Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MUNCA IN ECHIPA

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Interviul
POSTMODERNISM SI VIOLENTA
PUTERE
Configuratia politicii de suport pentru femei
Educatia profesionala si tehnologica
Educatia
VIOLENTA FAMILIALA – FENOMEN PSIHO SI SOCIOPATOGEN
Definitia si clasificarea familiei - Factori ce influenteaza educatia in cadrul familiei
NORMA
PERSPECTIVA SOCIO-DEMOGRAFICA ASUPRA FAMILIEI


MUNCA IN ECHIPA
Cele douasprezece porunci ale echipei

Ajutati-va reciproc ca sa evitati greselile.

Cautati cai prin care sa faceti ideile sa functioneze, nu motive pentru care acestea nu pot reusi.

Daca aveti indoieli, verificati! Nu va grabiti sa faceti presupuneri negative unii despre altii.

Ajutati-va reciproc sa castigati si mandriti-va fiecare cu victoriile celorlalti.

In orice imprejurare, exprimati-va aprecierea unii fata de ceilalti si fata de organizatie.

Fiti pozitivi, indiferent de imprejurari.

Dati dovada de initiativa si curaj, ca si cum totul ar depinde de voi.

Faceti totul cu entuziasm: e contagios.

Exprimati-va orice dorinta.

Nu va pierdeti increderea.

Fiti consecventi in realizarea angajamentelor.

Fiti in largul vostru!

Sursa Curriculum pentru pregatirea supervizorilor din sistemul de protectie a copilului / Lane Cooke, John Mc Mahon-Jordan Institute for Families, WorlVision, CRIPS 2002

Procesul de integrare a copiilor in dificultate presupune din partea profesionistilor antrenati nu doar interes, cunostinte si competente – ci si o capacitate reala de a lucra in echipa, o echipa constituita atat in cadrul scolii, dar si o echipa la nivel interinstitutional, care sa-i includa pe toti profesionistii care raspund de copil (invatator/profesor diriginte, director de scoala, asistent social, psiholog, etc.)

Conform definitiei lui Katzenbach si Smith (1993), echipa este “un grup res-trans de persoane cu abilitati complementare dedicate unui scop comun. Acelorasi cerinte de performanta si unor metode de abordare comune pentru care se considera reciproc responsabili”.

In cazul integrarii sociale si familiale a copilului aflat in dificultate, echipa la nivelul scolii integratoare poate fi alcatuita din invatatorul/profesorul diriginte al clasei in care se integreaza copilul, directorul scolii, un alt cadru didactic cu experienta in integrare, asistentul social, psihologul, profesorul de religie s.a. Echipa creata la nivelul scolii integratoare va fi condusa de directorul scolii.

Pentru a deveni echipa nu este suficient ca membrii grupului sa fie nominalizati, ci este absolut necesar sa fie respectate urmatoarele elemente:

SCOP COMUN: Persoanele trebuie sa aiba obiective comune sau un motiv pentru a lucra impreuna. Pentru a deveni echipa membrii grupului isi vor defini pentru inceput scopul comun, fiind necesara nu doar definirea formala a acestuia, ci intelegerea si constientizarea de catre fiecare persoana a scopului comun.

INTERDEPENDENTA: Membrii grupului trebuie sa inteleaga faptul ca au nevoie unii de altii pentru realizarea scopului comun. Experienta, abilitatile, activitatile profesionale specifice pe care le desfasoara fiecare sunt la fel de importante pentru reusita proiectului personal de integrare a copilului. O echipa nu se poate constitui in lipsa increderii, iar increderea se dobandeste prin realizarea impreuna a sarcinilor.

ANGAJARE: Membrii grupului trebuie sa fie convinsi ca numai deciziile comune sunt eficiente, ca ”doua capete gandesc mai bine decat unul singur, trei mai bine decat doua, etc

RESPONSABILITATE: Pentru obtinerea unor rezultate semnificative pentru toti membrii grupului, acestia trebuie sa fie responsabili unii fata de altii. Grupul insusi trebuie sa fie responsabil ca unitate functionala intr-un context organizational mai larg: fata de autoritatile locale, Inspectoratul Scolar, D.G.J.P.D.C. etc.

Constituirea echipei nu este doar o activitate care are loc la inceperea unui proiect nou, sau a unui an scolar, ci un proces continuu, care cuprinde mai multe etape de dezvoltare. Directorul scolii, in calitatea sa de manager al resurselor umane, se va implica in dezvoltarea echipelor pentru a le face eficiente.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna trecerea de la grup la echipa, propunem o paralela intre grup si echipa conform schemei urmatoare:

Grup-Echipa

Sursa: “Team Building: An Exercise in Leadership”, Robert B. Maddux, Crips Publications, Inc, 1992

GRUPULECHIPA

Membrii sunt de parere ca motivul pentru care se gasesc impreuna este doar administrativ. Indivizii lucreaza separat; cateodata obiectivele lor se intersecteaza.

Membrii au tendinta de a se concentra asupra propriei persoane, nefiind implicati suficient in proiectarea obiectivelor unitatii. Atitudinea lor fata de munca este cea a unui simplu angajat.

Membrilor li se spune ce sa faca si nu sunt consultati asupra celei mai adecvate abordari. Sugestiile nu sunt incurajate.

Membrii nu au incredere in motivatia colegilor deoarece nu le inteleg rolul. Exprimarea opiniei/dezacordului este privita ca manifestare a lipsei de suport.

Membrii sunt atat de circumspecti in ceea ce spun incat intelegerea efectiva nu este posibila. Unii se pot juca sau pot chiar intinde curse celor neatenti.

Membrii pot fi beneficiari ai unor solide sesiuni de formare dar conducatorul limiteaza aplicarea celor invatate strict la munca fiecaruia.

Membrii se regasesc in situatii conflictuale pe care nu stiu sa le rezolve. Interventia supervizorului poate fi amanata si se poate ajunge pana la deteriorarea grava a lucrurilor.

Membrii pot sa participe sau nu la luarea deciziilor privitoare la echipa. Conformitatea este deseori considerata mai importanta decat succesul.

Membrii isi recunosc independenta si inteleg faptul ca sprijinul reciproc este cel mai bun mijloc de realizare atat a motivelor personale cat si a celor de echipa.

Membrii simt ca munca si unitatea in care lucreaza le apartin deoarece sunt dedicati obiectivelor in stabilirea carora s-au implicat.

Membrii contribuie la succesul organizatiei folosindu-si abilitatile si cunostintele pentru realizarea obiectivelor echipei.

Membrii lucreaza intr-un climat de incredere si sunt incurajati sa-si exprime deschis ideile, opiniile, dezacordurile si sentimentele. Intrebarile sunt binevenite.

Membrii comunica deschis si sincer. Fac eforturi sa-si inteleaga reciproc punctele de vedere.

Membrii sunt incurajati sa-si dezvolte abilitatile si sa aplice in practica cele invatate. Ei se bucura de sprijinul echipei.

Membrii recunosc ca neintelegerile sunt un aspect normal al interactiunii umane iar conflictele sunt privite ca oportunitati pentru idei si creativitate. Ei actioneaza pentru rezolvarea rapida si constructiva a conflictului.

Membrii participa la luarea deciziilor ori de cate ori echipa singura nu ajunge la un rezultat sau in caz de urgenta, decizia finala apartine conducatorului. Obiectivul final este succesul, nu conformitatea.

O echipa eficienta are o serie de caracteristici ideale, care nu trebuie privite ca obiective imposibil de realizat in realitate. In spatele fiecarei caracteristici se pot descoperi elemente relativ usor de transpus in practica, in orice activitate de echipa si niste reguli deontologice asupra carora fiecare membru al echipei ar trebui sa mediteze.

Caracteristicile ideale ale echipei eficiente

v    Toti membrii grupului urmaresc standarde inalte de calitate.

v    Atmosfera din grup este lipsita de formalism si este relaxanta. Criticile sunt constructive si nu creeaza disconfort. Nu se fac atacuri la persoana.

v    Membrii poarta multe discutii si toata lumea participa. Oamenii se asculta unii pe altii. Se exprima toate punctele de vedere.

v    Membrii au deplina incredere reciproca si se bazeaza unii pe ceilalti.

v    Membrii grupului inteleg clar obiectivele generale si specifice, precum si sarcinile echipei si le respecta.

v    Deciziile se iau prin consens (exista un acord general clar si toata lumea e dispusa sa-l respecte), iar dezacordurile se discuta.v    Ajutorul reciproc e liber.

v    Cand se trece la actiune se formuleaza si se accepta sarcini clare.

v    Conducatorul nu domina echipa si nici nu i se supune fara rost.

Factorii care contribuie la dezvoltarea si eficienta echipei

Ø     Existenta si constientizarea scopului si obiectivelor comune;

Ø     Folosirea eficienta a resurselor individuale ale fiecarui membru al echipei;

Ø     Capacitatea de a recunoaste conflictul in mod deschis si de a incerca rezolvarea acestuia prin discutii;

Ø     Existenta sentimentului de participare la conducerea echipei;

Ø     Stabilirea si aplicarea unor proceduri clare de functionare;

Ø     Capacitatea membrilor de a comunica deschis si sincer;

Ø     Existenta unui consens asupra modalitatilor de rezolvare a problemelor si luare a deciziilor;

Ø     Pregatirea pentru depasirea ocazionala a limitelor impuse si pentru experimentarea de noi metode de lucru;

Ø     Auto-evaluarea eficienta.

Elaborarea si aplicarea la nivelul scolii a unui Proiect de interventie in

favoarea integrarii sociale si familiale a copiilor aflati in dificultate va fi deci o provocare pentru fiecare director sa constituie o adevarata echipa care, condusa dupa metode moderne, sa ajunga de la un simplu grup de persoane o echipa performanta.

Rezultatele vor fi cu siguranta foarte bune, iar metoda muncii in echipa va putea fi aplicata cu succes si la alte proiecte pe care scoala, ca organizatie aflata intr-o etapa de reforma, le va pune in practica in beneficiul tuturor copiilor din comunitate.

Echipa scolii integratoare nu-si pune intrebarea “cum trebuie sa se schimbe unii elevi pentru a invata mai bine?” ci mai degraba “cum trebuie sa se schimbe scoala ca sa integreze pe toti elevii sai?”

Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului si toate serviciile din sistem au la randul lor obligatii de relationare cu scoala.

Exista deci obligatii de ambele parti, fiind recunoscut atat de scoala, cat si de serviciul public specializat, ca nu se poate face integrarea sociala si familiala a copilului aflat in dificultate fara un parteneriat real intre sistemul de protectie si cel de educatie.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1081
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site