Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CULTURA

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micCULTURA

Definitia conceptului de cultura

Etimologic: latinescul "cultura", "culturae" inseamna cultivarea pamantului;

In perioada iluminismului francez este preluat de filosofie, insemnand cultivarea mintii si a sufletului, cultivarea spiritului.Petre Andrei: ". natura unita cu valoarea, natura pusa in valoare este cultura".

Dimitrie Gusti vorbea despre o cultura obiectiva: coduri de legi, cultul, religia, descoperirile stiintifice.

Cultura reprezinta ansamblul unitar de valori materiale si spirituale realizate de catre om in actiunea sa de prelucrare a naturii si de transformare atat a societatii cat si a sa insasi, precum si institutiile, obiceiurile, normele si traditiile care indica modul de trai si calitatea vietii

De fiecare data cand omul intreprinde un efort asupra lui insusi se vorbeste de cultura ; de fiecare data cand el modifica lumea se vorbeste de civilizatie.

Cultura si civilizatia sunt entitati complementare, iar domeniile lor de referinta se regasesc intr-un cadru social comun.

Deci, valorile culturale sunt baza si premisa a realizarii elementelor de civilizatie. Prin cultura omul umanizeaza natura, prin civilizatie se umanizeaza pe sine.

Sistemul culturii nationale

Intre sistemul national si sistemul cultural este o relatie de conditionare reciproca. Aceasta are loc deoarece natiunea este un produs cultural, iar, la randul ei, ea insasi produce cultura. Cultura nationala este un sistem socio-uman foarte activ, care sintetizeaza, in sine, intreaga experienta istorica a unui popor si ii exprima pregnant specificul acestuia.

TREI SPETE ALE CULTURII NATIONALE

Cultura folclorica are ca spatiu de manifestare satul. Nu exista produs folcloric care sa nu cuprinda trairi ale omului in raport cu anumite fenomene ale naturii. Din punct de vedere generic, folclorul este atat un produs individual, cat si unul colectiv;

Cultura inalta se impune prin aceea ca ea este un produs profund elaborat, desfasurandu-se in baza unor ipoteze indelung testate si uzand de metode verificate in timp.

Cultura de masa este produs al industrialismului si efect al expansiunii urbane. Operele ei se realizeaza de catre specialisti ai culturii inalte, iar institutiile de acare uzeaza nu-i apartin.

Sociologia culturii are in vedere atat aspectele de ordin conceptual, sfera culturii si relatiile ei cu fenomenele specifice civilizatiei ; in plus, este preocupata de modalitatile de interrelationare complexa dintre fenomenele de cultura si alte cadre ale vietii sociale, influentele culturii asupra comportamentelor vietii sociale.

STRUCTURA INTERNA A CULTURII

Cultura este localizata in timp si spatiu, intr-o colectivitate sociala. Ea nu exista in afara grupului social si contribuie la portretizarea sociologica a grupului.

Cultura individului si a comunitatii : cultura personala, a individului constituie o totalitate a modurilor de comportare, a metodelor de actiune, a gandurilor, notiunilor, conceptiilor, produselor activitatii lui.

Cultura comunitatii reprezinta un ansamblu al produselor gandirii si activitatii, al valorilor, modalitatilor de conduita care au fost recunoscute si acceptate de catre colectivitate si au capatat importanta pentru membrii ei.

RELATIA CULTURA, PERSONALITATE, SOCIETATE ; MECANISMELE SOCIALIZARII

Socializarea este un proces social fundamental prin care se realizeaza influenta culturii asupra vietii sociale.

Socializarea este procesul complex al devenirii omului ca fiinta sociala, de insusire a unor norme si valori, a unor roluri sociale.

Mecanismele socializarii sunt cele ale insertiei fiintei umane in viata sociala, ale genezei modelelor de comportament social si ale asimilarii active a acestora - procese prin care fiinta umana devine apta sa se adapteze solicitarilor sociale in diferite situatii de viata si activitate umana, in grupurile umane.

Socializarea - prin ansamblul mecanismelor si formelor ei, prin mecanismele esentiale ale invatarii sociale - contribuie la modelarea sociala a fiintei umane, la geneza si dezvoltarea personalitatii sociale si a posibilitatilor sale de manifestare sau realizare in cadrul diferitelor forme de comunitate si activitate umana.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1726
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved