Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Piata internationala a factoringului

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Piata internationala a factoringului
Se poate afirma, in prezent, despre piata internationala a factoringului ca are drept principala insusire, concentrarea. Graficele de mai jos arata o evidenta concentrare a activitatii de factoring in Europa. Totusi, factoringul este prezent ca activitate prestatoare de servicii pe majoritatea continentelor lumii.

In anul 2000, Europa detinea 64% din volumul factoringului international si a inregistrat o crestere de 18% fata de anul 1999.

Americile au inregistrat fata de 1999, o crestere de 10%, iar Australia si Asia nu mai putin de 40%.

FCI Stat GraphicIn Africa nu s-au inregistrat cresteri semnificative fata de anul precedent, iar in Asia s-a inregistrat chiar o scadere a volumului factoringului. Acest lucru s-a datorat in principal retragerii unui numar insemnat de factori din Corea de Sud. Totusi, alte piete din regiune au inregistrat cresteri: Taiwan cu 74%, China cu aproape 700%. Aceste ultime cifre arata perspectivele industriei factoringului in Asia.

Desi anul 2001 a fost un an cu dificultati pe piata si cu tendinte de recesiune in multe tari, volumul factoringului a inregistrat cresteri, depasind chair rezultatele sectoarelor bancar si financiar. Noile statistici pe 2001 arata o crestere cu 12% a volumului activitatii de factoring.

FCI Stat Graphic

Volumul factoringului international se situeaza in jurul sumei de 700 miliarde de Euro pentru anul 2001, din care Europa detine 65%, urmata de cele doua Americi cu 22% si Asia-Pacific cu 12%.

Daca ne-am format o idee asupra distributiei pe glob a firmelor de factoring, tabelul urmator prezinta cifrele de afaceri obtinute din factoring in anul 2001, in milioane de Euro. Datele pentru anul 2000 sunt incluse in tabelul 1 din anexa. Cifrele pe anul 2000 arata o crestere de 34% a factoringului international in comparatie cu 12% la factoringul domestic, ceea ce subliniaza o tendinta pozitiva a diminuarii diferentelor dintre factoringul international si cel domestic.

Am ales includerea in tabel doar a primelor 10 tari in ordinea marimii cifrei de afaceri obtinute. Datele pentru toate tarile lumii pot fi gasite in statistica 2 din anexa.

Cifra de afaceri obtinuta din factoring in milioane de Euro (2001)

Locul

Tara

Factoring intern

Factoring international

Total

In anul 2001

Marea Britanie

S.U.A.

Italia

Franta

Japonia

Germania

Spania

Olanda

Brazilia

Belgia

Romania

Total mondial

Sursa: Factors Chain International – www.factors-chain.com

Asa cum se observa, cea mai mare cifra de afaceri in anul 2001 a fost obtinuta de Marea Britanie, tara europeana, ca de altfel si majoritatea celorlalte tari din top, acest lucru fiind dovada in cifre a graficelor de mai sus. Statele Unite ale Americii ocupa locul al doilea, fiind cea mai de seama reprezentanta a continentului nord - american.

O alta observatie asupra datelor din tabel ar fi aceea ca factoringul intern, domestic, detine cea mai mare importanta, reprezentand aproximativ 80-90% din totalul cifrei de afaceri. Rata de crestere a volumului factoringului international mondial este mai mare decat cea a factoringului domestic mondial.

Industria factoringului ia amploare lasand la o parte metoda acreditivului documentar in favoarea comertului open account. Importatorii cer conditii mai favorabile de plata si factoringul permite exportatorilor sa treaca la folosirea metodei open account fara teama de probleme de neincasare a banilor din strainatate.

In cele ce urmeaza, este la fel de importanta pentru prezentarea pietei internationale a factoringului si evolutia in timp a tarilor cuprinse in tabelul anterior. Astfel, Marea Britanie si-a marit de aproape 4 ori cifra de afaceri obtinuta din factoring in numai 5 ani, S.U.A. si-au triplat suma, la fel ca si Italia si Japonia. Cifrele pentru toate tarile lumii care ofera servicii de factoring se afla in statistica 1 din anexa.

O privire de ansamblu asupra tabelului scoate in evidenta tendinta permanenta de crestere a cifrei de afaceri provenita din factoring, ceea ce dovedeste ca este un domeniu dinamic si intr-o continua crestere si expansiune atat in spatiu cat si in calitate.

Am inclus si Romania in acest tabel tocmai pentru a evidentia diferentele intre tara noastra si cifrele de afaceri obtinute de cei mai importanti factori.

Cifra de afaceri obtinuta din factoring in milioane de Euro

Tara

Marea Britanie

S.U.A.

Italia

Franta

Japonia

Germania

Spania

Olanda

Brazilia

Belgia

Romania

Total mondial

Sursa: Factors Chain International – www.factors-chain.com

In ansamblu, dinamica sumelor obtinute din factoring este pozitiva ( dinamica este prezentata in tabelul 2 din anexa). Totusi, chiar si printre cele mai reprezentative tari exista cifre negative fata de anul anterior. Majoritatea tarilor analizate au inregistrat, in general cresteri ale cifrelor de afaceri fata de anii anteriori.

Tara

Crestere CA 2000/1999

Crestere CA 2001/2000

Marea Britanie

S.U.A.

Italia

FrantaJaponia

Germania

Spania

Olanda

Brazilia

Belgia

Romania

Total mondial

Cresterea cifrei de afaceri fata de anul precedent inregistrata de aceleasi 10 tari este evidentiata in tabelul[1] din stanga. Piata Statelor Unite a inregistrat o scadere in ritmul anual de crestere ceea ce poate indica o saturare a pietei factoringului. De mentionat mai este si dinamica pozitiva inregistrata anul trecut de Japonia, Olanda si Belgia fata de scaderile cifrelor de afaceri in anul 2000.

Dezvoltarea de la un an la altul a activitatii de factoring este vizibila si pentru tara noastra.

Concluzionand, incasarile din factoring au crescut mai mult in anul 2001 fata de anul 2000, depasind 12% si aratand inca o data perspectivele domeniului. Comparatia mai detaliata a evolutiei cifrelor de afaceri obtinute din factoring am inclus-o in tabelul 2 din anexa.

Tara

Crestere CA 2000/1995

Crestere CA 2001/1995

Marea Britanie

S.U.A.

Italia

Franta

Japonia

Germania

Spania

Olanda

Brazilia

Belgia

Romania

Total mondial

Alaturat[2], am calculat dezvoltarea sectorului de factoring pentru cele mai importante tari in domeniu este ilustrata luand ca an de baza 1995.

Cea mai spectaculoasa evolutie o dovedeste Brazilia cu venituri de 6,5 ori mai mari in 2000 decat in 1995.

Am inclus si aici tara noastra pentru compararea cu evolutia celorlalte tari analizate. Dezvoltarea sectorului de factoring la noi in tara este evidenta, dar inca la inceput deoarece, in prezent doar 3 banci ofera acest serviciu, asa cum voi arata in continuarea acestui capitol.

Se observa ca media cu care cifrele de afaceri au crescut in acest interval de timp este de aproximativ 250%.

Aceasta ultima observatie ne poate evidentia nu numai dinamica in crestere a sectorului de factoring ci poate fi si o incurajare pentru firmele care vor sa-si dezvolte aceasta activitate.

In finalul prezentarii pietei internationale a factoringului pot fi facute urmatoarele precizari:

factoringul este astazi universal acceptat ca fiind vital nevoilor firmelor mici si mijlocii. Beneficiaza de asemenea de suportul guvernelor si al bancilor centrale din multe tari ale lumii.

pe masura ce comertul international creste, la fel se intampla cu oportunitatile industriei factoringului

multe companii care aleg factoringul sunt asigurate ca industria este strans legata de banci. Desi, companiile de factoring raman institutii foarte specializate, majoritatea marilor banci au departament de factoring

astazi, aproape fiecare industrie poate beneficia de factoring.

* Factors Chain International

evolutia FCI

FCI isi are originile in 1968, in Olanda, cand un grup independent de firme de factoring au decis formarea FCI ca lant deschis de factoring, permitand fortelor pietei si concurentei sa stabileasca succesul membrilor sai din orice tara.

La fondarea FCI, serviciile de factoring intern erau disponibile doar in America de nord si in cateva tari europene. Potentialul factoringului international era vizibil si membri fondatori au realizat ca organizatia era necesara din doua motive:

pentru a introduce factoringul in tarile unde inca nu era disponibil,

pentru dezvoltarea unei retele pentru membri.

Cota de piata a FCI

(in comparatie cu volumul factoringului international)

Conceptul FCI este construit in jurul expertizei locale si abordarii flexibile. Fiecare tara lucreaza in maniera proprie, in concordanta cu uzantele si cultura locale. Lucrul cel mai important este ca fiecare membru opereaza folosind un standard de comunicare si accepta sa lucreze respectand un anumit cod de conduita.

In privinta evolutiei cotei de piata a FCI tabelul alaturat arata cresterea progresiva a acesteia de la 23% in 1975, la dublul acestui procent in numai 25 de ani.

Astazi cota este in crestere mentinand orientarea si sperandu-se la o acoperire tot mai mare a volumului de factoring realizat prin intermediul lantului FCI.

Cota de  piata a FCI

( in comparatie cu cifrele internationale)

Asa cum se observa si in tabelul alaturat, cota de piata a FCI in comparatie cu sumele incasate din factoring pe plan mondial a inregistrat o crestere continua, demonstrand incepand cu anul 2000 si continuand si in 2001, ca FCI este intradevar cel mai mare lant de factoring.

Este notabila cresterea foarte mare inregistrata in cei 25 de ani de la numai16% la peste jumatate din piata internationala.

Acoperire geografica

Timp de 33 de ani FCI si-a dedicat resursele in constructia celei mai mari retele de companii de factoring. Azi FCI numara 150 de firme de factoring din 51 de tari membre ale lantului.

Spre exemplu membrii FCI din Romania sunt Banca Comerciala Romana, DemirBank Romania S.A. si Banca Romana pentru Dezvoltare-S.A. Groupe Société Générale.

FCI si-a extins mereu prezenta in multe din tarile mari ale lumii, inclusiv in cadrul unor economii in dezvoltare, precum China, India si Brazilia. In prezent, cele mai mari piete pentru export factoring sunt Japonia, Taiwan, Turcia, Italia si Hong Kong, in timp ce pentru import factoring cele mai mari piete sunt SUA, Germania, Marea Britanie si Franta.Cifra de afaceri obtinuta din factoring pe grupe de produse

EUR

EUR

EUR

EUR

EUR

Crestere

Invoice Discounting

Factoring cu recurs

Factoring fara recurs

Incasari

Total Factoring Domestic FCI

Export Factoring

Import Factoring

Total Factoring International FCI

Total FCI

Total Factoring Domestic

Total Factoring International

Total mondial

In ciuda tendintelor de recesiune ale economiei internationale, incepute inca din anul 2000, membrii FCI au asistat la o crestere cu 21% a factoringului international si cu 22% a factoringului intern. Acest lucru arata ca exportatorii s-au familiarizat mai bine cu conceptul de factoring international.

In tabelul de mai sus se observa ponderea grupelor de produse oferite de FCI. De remarcat este faptul ca se respecta proportia imensa a incasarilor din factoringul domestic fata de incasarile din factoringul international, la fel ca pe plan mondial. Din cadrul factoringului intern ponderea cea mai mare o detine factoringul fara recurs. Tabelul 3 din anexa prezinta aceleasi grupe de produse cu dinamica pentru anul 2000 fata de 1999. Tendinta se mentine intre diferenta dintre incasarile din factoring domestic si cele din factoringul international.

Misiunea FCI – “standardul in factoringul international”

Pe pagina de internet a FCI misiunea companiei este:”…de a deveni standardul mondial pentru factoringul international”.

Asociatia ajuta membrii sa capete un avantaj competitiv in cadrul comertului international cu servicii financiare prin:

o retea globala de companii de factoring de prima clasa

sisteme de comunicare moderne si eficiente, pentru a contribui la eficienta afacerilor

un cadru legal de incredere pentru protectia importatorilor si exportatorilor

proceduri standard, cu scopul de a mentine calitateaun pachet de programe de pregatire

promovarea internationala cu scopul de a pozitiona factoringul international ca metoda preferata de comert financiar

atitudinea flexibila si orientata spre piata; mentinerea lantului ca unul deschis; incurajarea companiilor de a participa la lant si considerarea competitiei drept stimul pentru imbunatatirea serviciilor oferite.

Structura FCI

Una dintre cheile dezvoltarii grupului FCI a fost circulatia know-howului si a experientei de la firmele mai experimentate in domeniu la cele mai noi. Acest transfer al informatiei se realizeaza fie in mod informal prin seminarii, discutii si vizite reciproce ale membrilor sau formal, prin codul FCI, constitutia si standardele de comunicare ale acestuia.

FCI este o asociatie inregistrata in Olanda, care are urmatoarele obiective:

*  sa promoveze cresterea numarului tranzactiilor prin factoring

*  sa promoveze utilizarea “codului international de uzante de factoring” (codul FCI)

*  sa considere toate problemele legate de metodele de conducere a afacerilor drept subiecte legate direct sau indirect de industria factoringului.

FCI isi desfasoara activitatea prin intermediul :

Consiliul FCI – este autoritatea suprema in asociatie si consta din reprezentanti ai tuturor membrilor, desi membrii asociati au drept limitat de vot.Consiliul alege Comitetul Executiv si presedintele.

Comitetul Executiv al FCI – echivalentul consiliului directorilor care se intalneste in mod regulat si are puterea de a constitui comitete tehnice. Numeste secretarul general care este responsabil pentru operatiile zilnice ale secretariatului si sa duca la indeplinire deciziile luate de Consiliu si de Comitetul Executiv.

Secretariatul FCI – are sediul la Amsterdam.

Comitetele Tehnice – sunt constituite pentru a examina anumite probleme fie pentru o perioada limitata de timp, fie in mod continuu. Sunt urmatoarele:

* Comitetul Legal - se ocupa mai ales cu constitutia FCI, codul si regulile de arbitraj. Este de asemenea activ implicat in reprezentarea FCI in legaturile sale cu conventiile de factoring ale UNIDROIT si UNICITRAL.

* Comitetul pentru Comunicatii – se ocupa cu toate problemele legate de transferul eficient al informatiei intre membrii FCI. A tinut pasul cu rapida dezvoltare a procesarii datelor si EDI ( electronic data interchange) si s-a ocupat cu pregatirea sistemului de comunicare edifactoring.com bazat pe Internet.

* Comitetul de Marketing – principalele obiective sunt de a introduce si imbunatati tehnicile de marketing si de vanzari ale membrilor prin diferite metode. De asemenea, organizeaza seminarii de marketing si de vanzari si produce materiale promotionale pentru a imbunatati imaginea factoringului international.

* Comitetul pentru Educatie – si-a dezvoltat o politica pe termen lung de a oferi membrilor FCI posibilitati educationale. Probabil cea mai importanta sarcina este de a conduce si organiza cursul prin corespondenta al FCI, un program de studiu ce se finalizeaza cu o diploma.

Principiile Codului FCI

Acest cod impreuna cu intelegerea intre factori (Interfactor Agreement), reprezinta in esenta un serviciu si un contract garantat intre export factor si import factor, prin care export factorul luand asupra sa facturile clientului vanzator, le atribuie import factorului ( operatiunea avand loc prin intermediul sistemului EDIfactoring). Acest lucru inseamna ca export factorul si import factorul nu trebuie sa semneze decat o singura intelegere  ( interfactor agreement) pentru a acoperi mai multe tranzactii ale mai multor vanzatori.

Prin atribuirea conturilor debitoare import factorului care isi asuma riscul de credit, export factorul este capabil de a oferi vanzatorului 2 lucruri:

acoperirea riscului de credit

plata la o data predeterminata.

Prin acestea, export factorul are posibilitatea de a oferi facilitati externe vanzatorilor din propria tara, incurajand astfel comertul international.

Responsabilitatea comunicarii – profesionalismul trebuie aratat de catre ambele firme de factoring, referitor la responsabilitatile fiecaruia. Export factorul trebuie sa retina cand comunica cu vanzatorul ca import factorul si-a asumat riscul de credit al cumparatorilor si orice informatie ce afecteaza acest risc trebuie adusa la cunostinta import factorului.

Import factorul trebuie intotdeauna sa retina ca slaba sa performanta ar putea avea consecinte paguboase pentru relatia export factorului cu vanzatorul. Un import factor ineficient ar putea cauza pierderea unui vanzator valoros pentru export factor, vanzator care ar putea avea vanzari substantiale si pe alte piete.

* 2 International Factors Group

Evolutia IF-Group

A fost fondat in 1960, in Belgia, ca asociatie a companiilor de factoring ce se ocupau cu tranzactiile transfrontaliere.

Obiectivul era de a crea o retea de factori care sa serveascan drept infrastructura pentru comertul international pe baze reciproce si exclusive.

Initial participarea era limitata la un singur membru pe tara, dar in 1987 s-a luat decizia de permitere a participarii multiple. Acest lucru a accelerat rata de expansiune, concomitent cu crearea unui spirit competitiv.

La sfarsitul anului 2001, asociatia avea 57 de membrii si parteneri din 33 de tari. Acesti membrii sunt afiliati marilor banci si institutii financiare din lume.

Planurile de viitor ale IF-Group sunt de continua crestere si explorare de noi piete pentru largirea retelei. Totusi cerintele de admitere ca membru sunt exigente. IF-Group este selectiv in ceea ce priveste noi parteneri si numai cei ce indeplinesc anumite conditii sunt admisi.

Cota de piata a

IF-Group

Conform datelor acestor 3 ani se observa usoara crestere a cotei de piata detinuta de membrii IF-Group.

Totusi, in comparatie cu FCI - care in 1995 detinea deja jumatate din piata factoringului international - IF-Group nu poate sa constituie decat un concurent de talie mai mica al acestuia.

Rate de crestere 1998

IF-Group

Mondial

Factoring domestic

Factoring international

Total

Asa cum se observa si din tabelul alaturat, ratele de crestere ale IFG au fost in general mai mari decat media inregistrata in plan mondial.

Tabelul pe care il prezint in continuare ofera informatii cu privire la cifra de afaceri obtinuta de IFG de-a lungul perioadei 1994-1998 in functie de natura serviciilor. Asa cum se observa ponderea cea mai mare o detine factoringul intern cu mai mult de 90% din CA din 1998, aceasta proportie mentinandu-se in jurul acestui procent si in cazul celorlalti ani.

CA a IFG - in mld.$

 

Factoring international

Factoring domestic

 

Total CA

 

Misiunea if-group

Pagina de web a organizatiei afirma ca principalul activ al acesteia il constituie oamenii: “miile de indivizi din diferitele companii din toata lumea” . Acestia contribuie la crearea unei culturi sinergice si a cooperarii dintre companiile de factoring. Cei de la IF-Group considera ca, in esenta, efortul oamenilor este cel care contribuie la calitatea serviciilor oferite.

Structura if-group

IF- Group isi desfasoara activitatea prin intermediul:

Consiliul directorilor compus din 5 persoane, se intalneste cel putin de 6 ori pe an, fiind responsabil cu toate aspectele managementului grupului. Consiliul este sprijinit de un numar de comitete: de procedura, de procesare a datelor si de educatie.

Comitetele de procesare a datelor si de procedura sunt compuse din 6 persoane fiecare.

Comitetul de educatie format din 4 persoane.

Secretariatul are sediul la Bruxelles incepand cu anul 1980. Rolul acestui organism consta in:

furnizarea de suport tehnic pentru membrii si parteneri

mentinerea procedurilor grupului

promovarea IF-Group prin dezvoltarea retelei de membri si parteneri

reprezinta membrii pe plan international

implementarea deciziilor luate cu ocazia intalnirii anuale generale - cea mai importanta intalnire a grupului – si a deciziilor luate de comitete

publicarea diferitelor rapoarte in decursul anului.

* perspective si noutati

FCI si IF-Group fuzioneaza

In data de 13 noiembrie 2000, Comitetul Executiv al FCI si Consiliul Directorilor al IF-Group au convenit sa fuzioneze cele doua organizatii dupa un program bine stabilit. Acest lucru va insemna gasirea de solutii satisfacatoare pentru elaborarea unor reguli si proceduri uniforme si ratificarea lor finala de catre organele celor doua organizatii.

Fuziunea este planificata a avea loc in perioada octombrie 2002 si mai 2003. Intre timp, echipe ale celor 2 grupuri vor colabora pentru intocmirea de reguli comune pentru factoringul international si reguli operationale pentru companiile membre. O alta echipa comuna va lucra la un sistem comun de comunicatie.

Ultima problema va fi crearea unei singure entitati corporationale. In prezent cele doua organizatii au fost constituite sub sisteme juridice diferite, fiecare avand un statut legal diferit ceea ce va fi o alta problema de rezolvat.

Impreuna, cele doua organizatii vor grupa aproximativ 200 de companii de factoring si vor avea membrii din peste 50 de tari.

Conferinte internationale de factoring

O conferinta pe aceasta tema a avut loc in iunie 2001 la Amsterdam.

In perioada 11-13 martie 2002 a avut loc la Singapore, in hotelul “Four Seasons” conferinta pe tema factoringului international in zona Asia- Pacific.

In programul acestei conferinte s-au aflat discutii privitoare la:

examinarea potentialului viitor al factoringului in Asia-Pacific

in ce masura comertul exterior revitalizeaza pietele?

ce se poate invata din modelele de factoring european si american?

atragerea clientilor prin examinarea potentialului pentru noi servicii si produse bazat pe modelele european si american deja existente

cresterea eficientei si maximizarea profitului prin utilizarea celor mai recente tehnologii on-line

asigurarea creditului – constituie o amenintare pentru factoring sau ajuta la cresterea pietei factoringului?

FCI - Cursuri de factoring prin corespondenta

Cursul de pregatire organizat anual de FCI, prin corespondenta, a fost urmat, in anul 2000, de 192 de studenti, reprezentand 66 de institutii membre ale FCI din 34 de tari, intre care si cativa salariati ai unor institutii financiare de prestigiu din Romania.

La examenul final, sustinut prin corespondenta, concomitent, de catre toti cursantii, Simona Camelia Ghinea, (angajata a BCR, ca in anul 2002 sa fie salariata a Demirbank (Romania) S.A.)a obtinut cel mai mare punctaj – 115 puncte din 120 posibile, fiind recompensata cu medalia de aur.

Factoringul si Internetul

Pe masura ce Internetul s-a dezvoltat si a patruns in practica zilnica a unui numar in continua crestere de firme, posibilitatea de a contacta si a obtine o finantare prin factoring a devenit disponibila si pe aceasta cale, existand formulare on-line pentru acest lucru.

Brokeri de factoring

Existenta unui numar mare si in crestere de firme de factoring face uneori dificila alegerea celei mai potrivite firme pentru o anumita afacere. De aceea au inceput sa apara brokeri care nu fac altceva decat sa gaseasca cel mai potrivit factor pentru client, primind in schimb un comision de la firma de factoring pentru furnizarea de noi clienti.

Pe langa acest tip de brokeri mai exista si brokeri de forfaiting, ca metoda aflata in competitie cu factoringul.grafice preluate din brosura “Annual Review-2001” distribuita de FCI pe site-ul acesteia www.factors-chain.com

Sursa: Factors Chain International – www.factors-chain.com

Sursa: Factors Chain International – www.factors-chain.com

sursa tabelelor este www.factors-chain.com

sursa tabelului este www.factors-chain.com

sursa tabelelor este www.ifgroup.com


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 927
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site