Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

BANCA EUROPEANA DE INVESTITII

finante+ Font mai mare | - Font mai micBANCA EUROPEANA DE INVESTITII

Necesitatea organizatiei a fost gindita odata cu planul european de constituirea pietei unice respectiv a uniunii europene prin tratatul de la Roma datorita necesitatii sustinerii financiare a zonelor mai putin dezvoltate din Europa. Cu acea ocazie , sa hotarit infiintarea unei institutii de credit europene independenta in raport cu vreunul din statele membre in scopul acordarii de imprumuturi pe termen lung in vederea aderarii la UE.BEI a fost infiintata in 1958, cu sediul la Bruxelle si avind drept scop principal asigurarea pentru toate tarile europene a posibilitatilor de dezvoltare oferite de piata unica .

Odata cu extinderea UE, BEI si-a marit numarul de membrii iar sediul s-a mutat la Luxembourg.

Organizarea si structura financiara a BEI

BEI este o institutie autonoma, independenta din punct de vedere juridic fata de statele membre. Capitalul sau s-a format prin subscrierea la acesta a statelor membre. Organul suprem de conducere este consiliul guvernatorilor format din Guvernatorii bancilor centrale ai statelor membre sau ministrii de finante in calitate de supleanti. Organul  de decizie este Comitetul Director format din 23 de membrii reprezentanti ai tarilor membre , acesta ia decizii cu privire la acordarea de imprumuturi, acordarea de garantii pentru imprumuturi, stabileste rata de dobinda precum si perioada de rambursare a imprumutului. Din punct de vedere al structurii financiare, BEI, se aseamana cu Banca Mondiala, astfel la fel ca si in cazul Bancii Mondiale, doar o parte din capitalul subscris de tarile membre este varsat efectiv, restul constituindu-se in fondul de garantare al bancii. Capitalul subscris, reprezinta doar o mica parte din resursele bancii, partea importanta provenind de pe pietele financiare internationale. Spre deosebire de banca mondiala in cazul careia raportul dintre capitalul social si imprumuturi trebuie sa fie de unu la unul, BEI, poate acorda imprumuturi de maxim 250% din capitalul social.

Obiectivele BEI

Inca de la infiintare, banca si-a propus ca prin resursele proprii sau prin cele obtinute de pe pietele financiare internationale, sa sprijine dezvoltarea continua si echilibrata a pietei unice. Resursele de finantare ale BEI se indreapta in proportie de 95% catre statele membre ale UE restul de 5% indreptindu-se doar in situatii exceptionale catre alte state. Banca europeana de investitii finanteaza maxim 50% din valoarea unui proiect, restul putind fi finantat prin imprumuturi acordate de BERD sau prin imprumuturi atrase de beneficiar in nume propriu. Alegerea proiectului de investitii care urmeaza a fi finantat, se face printr-o analiza riguroasa, se aleg furnizorii in urma unor licitatii bazate pe caiete de sarcini agreate de BEI iar banii ajung direct la furnizori. Perioada de acordare a creditelor este de 10-15 ani iar perioada de rambursare este corelata cu o perioada medie in care proiectul respectiv aduce venituri maxime pentru beneficiari.

O alta functie deosebit de importanta asumata de BEI este aceea de acordare a unor sume globale bancilor comerciale din statele membre. Aceste sume, pot fi acordate de catre banci la rindul lor pentru finantarea unor proiecte care indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse de BEI.

Principalele domenii care beneficiaza de sprijin financiar din partea BEI sunt:

Ø      infrastructura

Ø      protectia mediului

Ø      domeniul energiei nucleare

bursa transportPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1557
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved