Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FEMEIA DE FIER

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Individ si societate
ETNIC
Charisma - la granita dintre discipline
PROIECTUL PERSONALIZAT DE INTEGRARE PENTRU COPILUL AFLAT IN DIFICULTATE
CONFORMITATE SI INFLUENTA SOCIALA
Reprezentarile sociale ale caminului la adolescenti
SOCIALIZAREA
Mormonismul dupa cea de-a doua jumatate a secolului XIX
DILEMA PRIZONIERULUI
PROBLEMATICA VIOLENTEI DOMESTICE


FEMEIA DE FIER

Timp de secole,femeiile au trait intr-o lume a barbatilor,neavand nici un drept,ci doar datoria de a fi o sotii si mame bune.Fiind reprezentantii sexului tare,barbatii au reusit sa profite timp de secole de slabiciunea femeii,de inferioritatea sa din punct de vedere fizic si de finetea si sensibilitaea acesteia. Din cele mai vechi timpuri chiar pana in present,masculinul si experientele sale erau considerate norma pentru comportamentul si realizarile umane. Experientele femeilor si tot ce tine de femeiesc erau considerate deviatii sau exceptii de la norma universal masculineFemeile erau constiente de prejudecatile care aveau sa fie eliminate si de opunerea multor conservatori,si nu numai,la dorinta lor de emancipare. Multi percep aceasta emancipare ca pe o miscare anti-barbati,anti-familie,etc. “In feminismul adevarat nu e vorba nici de mandria femeii,nici de libertatea ei de a iubi,e vorba de drepturile ei din punct de vedere legal,economic,politic. Interesul femeii e de a face femeia sa fie considerata sis a se considere ea singura ca o fiinta de sine statatoare, nu ca obiect in vecinica stapanire a altora si vecinic condusa de altii.”

In ceea ce priveste Romania, se considera ca feminismul nu este o ideologie adaptata realitatii din tara. Acest lucru se poate usor contrazice prin niste documente care arata egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul(constitutia si alte legi). Insa, datorita nivelului de trai redus, violenta intrafamiliala indreptata preponderant catre femei si copii este intalnita mai des in Romania decat in alte tari iar rata somajului femeilor sub 29 de ani si a celor de peste 55 intrece considerabil media pe economie. Feminismul exista si in Romania,, chiar daca se manifesta altfel decat in tarile occidentale.

Incetul cu incetul, vor aparea legi si documente intermnationale care sprijina idei feministe. Una dintre aceste este Conventia ONU privind eliminare tuturor formelor de dscriminare fata de femei. Conventia a fost adoptata de Adunarea Generala a ONU la 18 decembrie 1979 si a fost deschisa spre semnare la 1 martie 1980. In 2001 un numar de 168 de state au ratificat acest instrument juridic international. Romania a ratifict Conventia la 7 ianuarie 1982. Conventia, ce contine un preambul si 30 de articole, de fineste discriminarea impotriva femeii si stabileste o agenda pentru actiunile, legislative si/sau administrative, necesare a fi adoptate la nivel national in vederea prevenirii si eliminarii oricaror forme de discriminare impotriva femeilor

Legi si acte nationale in Romania:

Legea nr. 210/1999 privind acordarea concediului paternal promoveaza principiul paterneriatului in viata de families i al distribuirii intre cei doi parinti a responsabilitatilor legate de cresterea si educatia copilului. Aceasta lege are ca scop incurajarea tatalui in a se implica mai mult in cresterea copilului. Asfel, aceasta lege acorda dreptul cuplurilor de a decide care dintre parinti se va ocupa de copil in primii doi ani de la nasterea acestuia. Proaspatul tata poate alege sa primeasca concediu platit in primii doi ani in locul mamei. Legea a fost elaborata de Departamentul de promovare si asigurare a drepturilor femeilor si de elaborare a politicilor familiale din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Proiectul de lege prin care se doreste egalitatea de sanse intre femei si barbati concretizeaza abordarea moderna a principiului egalitatii de sanse si de tratatment intre femei si barbati in legislatia romaneasca si stabileste obigatia autoritatilor publice de a actiona pentru realizarea in fapt a acestui principiu. Legea interzice discriminarea directa si indirecta dupa criteriul de sex si abordeaza egalitatea de sanse in domeniul muncii, in ceea ce priveste accesul la educatie, la cultura si la informare si participarea la procesul decizinal. In momentul de fata, proiectul de lege se afla in discutie in cele doua Camere.

Ordonanta Guvernlui nr 137/2000 se refera la prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, insa acest document nu contine revederi explicite in ceea ce priveste discriminarea directa si indirecta dupa criterii de sex. In textul ordonantei se reafirma ca, in Romania, ca stat de drept dremocratic si social, demnitatea omului drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor reprezinta valori supreme sis unt interzise toate formele de discriminare bazate pe criterii de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri politice, varsta, sex si orientare sexuala.

Se pote afirma ca feminismul a schimbat societatea, incepand cu dreptul de vot pana la cel la salariu egal pentru munca egala. Cele mai multe feministe afirma ca inca se mai pot face multe pentru femei, insa principiile feministe nu mai sunt privite ca probleme specifice. Ele s-au transformat in valori adoptate de majoritatea oamenilor. In majoritate, efectele feminismului au fost positive in viata de cuplu. Exista insa si exceptii. In anumite circumstante, femeile au trebuit sa raspunda unor provocari si incercari epizante, asa-zisa “super-femeie”, care trebuie sa realizeze balansul intre cariera si familie.Au aparut schimbari si in atitudinea fata de moralitatea sexuala si comportamentul sexual. Femeile au castigat dreptul asupra corpului lor si dreptul de a-si exprima propria sexualitate. Revolutia sexuala a fost privita ca pe un lucru pozitiv si a permis femeilor sa abordeze sexul in aceeasi masura in care o fac barbatii.

In zilele noastre diferenta de clase sociale a disparut.Orice femeie are astazi privilegiul sa urmeze o scoala elementara dar cele mai multe dintre ele isi pot continua studiile atingand idealuri dintre cele mai inalte,aspiratii marete si tinte la care cele din evul mediu nici nu visau.Cu povara treburilor gospodaresti usurata de dezvoltarea tehnologiei moderne femeia zilelor noastre isi poate permite sa studieze,sa aiba un serviciu,dar sa-i ramana si suficient timp pentru plimbari,distractii si alte placeri.Ce-i drept multe dintre ele sunt scutite chiar de grija educarii copiilor,lasand ca aceasta sa fie facuta de cadrele calificate din crese,camine,gradinite si scoli.Nivelul de viata a crescut in zilele noastre datorita dezvoltarii cunostintelor medicale si de igiena.Multe din bolile care secerau fara mila vietile femeilor tinere din timpul evului mediu, si-au gasit locul in epoca moderna.Numarul mare de copii ingreuna in trecut obligatiile gospodaresti ale mamelor mult prea impovarate.Drepturile legiferate astazi pentru avorturi,dar si alte mijloace moderne de contraceptie fac ca povara familiei sa fie mult mai usoara chiar pentru cele mai constiincioase si devotate femei.Exista insa si parti negative ale asa numitei „educatii moderne’’ ale femeilor de astazi.Viata de familie este adesea privita cu nepasare.Caminul este distrus in favoarea obtinerii altor succese de moment.Astfel,copiii pot fi lipsiti de partasia unuia dintre parinti, sau in mai multe cazuri,chiar de amandurora.In timp ce educatia militara din evul mediu apartinea numai barbatilor, astazi femeile se inroleaza de buna voie in armata,ajungand sa practice cele mai dificile ramuri ale acesteia.

Tinuta si vestimentatia este de asemenea foarte diferita astazi decat in trecut.In timp ce femeile de demult purtau rochii lungi,de o deosebita eleganta,si se puteau mandri cu podoaba parului lor,astazi moda tinde sa inabuse diferenta dintre sexe atat prin purtarea imbracamintii barbatesti de catre femeia moderna,cat si prin adaptarea ,,tunsorii baietesti”.

Idealul frumusetii femeii evului mediu era,,grasa si frumoasa” iar astazi supletea este tot cea ce isi doreste orice femeie.

Artistii      subliniaza cu mult farmec rolul femeii din orice vreme,cautand sa scoata in evidenta calitatile ei de mama si sotie.

Vovelle,Michael; Omul luminilor, Iasi, Polirom 2000

Dragomir,Otilia; Miroiu,Mihaela; Lexicon feminist; Iasi, Polirom, 2002

www.google.ro femeia de ieri si de azi

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 801
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site