Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ZVON

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai miczvon

Afirmatie prezentata drept adevarata fara a exista posibilitatea sa i se verifice corectitudinea. Z. sint puse in circulatie pentru ca au o dubla functie: de a explica si de a atenua anumite tensiuni emotionale. De exemplu, calomnierea unei persoane are ca efect atenuarea urii ce i se poarta. Circulatia z. este dependenta de contextele societate (credibilitatea institutiilor sociale, sistemul de organizare si circulatie a informatiei formale, tipurile raporturilor de putere), de trasaturile de personalitate ale indivizilor si de nevoile psihosociologice ale indivizilor si grupurilor. Lucrarile lui Allport si Postman (1965) au pus in evidenta trei legi de transmitere a z.:  1. legea saraciei sau nivelarii (pe masura ca z. circula, el tinde sa devina mai scurt, mai usor de inteles si de relatat);
  2. legea accentuarii (intarirea anumitor detalii, care dobindesc un loc central in semnificatia z.);
  3. legea asimilarii (conservarea si reorganizarea informatiilor in jurul unor motive centrale). Asimilarea se poate face la tema centrala, prin condensare, prin anticipare si prin stereotipuri verbale.

Z. tind sa se ajusteze intereselor individuale, apartenentei sociale sau rasiale, prejudecatilor personale ale celui care le transmite. Cercetarile lui Allport si Postman au aratat ca indivizii care propaga z. se confrunta cu dificultatea de a sesiza si de a retine in obiectivitatea lor elementele lumii exterioare. Pentru a putea sa le utilizeze, ei trebuie sa le restructureze si sa le ajusteze modelului lor de intelegere si intereselor lor proprii.Cercetarile lui Kapferer (1987) au aratat ca circulatia z. se bazeaza pe trei conditii esentiale: credibilitatea, aparenta de adevar si dezirabilitatea continutului informatiei. Circulatia z. apare ca un sistem de canalizare a fricii si incertitudinii in fata unor situatii ambigue. Circulatie z. este corelata cu forma, cantitatea, calitatea si credibilitatea informatiei oficiale sau formale. Cu cit aceasta din urma este mai saraca, incompleta sau putin credibila, cu atit se intensifica propagarea z.

Din acest motiv, in societatile totalitare care monopolizeaza informatia formala, z. au o mare raspindire. Uneori ele sint lansate de mijloace de propaganda ale statului totalitar pentru a provoca anumite atitudini si comportamente care ar fi mai greu de obtinut prin utilizarea mijloacelor formale. Circulatia z. se restringe atunci cind exista posibilitatea verificarii rapide a adevarului unei informatii. I.Mih.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1003
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved