Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DA sau NU – GHIDUL DECIZIILOR EFICIENTE

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micSPENSER JONSON

DA sau NU – GHIDUL DECIZIILOR EFICIENTE
 • Pentru inceput, sa luam deciziile nu neaparat cele mai bune, ci „mai bune”, adica acea care ne face sa ne simtim mai bine –in privinta felului in care o luam- si care aduce rezultate mai bune.
 • Pentru a lua o hotarare mai buna trebuie mai intai sa incetez sa pun in aplicare o hotarare gresita.
 • Cand indepartezi ceea ce nu merge, esti liber sa gasesti altceva mai bun. Nu punem ceai fierbinte intr-o cana cu ceai rece, ci o golim mai intai.
 • Un inventar personal de cinci minute: ce anume constituie o problema pentru mine- o situatie anume de la serviciu sau din viata personala, pe care as dori sa o imbunatatesc?
 • Hotararea mea initiala este sa:..
 • Am de gand sa actionez in acest sens:nimic, ceva dar nu stiu inca ce, sau poate urmatoarele:
 • Hotararea mea cea mai buna aste sa.(la sfarsitul sesiunii )
 • Evit hotararea si deciziile pe jumatate, bazate pe jumatati de acevaruri.
 • Folosesc ambele parti ale unui sistem pe care te poti bizui si prin care pot lua permanent hotarari mai bune: ratiunea rece si inima fierbinte. Imi folosesc ratiunea punandu-mi o intrebare practica si imi consult inima punandu-mi o intrebare personala. Apoi, dupa ce ma ascult pe mine insumi si pe ceilalti cu atentie, iau o hotarare mai buna si actionez.
 • Folosind ratiunea, ne intrebam: oare stiu de ce am nevoie cu adevarat? Ma informez corect in privinta optiunilor de care dispun si analizez totul atent, pana la capat? Raspunsurile trebuie sa fie cu DA sau NU , nu „oarecum” si „poate”. Daca vrem sa stim raspunsul la prima intrebare, trebuie sa distingem intre dorinta si necesitate. Mai intai trebuie sa ne satisfacem nevoile absolute, dorintele pot impiedica satisfactia necesitatilor. Mai intai facem ce trebuie neaparat, apoi ce ne dorim.
 • Atunci cand te concentrezi asupra unei nevoi reale, spunand NU la orice altceva, obtii rezulate mai bune.
 • Sa te concentrezi, adica sa detectezi rezultatele necesare atat de clar, incat sa nu mai lasi nimic altceva sa intervina si sa te abata de la drumul pe care ai pornit. Cu cat vezi mai clar rezultatele de care ai nevoie in final, cu atat iti este mai usor sa faci fata oricaror sizuatii intalnite pe parcurs. Dorinte multe-nevoi reale putine.
 • Pentru a identifica dorinta, intrebarea este: „ce as vrea sa pot face?”, iar pentru a identifica o nevoie: „privind in viitor, ce o sa vreau sa fi facut?”.
 • Satisfacerea nevoii reale : rezumat

Daca voi urmari doar nevoia reala inca de la bun inceput, voi obtine rezultate mult mai bune in final. Asta inseamna sa vad limpede imaginea rezultatelor necesare, cu cat mai multe detalii, incat sa am impresia ca deja am reusit si apoi sa fac doar ceea ce duce la satisfacerea nevoii reale. Ceea ce vreau sunt doar dorinte; nevoile sunt necesitati. Nevoile sunt esentiale pentru reusita si implinire. De ce am cu adevarat nevoie de la aceasta decizie? Am nevoie ca eu si ceilalti sa cunoastem reusita si implinirea? Oare in viziunea mea ma concentrez clar asupra rezulatelor necesare? Spun DA doar acelor lucruri care duc la satisfacerea nevoilor reale si NU tuturor celorlalte? Oare stiu care este adevarata mea nevoie? Imi folossc ratiunea, punand intrebari practice: oare stiu cu adevarat de ce am nevoie, ma informez corect in privinta optiunilor de care dispun si analizez totul atent, pana la capat? Raspuns: DA sau NU

 • „cu cat mergi mai incet, cu atat ajungi mai repede”(proverb japonez), adica „iti ia mai putin sa iei o decizie inteleapta, decat sa indrepti una neinspirata”
 • daca credem ca nu avem de ales, inseamna ca actionam din frica; atunci trebuie sa constientizam optiunile prin culegerea de informatii, observarea atenta si realista a situatiei.
 • E mai intelept sa observi totul cu ochii tai decat sa crezi vorbele altcuiva; totusi, trebuie sa ascultam parerea celor cu experienta care care au trecut prin viata si sa-ti faci un model de analiza a situatiilor si de acumularea informatiilor pe care sa te poti baza ca pe o harta; dar nu lua drept realitate punctul de vedere al altcuiva, ci verifica informatiile.
 • De obicei nu facem asta dintr-o teama inconstienta si asteptam ca optiunile sa vina singuri. Sinuciderea e cea mai crunta inchidere in fata optiunilor; esti mai inclinat sa te simti descurajat atunci cand nu ai optiuni si inrezator si mai putin naiv cand vezi bine realitatea.
 • Pe masura ce adun mai multe informatii, constientizez mai bine optiunile pe care le am. Informatiile nu tin numai de fapte, ci si de sentimentele oamenilor fata de fapte.
 • Exista doua tipuri de informatii : cele pe care e bine sa le ai si cele pe care trebuie sa le ai. Avem nevoie de o viziune mai ampla ca sa vedem informatiile din jur care ne pot ajuta sa luam decizii intelepte

Henry Ford a aales unul din directori regionali ca national doar pentru ca la cina directorilor a fost singurul care a sarat mancarea dupa ce a gustat-o, asta insemnand ca lua decizii dupa ce se informa in prealabil.

 • Informatii in privinta optiunilor: rezumat

Mai intai trebuie sa-mi dau seama ca probabil, am cateva optiuni pe care nu le-am constientizat. Pe masura ce adun informatiile necesare, inteleg mai bine ce optiuni am. Aleg optiunea care corespunde nevoii mele reale. Informatiile reprezinta o serie de fapte si de sentimente: adica ceea ce exista cu adevarat si ce simt oamenii in legatura cu aceste lucruri. Adun informatiile necesare. Le analizez sau, daca primesc oinformatii din partea altcuiva, le verific. Oare am informatiile necesare? Cine le are? Unde sunt? Care ar fi cea mai sigura metoda de a le obtine? Le-am verificat eu insumi? Pe masura ce adun informatiile necesare, ce noi optiuni descopar? M-am informat in privinta optiunilor? Mi-am folosit ratiunea, punand o intrebare practica: Oare stiu de ce am cu adevarat nevoie? Ma informez asupra optiunilor pe care le am si analizez atent, pana la capat? Rarpuns: DA NU • Analiza completa

daca reflectam la ce urmeaza, suntem pregatiti la ce urmeaza. Trebuie sa ne gandim si la consecintele deciziilor noastre inainte sa le adoptam.

 • Pentru a lua o hotarare buna, ma intreb: „Ce s-ar putea intampla? Ce ar fi de facut atunci ?Ce ar fi de facut atunci?” pana ce analizez pe deplin consecintele hotararii pentru a fi sigur ca voi obtine un rezultat mai bun.
 • Rezultatele mai bune sunt asemeni fluturilor: daca elrgi dupa ele te poti istovi si rezulatele itipot scapa printre degete. De aceea e bine sa iei un ragaz de gandire, analiza pentru a lua o decizie ce nu va afecta negativ alte domenii si nu va fi pierdere de timp.
 • Analiza consecintelor : rezumat

Deciziile anterioare imi sunt cei mai buni dascali. Analizandu-le realist, pot invata mai mult decat de la oricine altcineva tocmai pentru a nu-mi face iluzii si a percepe corect realitatea. Pe masura ce-mi analizez rezultatele, incerc sa nu fiu prea aspru cu mine insumi. Fruntea sus! Am procedat asa cum am crezut atunci ca e mai bine. Acum obtin rezultate mai bune pentru ca m-am concentrat atent asupra nevoii reale, informandu-ma asupra optiunilor pe care le am si gandindu-ma atent la consecinte , pentru      a obtine un rezultat mai bun. Pentru a constata cat de bune sunt rezultatele mele, la judec in functie de satisfacerea nevoii mele reale. Cum ar trebui sa fie aceste rezultate pentru a corespunde nevoii mele reale? Daca actionez in functie de hotararea mea, ce s-ar putea intampla? Ce ar fi de facut atunci? Ce ar fi de facut atunci? Care este rezultatul cel mai prost de care m-as putea teme? Care ar fi rezultatul cel mai bun? Ce as face in cel mai rau/ bun caz? In ce masura sunt in stare sa anticipez posibilele rezulatate? Pentru mine? Pentru altii? Oare am analizat totul atent? Imi folosesc ratiunea, punandu-mi o intrebare practica: oare stiu de ce am cu adevarat nevoie? Ma informez corect in privinta optiunilor de care dispun si analizez totul atent, pana la capat? DA sau NU.

 • Faptul ca-mi pun singur intrebari ma ajuta deoarece intrebarile ma imping sa descopar raspunsuri la cateva intrebari simple, nu simpliste. Un raspuns simplist este mai putin decat necesar, este o iluzie. Simplu e ceea ce e necesar si nimic mai mult. Intrebarile sunt asemeni desteptatoarelor: te trezesc la realitatea din jur si din noi. Deciziile luate pe baza iluziilor produc stresul nesigurantei si e o chestiune de timp pana sa se darame tot ce s-a construit pe nisipurile miscatoare ale iluziei.
 • Constientizarea faptului ca trebuie sa unim cele doua jumatati (ratiunea si sentimentele) constituie podul pe care trebuie sa-l trecem de mai multe ori in ambele sensuri ca sa luam cele mai bune decizii. Caracterul nostru este suma convingerilor personale si a felului in care actionam in concordanta cu ele. Vom folosi acele parti ale caracterului nostru pe care le consideram de o reala valoare pentru noi , afectandu-ne in mare masura decizia finala.
 • Hotararile concrete sunt oglinzi ale gandurilor, sentimentelor si convingerilor personale, care astfel pot fi atalate in fata tuturor. Ele scot la iveala in mod limpede felul nostru de percepere a lumii si a noastra.
 • Intrebarile personale pe care le punem in luarea deciziilor sunt legate de convingerile noastre despre: 1)integritatea noastra, 2)intuitia noastra si 3) evaluarea propriei noastre valori. Aceste intrebari ni le punem singuri, nu trebuie sa fim evaluati de altii, si ne trezeste in privinta caracterului personal.
 • Convingerile noastre sunt lumina ce ne calauzeste in luarea deciziilor pentru a nu orbecai in intuneric. Examinarea atenta a deciziilor noastre, cu simtul umorului, ne ajuta sa luam decizii mai bune. Este mai cautata o persoana cu caracter decat una practica, deoarece prima va lua hotarari mai inspirate, mai cu seama daca este si o persoana integra, intuitiva si cu o privire de perspectiva. Integritatea este necesara deoarece oamenii integri nu se amagesc in nici o situatie,ci trec direct la subiect, nu se incurca in amanunte si rezolva rapid miezul problemei. Perspectiva

e necesara cand cineva nu-si da seama ca isi poate sabota fara sa vrea propiile rezultate iar intuitia este necesara pentru ca aceia care au invatat sa aiba incredere in propria intuitie nu vor apela la alti oameni, care sa ia hotararile dure in locul lor. Se pot bizui pe ei insisi si altii pe ei.

 • A doua intrebare dupa cele legate de ratiune, si anume cea legata de inima ar fi: „oare hotararea mea demonstreaza ca sunt sincer cu mine insumi, ca am incredere in intuitia mea si ca merit mai mult?”
 • Nu e nevoie sa ne dramatizam problemele ca sa ni se dea atentie, ci trebuie sa fim preocupati sa gasim raspunsuri. Motivul pentru care cei mai multi dintre noi avem probleme este ca ne amagim singuri
 • „Realitatea” este ceea ce exista cu adevarat, „adevarul” este descrierea realitatii cuiva, „integritatea” inseamna sa nu te minti singur, „onestitatea”- sa spun si celorlalti adevarul. Daca ne ascundem in spatele adevarului si nu vrem sa-l recunoastem , avem iluzia ca suntem mai in siguranta, dar de fapt suntem mai speriati. Manifestarea acestei frici poate lua forma maniei, violentei, etc. Nu suntem atat de sinceri cu ceilalti pe cat credem ca suntem. Dar de indata ce recunoastem un adevar fata de noi insine este mai usor sa fim sinceri si cu ceilalti. Adevarul il descopar comparativ cu fictiunea care este mai usor de identificat. Realitatea este realitate indiferent de credinta noastra in iluzii si trebuie sa o acceptam.credinta nu transforma iluzia in realitate, dar poate transforma realitatea asa cum dorim. La baza tuturor hotararilor mai bune costa felul in care percep adevarul si faptul ca sunt sincer cu mine insumi .
 • ii putem intreba pe cei care tin la noi cum ne percep pentru feed- back. E necesar pentru a face schimbari. Ego-ul nostru ne tine prea legati de iluzia in care credem. Ii ascultam cu multa atentie, verificam daca ceea ce costata ei corespunde cu experienta noastra, avand grija sa ne dam seama in ce fel perspectiva lor ne ajuta sa descoperim adevarul in ceea ce ne priveste. Provocarea consta in a gasi adevarul ; odata aflat, decizia va veni mult mai limpede, evidenta. Cu cat suntem mai realitti, cu atat suntem mai capabili sa luam hotarari mai bune.
 • Momentul cand luam o decizie este la fel de important ca decizia insasi. Trebuie sa luam hotarari cat mai bune cat mai repede. Cu cat mai curand constat care este realitatea, cu atat mai curand voi lua o hotarare mai inteleapta. Sa nu fim struti cu capul in nisip si nici sa nu stam pe un pod de gheata. Realitatea este independenta de credinta noastra si ne va afecta negativ daca o ignoram.
 • „Integritatea este esenta oricarei reusite” –Buckminster Fuller
 • trebuie sa ne intrebam: „avem de gand sa cautam adevarul sau sa ne ascundem de el?”
 • Integritatea

Deciziile proaste se bazeaza pe iluziile in care credem cu tarie. Hotararile mai intelepte se bazeaza pe realitatile pe care le recunoastem in timp. Cu cat vom constata mai curand adevarul, cu atat vom lua mai curand hotarari mai bune. Pentru a descoperi adevarul, trebuie sa-l cautam. O hotarare mai buna se bazeaza pe un raspuns simplu, care ulterior devine un raspuns de la sine inteles. Pentru a descoperi adevarul, identificam fictiunea despre care vrem sa credem ca este adevarata, dar pe care nu ne putem bizui de fapt. Fiecare vede mai usor greselile celuilalt, asfel ca renuntam la ego-ul nostru cat mai des si ii intrebam pe altii ce vad , apoi analizam ce este realmente adevarat in ceea ce ne priveste. • Oare am analizat indeajuns de atent hotararile trecute, asfel incat sa invatam din ele? Am facut o verificare a realitatii, incercand sa constatam ce se intampla de fapt in jurul nostru si in interiorul nostru? Oare am observat ce era de la sine inteles? Am perceput adevarul? Am fost oare sinceri cu n oi insine? Ce simtim? Oare hotararea luata demonstreaza ca am fost sinceri cu noi insine, ca avem incredere in intuitia noastra si ca meritam mai mult? DA sau NU
 • Intutia

Intrebari : „oare am incredere in intuitia mea?” , „Ce simt despre felul in care iau aceasta hotarare?”. Daca felul in care te simti cand iei hotararea nu-ti convine, probabil ca trebuie sa schimbi hotararea cu una mai buna.

 • Intuitia este o forma de cunoastere subconstienta bazata pe experienta personala. Este ceea ce simti tu ca este bine pentru tine.
 • Putem dezvolta intuitia analizand intuitiile trecute, deciziile luate si consecintele lor. Daca ne simtim presati vom face un efort prea mare si rezultatele vor fi prea mici; daca te simti impacat, ai luat o decizie bazata pe un adevar pe care l-ai recunoscut ca atare si rezulatele vor fi mai bune. Sentimentele sunt „calauza personala” spre intelepciunea de care dispunem. „Important cu adevarat nu este decat intuitia” spunea Albert Einsten.
 • Intuitia nu presupune doar ceea ce simti fata de hotararea pe care o iei, dar si cu felul in care ajungi la hotararea ta. O situatie complexa poate deveni complicata daca o complicam noi cu ego-ul nostru marit; complex inseamna ca exista mai multe fatete ale problemei, complicata inseamna ca nu poti distinge fatetele intre ele. Cand situatia implica riscuri ne este frica, dar nu de situatia actuala, ci de ce s-ar putea intampla in viitor. Sa nu actionam cu frica. Sa ne intrebam ce am face daca nu ne-ar fi frica si chiar sa facem.
 • Sentimentele mele prognozeaza adesea consecintele.
 • Cuvantul „intuitie” are aceeasi radacina ca si „initiere” venind de la latinescul „tueri” care inseamna paza. In Evul Mediu „tuicion” insemna „protectie” iar acum inseamna a invata ceva pe cineva. Asadar, intuitia ma apara invatandu-ma, pornind de la observatia trecutului, si conducandu-ma bine pe viitor.
 • „Intuitia mai buna” este o astfel de intuitie datorita careia obtin rezultate mai bune. E „Harta”, „calauza mea mai buna”, este cea care depaseste fiinta noastra cu experientele ei. Daca luam o decizie cu entuziasm („entheos”=Dumnezeu interior), vom avea rezultate pozitive. Frica inseamn sa te simti despartit de Dumnezeu. Folosim intuitia in hotararile de zi cu zi si intuitia mai buna in hotararile importante, in special in cele personale. Cand mintea e zapacita, putem asculta mesajele binale ale corpului care exprima mai bine ceea ce mintea nu poate percepe.
 • Cu cat imi folosesc mai mult intuitia pentru a constata ce simt in legatura cu felul in care iau hotararile, cu atat ma apar mai bine de greseli care m-ar putea costa scump. Ceea ce simt in legatura cu felul in care iau hotararile prognozeaza cel mai adesea rezultatele. Nu voi mai lua hotarari bazate pe frica de vreme ce frica nu mi-a adus niciodata rezultate pozitive. As putea sa iau decizii mult mai bune daca m-as lasa calauzit nu de ego-ul meu, ci de „calauza cea mai buna”
 • Ma simt stresat sau impacat cu mine? Edificat sau confuz? Vlaguit sau plin de energie? Temator sau entuziast? Egoist sau calauzit? Ce as hotari daca nu m-as teme? Oare aceasta decizie chiar mi se potiveste, ca atunci cand vad culoarea preferata sau ma intalnesc cu un prieten apropiat sau fac o plimbare in liniste si pace? Daca nu-mi convine, inseamna ca nu este ceea ce trebuie si voi fi nevoit sa-mi schimb hotararea. Oare am incredere in intuitia mea? Ma voi intreba ce simt. Oare hotararea mea demonstreaza ca sunt sincer cu mine insumi, ca am incredere in intuitia mea si ca merit mai mult? Raspuns : DA sau NU
 • Perspectiva mea
 • Uneori luam hotariri constiente gresite si insistam in ele deoarece, inconstient, credem ca nu meritam mai mult. Oare avem limitari de dezvoltare personala? Exista ceva intermediar intre noi si succes care sa ne franeze? Sau noi insine ne punem bariere? Ce convingeri inconstiente ne opresc sa vrem mai mult?Ne saboteaza?
 • Intrebandu-ne: „Oare hotararea mea demonstreaza ca merit realmente mai mult?”, aflam daca doar consideram acest lucru, dar nu il credem.
 • In engleza cuvantul „a merita” (to deserve)vine de la latinescul deservire care inseamna a servi cu zel. Actionam cu zel in propriul interes?
 • Secretul luarii permanente de decizii mai bune este sa alegi in mod constient sa crezi ca meriti realmente mai mult si sa actionezi conform acestei convingeri.
 • Pentru a ne da seama daca ne impotrivim credintei ca meritam mai mult, trebuie sa ne analizam doar o parte din deciziile noastre mai ales acelea negative.
 • Adesea obtinem rezultatele pe care , fara sa ne dam seama, consideram ca le-am merita.
 • Desi toti credem ca meritam mai mult, actiunile multora dovedeste contrariul. Toata lumea merita mai mult nu decat ceilalti, ci decat ce isi face singura.
 • Imterdictiile copilariei („nu ai voie”, „nu poti”, „cine crezi ca esti”) isi pun o aprenta puternica pe convingerile viitorului adult.
 • Cand constatam ca actionam gresit datorita faptului ca nu consideram ca meritam mai mult, sa ne intrebam ce am face daca am considera ca meritam mai mult si efectiv sa facem acele lucruri. Cand actionezi mai bine, lucrurile ies mai bine. Actiune-rapida.: „Oare cred suficient in hotararea mea incat sa actionez rapid?”
 • Deciziile mele sunt afectate de convingerile mele, in special de ceea ce cred ca merit cu adevarat. Pentru a descoperi ceea ce cred cu adevarat trebuie sa analizez atent cum procedez cel mai adesea. S-ar putea sa gandesc ca merit mai mult , dar actiunile mele sa arate ca uneori nu cred cu adevarat ca ar fi asa. Secretul luarii in permanenta a unor decizii mai bune este sa hotarasc sa cred ca merit mai mult si sa actionez in conformitate cu aceasta convingere. Oare am analizat suficient de atent hotararile mele trecute si actiunile respective pentru a descoperi ce cred cu adevarat ca as merita? Imi dau seama in ce fel deciziile mele reflecta convingerile mele? Cred suficient in hotararea mea pentru a actiona rapid in conformitate cu ea? Oare ce as decide sa fac chiar acum, daca as crede cu adevarat ca merit mai mult? Ma voi intreba ce simt. Oare hotararea mea demonstreaza ca sunt sincer cu mine insumi, ca am incredere in intuitia mea si ca merit mai mult?      Raspuns: DA sau NU


HARTA LUARII DECIZIILOR MAI BUNE

Evit nehotararea si hotararile luate doar pe jumatatepe baza unor jumatati de adevaruri. Folosesc ambele jumatati ale unui sistem sigur, pe baza caruia sa iau permanent decizii mai bune : gandind la rece si cu inima plina de caldura.

IMI FOLOSESC RATIUNEA punandu-mi intrebare practica si IMI CONSULT INIMA punandu-mi o intrebare personala.

Apoi, dupa ce ma ascult pe mine si pe ceilalti, iau o hotarare mai buna si actionez in functie de ea.

Pentru a-mi folosi RATIUNEA recurg la o intrebare practica:

„Oare stiu cu adevarat de ce am nevoie? Ma informez corect in privinta optiunilor de care dispun si analizez totul atent, pana la capat?”      DA sau NU

Sa fie doar o dorinta sau o nevoie reala? De ce informatii am nevoie? Mi-am creat niste optiuni? Daca fac „cutare lucru” , ce s-ar putea intampla? Ce ar fi de facut atunci?

Pentru a afla CE SIMT imi pun o intrebare personala:

„Oare hotararea mea demonstreaza ca sunt sincer cu mine insumi, ca am incredere in intuitia mea si ca merit mai mult?” DA sau NU

Oare imi spun adevarul? Simt ca e bine? Ce as hotari daca nu mi-ar mai fi frica? Ce as face daca as merita mai mult? Daca DA continuu, daca NU reanalizez

CARE ESTE HOTARAREA MEA MAI BUNA?

Marea provocare este sa spui DA realitatii si nu iluziilor, succesului si nu ratarii.

Folosim ratiunea pentru a pune intrebari eficiente si inima pentru a obtine raspunsuri mai bune.

SUNTEM PROPRIA NOASTRA CALAUZA IN A LUA HOTARARI MAI BUNE. II PUTEM AJUTA SI PE ALTII SA DESCOPERE ACEST LUCRU.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1026
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site