Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE IMPOZITELOR:

finante+ Font mai mare | - Font mai micELEMENTE CONSTITUTIVE ALE IMPOZITELOR:In procesul de elaborare al unui produs fiscal ( impozit , taxa, contributii cu caracter fiscal ) este necesara stabilirea d.p.d.v. tehnic si legislativ in mod clar si precis a elementelor constitutive astfel incat sa se creeze toate conditiile pentru aplicarea corecta a produsului fiscal.

Elementele constitutive ale impozitului

1) Sfera de aplicare

Sfera de aplicare constituie un element complex prin care se caracterizeaza persoanele si operatiile impozabile , precum si delimitarea spatiala a acestora ; este necesara precizarea urmatoarelor aspecte :

natura contribuabilului de drept ( platitor ) , care este obligat prin lege la plata lui, precizandu-se daca subiectul impozabil este o persoana fizica sau juridica :

o           pentru persoane fizice : sfera poate fi delimitata pentru fiecare titular al unui venit sau bun cu caracter patrimonial, sau sfera poate sa cuprinda ansamblul de persoane, situatie in care trebuie precizat contribuabilul platitor ;

o           pentru persoane juridice : trebuie precizat daca sfera de aplicare se suprapune sau nu cu clasificarea juridica a societatilor sau daca apar criterii fiscale suplimentare ;

felul operatiilor impozabile , luandu-se in considerare mai multe criterii de delimitare:

o           consecintele pecuniare ale operatiunilor impozabile ;

o           natura activitatilor economice desfasurate de subiectii economici ;

o           natura operatiilor impozabile.

felul scutirilor totale sau partiale care se pot acorda fie asupra persoanelor , fie asupra operatiunilor economice, fiind determinate de:

Ø         natura si marimea veniturilor realizate,

Ø         modul de organizare al agentilor economici,

Ø         caracteristicile operatiilor economice, etc.

Acordarea unor scutiri totale sau partiale difera de la un impozit la altul si trebuie sa aiba o justificare economica, sociala si tehnica ( reducerea cuantumului de impozite, protejarea persoanelor cu venituri modeste, stimularea procesului de economisire, descurajarea operatiunilor speculative ) ;

spatiul teritorial pe care se aplica impozitul , avand influenta asupra numarului de contribuabili platitori, asupra fluxurilor fiscale care finanteaza diversele bugete.

In concluzie, delimitarea sferei de aplicare a unui impozit utilizeaza mai multe criterii :

un criteriu personal - reprezentat de contribuabilul de drept ;

un criteriu real - reprezentat de operatiunile impozabile , exonerarile si scutirile partiale ;

un criteriu teritorial

2) Asieta ( asezarea impozitului )

Asieta reprezinta delimitarea si evaluarea materiei impozabile. Este trasat perimetrul bunului impozabil , apoi calculata extensia.

Baza impozabila   poate fi evaluata de administratia fiscala sau declarata de contribuabil.

Evaluarea administratiei fiscale intervine numai in domeniul in care metoda declaratiei este dificil de utilizat in domenii ca : evaluarea valorii locative a imobilelor, evaluarea beneficiilor si al cifrei de afaceri a firmelor mici, evaluarea cheltuielilor profesionale ale salariatilor in vederea determinarii venitului net .

Metoda declaratiei , frecvent utilizata, asigura o evaluare exacta a materiei impozabile. Declaratia poate fi data de catre contribuabil sau de catre un tert, dar in ambele situatii este controlata de administratia fiscala. Dincolo de avantajele incontestabile generate de faptul ca cel care declara   (contribuabilul ) cunoaste cel mai bine situatia, aceasta metoda prezinta riscul de frauda necesitand o actiune amanuntita de control fiscal.

Asezarea impozitelor necesita determinarea urmatoarelor elemente :

materia impozabila ;

metodele de evaluare ;

deducerile si abaterile

Determinarea materiei impozabile pentru fiecare impozit in parte este influentata de criteriile reale si de criteriul teritorial, utilizate in determinarea campului de aplicare a impozitului, cu care trebuie sa fie in concordanta .

In determinarea materiei impozabile este evidenta necesitatea optiunii intre principiul realitatii si cel al personalizarii impozitului, fie recurgerea la utilizarea unor elemente specifice ambelor principii .

3. Faptul generator

Faptul generator este definit ca fiind elementul juridic sau material care da nastere la datoria fiscala sau faptul prin care sunt realizate conditiile necesare pentru exigibilitatea impozitelor.

Poate fi reprezentat fie de realizarea unui act juridic ( de vanzare, de donatie ) , fie de un fapt material ( importul de marfuri ) .

El da nastere la creanta fiscala, dar nu determina excibilitatea imediata, creanta fiind un drept al trezoreriei publice de a executa incepand cu un anumit moment incasarea impozitelor de la contribuabili .

4. Persoana obligata la plata impozitului

Legea desemneaza persoana care este obligata sa plateasca impozitul sa asigure varsarea lui la trezorerie, altfel suportand sanctiuni fiscale sau penale.

Enuntarea prin lege a acestor reguli evidentiaza ca indatorati 2 categorii de persoane :

aceia care suporta definitiv impozitul ( titulari de venit si cumparatori de bunuri ) ;

aceia care au drepturile de a repercuta impozitele pe care au obligatia sa le verse la trezorerie ( de regula impozitele indirecte sunt transferabile altor persoane ) .

5. Determinarea dimensiunii impozitului

Consta in aplicarea unei rate si efectuarea, daca este cazul, a unor reduceri sau majorari asupra impozitului brut, pentru a determina suma datoriei fiscale a contribuabililor.

Componentele acestei operatiuni sunt :

persoana care efectueaza calculul ;

rata sau cota de impozitare ;

reducerile si majorarile ;

procedeul de calcul .

Determinarea impozitelor poate fi realizata de :

administratia fiscala ( pentru impozitele pe venit ) ;

contribuabili ( pentru impozitul pe cifra de afaceri ) ;

terti ( in cazul impozitelor prelevate la sursa ) .

6. Incasarea impozitelor

Modalitatile de incasare fac distinctie intre impozitele pe care agentul fiscal le incaseaza la domiciliul contribuabilului si impozitele pe care contribuabilul le plateste la trezorerie.

Momentul incasarii diferentiaza 2 aspecte :

cand impozitul trebuie sa fie platit in momentul in care faptul generator este cunoscut de administratia locala , regim aplicat in cazul impozitelor pe consum si al taxelor vamale ;

cand operatiunea fiscala de determinare a materiei impozabile si data platii este o anumita perioada , fiind in prezenta drepturilor constatate, regim aplicat in cazul impozitelor directe, si in mod special in cazul unor impozite indirecte .

Incasarea impozitelor corespunde sistemului exigibilitatii financiare care presupune ca obligatia de a plati impozitul este determinata de data producerii faptului generator sau de data exigibilitatii fiscale.

Data excibilitatii financiare este stabilita de administratie, care poate fi anticipata, concomitenta sau posterioara evaluarii materiei impozabile si determinarii sumei datorate bugetului de stat .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2644
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved