Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Participantii la procedura

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Participantii la procedura

Instantele judecatoresti

In conformitate cu articolul 6, toate procedurile prevazute de lege cu exceptia recursului prevazut la articolul 8 din lege, sunt de competenta tribunalului in a carui raza teritoriala isi are sediul debitorul, asa cum figureaza inregistrat in registrul competent. Aceste proceduri sunt executate de catre judecatorul sindic.
In procedura insolventei, instantele judecatoresti competente sa judece procedura sunt tribunalul (tribunalele judetene), TMB Tribunalul Municipiului Bucuresti si Curtea de Apel.

Tribunalul

Competenta materiala pentru toate procedurile insolventei apartine tribunalului cu exceptia recursului.

Competenta teritoriala pentru toate procedurile cu exceptia recursului apartine tribunalului sau din raza teritoriala unde isi are sediul debitorul asa cum este inscris in registrul comertului.

Sediul este unul din atributele de identificare ale debitorului, listarea, cuantificarea si comunicarea partilor.

Buletinul procedurii de insolventa reprezinta principalul instrument de publicare a citatiilor, convocarilor, cuantificarilor si comunicarilor actelor de procedura dupa deschiderea procedurii.

In cazul in care debitorul este o societate tranzactionata pe o piata reglementata judecatorului sindic, va comunica comisiei nationale a valorii mobiliare hotararea de deschidere a procedurii.

Hotararea pronuntata de judecatorul sindic poate fi atacata cu recurs la curtea de apel. Termenul de recurs este de 10 zile si curge de la data comunicarii (daca legea nu prevede altfel).

Judecatorul sindic

Indeplineste o functie publica de interes general, organizeaza si conduce intreaga activitate sub autorizatia instantei judecatoresti. In indeplinirea atributiilor sale, judecatorul sindic actioneaza in calitatea sa de magistrat si nu ca reprezentant al debitorului sau creditorilor. In consecinta actele sale sunt obligate atat pentru debitor cat si pentru creditor. Repartizarea cazurilor are loc in mod aleatoriu in sistemul informatizat.

Atributiile judecatorului sindic sunt cuprinse in articolul 11 din lege. Atributiile judecatorului sindic sunt limitate la controlul judiciar al activitatii administratorului judiciar sau lichidatorului. Atributiile manageriale apartin administratorului judiciar sau lichidatorului, iar in mod exceptional debitorului, cand nu i s-a ridicat dreptul de administrare.

procedura reorganizarii judiciare administrator judiciar

procedura falimentului / lichidarii lichidator

Atributiile judecatorului sindic

Judecatorul sindic pronunta hotarari care pot fi de doua feluri:

incheieri care sunt definitive si executorii;

sentinte.

Deciziile manageriale ale judecatorului sindic pot fi contractate sub aspectul oportunitatii de catre creditor.

Caile de atac impotriva judecatorului sindic recursul care este de 10 zile si curge de la data comunicarii.

Incetarea atributiilor judecatorului sindic acestea inceteaza la inchiderea procedurii, moment in care judecatorul se considera descarcat de sarcini.

Adunarea creditorilor (AC)

AC nu are personalitate juridica si este formata din totalitatea creditorilor, cunoscuti si care au anumite creante fata de debitori. Salariatii debitorului fac parte dintre creditori.Comitetul creditorilor

In noua reglementare comitetul creditorilor a fost scos din rolul decorativ avut in vechea lege transformandu-l intr-un organ deliberativ de deliberare a creditorilor.

Comitetul creditorilor este organizatia executiv al adunarii creditorilor; el trebuie desemnat in mod obligatoriu fie dupa momentul depunerii tabelului preliminar de catre judecatorul sindic, fie ulterior in cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor care va avea loc in termen de maxim 5 zile de la data depunerii tabelului preliminar (articolul 17).

Planul de reorganizare este supus dezbaterii adunarii creditorilor fiind votat in conditiile articolului 101 din lege.

Administratorul special

Calitatea de administrator special

Conform articolului 3 punct 26 administratorul special este reprezentatul desemnat de adunarea generala a actionarilor a debitorului persoana juridica sa efectueze in numele si pe seama acestuia actele de administrate necesare in perioada de procedura conditiile debitorului sau actionarilor atunci cand debitorul i s-a ridicat dreptul de administrare.

Puterile acordate de lege administratorului special variaza in functie de starea procesuala in care ne aflam pana in momentul intrarii in procedura simplificata, administratorul special reprezinta atat interesele debitorului ca si persoana juridica cat si interesele actionarilor. Dupa intrarea in procedura simplificata, administratorul special reprezinta interesele actionarilor / asociatilor, lichidatorul reprezentand interesele debitorului.

Atributiile administratorului special sunt cuprinse in articolul 18 din lege. In conformitate cu articolul 3 punctul 27 administratorul judiciar este persoana fizica sau juridica practician in insolventa autorizat in conditiile legii, desemnat sa exercite atributiile prevazute in articolul 20 in perioada de observatie pe perioada de reorganizare judiciara.

Administratorul judiciar

Conform articolului 34 din lege, prin sentinta de deschidere a procedurii judecatorul sindic va desemna un administrator judiciar. Independent de aceasta numire, la recomandarea comitetului creditorilor in cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor sau ulterior, creditorii care detin cel putin 50% din valoarea totala a creantelor pot decide desemnarea unui administrator judiciar, stabilindu-i si remuneratia.

Creditorii pot decide sa confirme sau nu administratorul judiciar desemnat provizoriu de judecatorul sindic.  

Inainte de a fi desemnat administratorul judiciar trebuie sa faca dovada ca este asigurat pentru raspundere profesionala.

Atributiile administratorului judiciar sunt cuprinse in articolul 20 din lege.

Judecatorul sindic poate stabili administratorului judiciar orice alte atributii in afara celor cuprinse in articolul 20 cu exceptia competentelor date de lege exclusiv in competenta judecatorului.

Lichidatorul judiciar

Articolul 3 punct 28 din lege, prevede ca lichidatorul este persoana fizica sau juridica practician in insolventa, autorizat in conditiile legii, desemnate sa conduca activitatile debitorului si sa execute atributiile prevazute la articolul 25 in cadrul procedurii de faliment atat in cazul procedurii generale cat si in cazul procedurii simplificate.

Desemnarea lichidatorului va fi desemnat de judecatorul sindic, in cazul in care dispune trecerii in faliment.

Atributiile lichidatorului sunt prevazute in articolul 25.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 486
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site