Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Conceptul de buget de stat si buget al economiei nationale

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Conceptul de buget de stat si buget al economiei nationale

Cuvantul buget isi are originea in latinescul 'budge' care inseamna sac sau punga cu bani. In limba engleza prin cuvantul 'budget' se intelegea punga in care erau aduse, de regula, la parlament documentele referitoare la situatia veniturilor si cheltuielilor statului.

Ulterior, notiunea de buget a evoluat continuu. Motivatia politica a elaborarii sale (instituirea controlului Parlamentului asupra activitatii guvernului) a fost completata cu cea financiara (evitarea risipei). Tendinta actuala este de a largi notiunea traditionala de buget atat in timp cat si in spatiu.

Primul stat care a intocmit un buget a fost Anglia, in anul 1215, cand regele a fost constrans sa-si limiteze veniturile din impozite si taxe la nomenclativul stabilit de parlament.

De asemenea, pe continentul european cuvantul buget a fost utilizat oficial la inceputul secolului al XIX-lea, in Franta, in legea bugetului de stat pe anul 1806.

In tarile romane cuvantul buget apare in Regulamentele Organice, care definesc sensul termenului 'biudje' prin estimarea cheltuielilor anului viitor. Desi Principatele Romane nu intocmeau prevederi bugetare, executia bugetara se tinea prin condici si se intocmeau dari de seama privind veniturile si cheltuielile vistieriei, chiar din secolul al XVII-lea.

Mai tarziu se reuseste legiferarea unor masuri care sa puna ordine in finantele publice:

- nici un impozit nu poate fi instituit fara consimtamantul parlamentului;

- fondurile banesti de stat provenite din impozite sau din alte surse, nu pot fi utilizate decat in scopuri incuviintate de corpul legiuitor;

- autorizatia parlamentara pentru perceperea veniturilor si efectuarea cheltuielilor se acorda pentru o perioada de timp scurta, fiind valabila doar in aceasta perioada.

Prin aplicarea acestor principii s-a ajuns ca in fiecare an sa se elaboreze un act normativ care prevede, pe de o parte, veniturile de incasat, iar pe de alta parte, cheltuielile de efectuat.

Daca prin Legea contabilitatii publice din 1864 din Romania se prevedea ca: 'Toate veniturile si cheltuielile neaparate pentru indeplinirea osebitelor servicii, asezate conform legilor, trebuie autorizate pentru fiecare an de o lege anuala de finante si formeaza bugetul general al statului', prin Legea contabilitatii publice din 1903 si din 1929 se definea bugetul ca fiind 'actul prin care sunt prevazute si in prealabil aprobate veniturile si cheltuielile anuale ale statului'.

Notiunea de buget poate fi abordata din mai multe puncte de vedere.

Astfel, din punct de vedere formal, se poate aprecia ca bugetul de stat apare ca un document - program (act) in care se inscriu veniturile si cheltuielile probabile a se realiza intr-o anumita perioada de timp. Aceasta definitie nu are in vedere, insa, continutul fenomenelor economice, financiare si sociale pe care indicatorii bugetului le reflecta, ci doar latura formala a acestuia, care prezinta numai veniturile si cheltuielile publice si durata de timp pentru care se elaboreaza bugetul.

Sub aspect juridic, bugetul de stat este actul prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului si ale altor entitati de drept public (act de previziune). Veniturile si cheltuielile inscrise in bugetul de stat au caracter obligatoriu deoarece, inainte de a se trece la executia lor trebuie primita autorizarea parlamentara. Dar, totodata, acestea au un caracter previzibil, deoarece prin bugetul de stat se cuantifica nivelul veniturilor ce vor fi incasate si al cheltuielilor de efectuat pe durata de timp pentru care se elaboreaza bugetul.

Abordarea economica a conceptului de buget exprima relatiile economice in forma baneasca care iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului. Aceste relatii pot fi privite sub un dublu aspect: pe de o parte, ca relatii prin intermediul carora se mobilizeaza resursele banesti la dispozitia statului, iar pe de alta parte, ca relatii prin care se repartizeaza aceste resurse.

In perioada contemporana, bugetul de stat nu mai constituie un simplu act in care se inscriu veniturile si cheltuielile previzionate ale statului, ci a ajuns sa  reprezinte un adevarat plan financiar la nivel macroeconomic. In tarile cu economie de piata, prin bugetul de stat, se redistribuie intre 40 - 60 % din produsul intern brut.Aceasta face ca bugetul de stat sa aiba un important rol financiar si economic. Rolul financiar consta in aceea ca asigura mobilizarea si repartizarea resurselor financiare necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statului. Rolul economic consta in masurile pe care le ia statul de a utiliza impozitele, taxele, subventiile si alte cheltuieli publice ca parghii financiare de influentare a conjuncturii economice. In prezent, rolul economic al bugetului de stat s-a accentuat datorita contributiei sale la realizarea obiectivelor politicii economice si sociale a Guvernului.

Se poate retine ca bugetul de stat a devenit un instrument de previziune atat pe termen scurt, ca urmare a dimensionarii veniturilor si cheltuielilor publice la nivelul unui an, cat si pe termen mediu prin elaborarea bugetelor de programe, mai ales pentru cheltuielile publice de investitii.

In tarile cu economie de piata dezvoltata sfera de cuprindere a notiunii de buget a fost extinsa. Astfel, in afara de forma clasica a bugetului, in prezent se foloseste notiunea de 'buget economic' (in Marea Britanie si SUA) sau 'buget al economiei nationale' (in Franta).

Bugetul economic este un document estimativ care reflecta toate resursele societatii si destinatia lor, cuprinzand informatii previzionale in legatura cu productia, repartitia si consumul produsului intern brut, precum si cu privire la formarea si utilizarea resurselor bugetului de stat.

De asemenea, bugetul economiei nationale este conceput ca un ansamblu de conturi nationale care descriu pentru anul in curs si pentru anul urmator previziunile asupra tuturor agentilor economici din tara respectiva.

Forma in care se intocmeste bugetul economiei nationale difera de la o tara la alta. De exemplu, in SUA el este intocmit de catre un Consiliu consultativ, ce functioneaza pe langa presedintele SUA si imbraca forma unui document care prezinta cifric veniturile banesti disponibile, cheltuielile si soldul dintre acestea pe principalele sectoare ale economiei nationale (intreprinderi private, institutii publice, relatii cu strainatatea, populatie). Acest document, elaborat pe baza unor informatii referitoare la produsul national brut, produsul intern brut, venituri si cheltuieli publice, nu contine previziuni obligatoriu de realizat in viitor, ci are rolul de a evidentia modificarile care au survenit in economie in anul precedent.

In Anglia, bugetul economiei nationale apare sub forma unor 'carti albe' care evidentiaza veniturile si cheltuielile natiunii pe anul anterior celui in curs, previziunile privind productia, consumul si comertul exterior in anul urmator si defalcarea resurselor publice, provenind din produsul intern brut si imprumuturi. Bugetul economic se publica odata cu bugetul de stat.

In Franta, bugetul economiei nationale apare sub forma unor conturi previzionale pe anul in curs, care impreuna cu conturile nationale si cu unele ipoteze pentru anul viitor, insotesc proiectul Legii financiare a Frantei, respectiv bugetul de stat.

Bugetul economic nu are putere de lege, ci constituie doar un instrument cu ajutorul caruia guvernul se informeaza asupra situatiei economico-financiare a tarii. De aceea el nu poate substitui bugetul de stat, ci ofera numai informatii care pot fi utilizate de guvern in stabilirea coordonatelor politicii sale. Cu ajutorul acestui instrument guvernul isi poate forma o imagine asupra efectelor directe si indirecte produse in economie prin aplicarea unor masuri care vizeaza cresterea economica. Astfel de informatii, pe care le poate oferi bugetul economiei nationale, au un caracter relativ, deoarece ele sunt rezultatul extrapolarii tendintei de evolutie a indicatorilor din perioada precedenta. Pentru fundamentarea politicii sale economice si financiare din perioadele viitoare, guvernul are latitudinea sa ia, sau nu, in considerare informatiile oferite de bugetul economic.

Se poate concluziona ca bugetul de stat este singurul plan financiar cu caracter de lege care exprima fluxurile financiare care iau nastere in procesul repartizarii produsului intern brut, ocazionate de formarea resurselor si efectuarea cheltuielilor publice in concordanta cu obiectivele de politica economica, sociala si de alta natura ale fiecarei perioade. Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site