Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

FINANTELE INTREPRINDERII – TEST GRILA

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic




FINANTELE INTREPRINDERII – TEST GRILA

1.Cum pot fi definite finantele intreprinderii?

R: Finantele intreprinderii pot fi definite ca ramura a stiintei economice care studiaza ansamblul relatiilor economice banesti prin care se constituie si se utilizeaza capitalul intreprinderii in vederea obtinerii si repartizarii rezultatului final, respectiv al profitului intreprinderii.




2.Ce reprezinta finantele intreprinderii?

R: Finantele intreprinderii reprezinta veriga primara a sistemului financiar.

3.Ce vizeaza finantele publice?

R: Finantele publice vizeaza aspectul mezo si macroeconomic..

4.De cine este legata constituirea capitalului?

R; Infiintarea si inceperea activitatii intreprinderii este legata de constituirea capitalului

5.Care este scopul final al activitatii Intreprinderii ?

a.

integrarea tuturor proceselor de fabricatie ;

b.

maximizarea valorii intreprinderii;

c.

scaderea numarului de personal.

ANS: B

6.Cum sunt grupate fluxurile realizate de intreprinderi?

A) ciclul de interventii ;

B) ciclul operatiunilor de exploatare;

C) ciclul operatiunilor financiare;

D) ciclul operatiunilor nefinanciare.

a.

A+B+C+D

b.

A+B+C

c.

C+D

ANS: B

7.Cu cine realizeaza legaturi intreprinderea pentru indeplinirea obiectivului sau de activitate?

A) piata factorilor de productie;

B) piata consumatorilor ;

C) piata capitalurilor;

D) statul, ca autoritate publica.

a.

A+B

b.

A+B+C+D

c.

D

ANS: B

8.Care este sistemul de metode , ce determina realizarea obiectivului de baza a functiei financiare a intreprinderii?

a.

sistem de organizare a personalului ;

b.

sistem de operatiuni financiar – contabile;

c.

sistem de metode de gestiune financiare.

ANS: C

9.Care sunt cele mai importante ramuri din cadrul finantelor?

A) finantele publice;

B) finantele locale;

C) finantele private;

D) asigurarile.

a.

A+C

b.

B+D

c.

A+B+C+D

ANS: A

10.Ce vizeaza functia de cercetare dezvoltare ?

a.

transformarea stocurilor de valori materiale in produs finit;

b.

innoirea tehnologica si a gamei de produse si servicii;

c.

dezvoltarea intreprinderii.

ANS: B

11. Ce inseamna autonomia functionala a intreprinderii?

a.

libertate in modul de procurare si gestiune a capitalului total;

b.

obtinerea maximului de rezultate;

c.

angajarea personalului in functia de competente.

ANS: A

12.Ce cuprinde gestiunea financiara?

A) deciziile financiare;

B) operatiunile financiare;

C) eficienta;

D) cadrul organizatoric al activitatii financiare. 

a.

A+B+C

b.

A+B+D

c.

A+B

ANS: B

13.Ce inseamna a gestiona?

a.

a lua hotarari;

b.

a conduce;

c.

a eficientiza .

ANS: B

14.Clasificati deciziile financiare dupa orizontul de timp.

A) decizii strategice;

B) decizii tactice;

C) decizii intarziate;

D) decizii de finantare;

a.

A+B+C+D

b.

A+B

c.

C

ANS: B

15.Cum pot fi deciziile financiare tactice?

a.

decizii de strategie;

b.

decizii de corectie ;

c.

decizii de finantare.

ANS: B

16.Ce vizeaza deciziile financiare strategice?

a.

Un orizont cat mai apropiat;

b.

Un orizont cat mai indepartat;

c.

Un orizont cat mai mic.

ANS: B

17. Ce inglobeaza decizia de finantare?

A) alegerea structurii de finantare ;

B) politica de dividend;

C) alegerea intre finantarea interna si cea externa;

D) alegerea de investitie pe cele 3 forme de active mobilizate .

a.

A+D

b.

A+B+C

c.

D

ANS: B

18.Cum este capitalul social ca sursa de capital?

a.

Cu exigibiltatea cea mai indepartata;

b.

Cu exigibiltatea cea mai scazuta;

c.

Cu exigibiltatea cea mai diversificata.

ANS: A

19.Cum se imparte capitalul intreprinderii dupa natura lui?

A) capital real;

B) capital social;

C) capital propriu;

D) capital fictiv sau financiar.

a.

A + B

b.

B + C

c.

A + D

ANS: C

20.Cum pot fi in intreprindere rezervele create?

A) legale;

B) nelegale;

C) statutare;

D) alte rezerve.

a.

A+B

b.

A+C+D

c.

A+B+D

ANS: B

21. Incorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate este o modalitate de scadere a capitalului social?

a.

care afecteaza structura financiara;

b.

care nu afecteaza structura financiara;

c.

nici o varianta.

ANS: C

22.Prin ce se realizeaza cresterea capitalurilor proprii ca urmare a tendintei de dezvoltare a intreprinderii?

R : Se realizeaza fie prin sporirea capitalului social, fie pe calea autofinantarii.

23.Care este forma cea mai raspindita de constituire a capitalului social ?

a.

emisiunea de actiuni;

b.

emisiunea de obligatiuni;

c.

aportul in natura.

ANS: A

24.In ce se concretizeaza activele imobilizate ca plasamente de capital pe termen scurt ?

Activele imobilizate reprezinta ca plasamente de capital pe termen indelungat, (scurt gresit) concretizate in imobilizari necorporale,corporale si financiare.

25.Care este cea mai raspandita componenta a capitalurilior proprii ?

a.

capitalul permanent;

b.

capitalul social;

c.

capitalul total.

ANS: B

26. Cum poate fi termenul activelor circulante?

a.

Plasamante de capital pe termen lung;

b.

Plasamante de capital pe termen nedefinit;

c.

Plasamante de capital pe termen scurt, mai mic de un an.

ANS: C

27. Cum se materializeaza capitalul toatal al intreprinderii dupa modul de folosinta?

a.

profit;

b.

active imobilizate si active circulante;

c.

stocuri si creante.

ANS: B

28.Ce se formeaza prin insumarea capitalului social cu grupa rezervelor , rezultate, fonduri proprii?

a.

capitalurile proprii;

b.

capitalul total;

c.

capitalurile permanente.

ANS: A

29.Ce presupune consolidarea datoriilor intreprinderii?

a.

transformarea datoriilor pe TS in datorii pe TL si M;

b.

distribuirea de actiuni gratuite;

c.

emisiunea de noi obligatiuni, pentru acoperirea datoriilor.

ANS: A

30.Ce efect are absorbtia totala sau partiala a altei societati comerciale?

R: Cumularea partii de capital social al societatii absorbite.

31.Cum se realizeaza indatorarea pe termen mediu si lung?

A) creditul bancar pe TM si L;

B) creditul obligator;

C) leasingul;

D) factoringul.

a.

A+B+C+D

b.

A+B+C

c.

A+B

ANS: B

32.Cum se obtine creditul obligatar ?

a.

emisiunea de obligatiuni;

b.

emisiunea de actiuni;

c.

creditare bancara.

ANS: A

33. Prin ce se poate face rascumpararea unui imprumut obligatar in functie de prevederile contractului de emisiune?

A) prin amortizari constante si anuitati variabile;

B) prin anuitati si amortizari variabile;

C) integral, la scadenta;

D) prin rascumparari la bursa.

a.

A+B

b.

A+B+C+D

c.

A+D

ANS: B

34.Ce confera obligatiunile convertibile in actiuni?

R: Dreptul posesorului lor de a-si transforma intr-un interval de timp determinat creanta intr-o parte asociata la o paritate stabilita in momentul emisiunii.

35.Ce este leasingul?

a.

o tehnica de finantare;

b.

o forma de creditare;

c.

o forma de marire a capitalului social.

ANS: A

36.Ce face leasingul ca sursa de finantare?

a.

Mareste nivelul indatorarii intreprinderii;

b.

Nu mareste nivelul indatorarii intreprinderii;

c.

Nu are legatura cu finantarea intreprinderii.

ANS: B

37. Cum este leasingul fata de contractul de credit bancar?

Este o tehnica mai simpla.

38.Cum trebuie sa fie valoarea actualizata neta pentru a avea o crestere a valorii intreprinderii in urma realizarii unei investitii?

a.

negativa;

b.

egala cu zero;

c.

pozitiva.

ANS: C

39.Pentru ce se opteeaza , in conditiile in care valoarea actualizata neta pentru leasing este mai mare decat valoarea actualizata neta pentru creditul bancar?

a.

se opteaza pentru obtinerea utilajului prin leasing;

b.

se opteaza pentru obtinerea utilajului prin credit bancar.

c.



se opteaza pentru un alt utilaj.

ANS: A

40.Ce acopera indatorarea pe termen scurt?

a.

nevoile temporare de capitaluri ale intreprinderii;

b.

amortizarea;

c.

pierderea intreprinderii.

ANS: A

41.Ce sunt creditele bancare pe termen scurt?

A) creditele de trezorerie;

B) creditul furnizor;

C) creditele pe baza de creante comerciale;

D) avansurile de la clienti.

a.

A+B+C+D

b.

A+C

c.

A+B+C

ANS: B

42.Ce functie presupune informarea corecta si sitematica cu privire la potentialul de productie si desfacere a intreprinderii si a modului de gestionare a resurselor acestora?

Functia financiara.

43. De ce se apeleaza la creditele pe termen mediu si lung?

Pentru completarea nevoiii globale de finantare.

44.Ce formeaza creditele pe termen mediu si lung impreuna cu capitalurile proprii?

Capitalurile permanente ale intreprinderii.

45.Care sunt modalitatile de constituire sau de sporire a capitalului total?

Emiterea de actiuni ,emiterea de obligatiuni , contractarea de credite bancare si capitalizare unei parti din rezultatele obtinute.

46. Care sunt verigile sistemului financiar si de credit?

Finantele intreprinderii; Bugetul de stat;Bugetul asigurarilor sociale de stat ; Asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila; Relatiile de credit.

47.Cu cine sunt asociate finantele publice?

Statul, unitatile sale administrative teritoriale si alte institutii de drept public.

48. Specificati o metoda de rascumparare a unui imprumut obligatar.

Prin anuitati si amortizari variabile.

49. Potrivit carei formule se determina valoarea anuitatii?

50.Ce destinatie au investitiile ca alocari sau cheltuieli legate de crearea de noi active imobilizate?

Productiva sau sociala , de inlocuire a mijloacelor fixe uzate , de dezvoltarea si modernizarea mijloacelor fixe existente.

51.Cum se impart investitiile dupa destinatie?

A) investitii financiare;

B) investitii productive;

C) investitii neproductive;

D) investitii de inlocuire.

a.

A+B+C+D

b.

B+C

c.

B+C+D

ANS: B

52.Cand are loc optiunea pentru investitii?

a.

fluxurile de incasari actualizate depasesc costul investitiei;

b.

fluxurile de incasari actualizate sunt mai mici decat investitia;

c.

fluxurile de incasari actualizate egale cu investitia.

ANS: A

53.Ce elemente intra,avand in vedere numai activitatea de exploatare a intreprinderii,in calculul cash-flow-ului net?

A) excedentul brut de exploatare;

B) amortizarea;

C) profitul brut din exploatare;

D) impozitul pe profit.

a.

A+B

b.

A+B+C+D

c.

C+D

ANS: B

54.Cand se realizeaza investitia de inlocuire cu utilaj identic , care nu conduce la cresterea capacitatii de productie?

a.

intreprinderea va realiza economii la costurile de productie si un spor al randamentului activelor imobilizate;

b.

va realiza depasiri la costurile de productie si un spor al randamentului activelor imobilizate;

c.

nu va realiza nici economii si nici depasiri la costurile de productie si va avea acelasi randament al activelor imobilizate.

ANS: A

55.Ce se intampla in cazul investitiei de inlocuire cu utilaj cu parametri functionali superiori, daca pretul unitar inaintea inlocuirii este mai mic decat pretul unitar al produsului obtinut dupa inlocuire:

a.

investitia se accepta;

b.

investitia se respinge;

c.

acest criteriu nu este relevant.

ANS: B

Rata medie a rentabilitatii investitiei se determina:

a.

b.

c.

ANS: A

57.De ce prezinta inconvenient , criteriul duratei de recuperare a capitalului investit?

Nu tine seama de fluxurile de inacasari si dupa perioada de recuperare.

58.Cum se stabileste valoarea actualizata neta ?

a.

diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare capitalizate si capitalul investit;

b.

suma intre fluxurile de trezorerie viitoare actualizate si capitalul investit;

c.

diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare actualizate si capitalul investit.

ANS: C

59.Ce presupune valoarea viitoare neta?

Compararea cash-flow-urilor viitoare si costurile investitiilor lor la puterea de cumparare de la sfarsitul duratei de viata a investitiei.

60.Cum se calculeaza indicele de rentabilitate?

a.

b.

c.

ANS: B

61. Care sunt factorii care influenteaza uzura ?

A) utilizarii sau neutilizarii activelor imobilizate;

B) aparitiei de active imobilizate mai ieftine;

C) aparitiei de active imobilizate cu parametrii tehnico-functionali superiori;

D) Legislatiei.

a.

D

b.

A + B + C + D

c.

A + B + C

ANS: C

62.Ce este amortismentul?

Suma de resurse banesti ce trebuie recuperate din incasarile rezultate de pe urma realizarii productiei , in fiecare exercitiu , in concordanta cu ritmul uzurii fizice si morale, in cadrul duratelor normale de functionare in cadrul activelor imobilizate.

63. Care sunt elementele definitorii ale oricarui sistem de amortizare in functie de care se previzioneaza si calculeaza efectiv amortismentul?

A) valorile de amortizat;

B) duratele de serviciu;

C) normele de amortizare;

D) cursurile de schimb leu/euro si leu/dolar.

a.

A + D

b.

A + B + C + D

c.

A + B + C

ANS: C

64. De cine este data valoarea de inlocuire a mijlocului fix?

Suma cheltuielilor necesare pentru inlocuirea unui mijloc fix uzat cu unul nou, identic.

65..Cum se inscriu activele imobilizate , la intocmirea bilantului contabil, in active?

a.

valoarea reziduala;

b.

valoarea neamortizata;

c.

valoarea de inlocuire.

ANS: B

66. Cum este durata de serviciu tehnica fata de durata economica de exploatare:

a.

este mai mare;

b.

este mai mica;

c.

este egala.

ANS: A

67.Cum este norma de amortizare fata de durata normala de functionare:

a.

este invers proportionala;

b.

este direct proportionala;

c.

nu are nicio legatura una cu cealalta.

ANS: A

68. Ce reprezinta , ceea ce ramane dupa plata impozitului pe profit reprezinta:

A) profitul net;

B) profitul brut;

C) profitul fiscal;

D) profitul contabil.

a.

C + D

b.

B + A

c.

A

ANS: C

69. Ce metoda se foloseste pentru a determina necesarul financiar ?

a.

metoda analitica;

b.

metoda inlocuirii;

c.

metoda actualizarii.

ANS: A

70.Cum se determina viteza de rotatie in zile, in anul de baza ?

a.

b.

c.

ANS: A

71. Cate etape trebuie parcurse pentru determinarea necesarului financiar prin metoda globala ?

a.

trei etape;

b.

doua etape;

c.

cinci etape.

ANS: C

72. Cum poate fi exprimata Viteza de rotatie ?

A) coeficientului de rotatie;

B) duratei in zile a unei rotatii;

C) activelor circulante;

D) activelor imobilizate.

a.

C + D

b.

A

c.

A + B

ANS: C

73.Cate faze cuprinde ,pentru obiectivele complexe , ciclul de realizare a unui proiect de dezvoltare?

Faza preinvestitionala, faza investitionala, faza operationala

74.Ce cuprinde documentatia tehnico-economica a investitiilor?

Studiul de prefezabilitate;Studiul de fezabilitate; Proiect de executie; Documentatia de deviz;

75.Ce studiu sta la baza adoptarii deciziei de investitii?

Studiul de fezabilitate.

76. Criteriul costului se aplica in cazul deciziilor de investitii care vizeaza.

Inlocuirea imobilizarilor corporale uzate, inlocuire care conduce sau nu la cresterea capacitatii de productie.

77. Cum se calculeaza economia sau depasirea costurilor de productie, E(D)?.

E(D)=

78. Cum se calculeaza valoarea actualizata neta?.

VAN=-I

79. Cum se calculeaza randamentul investitiei (ri)?

Raportand economia in costuri, respectiv cresterea profitului din exploatare la sporul patrimonial determinat de inlocuire.

80.Care este formula de calcul a randamentului investitiei?.

ri= X 100

81. Cand se adopta decizia de investitii, pentru o economie a costurilor de productie?.

Cand randamentul investitiei este mai mare decat randamentul activelor imobilizate existente.

82. Ce reprezinta investitia din punct de vedere financiar?

Decizia de imobilizare a capitalului, de angajare a unei cheltuieli in prezent,in scopul obtinerii de venituri viitoare.

83. Care sunt cele mai uzuale criterii simple de optiune?.

Criteriul costului,

Criteriul ratei medii a rentabilitatii

Criteriul ratei medii de recuperare a capitalului investit

84. Ce presupune optiunea pentru investitii?

Selectarea proiectelor de investitii in functie de rentabilitatea lor, comparand costul acestora cu suma veniturilor realizate din exploatare;

85. Cum se realizeaza finantarea investitiilor?

Din surse interne,prin autofinantare ,sau din surse externe;

86. Definiti amortizarea .

Este un proces complex de cuantificare a uzurii fizice si morale si de exprimare a unei anumite politici financiare a perioadei respective,care cuprinde un ansamblu de operatiuni;

87.Care sunt criteriile pe baza de actualizare ?

Valoarea actualizata neta;

Indicele de rentabilitate;

Rata interna de rentabilitate(randament);

88. Ce se intelege prin reevaluarea mijloacelor fixe?

Operatiunea de stabilire a valorii actuale a fiecarui mijloc fix existent in patrimoniul intreprinderii;

89. Ce este valoarea contabila neta

Este partea din valoarea de intrare a mijlocului inca neamortizata la un moment dat;

Care este relatia de calcul a fondului de rulment?.

a.

surse permanente – alocari permanente;

b.

activ – pasiv;

c.

active circulante + datorii curente.

ANS: A

91.Cum este fondul de rulment , atunci cand trezoreria pozitiva , se concretizeaza in excedent de resurse?

Fondul de rulment este superior nevoii de fond de rulment.

92. Cum se poate aprecia eficienta utilizarii activelor circulante

A) indicatorii vitezei de rotatie;

B) indicatorii rentabilitatii utilizarii activelor circulante;

C) indicatorii intensitatii utilizarii activelor circulante;



D) indicatorii creditarii activelor circulante. 

a.

A + B + C + D

b.

A + B + C

c.

A + B

ANS: B

93.Care este formula de calcul a coeficientului vitezei de rotatie ?

a.

b.

c.

ANS: A

94. Ce exprima fenomenul pozitiv cand este vorba de viteza de rotatie,?

a.

crestere;

b.

accelerare;

c.

marire.

ANS: B

95.Ce exprima eliberarea relativa?

Volumul suplimentar de productie ,asigurat cu aceeasi suma de active circulante.

96.Prin ce este caracterizata la nivel microeconomic , rentabilitatea ca forma a eficientei economice?

a.

Prin intermediul ratei profitului;

b.

Prin intermediul ratei lichiditatii;

c.

Prin intermediul ratei rentabilitatii.

ANS: C

97. Cine determina fenomenul de rotatie a activelor circulante?

Efectuarea neintrerupta a circuitelor in concordanta cu caracterul continuu al proceselor de productie.

98. Cum se evalueaza necesitatile de active circulante cu caracter de permanenta pe toata durata anului si previzibile inca de la inceputul anului?

Prin determinarea necesarului financiar de active circulante sau a necesarului de fond de rulment.

99. Cum se determinara necesarul financiar?

Metoda analitica si metoda sintetica.

100. Ce reflecta metoda sintetica?.

Consta in reflectarea in calcule a corelatiei stranse dintre variatia necesitatilor de active circulante si variatia volumului productiei.

101. Ce este fondul de rulment ?.

Acea parte a capitalului permanent ramasa dupa finantarea activelor circulante.

102. Ce reflecta fondul de rulment ca o marja de siguranta ?

Capacitatea intreprinderii de a-si finanta ciclul sau de exploatare din capitaluri stabile.

103. Care sunt indicatorii vitezei de rotatie utilizati in previziune si analiza?

- coeficientul vitezei de rotatie ( Kvr)

- durata in zile a unei rotatii (Vz);

104. Ce exprima coeficientul vitezei de rotatie?

Cate circuite trebuie sa efectueze sau a efectuat un volum dat de active circulante pentru a se obtine sau a realiza un anumit volum de productie sau cifra de afaceri intr-o perioada data.

105. Ce exprima indicatorii rentabilitatii utilizarii activelor circulante?

Capacitatea activelor circulante de a crea profit.

106. Ce exprima indicatorii intensitatii utilizarii activelor circulante?.

Volumul de activitate realizat si volumul de active circulante folosit.

107. Care sunt factori determinanti care pot accelera sau incetini viteza de rotatie?.

- modificarea valorii productiei exercitiului de la un an la altul;

- modificarea sumei medii a activelor circulante utilizate.

108. Ce sunt activele circulante?

Capitaluri banesti constituite prin diverse modalitati in scopul finantarii activitatii curente de productie.

109. Prin ce se deosebesc activele circulante fata de fondul surselor proprii si fondul de participare la profit?

Activele circulante nu se consuma, nu dispar dupa momentul efectuarii cheltuielilor, ci raman in permanenta in circuit cel putin la nivelul initial determinat;

110. Ce constituie forma de utilizare a activelor circulante?

Avansarea(platile din contul curent) si recuperarea(incasarile in contul curent) ce se repeta necontenit pana in momentul incetarii activitatii intreprinderii;

111. De cine sunt influentate activele circulante (stiind ca sunt capitaluri banesti)?.

Parametrii proceselor de aprovizionare, productie, desfacere;

112. Cine fac parte din sursele interne de finantare?.

Fondul de rulment;sumele afectate din profitul net finantarii activelor circulante si alte surse si anume sumele aferente unor fonduri proprii si dividende constituite din profitul net pana la consumarea pe destinatia corespunzatoare.

113. Din ce surse, fac parte, creditele bancare pe termen scurt?.

Surse externe ;

114. Conform carei modalitati de calcul fondul de rulment reflecta, excedentul resurselor stabile fata de utilizarile durabile?.

FR = Sp Ap (FR=fondul de rulment; Sp=surse permanente;Al=alocari permanente;)

115. Cum este nevoia de fond de rulment fata de fondul de rulment net, atunci cand trezoreria este negativa?

Este superioara ;

116. Cum se calculeaza viteza de rotatie in zile?.

Durata in zile a unei rotatii sau viteza de rotatie in zile este inversul coeficientului de rotatie pe un interval de timp si se determina astfel:

Vz = = in care:T nr. de zile al perioadei pt. care se efectueaza calculul

117. Ce factor influenteaza variatia vitezei de rotatie in urmatoarea relatie?

=

Productia exercitiului;

118. Ce factor influenteaza variatia vitezei de rotatie in urmatoarea relatie?

=

Suma medie a activelor circulante:

119. Interpretati situatia, cand , viteza de rotatie este mai mica decat zero (_ VZ > 0).

Daca VZ 0 o accelerare a vitezei de rotatie fata de anul de baza;

120. Interpretati situatia, cand , viteza de rotatie este mai mare decat zero (_ VZ < 0).

Daca VZ > 0 o incetinire a vitezei de rotatie fata de anul de baza;

121. I n ce situatie intreprinderea, nu inregistreaza un venit?.

Aportul actionarilor la cresterea capitalului social

122. Ce sunt activele circulante?.

Stocurile,creantele, disponibilitatile si plasamente;

123. Cum se calculeaza fondul de rulment ?.

Fondul de rulment = Capitaluri permanente – Active imobilizate

124.Cum se calculeaza rata profitului?.

Raportul dintre profitul net si cifra de afaceri

125.Ce cuprinde capitalul permanent?.

Capitalul propriu (capital social,rezerve,rezultate,fonduri proprii) si datoriile pe termen lung.

126. Cand se produce, efectul de levier financiar pozitiv al intreprinderii?.

Cand rentabilitatea economica este superioara ratei costurilor capitalului imprumutat;

127.Cum se stabileste structura de finantare?.

Capitalurile imprumutate si cele proprii;

128. Sub ce denumire, mai sunt cunoscute, activele imobilizate?.

Utilizari durabile;

129. Ce reprezinta fondul de rulment net?.

Diferenta de capitaluri permanente ramase dupa finantarea activelor imobilizate destinate finantarii activelor circulante cu caracter de permanenta ;

130. Se cunosc:

- capital social = 87.000 u.m.;

- capitalurile proprii = 210.230 u.m.;

- creditele si datoriile pe termen scurt = 76.885 u.m.;

- creditele pe termen mediu si lung = 28.700 u.m.;

- active imobilizate nete = 68. 430 u.m.;

- active circulante = 140.975 u.m.;

Atunci valoarea fondului de rulment net va fi.

Surse perm=210230+28700=238930

Alocari permanente=68430

FRN=238930-68430=170500

131.Cum se amortizeaza in tara noastra, activele imobilizate ?

Mijloace fixe prin utilizarea unuia din urmatoarele regimuri :Liniar , degresiv si accelerat;

132. Ce cuprinde rezultatul curent al exercitiului?

Rezultatul curent al exercitiului = Rezultatul din exploatare +/- Rezultatul financiar

Rc = Re + Rf

133.Cum se stabileste trezoreria?.

Trezoreria este diferenta intre resursele avansate si nevoile de resurse antrenate de activitate;

134.Ce trebuie sa acopere, resursele stabile, pentu a avea un echilibru financiar?.

Imobilizari brute si nevoia de fond de rulment de exploatare;

135. Ce cuprinde fluxul de numerar net, determinat in bugetul activitatii de trezorerie?.

Fluxul de numerar din activitatea de exploatare , de investitii si financiar;

136. Cu cine este egal fondul de rulment net, ca sursa de finantare a activelor circulante?.

Capitaluri permanente –Active imobilizate nete

137. Cum se determina nevoia de fond de rulment de exploatare?.

Active de exploatare - pasive de exploatare (NFRE)

138. De cine este indeplinita, functia de urmarire a cresterii rentabilitatii, pe baza analizei costurilor ?

Compartimente , preturi si tarife;

139. Cu cine este egal cash-flow-ul, cand nevoia de fond de rulment, este constanta?.

Variatia activelor circulante ;

140.Pentu ce sunt necesare, activele financiare

Procurarea activelor reale si angajarea capitalului uman;

141. Cui apartine responsabilitatea deciziilor, privind modalitatea de finantare a activelor, unei intreprinderi?.

a. compartimentului financiar contabil;
b. directorului tehnic;
c. managementului societatii;
d. actionarilor sau asociatilor;
e. conducerii sindicatului salariatilor din intreprindere.
ANS: C

142. Ce este decizia de finantare?.

Sta la baza alegerii intre sursele proprii de capital si cele imprumutate;

143. Cand apare situatia neta negativa?

Capitalurile imprumutate sunt mai mari decat capitalurile proprii;

144. La ce se refera functia de finantare?.

Volumul, structura si modificarile care au loc in cadrul capitalurilor proprii si imprumutate ;

145. Cum se calculeaza valoarea adaugata?.

PRODUCTIA STOCATA+PRODUCTIA VANDUTA+PRODUCTIA IMOBILIZATA+ADAOSUL COMERCIAL -PRODUSELE DE LA TERTI;

146.Ce reprezinta leasing-ul?

Adaptare a pietei de capiatal la capacitatea limitata de finantarea investitiilor;

147. Cui apartin deciziile privind folosirea leasing-ului pentru cresterea investitiilor unei intreprinderi?.

Managementul societatii

148. Ce se asigura in cadrul leasing-ului?.

O forma speciala de inchiriere a bunurilor imobiliare

149.Ce sunt finantele?.

Relatii economice in expresie baneasca;

150. Care sunt functiile finantelor intreprinderii?

De repartitie si control;

151. Care este mobilul principal al oricarei intreprinderii?.

Maximizarea profitului;

152. Care este obiectivul ciclului de exploatare?

Producerea de bunuri si servicii;

153. Care este formula ratei rentabilitatii financiare?

a.

b.

c.

ANS: A

Care este formula ratei rentabilitatii veniturilor?

a.

b.

c.

ANS: A

155.Ce trebuie sa obtina fiecare intreprindere , in afara faptului ca este obligate sa acopere toate cheltuielile din venituri?

Sa obtina si un anumit venit net, cat mai mare posibil, pe seama caruia sa asigure autofinantarea propriei dezvoltari, indeplinirea functiei sociale, cointeresarea salariatilor

156. Ce cuprind veniturile totale?

A) veniturile din exploatare;

B) veniturile din TVA;

C) veniturile financiare;

D) veniturile exceptionale.

a.

A + B + C + D

b.

A + B + D

c.

A + C + D

ANS: C

157.Din cine este format costul total al productiei exercitiului?.

a.

costul marfurilor vandute + cheltuieli financiare + lucrari si servicii prestate de terti + cheltuieli cu personalul + impozite, taxe, varsaminte asimilate, cu exceptia impozitului pe profit + amortizarea activelor imobilizate + alte cheltuieli de exploatare;

b.

cheltuieli materiale + lucrari si servicii prestate de terti + cheltuieli cu personalul + impozite, taxe, varsaminte asimilate, cu exceptia impozitului pe profit + amortizarea activelor imobilizate + alte cheltuieli de exploatare;

c.

cheltuieli exceptionale + cheltuieli financiare + cheltuieli cu personalul + impozite, taxe, varsaminte asimilate, cu exceptia impozitului pe profit + amortizarea activelor imobilizate + alte cheltuieli de exploatare.

ANS: B

158.Care este cota legala de impozit pe profit?.

a.

b.

16%

c.

ANS: B

159.Definiti Echilibrul financiar al intreprinderii ;

Acea stare de corespondenta permanenta intre volumul nevoilor de resurse pentru asigurarea desfasurarii normale a activitatii, pe de o parte si posibilitatile de procurare a acestora pe de alta parte.

Cu ajutorul cui ,se prefigureaza echilibrul financiar static?.

a.

balantei de verificare;

b.

contului de profit si pierdere;

c.

bugetului de venituri si cheltuieli.

ANS: C

Care este forma concreta de manifestare a echilibrului static al intreprinderii

a.

Lichiditatea;

b.

Solvabilitatea;

c.

Rentabilitatea.

ANS: B

162.Ce reflecta solvabilitatea ?

Capacitatea intreprinderii de a face fata tuturor obligatiilor asumate prin contracte sau care i s-au impus in virtutea legii, pe seama fondurilor existente in circuitul sau economic.

De cine este data starea de solvabilitate?.

a.

Nivelul Subunitar;

b.

Nivelul Unitar;

c.

Nivelul Corectat.

ANS: B

Ce reflecta nivelul subunitar al coeficientului capacitatii de plata inregistrat pe durata unei perioade de timp date?

a.

Apreciere a capacitatii de plata;

b.

Depreciere a capacitatii de plata;

c.

Nu reflecta nici o stare.

ANS: B

165.Ce coeficient se poate calcula , pentru a caracteriza pe un interval de timp dat, starea medie a capacitatii de plata si legat de aceasta , calitatea activitatii desfasurata ?

a.

un indicator de rentabilitate a solutiei activelor circulante;

b.

un coeficient mediu al capacitatii de plata;

c.

un bilant echilibrat.

ANS: B

166.Ce conexiune realizeaza lichiditatea ?

Conexiunea dintre echilibrul static si cel dinamic

167.Spre ce tinde nivelul coeficientului lichiditatii, cand lichiditatea intreprinderii scade?

a.

spre 0;

b.

spre 1;

c.

spre -1;



ANS: A

Conform cui este construit Bilantul lichiditatii ?

a.

Opticii creditorilor;

b.

Opticii furnizorilor;

c.

Opticii statului.

ANS: A

Cum este impartit activul bilantului lichiditatii?.

a.

active durabile si active de exploatare;

b.

active circulante;

c.

active imobilizate.

ANS: A

170.In ce se vor transfera provizioanele pt riscuri si cheltuieli , daca sunt justificvate?

Categoria datoriilor pe termen scurt sau lung dupa cum riscul sau cheltuiala vor fi atinse in mai putin sau mai mult de un an.

171.Cum se poate determina , pe baza bilantului contabil –lichiditate , fondul de rulment lichiditate?

A) FRL = Capitalului permanent – Active imobilizante;

B) FRL = Active circulante corijate - Datorii pe termen lung;

C) FRL = Capitalului permanente - Datorii pe termen lung;

D) FRL = Capitaluri permanente + Datorii pe termen lung.

a.

A

b.

A+B

c.

A+B+C+D

ANS: A

172.Cui raspunde bilantul functional?

Raspunde intereselor unor categorii mai largi de destinatari si se situeaza intr-un context de continuitate a exploatarii:

173. Specificati instrumentul financiar prin care se previzioneaza veniturile si cheltuielile intreprinderii ;

a.

contul de profit si pierdere;

b.

bilantul functional;

c.

bugetul de venituri si cheltuieli;

ANS: C

174.Care este in viata economica occidentala, principalul instrument de conducere si organizare al intreprinderii

a.

bilantul contabil;

b.

managementul prin bugete;

c.

balanta contabila.

ANS: B

Ce functii, indeplineste bugetul de venituri si cheltuieli?.

A) functia de previzionare a activitatilor financiare;

B) functia de control a executiei financiare;

C) functia de asigurare a echilibrului financiar al intreprinderii;

D) functia de organizare a activitatii intreprinderii.

a.

A+B+C;

b.

A+D;

c.

A+B+C+D.

ANS: A

176. Ce cuprinde Bugetul anual cu defalcare trimestriala

A) bugetul activitatii generale;

B) bugetul activitatii de trezorerie;

C) imprumut garantat de stat;

D) principalii indicatori economici si financiari.

a.

A+B+C+D;

b.

A+B+C;

c.

A+B.

ANS: A

177. Cum pot fi bugetele, in functie de criteriul de intocmire?.

A) bugete de tip financiar;

B) bugete de tip contabil;

C) bugete de tip economic;

D) bugete de tip banesc.

a.

A+B+C+D;

b.

A+C+D;

c.

A+B.

ANS: B

Care este obiectivul bugetului, de tip trezorerie?.

a.

reducerea cheltuielilor;

b.

asigurarea capacitatii de plata a agentului economic;

c.

minimizarea resurselor cheltuite.

ANS: B

Cum pot fi, in raport cu factorul timp, bugetele ?.

A) bugete periodice;

B) bugete continue;

C) bugete discontinue;

D) bugete normale;

a.

A+B;

b.

A+B+C;

c.

A+B+C+D.

ANS: A

180.Care este perioada de gestiune a bugetelor periodice ?

De un cu defalcare in bugete saptamanale, trimestriale si lunare.

. Cum pot fi, in functie de sfera de cuprindere, bugetele?.

A) bugete partiale;

B) bugete totale;

C) bugete generale;

D) bugete speciale.

a.

A+C;

b.

A+B+C+D;

c.

B+D.

ANS: A

. SC Astra SA are in dotare un utilaj ce antreneaza costuri anuale de exploatare de 5.000 u.m. Firma intentioneaza sa achizitioneze un utilaj nou, identic cu primul, fara a obtine o crestere a capacitatii de productie. Costul noului utilaj este de 10.000 u.m. si are o durata normala de functionare de 10 ani, antrenand costuri anuale de exploatare de 3.000 u.m. Primul utilaj va fi vandut altei firme pentru sume de 4.000 u.m. (valoarea contabila

neta), iar durata acestuia este de 4 ani. Stiind ca randamentul minim pentru orice investitie este de 13%, sa se stabileasca daca intreprinderea opteaza pentru aceasta investitie.

SC Atlas SA intentioneaza sa inlocuiasca un utilaj care produce 2.500 bucati anual dintrun anumit produs, cu un altul cu parametri functionali superiori si cu o capacitate de doua ori mai mare. Costul noului utilaj este de 20.000 u.m. cu o durata normala de functionare de 10 ani si de la care se asteapta un randament minim sperat de 13%. Cheltuielile anuale de exploatare ale noului utilaj sunt de 2.900 u.m., iar pretul unitar al produselor realizate cu vechiul utilaj era de 1,2 u.m./bucata. Sa se determine pretul unitar al produsului obtinut cu noul utilaj.

184. Se cunosc:

- capitalul social 8.700 u.m.;

- rezerve, rezultate, fonduri proprii 2.540 u.m.;

- credite pe termen mediu si lung 2.530 u.m.;

- active imobilizate nete 5.737 u.m.

Sa se determine valoarea fondului de rulme

185. Se cunosc:

- capitalul social 8.700 u.m.;

- rezerve, rezultate, fonduri proprii 2.540 u.m.;

- credite pe termen mediu si lung 2.530 u.m.;

- active imobilizate nete 5.736 u.m.

Sa se determine valoarea capitalului propriu.

Sa se determine indicele de rentabilitate pentru un proiect de investitii in suma de 10.000 u.m. si a carui valoare actualizata neta este de 3.973 u.m.

. O societate comerciala are in exploatare un utilaj, ce necesita costuri de exploatare de 4000 u. m. .Societatea intentioneaza sa achizitioneze un utilaj nou, identic cu primul care costa 12000 u. m., cu o durata de functionare de 12 ani si antreneaza costuri de exploatare de 3500 u.m.Utilajul care se inlocuieste are o valoarea contabila neta de 2400 u. m. cu o durata normala ramasa de functionare de 6 ani si este vandut altei firme la nivelul valoarii contabile nete. . Stiind ca randamentul minim pentru orice investitie este de 12%, sa se determine economia sau depasirea de costuri E(D).

SC Astra SA are in dotare un utilaj ce antreneaza costuri anuale de exploatare de 5.000 u.m. Firma intentioneaza sa achizitioneze un utilaj nou, identic cu primul, fara a obtine o crestere a capacitatii de productie. Costul noului utilaj este de 10.000 u.m. si are o durata normala de functionare de 10 ani, antrenand costuri anuale de exploatare de 3.000 u.m. Primul utilaj va fi vandut altei firme pentru sume de 4.000 u.m. (valoarea contabila

neta), iar durata acestuia este de 4 ani. Stiind ca randamentul minim pentru orice investitie este de 13%, sa se determine economia sau depasirea de costuri E(D)

. SC Astra SA are in dotare un utilaj ce antreneaza costuri anuale de exploatare de 5.000 u.m. Firma intentioneaza sa achizitioneze un utilaj nou, identic cu primul, fara a obtine o crestere a capacitatii de productie. Costul noului utilaj este de 10.000 u.m. si are o durata normala de functionare de 10 ani, antrenand costuri anuale de exploatare de 3.000 u.m. Primul utilaj va fi vandut altei firme pentru sume de 4.000 u.m. (valoarea contabila

neta), durata acestuia este de 4 ani si randamentul minim pentru orice investi ie este de 13%. Sa se determine randamentul investitiei (ri).

. SC Atlas SA intentioneaza sa inlocuiasca un utilaj care produce 2.500 bucati anual dintrun anumit produs, cu un altul cu parametri functionali superiori si cu o capacitate de doua ori mai mare. Costul noului utilaj este de 20.000 u.m. cu o durata normala de functionare de 10 ani si de la care se asteapta un randament minim sperat de 13%. Cheltuielile anuale de exploatare ale noului utilaj sunt de 2.900 u.m., iar pretul unitar al produselor realizate cu vechiul utilaj era de 1,2 u.m./bucata.Sa se stabileasca daca intreprinderea opteaza pentru aceasta investitie.

SC Atlas SA intentioneaza sa inlocuiasca un utilaj care produce 2.500 bucati anual dintrun anumit produs, cu un altul cu parametri functionali superiori si cu o capacitate de doua ori mai mare. Costul noului utilaj este de 20.000 u.m. cu o durata normala de functionare de 10 ani si de la care se asteapta un randament minim sperat de 13%. Cheltuielile anuale de exploatare ale noului utilaj sunt de 2.900 u.m., iar pretul unitar al produselor realizate cu vechiul utilaj era de 1,2 u.m./bucata. Sa se determine pretul unitar al produsului obtinut cu noul utilaj.

O societate comerciala are in exploatare un utilaj, ce necesita costuri de exploatare de 4000 u. m. .Societatea intentioneaza sa achizitioneze un utilaj nou, identic cu primul care costa 12000 u. m., cu o durata de functionare de 12 ani si antreneaza costuri de exploatare de 3500 u.m.Utilajul care se inlocuieste are o valoarea contabila neta de 2400 u. m. cu o durata normala ramasa de functionare de 6 ani si este vandut altei firme la nivelul valoarii contabile nete. . Stiind ca randamentul minim pentru orice investitie este de 12%, sa se stabileasca daca intreprinderea opteaza pentru aceasta investitie :






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2423
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site