Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Incheierea exercitiului bugetar si intocmirea contului de executie bugetara

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Incheierea exercitiului bugetar si intocmirea contului de executie bugetara

Dupa etapa de executie a bugetului (incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor pentru anul bugetar respectiv) are loc intocmirea documentelor de incheiere a exercitiului bugetar, prin care se concretizeaza modul de gestionare a bugetului. Operatiunea se reflecta in contul de executie bugetara care exprima excedentul sau deficitul bugetului la finele anului bugetar .

Dupa sistemul adoptat de fiecare stat (sistem de exercitiu sau de gestiune) contul de incheiere a exercitiului bugetar are anumite particularitati.[1]

In sistemul de exercitiu contul de executie reflecta toate operatiunile care se refera la bugetul respectiv, chiar daca ele se infaptuiesc in perioada urmatoare datei incheierii anului bugetar.

Sistemul prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Printre avantaje mentionam faptul ca sunt evidentiate rezultatele efective ale bugetului pentru anul la care se refera. Dintre dezavantaje, se remarca faptul ca o perioada de timp (3-6 luni) functioneaza in evidente doua conturi, se urmaresc venituri si se fac cheltuieli pentru doua bugete (unul pentru anul care a expirat si altul pentru anul care este in curs).

In sistemul de gestiune, operatiunile privind veniturile si cheltuielile aferente anului incheiat, dar care nu au fost efectuate pana la finele anului bugetar, se reporteaza in anul bugetar urmator si se evidentiaza ca atare.

Acest sistem prezinta avantajul ca este mai simplu, dar are dezavantajul ca nu reda o situatie clara, a executiei reale a bugetului fiecarui an.

Contul de incheiere a exercitiului bugetar este actul care prezinta veniturile si cheltuielile bugetului pentru anul expirat ca si rezultatul definitiv (excedent sau deficit) pentru acea perioada. Acest act se supune dezbaterii si aprobarii Parlamentului odata cu proiectul de buget pentru anul urmator celui in curs.

In Romania, dupa incheierea exercitiului bugetar, pe baza lucrarilor efectuate de organele sale de specialitate, Guvernul prezinta Parlamentului spre deliberare si aprobare conturile anuale de executie a bugetului de stat, a bugetului asigurarilor sociale de stat si ale bugetelor fondurilor speciale. Contul general anual de executie a bugetului de stat, a bugetului asigurarilor sociale de stat si celelalte conturi anuale de executie se aproba prin lege dupa verificarea de catre Curtea de Conturi.

Conturile anuale de executie a bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale si ale ordonatorilor de credite cuprind:- la venituri - prevederi bugetare aprobate initial, prevederi bugetare definitive, incasarile realizate;

- la cheltuieli - credite aprobate initial, credite definitive, plati efectuate.

Excedentul sau deficitul bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale se stabileste ca diferenta intre veniturile incasate pana la incheierea exercitiului bugetar si platile efectuate pana la aceeasi data.

In caz de deficit al bugetului de stat, acoperit prin bonuri de tezaur sau prin imprumut de la Banca Nationala a Romaniei, nerambursate pana la finele exercitiului bugetar, Parlamentul hotaraste, la propunerea Guvernului, acoperirea deficitului si masurile ce trebuie luate pentru a preveni repetarea unor astfel de situatii in exercitiul financiar urmator.

In caz de excedent al bugetului de stat, ramas dupa lichidarea integrala a datoriei publice, anual se rezerva o cota de 50% din acest excedent pentru crearea unui fond de tezaur al statului. Fondul de tezaur al statului se pastreaza in contul trezoreriei statului, deschis la Banca Nationala a Romaniei si se utilizeaza pe baza de lege. Pana la utilizare, disponibilitatile fondului de tezaur se vor plasa sub forma de depozit financiar cu dobanda. Pentru acest fond se intocmesc conturi de executie anuale care se supun aprobarii Parlamentului odata cu contul general de executie a bugetului de stat.

Se supune dezbaterii si aprobarii Parlamentului impreuna cu aceste conturi si contul general al datoriei publice, care cuprinde contul operatiunilor in tara si in strainatate, respectiv situatia datoriei publice interne si a datoriei publice externe directe a statului, precum si situatia garantiilor guvernamentale pentru credite interne si pentru credite externe primite de catre alte persoane juridice.Ghe. Matei, Marcel Dracea si Raluca Dracea, Finante Publice, Ed. Sitech, Craiova 2005, pag.86Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site