Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Filiera si proceduriile de control fiscal

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Filiera si proceduriile de control fiscal

Etape : Actiunea de control fiscal parcurgerea mai multor etape si aplicarea mai multor procedee.

Pregatirea controlului fiscal ce presupune colectarea tuturor datelor si informatii despre contribuabili. In mod concret se consulta dosarul fiscal al contribuabilului si sunt consultate si alte compartimente care detin informatii cu privire la situatia fiscala a contribuabilului. Sunt consultate actele de infiintare si declaratia de inregistrare ca platitor de impozite si taxe din care colecteaza datele de identificare,numar fiscal de cod fiscal,forma de propietate,obiectul de activitate,capitalul social varsat, persoana care asigura conducerea firmei,conturile bancare si bancile la care acestea sunt deschise.

Consta in instiintarea contribuabilului ce urmeaza a fi supus controlului fiscal. Acestuia ii se transmite un aviz de verificare si este instiintat asupra actiunii de control dar si asupra drepturilor si obligatiilor pe care le are pe timpul controlului. Contribuabilul poate solicita modificarea datei de incepere a controlului cu maxim 15 zile lucratoare.

Prezentarea la contribuabil practic inspectorii au obligatia sa prezinte imputernicirea - ordinul de deplasare in baza careia efectueaza controlul.

Inspectorul fiscal solicita o intrevedere cu reprezentantul egal contribuabilului pentru a-l informa cu privire la scopul controlului,perioada supusa controlului si impozitului si taxele ce vor fi controlate. El solicita de asemenea desemnarea unui reprezentant care sa ii puna la dispozitie toate documentele si evidentele necesare desfasurarii controlului. Are dreptul sa solicite vizitarea unor incaperi unde se desfasoara activitatii sau acte de comert. Exista situatii cand organul fiscal solicita inscris prezenta contribuabilului sau a reprezentantului legal al acestuia la sediul organului de control fiscal

Solicitarea de catre inspectorul fiscal de informatii,justificari,explicatii pe care acesta

trebuie sa le dea scris in termen de 5zile din momentul solicitarii.Codul fiscal prevede dreptul contribuabilului de a fi primul solicitat pentru a furniza informatii si explicatii.

Examinarea de inscrisuri, documente, registre sau evidente contabile ale contribuabilului. Acesta are obligatia sa puna la dispozitia inspectorului fiscal toate documentele tehnico operative contabile, orice alte documente justificative care stau la baza calcularii impozitelor datorate. Documentele neprezentate de contribuabil cu rea credinta nu se mai iau in considerare ulterior,cu ocazia inaintarii unor contestatii. Contribuabilii au obligatia sa-si pastreze evidentele contabile si documentele justificative la sediul social declarat cu ocazia autorizarii si inregistrarii la organul fiscal pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului organelor fiscale de a stabili diferente dintre impozite si taxe. Contribuabilii care au puncte de lucru,filiale sunt obligati sa pastreze si la nivelul acestora un exemplar din documentele justificative.

In efectuarea controlului se aplica fie procedura sintetica fie cea analitica de verificare a documentelor.

Procedura sintetica inseamna controlul de la documente justificative pana la balanta de verificare si declaratia fiscala depusa de contribuabil

Procedura analitica consta in in aprofundarea elementelor pe care inspectorul fiscal le considera necesare in baza documentelor justificative. Corectitudinea inregistrariilor in documentelor si a declaratiilor fiscale intocmite se face prin comparatii si calcule de indicatori,stabilirea unor corelatii intre indicatori din situatiile financiare indeosebi privind cresterile si micsorarile unor active si pasive, observatii la fata locului, indeosebi cum s-a efectuat inventarierea.

Solicitarea de informatii de la terte persoane, alte firme, banci care au relatii de afaceri cu contribuabilul, de la institutii publice cu care au contracte de inchiriere. Scopul este acela de respectare a obligatiilor fiscale ce revin contribuabilului. Toate documentele,datele si informatiile obtinute de inspectorul fiscal de la terte persoane formeaza dosarul fiscal al contribuabilului.

Obtinerea de documente,copii xerox dupa orice inscris sau inregistrarea contabila sau chiar retinerea( nu mai mult de 30zile) a unor documente in scopul protejarii acestora impotriva distrugerii sau instrainarii.

Protejarea secretului fiscal,practic, informatiile pe care contribuabilul le furnizeaza organelor de control fiscal precum si cele pe care ecestea le obtin pe timpul controlului sunt protejate pe linia secretului fiscal. Concret, functionarii publici sunt obligati sa pastreze secretul asupra acestor informatii.

Asistenta de specialitate pe perioada controlului, contribuabilul are dreptul sa beneficieze de asistenta acordata de juristi, experti contabili, contabili autorizati cu studii superioare, consultanti fiscali care sa furnizeze explicatii si justificari.Aspect stabilirea diferentelor de impozite si taxe ce revin in sarcina contribuabilului sau unele penalitatii de intarziere pentru neplata la termen a acestora. Contribuabilul are obligatia de a plati in max 5 zile de la data comunicarii rezultatului controlului aceste diferente sau penalitatii

Informarea contribuabilului asupra rezultatului controlului. El este conform legii, prima persoana caruia ii se comunica acest rezultat. Practic, la incheierea controlului ii se prezinta contribuabilului procesul verbal de control

Data comunicarii catre contribuabil a rezultatelor controlului este considerata data semnarii de catre acesta a procesului verbal de control.

In situatia in care contribuabilul refuza sa semneze procesul verbal, rezultatele controlului se comunica prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, data primirii acestei scrisori de catre contribuabil constituind data comunicarii rezultatului controlului.

Prescriptia dreptului organului de control fiscal de a stabili impozite si taxe aceasta e o prevedere legala, potrivit careia dupa trecerea unei anumite perioade de timp se castiga sau se pierde un drept sau inceteaza efectele unei hotarari judecatoresti neexecutata.

Termenul de   prescriptie  pentru stabilirea impozitelor si a diferentelor de impozite este de 10 ani in cazul evaziunii fiscale stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Aspecte legate de control fiscal in conditiile sistemului de prelucrare automata a datelor

Legislatia in vigoare prevede ca sistemele automate de prelucrare a datelor, precum si soft-urile pentru tinerea evidentelor contabile trebuie sa permita efectuarea controlului fiscal. Astfel fiecare data inregistrarea in contabila trebuie sa se regaseasca acces si organul de de control.

Sistemul de prelucrare automata nu trebuie sa permita :

deschiderea a 2 conturi cu acelasi numar

deschiderea a2 sau mai multor documente de acelasi tip

firmele de informare specializate sau persoane fizice nu poarta raspunderea realitatii datelor din documente prelucrate ; acestea poarta raspunderea insa pentru prelucrarea si validarea cu exactitate a informatiilor din documente.

Actele de control fiscal

I.           Actele elaborate inainte de desfasurarea controlului fiscal

1. Avizul de verificare actul prin care contribuabilul este instiintat asupra controlului ce urmeaza a fi efectuat. In acest aviz, langa perioada mentionata a fi verificata se regasesc impozitele care se supun controlului si obligatiile si drepturile contribuabilului. Transmiterea acestui aviz de verificare nu este obligatorie in cazul controlului inopinant al Garzii financiare.

Prin semnarea avizului de verificare, contribuabilul confirma practic luarea la cunostiinta despre actiunea de control si drepturile si obligatiile sale.

2. Cererea contribuabilului pentru amanarea datei inceperii controlului. Aceasta cerere se instiinteaza nu mai tarziu de 15 zile inaintea datei inceperii controlului. Ea se face inscris continand si motivele de solicitare. Organul fiscal primeste aceasta cerere si in caz de aprobare transmite un nou aviz de verificare mentionand data reprogramata pentru inceperea controlului fiscal.

3. Imputernicirea scrisa ( ori de deplasare) a organului fiscal Obligatoriu semnata de conducatorul unitatii fiscale si obligatoriu aceasta cuprinde si datele de identificare( denumire,cod fiscal,adresa ale contribuabilul)

4. Cererea contribuabilului de a fi controlat din proprie initiativa face o cerere care poate fi aprobata sau respinsa.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 727
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site