Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Clasificarea impozitelor indirecte

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Clasificarea impozitelor indirecte

Impozitele indirecte se manifesta sub urmatoarele forme:
taxe de consumatie;

taxe vamale;

monopoluri fiscale;

taxele de inregistrare si de timbru

A)    Taxele de consumatie

Cea mai raspandita forma de asezare a impozitelor indirecte o reprezinta taxele de consumatie. Poarta denumirea de taxe dintr-o simpla obisnuinta, in fond acestea sunt impozite in sensul ca sunt obligatorii, nu presupun o contra prestatie si sunt fara o destinatie speciala.

In tarile dezvoltate, cel mai important impozit indirect il constituie taxele de consumatie. De asemenea, in tarile in curs de dezvoltare, taxele de consumatie detin o pondere apreciabila in totalul incasarilor provenite din impozitele indirecte. Statul (in tarile in curs de dezvoltare) realizeaza incasari importante si sub forma taxelor vamale.

Taxele de consumatie se aseaza in doua moduri fie ca taxa generala de consum- taxa pe valoarea adaugata, fie ca un impozit special asezat numai pe vanzarea anumitor bunuri- accizele.

B)     Taxele vamale sunt un impozit indirect care apare ca urmare a interventiei statului in comertul international. Aceasta interventie a statului in economie se realizeaza pe doua cai: direct si indirect.

a)      Interventia directa statul poate interveni, fie prin masuri cantitative asupra importului sau exportului, fie prin reglementarea schimburilor. Interventia directa ridica probleme destul de delicate, deoarece poate conturba relatiile dintre state si poate avea efecte nefavorabile asupra raporturilor economice in perioadele urmatoare.

b)      Interventia indirecta se realizeaza prin taxe vamale, adica prin impozitarea schimburilor internationale. Ceea ce se impune este valoarea in vama a produselor care fac obiectul tranzactiei externe. Cota de impunere, adica nivelul taxei vamale, este prevazut prin lege.

Asezarea taxelor vamale porneste de la declaratia vamala de import. Fiecare declaratie de import este insotita de licenta care atesta legalitatea tranzactiei, factura, documentele de transport international, certificatul care atesta originea marfurilor si alte documente.

Baza o reprezinta factura, deoarece pornind de la aceasta se calculeaza valoarea in vama.

Valoarea in vama cuprinde pretul extern transformat in moneda nationala la cursul oficial al zilei, la care se adauga cheltuielile de transport, cheltuielile de asigurare si alte cheltuieli efectuate pentru transportul marfii pana la vama.

Asupra acestei valori in vama se aplica taxa vamala. Dupa achitarea acesteia se primeste in scris „liberul de vama” si operatia de vamuire s-a incheiat.Vamuirea se face de obicei la punctele vamale de frontiera, dar se poate face si la vamile de interior cu respectarea anumitor conditii privind garantarea efectuarii platii taxelor.

Ansamblul taxelor vamale ale unei tari se constituie in tariful vamal. Tariful vamal stabileste modul concret de aplicare al taxelor vamale pe fiecare produs in parte. Practic este reprezentat de o lista vamala care cuprinde toate produsele ce fac obiectul comertului international si contine precizari precise privind modul de percepere al taxelor vamale.

C)    Monopolurile fiscale

Prin monopol fiscal se intelege dreptul statului de a produce si/sau a comercializa, in regim de exclusivitate, anumite produse.

Veniturile realizate de stat din monopolurile fiscale sunt reprezentate de profitul obtinut din activitatea de productie sau comercializare in regim exclusiv si de taxa cuprinsa in pretul de vanzare incasat de la consumatori. Practic, acest impozit fixat asupra pretului de vanzare si care se include in acesta, se numeste monopol fiscal.

D)    Taxele de inregistrare si de timbru

Aceste taxe sunt obligatorii numai in cazul in care cetateanul solicita un serviciu din partea statului.

Dupa natura lor, taxele pot fi clasificate astfel: taxe judecatoresti, taxe de notariat, taxe de consulare si taxe de administratie.

Taxele judecatoresti se incaseaza de catre instantele jurisdictionale in legatura cu actiunile introduse spre judecare de catre diferite persoane fizice sau juridice.

Taxele de notariat se platesc pentru eliberarea, legalizarea sau autentificarea de diferite acte, copii, etc., fiind incate de catre notariate.

Taxele de consulare se incaseaza de catre consulate pentru eliberarea de certificate de origine, acordarea de vize, etc.

Taxele de administratie se incaseaza de catre diferite organe de administratie de stat in legatura cu eliberari de autorizatii, permise, legitimatii, etc, la cererea anumitor persoane.

Dupa obiectul operatiunii care se efectueaza si urmeaza a fi taxata, taxele pot fi de doua feluri: taxe de timbru si taxe de inregistrare.

Pe langa taxele de inregistrare mai exista si sase tipuri de taxe de timbru: timbru literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice, care alimenteaza diferite fonduri publice destinate sustinerii unor activitati din domeniul culturii, etc.

Deosebit de taxele de inregistrare si de timbru mai exista si diverse tarife, ca de exemplu:

tarife pentru servicii prestate Oficiul National de Cadastru;

tarife pentru servicii prestate de Oficiul de Autorizare si Control in Turism etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1779
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site