Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Principii si reguli generale privind activitatea de creditare

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Principii si reguli generale privind activitatea de creditare

CEC poate acorda credite, atat persoanelor fizice, cat si agentilor economici mici si mijlocii, urmarind ca solicitantii sa prezinte credibilitate pentru rambursarea acestora la scadenta, in conditii de garantare de catre imprumutat si dobanda, negociate, individualizate si particularizate.
In activitatea de creditare, CEC va respecta prevederile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, a normelor, instructiunilor si regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei, precum si propriile norme si instructiuni de lucru.

CEC acorda credite pe termen scurt, mediu si lung, pe seama resurselor proprii si a celor atrase, in conformitate cu prevederile din planul de credite si resurse aprobat, respectand urmatoarele principii:

a.) operatiunile de aprobare si acordare a creditelor au la baza prudenta bancara, ca principiu fundamental ce caracterizeaza intreaga activitate a bancii.

b.) credibilitatea clientului este elementul psihologic esential cu privire la formarea de catre CEC a convingerilor referitoare la calitatile morale si profesionale ale solicitantului de credit.

c.) determinarea capacitatii de plata a clientilor se face prin analiza aspectelor financiare si nefinanciare ale afacerilor, din perioadele trecute, curente cat si din cele prognozate.

c.a.) in cadrul activitatii de creditare, banca trebuie sa identifice varianta optima ce permite rambursarea creditelor la termen si plata dobanzilor aferente.

c.b.) de asemenea, analiza si acordarea creditelor trebuie sa aiba in vedere influenta factorilor externi asupra proiectelor propuse de clienti, respectiv aspectele nefinanciare care pot avea efecte neprevazute asupra desfasurarii afacerilor si rambursarii creditelor.Evaluarea potentialului economic si financiar al clientilor trebuie realizata periodic, de la acordare si pana la rambursarea integrala a creditelor.

d.) creditele acordate, indiferent de tip, valoare sau perioada de creditare, se contracteaza cu destinatii precise, stabilite prin contracte de credit, respectarea acestora fiind obligatorie pentru imprumutati. Orice modificare a clauzelor initiale prevazute in contractele de credit va face obiectul incheierii unui act aditional la contractul de credit care sa precizeze noile conditii de creditare.

e.) creditele se acorda pe baza de garantii asiguratorii. CEC are dreptul si obligatia sa verifice existenta si starea acestora pe toata durata creditarii.

f) volumul creditelor acordate, destinatia, perioada de creditare, garantiile constituite, conditiile de rambursare, nivelul dobanzilor si alte clauze se stabilesc prin contracte de credit si de garantie incheiate cu clientii bancii. In conformitate cu prevederile art. 56 din Legea bancara nr. 58/1998, contractele de credit, precum si cele de garantii reale si personale, constituie titluri executorii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 756
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site