Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Proiect de cercetare: Impactul fondurilor structurale asupra societatii romane : 2007 - 2013

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Proiect de cercetare Impactul fondurilor structurale asupra societatii romane : 2007 - 2013
Preambul

Proiectul de cercetare are ca punct de plecare accesul Romaniei la fondurilor structurale incepand cu anul 2007. Conform reglementarilor Uniunii Europene, fiecare stat nou intrat in UE, beneficiaza in primii 5-6 ani de la aderare, de ajutor financiar de la bugetul UE, pentru a putea atinge mult mai usor si rapid, nivelul european de dezvoltare. Articolul 158 din Tratatul Uniunii Europene prevede ca „in vederea consolidarii coeziunii economice si sociale, Comunitatea urmareste reducerea diferentelor dintre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni”[1].

Sumele care sunt alocate fiecarui stat, sunt calculate in functie de nivelul de dezvoltare al respectivului stat, mai ales in functie de conditionarile economico-financiare. Astfel ca pentru Romania in perioada 2007-2013, a fost alocata o suma de aproximativ 19,7 miliarde de euro, distribuiti pentru implementare a 7 Programe Operationale, care vizeaza implicit dezvoltarea a 7 domenii distincte, acestea fiind:

Programul Operational Regional

Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice

Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane

Programul Operational Sectorial de Mediu

Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Capacitatii Administrative

Programul Operational Sectorial Tehnic

Programul Operational Sectorial

Ipoteza cercetarii:

Motivele pentru care a fost aleasa aceasta tematica spre a fi cercetata, sunt urmatoarele:

importanta fondurilor structurale pentru dezvoltarea Romaniei

accesarea pana in prezent a unor sume mult prea mici fata de cele alocate initial

transparenta decizionala a autoritatilor de management in alocarea fondurilor structurale

Noutatea cercetarii rezulta din faptul ca pana in prezent nu s-au realizat studii relevante in acest domeniu, in special imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In august 2007 a fost realizat un mini studiu in ceea ce priveste impactul fondurilor structurale, studiu publicat de catre Institutul European Roman, insa la nivelul primei decade a anului 2007 nu se putea face inca o evaluare a capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, deoarece fondurile au fost blocate pana la momentul definitivarii regulamentelor de acordare a finantarilor cat si pana la momentul infiintarii institutiilor de management pentru fiecare Program Operational. Prin urmare, acest studiu a anticipat si a estimat numai care va fi impactul fondurilor structurale in randul societatii romane, bazandu-se mai mult pe predictii.

Prezenta cercetare doreste sa evalueze si sa clasifice impactul absorbtiei fondurilor structurale asupra societatii romane, atat asupra mediului public cat si asupra mediului privat, la un an de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, si la aproximativ un an de la lansarea primului apel de proiecte pentru fondurile structurale. Cercetarea va incerca sa verifice si sa demonstreze ca desi Romania beneficiaza de un mare ajutor prin alocarea fondurilor structurale, acestea sunt insa destul de greu de accesat deoarece  conditiile de acordare a finantatilor sunt destul de rigide iar competentele necesare pentru realizarea unui proiect, din faza de concepere pana la implementare si evaluare, sunt destul de complexe si nu foarte usor de dobandit.

Schita proiectului de cercetare

Introducere

Delimitarea ariei tematice a lucrarii

Identificarea problemei din respectiva arie a carei importanta si/sau noutate justifica intocmirea lucrarii;

Prezentarea subiectului lucrarii si a modului in care va fi tratat, argumentand interesul si originalitatea cercetarii;

Descrierea metodelor utilizate pentru cercetarea subiectului;

Precizarea referintelor si surselor pe care se va baza tratarea subiectului punandu-se accentul pe noile surse ce vor contribui la realizarea studiului.

Corpul lucrarii

Prezentarea studiilor si cercetarilor realizate pana in prezent pe tematica lucrarii, ce alte cercetari s-au facut pe aceasta tema si evidentierea caracterului de noutate al lucrarii in raport cu celelalte cercertari;

Prezentarea fondurilor structurale si a Programelor Operationale

Descrierea metodologiei de accesare a fondurilor structurale: avantaje si dezavantaje

Analiza SWOT asupra fondurilor structurale in raport cu capacitatea de absorbtie

Analiza asupra capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre reprezentantii societatii civile, Organizatiile Non-GuvernamentaleAnaliza asupra capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre reprezentantii mediului public: studiu de caz asupra institutiilor de invatmant

Analiza asupra capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre reprezentantii mediului privat: studiu de caz asupra IMM-urilor.

Concluzii

Sintetizarea corpului lucrarii

Confirmarea tezei de cercetare.  

Sublinierea importantei studiului, cat si noutatea descoperirilor la care a dus tratarea subiectului

Deschiderea unei noi perspective de cercetare asupra subiectului lucrarii.

Metodologie

Pentru realizarea cercetarii, se vor folosi atat metode cantitative cat si metode calitative de cercetare. Partea teoretica a lucrarii va fi realizata printr-un desk research si prin studierea lucrarilor de specialitate in acest domeniu. Partea practica a cercetarii va fi realizata pe baza unor interviuri telefonice cu reprezentanti atat ai mediului public (institutii publice, unitati de invatamant) cat si cu reprezentanti ai mediului privat (intreprinderi mici si mijlocii, microintreprinderi). Din punct de vedere cantitativ, se va aplica un chestionar in randul unui esantion reprezentativ format beneficari directi ai fondurilor structurale. Acest esantion va fi extras pe baza unei evidente obtinute de la Autoritatie de Management a Fondurilor Structurale, pentru fiecare Program Operational.

Surse

Sursele principale pentru realizarea prezentei cercetari, sunt urmatoarele:

legislatia europeana si nationala in domeniul fondurilor structurale

lucrarile si studiile realizate pana in prezent in acest domeniu

web-site-urile oficiale ale Autoritatilor de Management ale fondurilor structurale.

Aceste surse anterior mentionate reprezinta partea de date secundare carevor sta la baza realizarii cercetarii. Datele primare vor fi colectate prin realizarea interviurilor si prin aplicarea chestinarelor.

Istoriografie

Avand in vedere ca Romania a devenita membra a Uniunii Europene incepand cu 1 Ianuarie 2007, si ca fondurile structurale au putut fi accesate abia spre sfarsitul anului 2007, nu exista inca foarte multe studii in domeniu. In august 2007 a fost realilzat un studiu de catre Institutul European Roman, referitor la aspecte calitative ale fondurilor structurale in Romania, studiu care se bazeaza pe o serie de predictii vis-a-vis de modul in care absorbtia fondurilor structurale va impacta societatea romana, insa nu face o analiza asupra beneficiilor si avantajelor absorbtiei fondurilor, deoarece in acel moment nu existau date disponibile. Prin urmare, lucrarea de fata reprezinta in mod cert o noutate in acest domeniu, si va genera date foarte interesante si deopotriva noi, referitor la capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor structurale cat si referitor la avantajele si dezavantajele fondurilor strucuturale.

Bibliografie orientativa

I. Izvoare Edite:

Publicatii periodice:

Europeanul

II. Studii generale  si de specialitate:

  1. CIOCAN, Vasile, TAUT, Liviu, NUNA, Emil, Drept european: institutii europene, politici europene, fonduri structurale, Bucuresti, editura Grafnet, 2007.

III. Web-site-uri;

www.fonduri-structurale.ro

www.europeana.ro

www.fonduri-ue.ro

www.eufinantare.ro

www.Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 Iulie 2006, de stabilire a anumitor dispozitii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de coeziune si de abrogare a Regulamentului  (CE) nr. 1260/1999, p.1.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1081
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site