Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Controlul financiar - Sistemul metodologic de control financiar

finante+ Font mai mare | - Font mai micControlul financiar

Procedura controlului financiar e alcatuita dintr-un ansamblu de acte si operatiuni privind organizarea,desfasurarea si valorificarea rezultatelor actiunii de control.Controlul financiar: o componenta a controlului economic si are ca obiective cunoasterea de catre stat a modului cum sunt administrate mijloacele materiale si financiare de catre societatile comerciale,publice ,modul de realizare si cheltuire a banului public,urmarirea asigurarii si consolidarii echilibrului financiar,asigurarea eficientei economico-financiare,dezvoltarea economiei nationale.

Etapele actiunilor de control:

pregatirea echipei de control financiar

prezentarea la unitatea in care urmeaza sa fie efectuat controlul

organizarea activitatii echipei de control

desfasurarea activitatii de control

redactarea actelor de control

valorificarea rezultatelor actiunii de control.

Actele controlului financiar: proces-verbal de control, proces-verbal de constatare a contraventiilor, nota de prezentare a proc-verbal de control, nota de expunere a concluziilor controlului.

Sistemul metodologic de control financiar

Prin actiunea de control financiar se stabileste daca activitatea economica si financiara este organizata si se desfasoara conform normelor, principiilor si regulilor stabilite. Cunoasterea si perfectionarea activitatii economice si financiare presupune o cale stiintifica de cercetare si actiune, un sistem metodologic cu ajutorul caruia sa se oglindeasca realitatea, egalitatea si eficienta.

Momentul esential al procesului de control il constituie cunoasterea.

Orice operatie sau activitate economico-financiara se cerceteaza nu numai in sine, ci in raport de un criteriu sau o baza de comparatie. Criteriile de comparatie determina natura acestora astfel:

-comparatii in functie de un criteriu prestabilit prin previziuni, norme, sarcini, prognoze, scopuri.

-comparatii cu caracter special intre variante de eficienta cu cele realizate

-comparatii in spatiul extern: intre sectiile de productie

-comparatii in timp an 99/98.

Toate comparatiile pentru a fi reale trebuie sa fie omogene, calculate si exprimate dupa o metodologie unitara.

Metodologia de control presupune o filiera adecvata de cercetare si actiune care in succesiunea teoretica se prezinta astfel:

-formularea obiectivelor controlului;

-formele de control si organele competente sa efectueze controlul;

-sursele de informare pentru control;

-aplicarea procedeelor si tehnicilor de control la specificul activitatii, abaterile, deficientele, lipsurile, etc.

Metodologia de control utilizeaza atat cai si modalitati proprii de actiune, cat si instrumente metodologice ale altor discipline stiintifice (analiza economica, matematica, contabila, organizarea si conducerea unitatii, drept, informatica, etc.).

Obiectul si formele controlului financiar

Activitatea economico-sociala se desfasoara printr-o diversitate de activitati ce se intersecteaza si conditioneaza reciproc. Avem la tehnic, tehnologic si economic, intre economic si financiar.

Continutul controlului la nivel de concept are ca obiect si ca sfera de cuprindere urmatoarele componente:

-modul de aplicare si indeplinire a directivelor stabilite;

-prevenirea si inlaturarea aspectelor negative;

-consolidarea si ameliorarea aspectelor pozitive;

-controlul constata in examinare daca totul se efectueaza conform programului fixat dupa principiile stabilite.

Obiectivul controlului este de a reda erorile, abaterile, deficientele, lipsurile pentru a le remedia si a le evita in viitor.

Dupa continutul, obiectul sau sfera de cuprindere, controlul activitatii economico-sociale este structurat pe diferite forme de control:

-control tehnologic;

-control economic;

-control financiar;

-control al calitatii produselor;

-controlul protectiei muncii;

-controlul comercial; controlul sanitar

-controlul juridic, etc.

Aceste forme de control se imbina strans si actioneaza convergent, se completeaza reciproc si alcatuiesc impreuna un sistem integrat general.

Controlul financiar cuprinde in sfera sa:

-relatiile, fenomenele si procesele financiare

-procesul de administrare si gestionare a patrimoniului

-rezultatele activitatii economico-sociale

-toate momentele, unitatile, locurile unde se gestioneaza valori materiale si banesti si se fac cheltuieli

Controlul financiar asigura buna functionare a activitatii economice, actionand pentru prevenirea abaterilor si deficientelor; are rolul de a preveni angajarea de cheltuieli fara justificare economica, imobilizarile de fonduri, de a asigura sau spori profitul etc.

Acest control financiar, dupa timpul in care se exercita, se manifesta sub 3 forme:

-control anticipat sau preventiv

-control concomitent sau operativ-curent

-control postoperativ sau ulterior.

Controlul preventiv contribuie la intarirea ordinii si cresterea raspunderii in angajarea cheltuielilor, la preintampinarea oricarei forme de risipa si a eventualelor deficiente inainte de a se produce efecte negative.

Controlul concomitent asigura cunoasterea operativa a modului in care sunt indeplinite sarcinile si cum este gestionat patrimoniul. Aceasta forma de control cuprinde activitatile si operatiile in momentul efectuarii lor. Momentul efectuarii acestui control se suprapune in timp si spatiu cu activitatile de productie.

Controlul ulterior se executa dupa desfasurarea activitatilor sau operatiilor. Se urmareste modul cum a fost gestionat patrimoniul, cum a fost aplicata legislatia financiara, cum s-au facut cheltuieli, etc.

Intre controlul financiarpreventiv si ulterior exista relatii de conditionare, influentare si completare. Astfel controlul financiar preventiv preintampina pagubele, iar controlul financiar ulterior le identifica, constata lipsuri, stabileste cauzele si vinovatii, stabileste masuri de preintampinare a unor abateri viitoare.

Controlul financiar preventiv opreste in faza de angajare operatiuni ilegale, dar nu evalueaza rezultatele operatiunilor respective. Controlul financiar ulterior examineaza atat legalitatea cat si rezultatele efective.

In corelare cu interesele economico-financiare pentru care s-a organizat si exercitat, controlul financiar se prezinta sub forma controlului financiar al statului si controlul financiar propriu (al unitatii economice).

Moneda Unica Europeana:EURO

Incepand cu 1 ianuarie 2002,bancnotele si monedele EURO s-au pus in circulatie in 12 state membre ale Uniunii Europene.Noua moneda fiduciara va cuprinde 7 bancnote si 8 monede.

EURO se divizeaza in 100 de centi.Cele 8 monede de EURO - de 1,2,5,10,20 si de 50 de centi ,de 1 EURO si 2 EURO- pot fi deosebite cu usurinte ,intrucat ele difera prin forma ,marime si culoare.Monedele de valoare mai mare -1 EURO si 2 EURO -sunt bicolore(argintiu si galben).Mondele de valoare medie -de 10,20 si de 50 de centi- sunt galbene ,iar monedele de valoare mica -1,2 si 5 centi- au culoarea cuprului.

Fetele comune ale monedelor EURO prezinta trei contururi ale Comunitatii Europene si cele 12 state,ca simbol al Uniunii Europene.In timp ce aversul tuturor celor opt monede este identic,reversul este specific fiecarei tari si are forme diferite ,pentru fiecare din cele 12 stateale spatiului EURO.

Cele sapte bancnote EURO ,incepand de la 5 EURO la 500 EURO , pot fi recunoscute usor prin aspectul lor si prin tactilitatea deosebita.Fiecare bancnota are propria sa culoare si marime.Cu cat valoarea nomimala este mai mare cu atat este mai mare si bancnota.Pe fata bancnotei,desenele reprezantand ferestre si porti simbolizeaza un spirit de deschidere , iar pe revers imaginile reprezentand poduri semnifica cooperarea ,nu numai in interiorul Europei ci si cu restul lumii.Diversele elemente sunt incluse pentru a ajuta persoanele fara vedere sau cele cu vedere mai slaba in identificarea diferitelor valori ale bancnotei.

Euro (EUR, sau ) este moneda unica a Uniunii Europene (UE).

A fost introdusa pe 1 ianuarie , la miezul noptii, succedand vechea unitate monetara europeana ECU (European Currency Unit). Monedele nationale ale tarilor participante au incetat sa existe legal, devenind simple subdiviziuni ale monedei europene. Totusi bacnotele si monedele nationale au continuat sa fie folosite in tarile respective, pana la introducerea noilor bancnote si monede pe 1 ianuarie . Vechile monede si-au mai pastrat valoarea legala pana la data limita de 28 februarie

Un euro este divizat in 100 centi, sau centime (nu conteaza ce declinare este folosita, centimos spanioli sau centesimi italieni).

In prezent zona EURO este formata din urmatoarele state: Belgia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda.

Moneda EURO a intrat deja in circulatie la data de 1 ianuarie 2002. Ea se prezinta sub forma de bancnote de 500, 200, 100, 50, 20, 10 si 5 EURO si sunt identice in toate cele 12 state. Monedele sunt de 1 si 2 euro, 50, 20, 10, 5, 2 si 1 cent. Monedele sunt emise de fiecare stat si au fata identica, iar pe verso sunt individualizate cu motive specifice fiecarui stat.

Raspunderea juridical privind executia bugetara

Raspunderea reprezinta raportul dintre individ si autoritatea societatii.

Responsabilitatea reprezinta asumarea constienta si deliberata - in fata societatii si a propriei constiinte a prudentei pentru succesul sau riscul, rezultatul si eficienta, consecintele sivaloarea activitatii pe care individul o desfasoara.

Raspunderea juridica ca forma a raspunderii sociale consta in raporturile juridice care iau nastere ca urmare a savirsirii unei fapte ilicite si care cuprinde:

- pe de o parte dreptul persoanei vatamate si al societatii, in general, de a obtine repararea prejudiciului cauzat si restabilirea ordinii de drept.

- pe de alta parte obligatia celui vinovat de a acoperi paguba si de a se supune sanctiunilor legale atrase de conduita sa contrara legii si celorlalte reguli de convietuire sociala.

Ca forme ale raspunderii juridice avem:

raspunderea penala;

raspunderea administrativa (contraventionala si disciplinara);

raspunderea patrimoniala (civila si materiala).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved