanale si terminand prin a deveni el insusi instructor in utilizarea explozibililor . La dispozitivele pe care le fabrica folosea ceasuri marca Casio, o semnatura distincta a organizatiei Al-Qaeda.

La sfarsitul anului 1994, Yousef a fost localizat in Mnila, Filipine in urma unui experiment esuat cara a declansat alarma de incendiu a apartamentului inchiriat , dar a reusit sa scape de autoritatile filipineze. Un an mai tarziu, acesta fost arestat in Islamabad, de catre agentii FBI.

Comisia militara , de o importanta vitala pentru structura si Al-Qaeda, este condusa de Mohamed Atef. Acesta este considerat de catre oficalitatile americane responsabil de sugerarea si organizarea atacurilor de la World Trade Center din 1993 si respectiv       2001.

Al-Qaeda mentine si sponsorizeaza cel putin patru baze de pregatire in Afganistan, in cadrul carora se "predau" tehnicile de fabricare a explozibilului, tehnici de deghizare, sabotare si rapire, deturnari de aeronave, autobuze etc.

Intr-una din aceste baze, cea din muntii Hindu-Kush, a fost pregatit si si Mohamed Rshid Daoud al Owahali, unul dintre cei patru membrii Al-Qaeda ce au depus marturie in 2001, in procesul Manhattan.

Al Owhali acea deja pregatirea religioasa formata. Nascut in Liverpool, s-a mutat mai apoi in Arabia Saudita, unde a urmat cursurile unei madrasah [24] , in Riyadh. A citit carti despre martirii musulmani si a audiat discursuri ale seicului orb Omar Abn al-Rahman, comdamnat si el in anul 1995, pentru participarea la conspiratia ce viza aruncarea in aer a unor importante edificii din New York.

Cand al-Owhali si-a terminat instruirea in tabara terorista Al-Qaeda, in Afganistan era haos. Guvernul de coalitie etnica al lui Ahmad Shah Massoud se confrunta cu o rebeliune a pashtunilor, populatie majoritara in aceasta tara. Militia fundamentalistilor islamici care ataca guvernul lui Massoud era alcatuita din talibani condusi de mullahul Mohamed Omar al-Owhali, ce a luptat alaturi de acestia si au inlaturat in 1996 guvernul de coalitie etnica. Participarea la aceasta lupta i-a inlesnit aceesul in taberele de elita ale Jihadului, unde teroristii erau antrenati in operatiuni de spionaj, de rapire si de deturnare.

In cadrul pregatirii pentru operatiuni speciale, al Owhali a urmat un curs intensiv de folosire a armamentului special. Conform manualui Al-Qaeda sunt enumerate:

arme albe - sarma, cutit, teava;

otravuri;

pistoale si pusti;

explozibili. [25]

Apoi a fost antrenat in diferite metode de tortura, fizica si psihica. Manualul descrie o serie de metode de tortura psihologica: subminarea identitatii - persoanei in cauza i se da un numar el nu mai are trecut, subminarea moralului prin intrebuintarea insultelor, a blestemelor, a amentintarilor cu moartea indreptate catre familia acestuita cat si izolarea subiectului de catre societate si de viata publica intr-un loc pustiu si refuzul de a i se oferi informatii, cu scopul de a-l face sa se simta singur. [26]

Al-Owhali si-a incheiat instruirea in operatiuni speciale si a fost desemnat sa serveasca in Garnizoana a treia de martiri, grupa I, a diviziei El Bara bin Malik, apartinad Armatei de Eliberare a Pamanturilor Sfinte Islamice.

Operatiunile teroriste se repartizeaza intre doua comandouri. Unul studiaza obiectivul din punct de vedere logistic, se monitorizeaza orice miscare, furnizeaza arme si pregateste expozibilili. Celalalt grup aduce in mod concret la indeplinire operatiunea. Grupurile trebuie sa comunice cat mai putin intre ele; adesea doar niste numere, nu isi cunoasc numele adevarat. Daca este necesar sa se intalneasca, se vor evita locurile aglomerate, pentru a a putea permite astfel o mai buna supraveghere a locatie. Intotdeauna trebuie sa se aiba in vedere o alternativa a locului de intalnire. Precautia trebuie sa existe intotdeauna.

Oeganizatia Al-Qaeda acorda o atentie obsesiva detaliilor pentru a-si putea proteja astfel membrii si operatiunile. Totul trebuie planuit din timp, iar fiecare participantisi are sarcinile extrem de bine trasate. Esecurile nu pot provoca dsecat rusine. Din inchisoare, unde se afla si la ora actuala, al-Owahali este neconsolat. Spune ca i-ar placea sa moara, dar adauga ca: "sa mori dupa misiune nu mai este martiriu, ci sinucidere; iar sinuciderea este tabu in credinta islamica. "

A.   Ideologie si scopuri

Conform unui articol intitulat "Reteau Terorii lui bin Laden" , publicat pe site-ul www.infoplease.com, pe data de 5 noiembrie 200, principalul scop al gruparii este acela de a inlatura orice urma a prezentei si influentei americane in tarile muslumane, in special din Arabia Saudita; izgonirea "necredinciosilor" va putea permite mult mai usor nimicirea statului Israel.

Bin Laden doreste sa uneasca toate tarile musulmane sub un singur steag, prin forta daca este si va fi necesar, o natiune Islamica trebuie sa ia nastere.

In Fatwa (Declaratia Frontului Islamic Global) din 23 februarie 1998, intitulata "Jihad impotriva evreilor si a cruciatilor", semnata de cinci lideri islamici deosebit de important: Seicul Osama bin Laden; Ayman al Zawahiri, emir al gruparii Jihad din Egipt; Abu Yasir Rifa'i Ahmad Taha,liderul organizatiei teroriste Egiptul Islamic; Shaykh Mir Hamzah, membru al gruparii pakistaneze Jamiat-ul-Ulema e-Pakistan si Fazul Rahman, emir al miscarii johadiste din Bangladesh se da un ultimatul acestor doua popoare: vor pleca de una voie sau vor fi complet distrusi.

Peter L. Bergman, autorul lucrarii din 2002 "Raboiul Sfant S.A- in inima lumii secrete a lui Bin Laden" , considera drept cheie al intregii Declaratii de inaugurare a Frontului Islamic Global preambulul acesteia: " De cand Allah a lasat a lasat Peninsula Araba, i-a creat deserturile si marile, n-a mai avut loc un astfel de dezastru ca acela al legiunilor straien care s-au raspandit precum ciuma [..] Cu sapte ani in urma, America a ocupat taramul cel mai de sacru al Islamului: Pensinsula Araba. I-au furat resursele impunandu-si vointa asupra conducatorilor ei, umilindu-i populatia si ingrozindu-i vecinii. Iisi foloseste propria lege in Peninsula, ca o arma in lupta imotriva popoarelor islamicevecine. Dovada cea mai clara a fost atunci cand americanii au mers parea departe in agresiunea lor impotriva poporului din Irak. In ciuda distrugerilor provocate, a numarului de victime care depasteste un milion de irakieni, americanii incearca inca sa repete aceste masacre ingrozitoare, de parca nu ar fi satisfacuti de tot ce au facut. Vin acum sa elimine si ceea ce a mai ramas din acest popor si sa-i umileasca pe vecinii sai musulmani. Desi obiectivele acestor razboaie sunt religioase si economice, americanii servesc in plus statul evreu, care ocupa Pamantul Sfant si ucide acolo musulmani. [..] Toate aceste crime si calamitati constituie o declaratie explicita de razboi a americanilor impotriva Lui Allah, a Profetului sau si a musulmanilor. Pornind de la toate acestea si ascultandu-L pe Cel Atotputernic, lansam catre toti musulmanii urmatorul indemn: Lupta impotriva americanilor si a aliatilor lor, uniderea lor, fie ei si civili sau militari, este o obligatie pentru fiecare musulman capabil sa faca ceva, oriunde ar trai el. In numele Lui Allah chemam toti musulmanii, care cred in Allah si cer mantuire, sa asculte ordinul Lui si sa ucida americani, sa le fure bunurile, oriunde, oricum si cum e posibil. Ii chemam de ademenea pe invatatii musulmani, pe liderii lor religiosi, pe tinerii credinciosi si pe soldati sa lanseze un raid impotriva soldatilor americani ai Satanei si ai aliatilor Diavolului. " [28]CIA considera aceasta fatwa o prima justificare explicita a atacurilor impotriva civililor americani din intreaga lume. FBI o numea "un rezumat al atacurilor de pana atunci. " [29]

Pentru bin Laden era doar o declaratie de credinta. Conform comunicatului lui al-Zarqawi, consilierul sef a lui bin Laden, postata pe forumul islamic, "fortareata islamica" , scopul principal al gruparii este: " de a-i uni pe toti musulmanii si sa dea un guvern care sa urmeze Legile Sfinte ale Califatului. [] singura cale de a face acest lucru este prin forta; prin urmare Al-Qaeda trebuie in primul rand sa submineze puterea guvernelor corupte ale necredinciosilor cat si pe cele musulmane aflate sub influenta Vestului (S.U.A) infidel. " [30]

Pentru a reusi toti musulmanii din lume trebuie sa se implice.

In dexlaratia sa, aderesata intregii natiuni musulmane , al-Zarqawi saluta celulele Al-Qaeda de pe tot cuprinsul globului: " Reteaua noastra reprezinta o forta mareata de temut - suntem o retea multi-nationala: islamistii nostrii se afla in Afganistan, Alegeria, Bosnia, Cecenia, Filipine, Yemen, S.U.A , Europa, in fosta Uniune Sovietica, in Orientul Mijlociu. Trebuie sa distrugem influenta Vestului, nu doar in Peninsula Araba, ci in intreaga lume. "

J.T Caruso, specialist FBI in terorismul international delcara in decembrie 2001: " Unul din scopurile principale ale gruparii Al-Qaeda a fost de a inlatura orice prezenta americana armata din Peninsula Araba. Declaratiile religioase ale liderului Osama bin Laden au indicat clar cauzele atacurilor fin Kenya, Tanzania, Somalia, si acum, odata cu aceasta tragedie, de la World Trade Center. Au vrut si vor cu orice pret (Al-Qeda si gruparile ei afiliate) , chiar daca vor ucide in continuare mii de civili, sa se razbune. Natiunea americana este o natiune unita iar o astfel de tragedie, de asemenea proportii o va suda si mai mult. Daca Osama bin Laden este de parere ca astfel ne va fi subminata natiunea, se inseala. Vom continua sa fim prezenti oriunde va fi nevoie de ajutorul noastru. "

La un an de la tragedia World Trade Center, din 2001, cotidianul britanic The Observer publica la 24 noiembrie "Scrisoarea adresata de catre bin Laden poporului american. Documentul aparuse mai intai pe un forum arab iar mai apoi a fost tradusa in limba engleza si publicata in intreaga lume.

Prin aceasta noua fatwa, liderul gruparii Al-Qaeda chema din nou la lupta pe toti musulmanii din intreaga lume cat si explica cauzele Jihadului impotriva statului american: " Razboiul Sfant trebuie sa continuie, aveti permisiunea de a va ridica impotriva a toti acelora ce nu cred. Luptam impotriva voastra pentur ca ne-ati atacat si continuati sa o faceti. In primul rand in Palestina care se afla sub ocupatie militara straina de aproape 80 de ani. Britanicii, sprijiniti de voi au daruit pamantul noastru sfant evreilor care il ocupa de peste 50 de ani; ani in care populatia musulmana din teritoriu a suportat tirania, crimele, opresiunile, distrugerile, expluzarile evreilor. Creearea si existenta statului Israel este una dintre cele mai mari nedreptati facute noua, iar voi sunteti responsabilii principali ai acestei nedreptati. Nu este nevoie sa dovedesc nivelul la care S.U.A isi ajuta criminalii evrei.. Este de la sine inteles. Creearea Israelului este o crima ce trebuie indreptata.. Fiecare persoana sau natiune care a participat la infaptuirea acestui dezastru, de a le oferi evreilor ce ne apartine, va plati si foarte scump; altfel nu vor intelege suferinta noastra decat suferind si ei la randul lor. [..] Sangele varsat de Palestina trebuie razbunat. Voi, trebuie sa aflati un lucru: Palestina nu este singura, musulmanii de acolo nu plang singuri, vaduvele de acolo nu jelesc singure iar copiii de acolo nu sunt orfani, sunt ai natiunii musulmane.

Mai apoi ne-ati atacat in Somalia, iar apoi v-ai maniat acuzandu-ne ce v-am ucis soldatii; noi doar ne-am aparat si am vrut sa parasiti tara - nu aveti ce cauta in tarile musulmane, ne putem ajuta si singuri. I-ati sprijinit pe rusi impotriva noastra in Cecenia, in Kashmir a trebuit sa influentati guvernul indian sin in Liban i-ati ajutat pe evrei sa ne macelareasca. Sub supravegherea voastra, datorita amestecului vostru, guvernele anumitor tari musulmane s-au inotrs impotriva gruparii Al-Qeda si au inceput sa ne vaneze. Aceste guverne s-au predat evreilor si voua voua predandu-va o mare parte a teritoriului palestinian , condamnandu-si populatiile la moarte. Este obligatia noastra Sfanta de a inlatura acele guverne si de a va distruge"ciuma" raspandita. Ne furati "viata" si petrolul la preturi fara valoare deoarece influentati economia internationala.De aceea a-ti invadat Irakul. A-ti pretextat ca ne cautati pe noi. Noi suntem pretutindeni. [..] Fortele voastre militare ne-au ocupat teritoriile: Afganistanul, Irakul; v-ati stabilit baze peste tot; ne corupeti oamenii si teritoriile si ne distrugeti valorile pentru a putea astfel sa va imbogatiti si mai mult dar si sa ii mentineti pe evrei la putere. Ati saracit Irakul; aproape un milion si jumatate de copii au murint pana acum. Dar acest aspect nu va preocupa. Nici pe voi nici pe restul lumii. Nu sunt ai vostrii. Dar cand 3000 de oameni au mutin, intreaga lume s-a revoltat si ne-a condamnat. Ne-ati atacat, v-am atacat. []

I-ati sprijinit pe evrei in idea ca Ierusalimul este orasul lor sfant, de drept si chiar ambasada americana a fost mutata acolo. Sub protectia voastra vor sa distruga mocheia Al-Aqsa. Sharon, ajutat de voi a si inceput acest lucru. [] Stiti sa fiti abili, incercati in toate declaratiile date sa separati armata americana de civilii americani. Fortele voastre militare provin din randul acestor civili care sunt lipsiti de rusine si ii sprijina pe evrei impotriva noastra. Civilii americani sunt cei ce platesc taxe; taxe care au oferit armatei posibilitatea de a bombarda Afganistanul, de a ne invada cu tancuri si alte utilaje in Palestina, de a ne ocupa teritoriul Golfului Arab si de institui embargoul irakian. [..]

Allah , Gloriosul, a "legalizat" permisiunea de a ne razbuna. Astfel, daca suntem atacati avem dreptul de a riposta. Daca ei ne-au distrus satele si orasele, omarandu-ne semenii avem acelasi drept. Ne-au distrus economia, la fel vom face si noi cu a lor. Aceste tragedii enumerate sunt doar cateva exemple ale opresiunilor si agresiunilor voastre impotriva musulmanilor.

Este obligatia noastra religioasa si intelectuala ca cei persecutati sa se razbune. Tot ce veti primi din partea noastra va fi Jihad - rezistenta si razbunare.

Sunteti o natiune care isi inventeaza legi dupa bunul plac. Ati separat politica de religie intrand astfel in contradictie cu natura pura a legii divine de guvernare - Autoritatea Absoluta a Creatorului peste tot si toate. Va bazati existenta pe camata, care este interzisa de toate religiile. Economia voastra si sistemul vostru de guvernare sunt construite pe aceste baze - ale camatei; astfel evreii au ajuns sa va stapaneasca pe voi si economia voastra.

Permiteti acte de o imporalitate extraordinara pe care le numiti "libertati personale" . Cine poate uita actul de imporalitate comis de Clinton in Biroul Oval? Pentru voi el nu a comis decat "o greseala" . Cum va fi ea oare inregistrata in istorie? [..]

Raspanditi boli in toata lumea - SID este o inventie satanica a voastra.

Banii va conduc existenta; nu aveti pic de moralitate. Va numiti regim democratic - o "ciuma" pe care ati dat-o si altor guverne.

Cand partidul Islamic din Algeria a vrut sa practice un regim democratic si au castigat alegerile agentii vostrii au schimbat aceasta realitate prin crime si torturi.

Crimele comise de voi in intreaga lume: Japonia, Somalia, Liban, Irak Afganistan raman o rusine de cate nu veti putea scapa vreodata.

In fiecare an intocmiti rapoarte despre tarile care incalca Drepturile Omului dar voi nu apareti niciodata uin aceste raporte. De mai bine de 50 de ani Israelul ignora rezolutiile Onu iar Statele Unite i-au sprijinit. []

Natiunea Islamica este o natiune care lupta impotriva Imperiului Raului construit de S.U.A.

Daca americanii vor refuza sa ne asculte sfaturile, de a fi oameni ai manierelor, ai principiilor drepte, ai onoarei si puritatii spirituale ii avertizam ca vor pierde si aceasta cruciada initiata de presedintele Bush dupa evenimentele din 11 septembrie 2001 la fel cum au pierdut si alte "cruciade" anterioare in care au fost umiliti de mujahedinii nostrii fortandu-va astfel sa va intoarceti acasa acoperiti de rusine. Daca americanii nu ne vor asculta soarta lor va fi aceeasi cu a sovieticilor din Afganistan, din anii '80, care au fost infranti din punct de vedere militar, politic , ideologic si economic.

Acesta este mesajul nostru catre americani, ca raspuns la declaratiile si faptele lor."[33]

Pe 20 august 1998, dupa atentatele cu bomba asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, administratia Clinton a lansat o serie de atacuri cu rachete impotriva unor tinte Al-Qaeda din Afganistan si Sudan (cartierul general al lui Bin Laden intre 1992 si 1996) distrugand in proportie de 80% fabrica farmaceutica Al-Shifa.

John McWethy, corespondent pe probleme de securitate al televiziunii ABC raporta la data de 25 august 1998: "Inainte ca fabrica farmaceutica sa fie redusa la o gramada de moloz, agentii CIA au strans in secret proble ce au pus intr-un final aceasta locatie pe lista neagra. Probele de sol luate clandestin au relevat existenta unei substante chimice numita EMPTA, componenta de baza a gazului letal paralizant VX.

I declaratia data de presedintele Clinton presei, pe data de 27 august 1998, acesta a sustinut faptul ca supraveghereafabricii Al-Shifa a fost facuta inca de dinainte de atacurile din Africa de Sud: " Am suspectat locatia Al-Sharifa de producere de arme chimice inca de la inceputul anului 1998, si asta datorita legaturilor stanse cu Irakul detinute de fabrica cat si datorita finantarii acesteia de catre bin Laden."

Daniel Benjamin, membru al Consiliului Securitatii Nationale Americane al administratiei Clinton, specialist in terorismul international declara tot in 1998: "Ma indoiesc ca oricare alt presedinte al oricarei alte tari , avand dovezile clare pe care le-am avut noi legate de conexiunile Al-Qaeda cu locatiile atacate nu ar fi luat o alta decizie decat aceea de a bombarda fabrica. "

George W. Bush, guvernator al statului Texas pe atunci declara de asemenea pe 20 august 1998, pentru a sprijini " legalitatea atacurilor " : " Este o chestiune de diplomatie externa. Parerea mea este ca trebuie sa ii acordam celui responsalbil circumstante atenuante. Am incredere in colaborarea stransa dintre presedentie si adminsitratie. Sper ca totul sa fie un succes."

Benjamin a descris sceptic legaturile dintre Al-Qaeda si Irak, numindu-i "colaboratori indepartati" : " Legaturile Irakului cu gruparea Al-Qaeda si implicit cu fabrica Al-Shifa nu sunt 100% clare si dovedite. Nu este clar daca Irakul stia sau nu de investiitile lui Bi Laden in industria militara irakiana. Suidanul avea de asemenea scopuri personale in producerea gazului VX si de aceea au fost de acord cu implicarea Al-Qaeda si a Irakului in producerea acestei arme chimice. Saddam Hussein era exact tipul de autocrat laic pe care Al-Qaeda il dispretuieste. Luand in calcul cea mai extrema ipoteza, daca irakienii au banuit implicarea gruparii in ceea ce se petrecea in fabrica Al-Shifa, este posibil ca acestia sa fi avut asigurari sudaneze conform carora oamenii lui Bin Laden nu vor obtine VX-ul. Sudanezii au faima de extorsionisti - este posibil sa fi aplicat aceeasi politica si in cazul Al-Qaeda - obtinerea de fonduri din partea lui bin Laden pentru a produce VX-ul si vanzarea acestuia Irakul. "

Bill Richardson, ambasador al Natiunilor Unite la aceea vreme, si-a exprimat parerea despre acesta chestiune pe data de 30 august 1998, pe CNN, in cadrul emisiunii "Editia de noapte cu Wolf Blitzer. El a numit tintele alese de catre administratia Clinton perfecte pentru a lovi Al-Qaeda in unele dintre punctele ei esentiale.

Washington Times titra in octombrie 2002 : "Clinton - era esecurilor impotriva Al-Qaeda" - Bill Gertz autorul articolului scria: "Operatiunile serviciilor administratiei Clinton impotriva gruparii teroriste Al-Qaeda au esuat; planurile lor de a rupe unitatea si legaturile de tip cartacatita ale acesteia au esuat."[39]

Conform aceluiasi articol operatiunile nu au fost bien gandite si de aceea s-au dovedit a fi esecuri. Locatiile nu au fost studiate in detaliu;l s-a dorit doar o razbunare rapida a unor orgolii ranite.

Cotidianului britanic The Guardian facea in 2004 o analiza denumita: "De ce Vestul pierde razboiul impotriva terorii terorismului? " Intervievat a fost un oficial american care a preferat sa ramana anonim; el a declarat: Al-Qaeda este mai bine organizata astazi decat era in 2001. A inceput un proces de fabricare de areme chimice si nucleare pentru a-si putea indeplini amenintarile [..] Bin Laden sta comfortabil si ascuns in tinuturile muntoase de la granita Afganistanului cu Pakistan supraveghindu-si pregatirile si operatiunile din intreaga lume. "

Contrar acestei declaratii, cu doi ani inainte, intr-un raport al Ministerului Apararii Securitatii Nationale americane, din 18 februarie 2002, Al-Qaeda era descrisa ca o grupare "pe moarte" : "Al-Qaeda pare in ciuda eforturilor facute de Bin Laden ce isumeaza numeroase inregistrari video ce circula prin intreaga lume prezentand presupuse orori ale Statelor Unite si ale Israelului; rapiri internationale ce s-au incheiat cu adevarate masacre, ca isi pierde aura de invicibilitate. Gruparea a avut succes in 1998, cu atacurile din Estul Africii si 11 septembrie, dupa cum afirma liderul acesteia Osama bin Laden. Dar dupa World Trade Center si interventiile coalitiei militare internationale in Afganistan, Al-Qaeda da semne ca incepe sa se disperseze. O mare parte a conducatorilor au fost arestati sau ucisi; in curand celebrul manual de Jihad nu va mai avea nici un sens."[41]

George W. Bush, in cadrul unei conferinte de presa de la Casa Alba, din 2006 spunea: "Deciziile pe care le vom lua astazi ne vor ajuta sa ne formam directiile de maine. Trebuie sa lucram impreuna, ca o natiune unita ce suntem ; avem datoria de a proteja natiunea americana. [] Dupa atacul din 2001, programul initiat de noi pentru a monotoriza si supraveghea organizatiile teroriste a dat rezultatel. Nu se vor mai comite scapari. Oamenii trebuie sa se simta in siguranta, le-am promis acest lucru la cateva zile dupa atentat. Am fost acuzati in repetate randuri (referire la administratia Clinton) ca nu detinem o strategie completa si clara pentru a combate terorismul. Nu este adevarat ca abia in 2005 am urgentat aceasta lupta. "

B.   Atacuri atribuite gruparii Al-Qaeda sau revendicate de catre aceasta

Tacticile Al-Qaeda includ asasinate, atacuri cu bomba, deturnari de autobuze si aeronave, rapiri, atacuri sinucigase etc.

Numeroase rapoarte internationale si proclamatiile publice ale lui bin Laden indica clar vointa extraordinar de puternica a gruparii de a obtine si utiliza arme biologice, chimic e si nucleare cu scopul de a produce distrugeri in masa.

Tintele tind sa fie anumite simboluri ale Americii si ale aliatilor acesteia: cladiri publice, ambasade, baze militare etc.

Conform directorului CIA, George J. Tenet organizatia lui bin Laden si alte organizatii teroriste si-au schimbat in ultimii doi ani (2003-2004) politica de actiune. Pentru a nu fi descoperiti si-au creat celule "surogat" care sa le indeplineasca scopurile. Un exemplu este organizatia Jihadul Islamic Egiptean, apropiata de gruparea Al-Qaeda care are celule operationale in toata lumea - Europa, Yemen, Pakistan, Liban, Afganistan; astfel s-a creat o retea de aliante sunnite, ce includ si Nordul Africii, Palestina si Asia Centrala."

29 decembrie 1992

O bomba explodeaza intr-un hotel din Aden, in Yemen, unde este cazat un grup de soldati americani aflati in drum spre Somalia, pentru a indeplini o misiune umanitara. Bomba explodeaza dupa ce soldatii plecasera deja. Doi militanti musulmani yemeniti sunt raniti iar doi turisti austrieci sunt ucisi. Serviciile americane de informatii considera ca bomba de la Aden este primul act terorist ce poarta semnatura organizatiei lui bin Laden. [44]

3 octombrie 1993

Optsprezece soldati sunt ucisi intr-un atentat la Mogadicio, in Somalia. Procuratura federala a S.U.A il acuza pe bin Laden ca ar fi autorul moral al acestui atac; dar chiar si CIA se indoieste serios ca el ar fi fost acela care antrenase si echipase, dupa cum sustine acuzarea, oamenii care i-au ucis pe soldatii americani.

13 noiembrie 1995

La orele 11:30 am, un automobil capcana explodeaza in Riyad, in tabara de instructie a Garzii Nationale a Arabiei Saudite. Mor 5 americani si doi locali. Sunt ranite 60 de pesoane dinte care 34 cetateni americani. Atentatul este reventicat de doua grupari: Tigrii Golfului si Miscarea Islamica pentru Schimbare. Patru teroristi sauditi sunt arestati, pusi sub acuzare si condamnati la moarte prin decapitare; sentinta fiind executata la 30 mai 1996. La doi ani dupa executie, intr-un interviu acordat jurnalistului ABC John Miller, bin Laden le va aduce in public elogii celor patru teroristi; este singura dovada a implicarii Emirului in acest atentat.

Brendan O'Neill, Does Al-Qaeda Exisi?, 28 noiembrie 2003

https://www.spiked-online.com/Articles/00000006DFED.htm

Ibidem

Sabrina Tavernise, New York - Manhattan: Trial of Lawyer is postponed again, The New York Times, 19 octombrie 2004

https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9500E1DD133AF93AA25753C1A9629C8B63

Ibidem

Diaa Rashwan, The Age of Maturity, Al-Ahram Weekly On-line, 22 martie, 2001, nr. 526

https://weekly.ahram.org.eg/2001/526/op2.htm

Ibidem

Ibidem

Why Osama Bin Laden doesn't like the Unites States of America, Mon Oct 01, 2001

https://www.everything2.com/index.pl?node=Osama%20bin%20Laden

Jean-Francoise Seznec, Interview-Crossroads in Us-Sudi relations, 8 octombrie, 2004 https://wwww.saudi-us-relations.org/newsletter2004/saudi-relations-interests-10-08.htm

Ambassador Philip C. Wilcox, Jr., Coordinator for Counterterrorism
Statement before the Research and Development Subcommittee
of the House Committee on National Security
Washington, DC, February 28, 1997

https://www.state.gov/www/global/terrorism/970228a.html

Peter L.Bergam, op.cit. , p.101

Ibidem, p. 102

Ibidem, p. 103

Ibidem, p. 115

Ibidem, p. 238

Tayseer Alount, Transcript of Bin Laden's october interview 5 februarie, 2002

https://archives.cnn.com/2002/WORLD/asiapcf/south/02/05/binladen.transcript/index.html

Fabrizzio Falconi, Antonello Sette, Bin Laden - Teroare in Occident, Bucuresti, Allfa. p. 47

Peter L.Bergam, op. cit. , p. 112

The Al Qaeda Manual

https://cryptome.org/alq-terr-man.htm

https://www.justice.gov/ag/manualpart1_1.pdf

Ibidem

David Wright-Neville, La politica del miedo, antiterrorismo y democracia australiana, noiembrie, 2006

https://www.realinstitutoelcano.org/documentos/274/274_Wright_Neville_antiterrorismo_Australia.pdf

https://z001.ig.com.br/ig/11/51/1008371/blig/bnoticias/2007_09.html

The Al Qaeda Manual

https://cryptome.org/alq-terr-man.htm

https://www.justice.gov/ag/manualpart1_1.pdf

Peter L.Bergam, op. ci. , p. 147

In lumea islamica termenul denumeste orice tip de scoala - termenul a fost imprumutat in alte limbi sub diferite forme:madarasaa, medresa, madrassa etc; In limba engleza termenul desemneaza o scoala religioasa islamica

https://www.aljunied.edu.sg/

Ibidem

Paul L. Williams, op.cit. , p.46

Shaykh Usamah Bin-Muhammad Bin-Ladin
Ayman al-Zawahiri, amir of the Jihad Group in Egypt
Abu-Yasir Rifa'i Ahmad Taha, Egyptian Islamic Group
Shaykh Mir Hamzah, secretary of the Jamiat-ul-Ulema-e-Pakistan
Fazlur Rahman, amir of the Jihad Movement in Bangladesh,

Jihad against Jews and Crusaders, World Islamic Frontstatement, 23 februarie, 1998

https://www.fas.org/irp/world/para/docs/980223-fatwa.htm

Paul L. Williams, op.cit. , p.104

Text of Al-Zarqawi Message Threatening More Attacks, aprilie, 2004

https://www.fas.org/irp/world/para/zarqawi040604.html

Ibidem

https://www.fbi.gov/congress/congress01/caruso21801.htm

Letter to you all crusades, , 24 noiembrie, 2002

https://observer.guardian.co.uk/worldview/story.html

By Weapons od Mass Destruction Terrirism Research Program (WMDTRP) , Chart: Al-Qa'ida's WMD Activities, 22 decembrie 2002, modificat la 13 mai, 2005

https://cns.miis.edu/pubs/other/sjm_cht.htm

Stephen F. Hayes, The Clinton View of Irak-al Qaeda Ties, 29 decembrie, 2003

https://washingtontimes.com/national/htm

David Morgan, Cheney Had No New Data on Saddam, Al Qaeda-Panel , 7 iulie, 2004

https://forums.canadiancontent.net/news/34011-cheney-had-no-new-data.html

Matt, Paul, KJF, Complete 911 timeline, p. 9

https://www.cooperativeresearch.org/timeline.jsp?timeline=complete_911_timeline&startpos=800#a091598hagearrested

By Weapons od Mass Destruction Terrirism Research Program (WMDTRP) , Chart: Al-Qa'ida's WMD Activities, 22 decembrie 2002, modificat la 13 mai, 2005

Richard Miniter, Losing Bin Laden : How Bill Clinton's Failures Unleashed Global Terror,

https://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0895260743/qid=1123751142/sr=2-3/ref=pd_bbs_b_2_3/102-6548811-0692916

Julian Borger, The Guardian, 19 iunie, 2004

https://www. guardian. Co.uk/alqaida/story/012469.124263000.html

https://fas.org/irp/world/para/alqaeda%20dod.021902.html

James S. Brady Brifing Room, Press Conference of the President, 2006

https://www.whitehouse.gov/news/released/2006/01/200601126.html

Christopher M. Blanchard, Al-Qaeda:statements and envolving ideology, CRS Report for Congress, updadat 9 iulie, 2007

https://www.fas.org/sgp/crs/terror/RL32759.pdf

Ibidem

Ibidem

Ibidem

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5618
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved