Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


VIOLENTA IN SOCIETATEA ROMANEASCA DE TRANZITIE

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micVIOLENTA IN SOCIETATEA ROMANEASCA DE TRANZITIE

Societatea romaneasca a suferit in 1990 transformari politice ,sociale si economice care au avut consecinte vitale,chiar dramatice in unele realitati sociale.Democratizarea societatii ca proces ,se produce lent si dificil iar participarea oamenilor la schimbarea sociala se dovedeste a fi o atitudine cu carente in componenta sa comportamentala.

Societatea civila definita si functionand confuz ca si tesutul social vatamat se construeste cu dificultati.

Structurile guvernamentale invata sa colaboreze cu cele neguvernamentale ,parteneriate institutionale se creeaza in efortul de a mari stabilitatea sociala si de a micsora costurile sociale si psihologice ale tranzitiei.

Cu toate eforturile colective unele fenomene negative cum sunt violenta,criminalitatea sunt ingrijoratoare captand noi forme de o larga difersitate nemaintalnite inainte de 1990,unele generate chiar de realitatile sociale propri economiei de piata.

Pe fondul transformarilor de ordin social,politic,economic,cultural si al mentalitatilor,tranzactia a generat probleme sociale noi mai ales legate de anomie si disfuncti sociale si ale comportamentelor individuale.

Modificarea modului de formare si redistribuire a veniturilor,polarizarea sociala,extinderea fenomenului saraciei,nesiguranta locului de munca ,lipsa de perspective sunt numai cativa factori care au afectat coeziunea sociala si au determinat amplificarea fenomenelor antisociale.

Infractiunile cu violenta asupra persoanei inregistreaza global cresteri semnificative ,majoritatea delictelor sunt comise de cei fara ocupatie.Acest lucru pune in evidenta costurile sociale ale tranzitiei(nivelul somajului) semne de ingrijorare privind violenta contra persoanei se refera in principal la prevalenta spatiului privat ca generator de violenta ,la antrenarea minorilor individual sau in grup sau afilieri la grupuri de infractori majori care afecteaza ordinea publica si convietuirea sociala.

Violenta sa amplificat dupa 1990 ea atinge toate mediile societatii incepand cu familia,instituti de invatamant,de ocrotire a copilului,mass-media,strada,lumea politica.

Perioada de tranzitie din Romania sa caracterizat prin amplificarea fara precedent a violentei in familie si numarul de agresiuni a crescut constant an de an.

Violenta asupra copilului este una dintre cele mai grave ale societatii romanesti.

Violenta se invata in familie la scoala pe strada si din media.Violenta naste la randul ei violenta.Copilul traumatizat va deveni la randul sau un adult ca va imita practicile adultilor din copilarie.Cazul adoloescentei de 12 ani care a fost agresata de trei adolescente mai mari nu este singular si nici recentele agresiuni din bucuresti cand un tanar a fost injunghiat fatal,sau cazul profesorilor batuti ,ele nu ar trebui tolerate de guvernanti.

Manifestarea violentei in scoli tendinte semnalate la nivel international.Violenta este expresie a intolerantei fata de diferentele etnice,religioase,de gen,de statut social.

Tensiunile sociale asociate perioadelor de tranzitie a creat difuzie la nivelul scoli.Democratizarea scolilor si nevoia unor reevaluari de rol de statut ,norme si valori.

Proportia unitatilor de invatamant la nivelul carora sa inregistrat fenomenul de violenta depaseste 75%.Ponderea elevilor cu manifestari grave de violenta este de 2,5%.

Ponderea copiilor si tinerilor victime ale violentei(furt,agresiuni fizice si sexuale,hartuire)este de 3%

A califica un fapt ca violent inseamna in esenta a emite o judecata de valoare asupra acelui fapt.

Cauze posibile sunt: cauzele familiare care au un impact semnificativ asupra comportamentului violent , dificultati de comunicare elev profesor ,ironia,sanctiunile ,notarea si stilul autoritar.

Factori individuali ai violentei : trasaturile de personalitate , agresivitatea ,impulsivitatea,lipsa sau insuficenta dezvoltare a mecanismelor de autocontrol ,motivatia centrata pe preferinta pentru violenta ,dorinta de putere si prestigiu .

A lupta contra violentei scolare insemna a ameliora calitatea relatiilor si a comunicari intre toate persoanele angrenate in actul educational (DARDEL JAOUADI)

Din punct de vedere politic si economic tranzitia a insemnat inceracarea mai mult sau mai putin reusita de conversie a puteri . Legitimitatea regimurilor tranzitiei ,acesta democratie din punct de vedere formal nu a fost construita in Romania printr-o rentemeiere de tip moral al statului ,a institutilor justitiei si administratiei publice , emotia difuza articulata ideologic destul de grosolan ,dar foarte eficent pe care sa construit Romania anilor '90 a fost in continuare FRICA.O frica contrabalansata abil de regimul efeseniste ,SOCIETATEA ROMANEASCA a fost mult timp o societate a fricii si violentei ,sa ne amintim doar de martie '90 la Targul Mures de inecarea in sange a Pieti Universitatii , si de mineriadeRomania nu a cunoscut o tranzitie pasnica ,nu a tranversat etapa negocieri cu fostele structuri de putere .

Pentru prima data in istorie un regim comunist a foast inlaturat cu succes in mod violent (JONATHAN EYAKL).

Un aparat de represiune foarte dur ,o societate civila fragila ,nesudata ,lipsa reformismului sunt trasaturile unei dictaturi greu de inlaturat .Aceasta tranzitie violenta suporta mai multe interpretari :prabusirea regimului a fost rezultatul unor greseli majore ;convingerea ca romani vor indura orice suferinta fara nici un murmur ;convingerea ca nationalismul comunist promovat este o baza sigura ;convingerea ca utilizarea fortei va infrange revolta din Timisoara ,dar cruzimea masacrului a aprins opozitia in intreaga tara,increderea deplina in armata care fusese constant demigrata si deprofesionalizata .

Violenta revolutiei este vazuta de STELIAN TANASE drept o certifcare a imposibilului dialog dintre elite si societate.

'Incapacitatea de autogeneza a societati civile nu facuse posibila intalnirea lor intr-un spatiu al negocieri care sa faciliteze la fel ca si in zona centrala a continentului transferul de putere si nu sangeroasa sa cucerire '

BIBLOGRAFIE :

Statistici ale Ministerului de justitie (1998-2002) pag 152 -170

Studiu al cercetarilor si institutul de criminologie 2003

(dr.Aurora Liceanu si dr.Doina Saucan)

Rapoarte elaborate de organizati neguvernamentale care se

confrunta cu probleme ale violentei .pag 205-402

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1067
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved