Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Importanta protectiei intereselor financiare ale Comunitatilor Europene

finante+ Font mai mare | - Font mai micImportanta protectiei intereselor financiare ale

Comunitatilor Europene1.Notiunea de Comunitati Europene. Prin Comunitati Europene se intelege Comunitatea Europeana (CE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau EURATOM).

Ambele Comunitati au luat fiinta prin Tratatele de la Roma, la data de 25 martie , semnate de catre cele sase state membre (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda) ale Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO - fondata in 1951 la Paris).

Datorita rolului restrans al EURATOM, CE a devenit astazi nucleul Comunitatilor Europene, care reprezinta la randul lor primul si cel mai important pilon al Uniunii Europene.

Structurile EURATOM si CEE (impreuna cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, desfiintata in 2002), au fuzionat in , printr-un tratat semnat in , avand organe comune, printre care Comisia si Parlamentul.

2.Reglementare. Urmare recomandarilor Comisiei Europene, Romania, ca stat candidat in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, a fost obligata sa dezvolte un cadru juridic adecvat in domeniul protectiei intereselor financiare ale Comunitatilor Europene prin adoptarea unor reglementari legale vizand incriminarea fenomenului de frauda financiara prin care se aduce atingere integritatii bugetului comunitar. De asemenea, combaterea acestui fenomen infractional a devenit in ultimii ani unul dintre obiectivele prioritare ale statelor membre si o problema de interes comun in cadrul cooperarii judiciare interstatale invocandu-se necesitatea adoptarii unei definitii comune a notiunii de "frauda" si plasarea acesteia in domeniul legii penale.

Astfel, prin Legea nr. 161 din 21 aprilie 2003 au fost preluate in legislatia nationala prevederile Conventiei din 26 iulie 1995 privind Protectia Intereselor Financiare ale Comunitatilor Europene si introduse in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, in Sectiunea 41 sub titulatura "Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene".

Adaptarea legislatiei penale nationale la standardele Uniunii Europene a intervenit pe fondul pregatirii Romaniei pentru aderare, in conditiile in care, ca stat candidat, a primit din bugetul general al C.E., precum si din bugetele administrate de acestea, ajutoare financiare nerambursabile prin intermediul fondurilor de preaderare.

Principalele instrumente financiare ale Uniunii Europene prin care s-a asigurat asistenta speciala de preaderare pentru tarile candidate (Romania si Bulgaria) sunt reprezentate de Programele Phare, ISPA, SAPARD, precum si de alte programe comunitare concepute pentru a promova politicile comunitare in domenii specifice.P.I.F. Convention, Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. C 316/48 din 27 noiembrie 1995Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1907
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved