Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Contextul politic si economic din Europa Centrala si de Est

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Contextul politic si economic din Europa Centrala si de Est
Fara a dezvolta prea mult aceasta parte a lucrarii, trebuie precizat ca oranduirea socialista, instaurata prin forta de catre fosta Uniune Sovietica in Europa Centrala si de Est imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, si-a dovedit din plin neviabilitatea. Populatiile tarilor din defunctul 'lagar socialist' au constientizat nivelul de trai foarte scazut, lipsa democratiei si libertatii comparativ cu tarile din Europa de Vest, constientizare care s-a accentuat la finele anilor ' 80 a secolului trecut.

Un rol important l-a avut fostul presedinte si prim-secretar al partidului comunist sovietic, Mihail Gorbaciov, care, prin lansarea celor doua teze - Glasnost si Perestroica (Transparenta si Reconstructie), a permis aparitia primelor semne ale 'dezghetului', mai intai in fosta Uniune Sovietica si apoi in tarile fostului 'lagar socialist'. Aceste tari au inceput sa schimbe treptat in mod pasnic oranduirea totalitara intr-una democratica, si economia reglata de stat intr-una reglata de piata.

In cazul Romaniei trebuie evocat neaparat momentul din 16 - 22 decembrie 1989 de la Timisoara, care a dus la schimbarea prin forta a vechiului sistem si la instaurarea libertatii, democratiei si a economiei de piata in tara noastra. Dupa momentul 1989, Romania a fost martora multor schimbari, trecerea la o economie de piata trebuind precedata de crearea cadrului legislativ corespunzator. Astfel au fost aprobate, intre altele:

~ Decretul - Lege nr. 54 din 5 februarie 1990 privind organizarea unor activitati economice pe baza liberei initiative;

~ Legea nr. 15 din 7 august 1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale;.

~ HG nr. 1082 / 1990 privind unele masuri pentru conducerea activitatii pana la reorganizarea unitatilor economice in regii autonome si societati comerciale, conform prevederilor Legii nr. 15/1990;~ Legea nr. 26 din 5 noiembrie 1990 privind Registrul Comertului;

~ Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societatile comerciale;

~ HG nr. 1228 din 21 noiembrie 1990 pentru aprobarea metodologiei concesionarii, inchirierii si locatiei de gestiune, etc.

Urmarea cererii cadrului legislativ pentru trecerea de la economia centralizata la cea in care piata si concurenta sunt factorii regulatorii, a fost cresterea numarului agentilor economici. Aceasta situatie a obligat statul sa modifice sistemul bancar, adaptandu-l noilor cerinte si creand astfel premisele pentru ca bancile sa poata furniza serviciile cerute de noua economie aflata in formare. Cauzele care au condus la necesitatea modificarii sistemului bancar sunt:

~ faptul ca in fostele economii centralizate din Europa Centrala si de Est, structurile bancare functionau in sistem 'monobanca' (caracterizat prin faptul ca exista un sistem unic, pentru implementarea politicilor economice ale statului uni-partid), iar activitatile bancare erau limitate si destinate a servi exc1usiv obiectivelor stabilite prin planul centralizat;

~ faptul ca functiile sistemului de tip 'monobanca' erau repartizate anumitor banci destinate a servi necesitatilor anumitor sectoare (spre exemplu agricultura sau comertul exterior), neexistand concurenta intre banci si implicit nici un motiv pentru a dezvolta practicile unei activitati bancare pe baze concurentiale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 419
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site