Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Impactul politicii fiscale asupra altor politici europene

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Caiet Practica finante banci
Sistemul de plati si riscurile asociate
FORMULARUL CERERII DE FINANTARE
CONTROLUL FINANCIAR DE GESTIUNE
DECONTARI CU NUMERAR (trezorerie)
Teorii privind structura optima a capitalului
Conceptii asupra problematicii finantelor publice
METODOLOGIA DE FINANTARE DIN FONDURI PUBLICE NERAMBURSABILE PENTRU PROIECTE DE ACTIVITATE SPORTIVA
Sistemul bugetar
Programul PHARE


Impactul politicii fiscale asupra altor politici europene

A. Ocuparea fortei de munca
Directiile impuse de catre Comunitatea Europeana cu privire la forta de munca indeamna Statele membre sa-si revizuiasca sistemele de impozitare periodic, aceasta fiind o conditie a succesului politicilor active in domeniul ocuparii.

Astfel, pe data de 22 octombrie1999, Consiliul Ecofan ( Consiliul ministrilor de finante si economie) a aprobat Directiva 85/99 care dadea posibilitatea aplicarii, cu titlu experimental, a unei cote reduse de TVA pentru serviciile care presupun multa forta de munca.

B. Uniunea Economica si Monetara (UEM)

Pentru ca UEM sa aiba succes, Statele membre sunt obligate sa respecte disciplina bugetara si sa-si intareasca coordonarea politicilor economice, inclusiv in domeniul fiscal.

Directivele Consiliului UE privind politica economica contin recomandari cu privire la volumul si structura taxelor, a impozitelor si contributiilor obligatorii. Sistemele fiscale trebuie structurate astfel incat sa promoveze:

Ø      cresterea economica;

Ø      competitivitatea si ocuparea fortei de munca si in acelasi timp, sa produca suficiente resurse care vor finanta bunastarea sociala.

C. Mediul inconjurator

Folosirea fiscalitatii pentru indeplinirea obiectivelor mediului inconjurator (asa-numitele “taxe verzi” sau eco-taxe: taxe pentru autovehicule si pentru infrastructura rutiera, taxe pentru emisiile de CO2 etc) s-a aflat in centrul discutiilor inca de la inceputul anilor 1990.D. Sanatatea

Taxa pe valoarea adaugata si accizele sunt elemente importante in stabilirea pretului cu amanuntul la tutun si alcool. Ca urmare, politicile privind sanatatea si protectia consumatorului, care vizeaza descurajarea utilizarii abuzive a acestor produse, trebuie sa ia acest fapt in considerare atunci cand fixeaza cotele de impozitare.

E. Competitivitatea internationala

Anumite prevederi fiscale, precum taxa pe valoarea adaugata, pot fi deduse la export, altele sunt adaugate la costul productiei si de aceea afecteaza competitivitatea. Astfel, modul in care impozitele si contributiile privind securitatea sociala sunt structurate pot influenta economia europeana si competitivitatea acesteia.

In perioadele de austeritate bugetara, multe State membre si-au mentinut investitiile in mijloacele de cercetare prin masuri fiscale favorabile activitatilor de cercetare si dezvoltare tehnologica.

F. Concurenta fiscala

Deciziile privind localizarea investitiilor, afacerilor, locurilor de munca si veniturilor sunt influentate de regimurile nationale de impozitare si de sistemele de bunastare sociala. Mobilitatea crescuta si diferentiata a bazelor de impozitare a determinat  o puternica concurenta intre Statele membre prin intermediul agentilor economici. Astfel, agentii economici au tendinta de a se orienta spre tarile cu un nivel redus al fiscalitatii.

Cu toate ca politica fiscala europeana va avea noi prioritati in viitor, principalele ei preocupari vor ramane aceleasi: sa se asigure ca politica fiscala a unui Stat membru nu are un impact negativ asupra altora si sa asigure suveranitatea reala, pentru cetatenii Uniunii Europene si reprezentantii acestora, prin intermediul actiunilor comune.

Membrii aspiranti la UE trebuie sa-si armonizeze intreaga legislatie in conformitate cu cea a Comunitatii si sa se fereasca sa introduca orice masura care ar fi incompatibila cu regulile europene. Folosirea cu grija a instrumentelor fiscale poate ajuta la dezvoltarea unei piete interne eficiente conform cerintelor nationale de solidaritate.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 755
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site