Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Cauze si efecte ale evaziunii fiscale

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Cauze si efecte ale evaziunii fiscale

Cauzele evaziunii fiscale sunt numeroase. Dintre acestea mentionam:

- marimea excesiva a sarcinilor fiscale. In comparatiile internationale, eficienta unui sistem fiscal nu se masoara atat prin importanta venitului fiscal, cat prin gradul de consimtire la plata impozitelor;

- insuficienta educatie a contribuabililor si excesul de zel al organelor fiscale, predispune uneori, la exagerari;

- lipsa unui control eficient, bine organizat, realizat cu personal foarte bine pregatit;

- existenta unei legislatii defectuoase, care prin omisiunile ei, permite sustragerea de la plata unor impozite.

Evaziunea fiscala este pagubitoare atat pentru stat, cat si pentru contribuabili. Statul este lipsit de veniturile pe care ar trebui sa le incaseze pentru a-si indeplini atributiile asumate. Efectele negative pentru contribuabili se concretizeaza in faptul ca totalul impozitelor se distribuie pe o masa de venituri mai mica.

Informatiile cele mai certe referitoare la dimensiunile evaziunii si fraudei fiscale sunt oferite de statisticile rezultate din operatiunile de control. Evaziunea si frauda fiscala, indiferent daca sunt sau nu descoperite, au efecte negative asupra economiei si societatii, in general, incidentele fiind de natura politica, financiara, economica si sociala.

Efectul financiar se refera la faptul ca este afectat echilibrul bugetar prin generarea de deficite bugetare si de costuri suplimentare aferente imprumuturilor publice.

Sub aspect economic, evaziunea fiscala „legala” sau frauduloasa distorsioneza fenomenul concurential, cu consecinte negative asupra formarii preturilor.

Din punct de vedere social, evaziunea si frauda fiscala modifica redistribuirea veniturilor, creand si adancind inegalitatile dintre contribuabili, prin eludarea capacitatii contributive a unora si agravarea situatiei financiare a altora.Manifestarea acestor efecte negative, precum si amploarea fenomenului determina initierea, de catre autoritatile publice, a unor masuri de combatere care trebuie sa actioneze in urmatoarele domenii: legislativ, administrativ si motivational (educational).

In domeniul legislativ, se urmareste elaborarea unei legislatii fiscale cuprinzatoare, clare, concise, stabile si coerente. De asemenea, este necesara eliminarea sau restrangerea exonerarilor, reducerilor si deducerilor, care dau nastere unor interpretari multiple.

Din punct de vedere administrativ, masurile vizeaza crearea unui sistem informational complex si operativ, asigurarea structurilor si instrumentelor administrative adecvate combaterii eficiente a evaziunii fiscale, precum si formarea specialistilor cu o moralitate si un profesionalism impuse de formele si dimensiunile evaziunii fiscale.

Sub aspect motivational, masurile vizeaza asigurarea conditiilor necesare educatiei cetatenilor, in sensul respectarii legislatiei fiscale, si chiar motivarea contribuabililor prin stimulente in acest sens.

Pe de alta parte, in situatiile de nerespectare a normelor fiscale de catre contribuabili, legislatia prevede aplicarea de sanctiuni fiscale sau penale, corespunzatoare gravitatii faptei.

Sanctiunile fiscale sunt de natura pecuniara si se aplica in cazul contraventiilor care prezinta un grad redus de periculozitate. Concret, ele se refera la penalitati, amenzi, confiscari, suspendarea activitatii.

Sanctiunile penale sunt pronuntate de catre instantele jurisdictionale in cazurile de infractiuni cu grad ridicat de periculozitate, cand sunt dovedite frauda fiscala si intentia contribuabilului de a se sustrage de la plata impozitului.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1224
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site