Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Banca Transilvania - perspective pentru viitor

finante+ Font mai mare | - Font mai mic

Banca Transilvania - perspective pentru viitor


Banca Transilvania reprezinta una dintre cele mai atractive actiuni listate la bursa datorita ritmului de crestere inregistrat de la infiintare si pana in prezent. Pentru investitorul pe termen mediu si lung intrebarea care se pune la acest moment este in ce masura acest ritm se va pastra si in anii urmatori si care sunt perspectivele de viitor ale bancii.

Desigur, aceasta analiza nu se poate face decat prin prisma recentului parteneriat intre Banca Transilvania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Referindu-ne putin la istoricul acestei operatiuni, este interesant de notat ca negocierile intre cele doua institutii financiare dateaza din anul 1999. In acea perioada, s-a negociat pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile TLV; pe masura avansarii negocierilor, in anul 2000, s-a luat in calcul un pachet de 18% din actiunile TLV la un pret de 9 centi/actiune. Conform termenilor finali ai acestui acord, stabiliti in cursul anului curent, BERD va deveni proprietara a 15% din actiunile TLV, in urma unei majorari de capital social prin plasament privat la un pret de 10,5 centi/actiune. Pentru aceasta majorare actionarii existenti renunta la dreptul de preemptiune; de asemenea, pentru BERD se va ridica restrictia din statutul bancii care limiteaza drepturile de vot ale unui singur actionar la maxim 5% din capitalul bancii (aceasta restrictie va fi ridicata numai pentru BERD, nu si pentru ceilalti actionari). Conform acelorasi termeni, durata investitiei BERD este de minim 3 ani de zile, iar participarea sa in conducerea bancii va implica un loc in consiliul de administratie.

BERD este o institutie financiara transnationala, infiintata de statele tarilor occidentale in scopul sprijinirii dezvoltarii economiilor Europei centrale si de est. In aceasta calitate BERD s-a implicat numai in acele proiecte pe care le-a considerat viabile, categorie in care a fost inclusa recent si Banca Transilvania. Mai importante decat cele 6,23 milioane USD pe care BERD le aduce la Banca Transilvania sunt celelalte avantaje pe care acest acord le aduce bancii clujene. Astfel, BERD aduce cu sine un plus de credibilitate si garantie pentru actualii si potentialii investitori, parteneri si clienti ai TLV (investitia BERD avand loc numai dupa o analiza foarte amanuntita); de asemenea, un aspect important il constituie elementul de know-how de care va beneficia TLV in formularea strategiei si activitatii de viitor; nu in ultimul rand este interesant de notat faptul ca BERD are o perioada a investitiei limitata (3-5 ani), perioada dupa care aceasta poate aduce un partener important care sa ii ia locul in actionariatul Bancii Transilvania, cu o detinere de 15% sau chiar mai mare.

Strategia de viitor a Bancii Transilvania are drept obiectiv atingerea unei cote de piata de 10% (dupa marimea obiectivelor). Printre caile posibile de atingere a acestui obiectiv se numara:achizitia de retele bancare viabile, dezvoltarea retelei proprii, introducerea serviciilor de internet banking si e-commerce pe suportul softului nou aflat in prezent in teste, atragerea de finantare si proiecte de la BERD (pentru finantarea leasingului, credit ipotecar, etc), banci europene, fonduri de investitii si fonduri de pensii. Un element interesant il constituie analiza oportunitatii cotarii actiunilor TLV pe o piata bursiera internationala.

Pretul platit de BERD pentru 15% din actiunile TLV este de 6,239 milioane USD, corespunzator unui pachet de 59,424 milioane actiuni. Exprimat in lei, acest pret reprezinta 187 miliarde, din care primele de emisiune sunt in valoare de 127 miliarde lei (deci o valoare de 322 lei/actiune). Aceasta suma va fi varsata de BERD pana la 15 octombrie anul curent, urmand ca in cateva saptamani sa se deruleze si celelalte formalitati legate de majorarea de capital. Referitor la capitalizarea primelor de emisiune, aceasta va fi dezbatuta intr-o adunare generala viitoare, luarea unei asemenea decizii putand avea loc chiar in AGA din primavara anului viitor.

Studiul de fezabilitate realizat de BERD impreuna cu Banca Transilvania se bazeaza pe o rentabilitate anuala a investitiei de 20%, exprimata in dolari. Aceasta inseamna ca fata de investitia intiala de 6,2 milioane USD, asteptarile BERD se ridica la o valoare a investitiei de 15,5 milioane USD dupa o perioada de 5 ani de zile. Desigur, aceasta rentabilitate este valabila (intr-o masura mai mica sau mai mare) si pentru ceilalti actionari ai bancii. Pretul platit de BERD pe actiune, de aproximativ 3.150 lei, nu este stralucit, insa prin acest acord s-a mizat pe oportunitatea de a creste banca cu un partener de talia BERD.

Pe data de 7 septembrie a avut loc adunarea generala care a aprobat majorarea de capital in favoarea BERD, fiind prezenti actionari reprezentand 76,23% din capitalul social. Dintre acestia, 94,71% au votat pentru majorarea de capital, numai 0,02% au votat impotriva, 6,27% din voturi fiind abtineri. Referitor la eliminarea restrictiei de 5% pentru BERD, in favoarea acestei eliminari votul favorabil a fost de 93,45%.

In aceste conditii, perspectivele pentru evolutia viitoare a bancii se mentin in continuare foarte bune. Pentru investitorii dispusi sa astepte, o investitie de 3-5 ani in actiunile TLV poate depasi in rentabilitate majoritatea instrumentelor disponibile pe piata financiara a tarii noastre. Demn de mentionat este faptul ca, in opinia noastra, o asemenea investitie ar beneficia de un grad de risc mediu, in conditiile in care investitia in majoritatea actiunilor listate din tara noastra, in special pe un asemenea termen, beneficiaza de un grad de risc ridicat.

Ghidul Investitorului Incepator - studiu de caz Banca Transilvania


O buna parte dintre micii investitori de pe piata romaneasca de capital abordeaza piata de capital ca pe un joc de noroc. Ei mizeaza pe diferite societati asteptand ca in urmatoarea saptamana sau cel mult in urmatoarea luna acestea sa creasca spectaculos si ei sa dea lovitura. Putini sunt cei care calculeaza randamentul unei investitii pe o perioada de sase luni sau un an sau raportul randament/risc.

Cum putem alege o societate in care sa investim ?

Exista mai multe criterii, dintre care enumeram, fara sa o facem in ordinea importantei, urmatoarele:
1. Sectorul economic in care activeaza societatea
2. Pozitia societatii in cadrul sectorului economic
3. Calitatea actionariatului
4. Calitatea managementului
5. Rezultatele financiare si istoricul acestor rezultate
6. Randamentul dividendelor
7. Transparenta si corectitudinea fata de actionari
8. Lichiditatea actiunii
9. Potentialul de crestere (evenimente probabile care ar putea determina o crestere sustinuta a pretului)

Este important sa ne stabilim criteriile prioritare si sa alegem societatile care indeplinesc cat mai multe criterii. Facand o selectie, dintre societatile care indeplinesc aceste criterii, iese in evidenta 'Banca Transilvania'.

1. Sectorul bancar romanesc a fost asanat, fiind indepartate bancile care creau probleme, si are perspective foarte bune de crestere in urmatorul deceniu, prognozandu-se o crestere mai mare decat cresterea medie a economiei. Activitatea de 'retail banking', spre care este orientata si Banca Transilvania are potential mare de crestere, atat in Romania cat si in restul Europei Centrale si de Est.
2. Indicatorii financiari ai Bancii Transilvania sunt mai buni decat media pe sectorul bancar romanesc si si-au pastrat aceasta superioritate in ultimii 4 ani. (mentionam doar ROA=9% si ROE=45% fata de mediile la 31.12.2000 pe intreg sistemul bancar ROA=1.49% si ROE=12.53%). Ritmul de crestere al bancii este mult mai mare decat cresterea intregului sector bancar. Banca Transilvania are marimea ideala pentru a-si pastra in urmatorii ani ritmul de crestere sustinut.
3. Doua SIF-uri si majoritatea fondurilor straine de investitii sunt actionari ai bancii. Nu exista actionari majoritari care, urmarind o strategie proprie, sa-i poata defavoriza pe actionarii minoritari. Intentia BERD-ului de a achizitiona 15% din actiunile bancii se bazeaza pe un audit care certifica valoarea si perspectivele de dezvoltare ale bancii. Ramane de discutat pretul la care se va face aceasta achizitie.
4. Managementul bancii este deosebit de performant. De asemenea trebuie remarcata calitatea ofiterilor de credit.
5. La o capitalizare bursiera de 469 mld.lei la 31.12.2000 banca a raportat un profit net de 263 mld. lei deci a rezultat un PER de 1.78. La pretul actual de 2600 lei/actiune banca are o capitalizare de 876 mld. lei. Daca consideram profitul net de 356 mld. lei prevazut in bugetul pentru 2001 se poate estima un PER de 2.46 pentru 2001.Daca insa tinem cont de rezultatele la sapte luni si de faptul ca in fiecare an banca a depasit considerabil profitul net prevazut in buget si consideram un profit net mai mare de 400 mld. lei putem estima pentru 2001 un PER mai mic de 2.2 .
6. Banca Transilvania nu a distribuit pana acum dividende. A preferat metoda majorarii capitalului social din profitul net, distribuind actiuni gratuite actionarilor existenti.Aceasta metoda ingenioasa este avantajoasa atat pentru banca cat si pentru actionari. Astfel dilema stabilirii raportului optim intre dezvoltare si dividende dispare. Intreg profitul net ramane bancii, marind capitalurile proprii si accelerand ritmul de crestere al bancii. De asemenea actionarii au primit, pentru anul 2000, la 100 actiuni detinute 85 actiuni gratuite. Tinand cont ca acestea pot fi vandute la un pret de 2-3 ori mai mare decat valoarea nominala rezulta un randament net superior fata de cazul in care s-ar distribui dividende. Metoda prezinta un mare avantaj in cazul unei cresteri puternice a intregii piete de capital. La societatile care distribuie dividende orice crestere a pretului este insotita de o scadere proportionala a randamentului dividendelor ceea ce duce la o franare a cresterilor prea puternice. In cazul distribuirii de actiuni gratuite actionarii vor primii tot 85 actiuni la 100 actiuni detinute, indiferent daca acestea costa 3000 lei sau 6000 lei, deci randamentul se pastreaza.
7. Rezultatele financiare sunt publicate lunar; cea mai mare parte a profitului este distribuita actionarilor sub forma actiunilor gratuite si nu exista intarzieri la distributia acestor actiuni.
8. Banca Transilvania este una dintre cele mai lichide societati de la bursa, asigurand astfel posibilitatea iesirii in orice moment din aceasta investitie.
9. Urmatoarela evenimente sunt probabile, in viitorul mai apropiat sau mai indepartat :
- orientarea fondurilor romane de investitii spre piata de capital;
- marirea ponderii investitiilor bancilor si a societatilor de asigurari pe piata de capital;
- semnarea acordului cu FMI si patrunderea unor noi fonduri straine de investitii pe piata romaneasca de capital;
- crearea fondurilor private de pensii;
In oricare din aceste cazuri, datorita capitalizarii sale, a ritmului de crestere si a rezultatelor financiare, Banca Transilvania va fi una dintre tintele preferate pentru investitii.

In concluzie, Banca Transilvania prezinta un potential ridicat de crestere sustinuta in cazul oricarui scenariu optimist privind relansarea pietei romane de capital, iar in cazul in care scenariul pesimist se adevereste si piata de capital ramane la nivelul la care este, aceasta actiune poate sa asigure un randament de 85% pe an (in lei) ceea ce, la o depreciere maxima a leului de 30% , inseamna un randament de 42% pe an (in dolari). Acest randament ne permite sa asteptam, atat cat este nevoie, relansarea pietei romane de capital.

Banca Transilvania - perspective pentru viitor


Banca Transilvania reprezinta una dintre cele mai atractive actiuni listate la bursa datorita ritmului de crestere inregistrat de la infiintare si pana in prezent. Pentru investitorul pe termen mediu si lung intrebarea care se pune la acest moment este in ce masura acest ritm se va pastra si in anii urmatori si care sunt perspectivele de viitor ale bancii.

Desigur, aceasta analiza nu se poate face decat prin prisma recentului parteneriat intre Banca Transilvania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Referindu-ne putin la istoricul acestei operatiuni, este interesant de notat ca negocierile intre cele doua institutii financiare dateaza din anul 1999. In acea perioada, s-a negociat pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile TLV; pe masura avansarii negocierilor, in anul 2000, s-a luat in calcul un pachet de 18% din actiunile TLV la un pret de 9 centi/actiune. Conform termenilor finali ai acestui acord, stabiliti in cursul anului curent, BERD va deveni proprietara a 15% din actiunile TLV, in urma unei majorari de capital social prin plasament privat la un pret de 10,5 centi/actiune. Pentru aceasta majorare actionarii existenti renunta la dreptul de preemptiune; de asemenea, pentru BERD se va ridica restrictia din statutul bancii care limiteaza drepturile de vot ale unui singur actionar la maxim 5% din capitalul bancii (aceasta restrictie va fi ridicata numai pentru BERD, nu si pentru ceilalti actionari). Conform acelorasi termeni, durata investitiei BERD este de minim 3 ani de zile, iar participarea sa in conducerea bancii va implica un loc in consiliul de administratie.

BERD este o institutie financiara transnationala, infiintata de statele tarilor occidentale in scopul sprijinirii dezvoltarii economiilor Europei centrale si de est. In aceasta calitate BERD s-a implicat numai in acele proiecte pe care le-a considerat viabile, categorie in care a fost inclusa recent si Banca Transilvania. Mai importante decat cele 6,23 milioane USD pe care BERD le aduce la Banca Transilvania sunt celelalte avantaje pe care acest acord le aduce bancii clujene. Astfel, BERD aduce cu sine un plus de credibilitate si garantie pentru actualii si potentialii investitori, parteneri si clienti ai TLV (investitia BERD avand loc numai dupa o analiza foarte amanuntita); de asemenea, un aspect important il constituie elementul de know-how de care va beneficia TLV in formularea strategiei si activitatii de viitor; nu in ultimul rand este interesant de notat faptul ca BERD are o perioada a investitiei limitata (3-5 ani), perioada dupa care aceasta poate aduce un partener important care sa ii ia locul in actionariatul Bancii Transilvania, cu o detinere de 15% sau chiar mai mare.

Strategia de viitor a Bancii Transilvania are drept obiectiv atingerea unei cote de piata de 10% (dupa marimea obiectivelor). Printre caile posibile de atingere a acestui obiectiv se numara:achizitia de retele bancare viabile, dezvoltarea retelei proprii, introducerea serviciilor de internet banking si e-commerce pe suportul softului nou aflat in prezent in teste, atragerea de finantare si proiecte de la BERD (pentru finantarea leasingului, credit ipotecar, etc), banci europene, fonduri de investitii si fonduri de pensii. Un element interesant il constituie analiza oportunitatii cotarii actiunilor TLV pe o piata bursiera internationala.

Pretul platit de BERD pentru 15% din actiunile TLV este de 6,239 milioane USD, corespunzator unui pachet de 59,424 milioane actiuni. Exprimat in lei, acest pret reprezinta 187 miliarde, din care primele de emisiune sunt in valoare de 127 miliarde lei (deci o valoare de 322 lei/actiune). Aceasta suma va fi varsata de BERD pana la 15 octombrie anul curent, urmand ca in cateva saptamani sa se deruleze si celelalte formalitati legate de majorarea de capital. Referitor la capitalizarea primelor de emisiune, aceasta va fi dezbatuta intr-o adunare generala viitoare, luarea unei asemenea decizii putand avea loc chiar in AGA din primavara anului viitor.

Studiul de fezabilitate realizat de BERD impreuna cu Banca Transilvania se bazeaza pe o rentabilitate anuala a investitiei de 20%, exprimata in dolari. Aceasta inseamna ca fata de investitia intiala de 6,2 milioane USD, asteptarile BERD se ridica la o valoare a investitiei de 15,5 milioane USD dupa o perioada de 5 ani de zile. Desigur, aceasta rentabilitate este valabila (intr-o masura mai mica sau mai mare) si pentru ceilalti actionari ai bancii. Pretul platit de BERD pe actiune, de aproximativ 3.150 lei, nu este stralucit, insa prin acest acord s-a mizat pe oportunitatea de a creste banca cu un partener de talia BERD.

Pe data de 7 septembrie a avut loc adunarea generala care a aprobat majorarea de capital in favoarea BERD, fiind prezenti actionari reprezentand 76,23% din capitalul social. Dintre acestia, 94,71% au votat pentru majorarea de capital, numai 0,02% au votat impotriva, 6,27% din voturi fiind abtineri. Referitor la eliminarea restrictiei de 5% pentru BERD, in favoarea acestei eliminari votul favorabil a fost de 93,45%.

In aceste conditii, perspectivele pentru evolutia viitoare a bancii se mentin in continuare foarte bune. Pentru investitorii dispusi sa astepte, o investitie de 3-5 ani in actiunile TLV poate depasi in rentabilitate majoritatea instrumentelor disponibile pe piata financiara a tarii noastre. Demn de mentionat este faptul ca, in opinia noastra, o asemenea investitie ar beneficia de un grad de risc mediu, in conditiile in care investitia in majoritatea actiunilor listate din tara noastra, in special pe un asemenea termen, beneficiaza de un grad de risc ridicat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2858
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved