Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

RAIFFEISEN ON-LINE: SERVICIUL RAIFFEISEN BANK CE ITI ECONOMISESTE TIMPUL

finante+ Font mai mare | - Font mai micRAIFFEISEN ON-LINE: SERVICIUL RAIFFEISEN BANK CE ITI ECONOMISESTE TIMPUL

1 Prezentarea generala a serviciuluiRaiffeisen Online - este un serviciu de internet banking lansat de Raiffeisen Bank la Bucuresti, 01 iunie 2006 - se adreseaza persoanelor fizice. Serviciul de internet banking ofera clientilor acces non-stop la conturile lor, oriunde s-ar afla. Lansat la sfarsitul lunii mai, la acest serviciu au apelat pana in prezent peste 1000 de clienti, care folosesc serviciul cel mai des sa faca diverse plati. Serviciul este disponibil indiferent de zi sau ora, prin intermediul oricarui computer ce indeplineste conditiile tehnice si este conectat la internet.

In Romania, "numarul utilizatorilor de instrumente de plata cu acces la distanta, s-a dublat in primul trimestru al anului 2005, pana la 117.860 utilizatori, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 56.087 utilizatori. Conform statisticilor, rata de crestere a numarului de utilizatori de internet este de un milion pe an"

Prin intermediul serviciului Raiffeisen Online, clientul va putea efectua oricare din urmatoarele operatiuni: vizualizarea soldurilor conturilor deschise la banca; vizualizarea tranzactiilor efectuate pe conturile proprii deschise la banca, cu toate detaliile incluse; realizarea de transferuri intre conturile proprii ale clientului deschise la banca; realizarea de plati sau alt gen de operatiuni de trasfer de fonduri din conturile proprii ale clientului catre conturile unor terti beneficiari deschise la Raiffeisen Bank SA sau la alta banca; constituirea de depozite in banca; operatiuni de schimb valutar; comunicarea de instructiuni in vederea executam de catre  banca a operatiunilor aferente serviciului Plati Directe Furnizori, consultarea informatiilor cu privire la oferta comerciala a bancii sau alte mesaje cu caracter promotional.

Tabel 1

Imbunatatirea serviciului Raiffeisen On-line

Data introducerii:

Functionalitati adaugate

.Lansarea versiunii in Engleza a aplicatiei.

. Lansarea versiunii bilingve (Romana si Engleza) a site-ului de prezentare www.raiffeisenonline.ro;
. Demo pentru autentificarea in aplicatie si efectuarea de operatiuni pe site-ul de prezentare www.raiffeisenonline.ro;
. Documente cu informatii suplimentare (Furnizori de Utilitati si Noutati).

. Accesarea serviciului utilizand browserele Opera si Mozilla Firefox.

. Efectuarea de plati intrabancare in valuta;
. Constituirea de depozite cu dobanzi pe transe.

. Autentificarea in aplicatie utilizand si carduri de debit in valuta Mastercard.

. Efectuarea de transferuri din conturi de economii Acces Plus,

. Lansarea site-ului de prezentare a serviciului www.raiffeisenonline.ro.

. Pre-definire beneficiari pentru platile interbancare.
. Lichidare depozite in RON.

. Lansare Raiffeisen Online.

Sursa: www.raiffeisenonline.ro

In plus, banca vizeaza imbunatatirea serviciului si pe viitor, solicitand in acest sens, completarea urmatorului chestionar, utilizatorilor serviciului - vezi tabelul 2.

Tabel 2

Chestionar - Cum ati evalua urmatoarele caracteristici pe o scala de la 1 la 5?

Foarte slaba
1

Slaba
2

Neutra
3

Buna
4

Foarte buna
5

Impresia generala

Cantitatea de informatii oferita

Claritatea informatiei oferite

Descarcarea de fisiere

Usurinta in efectuarea trazactiilor/operatiunilor

Rezolvarea solicitarilor

Serviciul suport clienti

Sursa: www.raiffeisenonline.ro

2 Facilitatile si procedura de utilizare a serviciului Raiffeisen OnLine

Servicul dispune de o promovare intensiva pe internet, in special pe site-ul bancii, unde putem afla toate informatiile necesare referitoare la facilitatile oferite, posibilitatea de a beneficia de serviciu si modalitatea de a o face, garantiile privind siguranta operatiunilor si toate explicatiile necesare utilizarii acestui serviciu pentru scopuri cat mai diverse si cat mai facil posibil.

Astfel, dupa cum este prezentat si pe internet, tu, viitorul client al serviciului Raiffeisen OnLine, poti beneficia de:

 • Acces 24 / 7 online, securizat, la conturile tale oriunde in lume!
 • Poti consulta soldurile conturilor si istoricul tranzactiilor tale. Toate tranzactiile tale se realizeaza in timp real si soldurile conturilor sunt permanent actualizate.
 • Ordoni plati intra sau interbancare in lei (si/sau programezi ca acestea sa se efectueze automat in viitor) catre conturile proprii sau ale altor titulari.
 • Ordoni plati intrabancare in valuta (si/sau programezi ca acestea sa se efectueze automat in viitor).
 • Poti ordona plati catre trezoreria statului.
 • Platesti  facturi catre furnizorii de utilitati agreati de banca si, mai mult, poti imputernici banca sa ti le plateasca automat.
 • Predefinesti beneficiari pentru plati intra si interbancare.
 • Poti constitui si lichida depozite.
 • Efectuezi schimburi valutare intre conturile proprii, precum si 'cross currency' intre valute.
 • Faci transferuri intre conturile proprii.
 • Iti poti alege si defini codul de utilizator, precum si parola de acces la Raiffeisen Online.
 • Poti alege pseudonime pentru conturile proprii pentru a le putea identifica mai usor.
 • Vizualizezi intregul istoric al activitatii tale online (maximum 6 luni). De asemenea, poti salva pe propriul computer istoricul de tranzactii.

Tabel 3

Furnizorii de utilitati la care poti plati prin Raiffeisen OnLine

1. Serviciul Plati Directe Furnizori

Prin acest serviciu mandatezi banca sa plateasca automat din contul tau facturile de utilitati, cu conditia ca la data efectuarii platii sa ai disponibil suficient in cont. Furnizorii pentru care poti activa acest serviciu sunt urmatorii:

 • Aviva
 • E.ON.Gaz Arad
 • E.ON.Gaz Mures
 • Distrigaz Sud Arges, Bucuresti, Brasov, Buzau, Dolj, Galati, Gorj, Prahova, Dambovita, Valcea
 • Electrica Braila, Bucuresti, Buzau, Brasov, Dambovita, Galati
 • Vodafone
 • Orange
 • UPC Ialomita, Botosani, Prahova, Timis, Vrancea
 • Romtelecom
 • Zapp

2. Plati facturi

Prin aceasta optiune tu decizi cand efectuezi plata; poti plati facturile emise de furnizorii de utilitati care au conturi deschise la Raiffeisen Bank si figureaza in lista urmatoare:

 • AIG
 • Allianz
 • Anevar
 • Aviva
 • Carpatair
 • Distrigaz Brasov, Bucuresti, Buzau, Galati
 • Generali
 • Grawe
 • Interamerican
 • KD Life
 • Orange
 • Raiffeisen leasing
 • Samona
 • Vodafone

Pentru utilizarea acestei optiuni trebuie sa accesezi optiunea Transferuri/Plati -Plati facturi.

Sursa: www.raiffeisenonline.ro

Pentru a plati facturi catre furnizorii care nu figureaza in listele precedente, poti utiliza meniul Transferuri/Plati, optiunea:

 • Plati intrabancare - in cazul furnizorilor care au conturi deschise la Raiffeisen Bank

         De exemplu: Zapp (cont 6171876);
            UPC Romania(cont 3061725);
            Electrica Bucuresti(cont 2462785)
            Electrica Ilfov(cont 2462785).

 • Plati interbancare - in cazul furnizorilor care au conturi deschise la alte banci din Romania. Dupa conectare, in partea de sus a paginii sunt patru categorii de meniu dupa cum urmeaza:

Servicii cont

Operatiuni conturi proprii

Transferuri/Plati

Servicii clienti

Inchidere sesiune care te ajuta sa inchizi in mod corect aplicatia Raiffeisen Online.

Confirmare electronica

Aplicatia Raiffeisen Online genereaza pentru fiecare tranzactie bancara efectuata, un fisier numit Confirmare electronica ce poate fi salvat pe propriul computer. In acest fisier ai posibilitatea sa completezi datele tale pentru a transmite printr-un mediu securizat eventuale solicitari catre banca. Confirmarea electronica poate fi transmisa fie imediat dupa finalizarea tranzactiei, fie ulterior. In acest din urma caz trebuie sa accesezi meniul Servicii clienti, optiunea Activitate on-line unde poti gasi Confirmarea electronica, o completezi si o trimiti la banca.

Pentru a putea trimite Confirmarea electronica catre banca trebuie sa fie deschisa aplicatia Raiffeisen Online. Banca primeste comentariile tale impreuna cu detaliile tranzactiei, analizeaza cererea si te contacteaza apoi pentru a-ti transmite raspunsul.

Tranzactii ce pot fi efectuate prin serviciul Raiffeisen Online

Servicii cont, pentru fiecare cont, conturi curente si de economii, depozite la termen sau conturi de credit sunt furnizate urmatoarele informatii:

Tipul contului - produsul;

Numarul / Numele contului;

Moneda contului;

Soldul disponibil (valabil pentru conturile curente si de economii);

Soldul curent.

Prin intermediul serviciului Raiffeisen Online poti vizualiza conturile pe care le-ai notat in contract sau, la solicitarea ta, toate conturile active pe care le detii la momentul inrolarii in cadrul serviciului de Internet Banking. In cazul in care ai solicitat deschiderea unor noi conturi prin alte canale decat Internet Banking si doresti accesarea acestora prin Raiffeisen Online, trebuie sa te adresezi unei unitati Raiffeisen sau sa apelezi numerele de telefon 021.306.55.55 sau 021.306.55.56 si sa soliciti adaugarea lor. Astfel, prin Raiffeisen Online beneficiezi de o flexibilitate totala si tu decizi conturile pe care doresti sa le accesezi, sau din contra, sa le excluzi din cadrul aplicatiei de Internet Banking.

De exemplu, urmatoarele informatii sunt afisate pentru conturile curente si de economii: numarul de cont IBAN, numarul si numele agentiei unde este deschis contul, data de deschidere a contului, titulari, solduri (Sold disponibil, Sold curent, Soldul ultimului extras, Limita descoperit de cont, Total overdraft utilizat, Suma retinuta).

Cea mai utilizata functiune este cea de Transferuri/Plati. Aceasta operatiune este folosita pentru a transfera fonduri online (atat RON cat si valuta) dintr-un cont personal catre un cont al altui client Raiffeisen Bank. Plati interbancare (in conturi la alte banci din Romania).

Accesand aceasta optiune vei putea efectua transferuri catre conturi personale sau ale altor persoane la alte banci comerciale din Romania. Ecranul de introducere a datelor iti va solicita urmatoarele informatii:

 • Din contul: contul tau din care vei efectua transferul;
 • In contul IBAN al beneficiarului: numarul de cont IBAN al beneficiarului catre care doresti sa efectuezi transferul;
 • Suma platita: suma pe care doresti sa o transferi. Daca doresti sa constitui un depozit cu o suma care contine zecimale (Ex:100 RON si 21 bani), vei tasta 100, semnul "virgula" si apoi 21, adica 100,21 RON;
 • Identificator beneficiar: acest camp se completeaza numai pentru plati catre Trezorerie, in conformitate cu prevederile legale;
 • Numele beneficiarului: numele persoanei in contul careia faci transferul;
 • Numar de evidenta al platii: se completeaza numai in cazul platilor catre Trezorerie, in conformitate cu prevederile legale;
 • Detaliile platii Linia 1 si Linia 2: In campurile Detalii poti introduce descrierea platii (ex: numar factura). Daca doresti sa platesti facturi de utilitati trebuie sa folosesti optiunea "Plati facturi";
 • Numar de ordine al platii: poti da un numar de ordine pentru a tine evidenta platilor efectuate prin Raiffeisen Online.

Daca clientul doreste ca acest transfer sa se efectueze in viitor sau/si sa fie repetat, trebuie sa bifezi casuta Doresc ca aceasta tranzactie sa fie repetata.

Servicii clienti

Modificare Cod utilizator - cu ajutorul acestei optiuni poti modifica Cod utilizator pe care-l folosesti la autentificarea pentru serviciul Raiffeisen Online. Modificarea se executa si este valabila imediat. Astfel, dupa ce ai efectuat modificarea si ai parasit  aplicatia, te poti autentifica cu noul Cod utilizator. Acesta trebuie sa aiba intre 8 si 12 caractere alfanumerice, si sa contina cel putin o litera si o cifra.

Modificare Parola - cu ajutorul acestei operatiuni poti modifica Parola personala, pe care o folosesti la autentificarea pentru serviciul Raiffeisen Online si la validarea tranzactiilor. Modificarea se executa si este valabila imediat.

Aceasta trebuie sa aiba intre 8 si 12 caractere alfanumerice, si sa contina cel putin o litera si o cifra. Pentru a schimba PAROLA trebuie sa oferi urmatoarele informatii:

Parola: cea veche

Noua Parola

Confirmare Parola noua

Parola este valabila 100 zile calendaristice. Cu cinci zile inainte de expirare vei primi un mesaj de la banca  prin care esti anuntat ca trebuie sa schimbi parola.

Alte servicii: modificare e-mail, pseudonime cont, activitate on-line.

3 Modalitatea de obtinere si avantajele serviciului Raiffeisen Online

Serviciul Raiffeisen Online este destinat clientilor Raiffeisen Bank persoane fizice iar pentru a obtine acest serviciu trebuie doar:

- sa detina cel putin un cont curent in RON si un card de debit activ Raiffeisen Bank;

- sa semneze contractul pentru activarea serviciului la orice unitate Raiffeisen Bank.

Pentru a semna contractul de activare a serviciului de internet banking, Raiffeisen Online, se poate adresa oricarei unitati Raiffeisen Bank.

Autentificarea in serviciul Raiffeisen Online

In urma semnarii contractului, serviciul devine activ imediat si-l vei putea folosi in deplina siguranta cu respectarea conditiilor de securitate precum si a recomandarilor din ghidul de utilizare.

Prima autentificare

Pentru prima autentificare in Raiffeisen Online vei folosi urmatoarele informatii:

 • Cod utilizator initial (CIF): este codul comunicat de catre specialistul din unitatea Raiffeisen Bank, si notat in contract;
 • Parola initiala: este cea pe care ai introdus-o in momentul in care ai fost inrolat la banca;
 • Doua cifre solicitate de aplicatie de pe cardul de debit Visa Electron sau Maestro.

In cadrul primei autentificari ti se va solicita in mod obligatoriu sa-ti schimbi Codul de utilizator si Parola initiale. Astfel ai posibilitatea sa stabilesti un Cod de utilizator si o Parola preferate. Pentru toate autentificarile ulterioare vei introduce Codul de utilizator si Parola[3] stabilite de tine. In cazul in care uiti parola trebuie sa iei legatura cu una din unitatile Raiffeisen Bank si va fi furnizata o noua parola pentru utilizarea serviciului Raiffeisen Online.

Securitatea este foarte importanta pentru utilizatorii servicului de aceea, banca atentioneaza clientii cu privire la urmatoarele: Raiffeisen Online nu-ti va solicita niciodata toate cifrele din seria cardului tau de debit sau pinul acestuia.

Angajatii Raiffeisen Bank nu vor solicita niciodata divulgarea parolei si a codului de utilizator. Raiffeisen Bank nu va trimite niciodata e-mail-uri sau sms-uri prin care-ti solicita sa accesezi adrese URL sau link-uri pentru a te conecta la Raiffeisen Online.

Limite utilizare Raiffeisen Online

Pentru o siguranta sporita a utilizarii serviciului Raiffeisen Online, au fost setate cateva limite in ceea ce priveste atat utilizarea Raiffeisen Online cat si pentru tranzactiile efectuate. Aceste limite sunt urmatoarele:

Numarul maxim de incercari gresite de autentificare la care accesul clientului este blocat este

Numarul de zile de valabilitate a parolei este 100.

Clientul este anuntat cu 5 zile inainte de expirare ca trebuie sa-si schimbe parola.

Perioada de inactivitate a unui client inainte de a fi deconectat din aplicatia Raiffeisen Online este de 15 minute.

 • Limita zilnica pentru schimburi valutare este de 55.000 RON.
 • Limita pe tranzactie pentru schimburi valutare este de 17.000 RON.
 • Limita zilnica pentru transferuri este de 10.000 RON.
 • Limita pe tranzactie pentru transferuri este de 6.000 RON.

Taxe si comisioane

Comisioanele pentru transferurile efectuate prin intermediul serviciului Raiffeisen Online sunt cu pana la 50% mai mici decat la unitatile Raiffeisen Bank.

Tabel 4

Taxe si comisioane percepute pentru serviciul Raiffeisen OnLine

Taxe

Abonament lunar

1 EUR

echivalent RON

Comisioane

Transferuri intre conturi proprii

0 RON

Plati intrabancare in RON

1 RON

indiferent de suma transferata

Plati intrabancare in valuta

0 RON

Plati interbancare

1 RON

indiferent de suma transferata

Seviciu Plati Directe Furnizori

1.5 RON

pentru fiecare plata efectuata

Sursa: www.raiffeisenonline.ro

Top of Form

Bottom of Form

Avantajele serviciului Raiffeisen Online:

Economie de timp: nu mai este nevoie sa se deplaseze la banca.

Disponibilitate: serviciul este disponibil indiferent de zi sau ora, prin intermediul oricarui computer ce indeplineste conditiile tehnice si este conectat la internet.

Beneficiezi de costuri minime: comisioanele sunt cu pana la 50% mai mici decat la ghiseele bancii.

Control: permanent acces la informatii despre soldul conturilor si asistenta acordata non-stop.

Securitate: Raiffeisen Online foloseste o tehnologie de varf, utilizand un sistem de criptare SSL la 128 biti, garantand securitate optima pentru tranzactiile.

Acestea si multe altele, de la caz la caz, se constituie in adevarate facilitati, in special in situatia in care esti o persoana foarte ocupata sau, din varii motive, nu te poti deplasa personal sa-ti realizezi plata facturilor sau a altor obligatii.

4 Concluzii si propuneri

Romania a devenit membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Procesul de aderare a fost unul indelungat, negocierile fiind initiate in februarie 2000. Procesul de integrare va fi insa mult mai indelungat deoarece progresul necesar a fi realizat in ceea ce priveste convergenta reala si reformele structurale din economie este unul important.

Pentru sistemul bancar, anul 2007 a reprezentat un nou an de crestere impresionanta a creditului neguvernamental si a activelor institutiilor de credit. Creditul neguvernamental a crescut cu 53,7% fata de 2006 (respectiv cu 46,6% in termeni reali). Dinamica a fost una rapida pentru toate categoriile de credite si a fost sustinuta de cresterile importante ale salariilor reale si de rata dobanzii la credite mai scazuta, ca urmare a accentuarii concurentei in cadrul sistemului bancar. Datorita nivelului curent redus al intermedierii financiare si a perspectivelor pozitive legate de convergenta reala a economiei Romaniei catre cea a Uniunii Europene, potentialul de crestere a activitatii bancare in anii urmatori este unul ridicat.

La sfarsitul anului 2006 au fost realizati noi pasi pentru alinierea legislatiei romanesti la Directivele Uniunii Europene. In decembrie 2006 Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr.99 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Noile prevederi se aplica incepand cu 1 ianuarie 2007 si reglementeaza in mod unitar activitatea tuturor institutiilor de credit (banci comerciale, organizatii cooperatiste de credit, banci de economisire si creditare in domeniul locativ, banci de credit ipotecar, institutii emitente de moneda electronica). Legea instituie principiul autorizatiei unice pentru institutiile de credit ce desfasoara activitate pe teritoriul Uniunii Europene (in statul de origine sau intr-un alt stat membru, in mod direct sau prin surcursale), precum si principiul supravegherii prudentiale a activitatii institutiei de credit de catre autoritatea statului membru al UE care a autorizat-o. De asemenea, in decembrie 2006 BNR a adoptat si normele privind adecvarea capitalului institutiilor de credit la riscul de credit, riscul de piata si riscul operational, norme ce sunt armonizate cu Directivele Uniunii Europene privind cerintele de capital si cu principiile acordului Basel II. In consecinta, legislatia privind activitatea institutiilor de credit din Romania este armonizata cu Directivele Uniunii Europene ce implementeaza principiile acordului Basel II.

In aceste conditii economice Raiffeisen Bank a desfasurat o activitate profitabila, dupa cum se prezinta si in Raportul bancii pentru anul 2007, situatie ce demonstreaza obtinerea unor rezultate superioare celor din anul 2006.

Activele totale ale Raiffeisen au avut o evolutie foarte buna in anul 2007 (cresterea lor fiind de 24,5%), ajungand la 1860,0 milioane RON la data de 31 decembrie 2007, de la 11.135,3 milioane RON la sfarsitul anului 2006. Cresterea bancii in 2006 a fost sustinuta de dezvoltarea si specializarea retelei de unitati. Numarul total de unitati Raiffeisen era de 265 la sfarsitul lui 2007 fata de 215 la sfarsitul anului precedent. In timpul anului au fost deschise unitati dedicate in special populatiei si intreprinderilor mici si mijlocii, in cadrul procesului de specializare a retelei pe segmentele de corporate si retail. Ponderea titlurilor de valoare in totalul activelor a scazut semnificativ, de la 17,1% la sfarsitul lui 2006 la 2,2% in decembrie 2007, ca efect al lipsei licitatiilor de titluri de stat pe piata primara in timpul anului si al volumului scazut de plasamente in certificate de depozit emise de BNR. Insa raportul active lichide pe total active a ramas la valoare ridicata, foarte apropiata de cea din 2006, datorita plasamentelor crescute pe piata interbancara si in rezervele minime obligatorii.

Creditele si avansurile acordate clientilor au crescut cu 30 % in 2007. Banca a reusit nu numai sa inlocuiasca portofoliul de credite pe termen scurt care au ajuns la maturitate, ci si sa schimbe structura portofoliului de credite, crescand ponderile creditelor acordate pe termen mediu si lung.

Activitatea Raiffesien Bank in anul 2007 a fost una deosebit de profitabila, estimandu-se ca pe viitor, in special datorita implementarii strategiei de extindere a retelei de unitati la nivel de orase, sa inregistreze rezultate si mai bune.

In ceea ce priveste activitatea RZB, anul 2008 a fost unul foarte dificil pentru toata industria bancara, Raiffeisen International Bank-Holding AG a reusit sa isi atinga tintele propuse pentru 2008 si sa obtina din nou, rezultate anuale record. Profitul consolidat (dupa impozitare si plata intereselor minoritare) a crescut cu 17 procente, la 982 milioane de euro. Un factor cheie pentru obtinerea acestui rezultat l-a reprezentat venitul net din dobanzi, care a crescut cu aproximativ 34 de procente, pana la 3,2 miliarde de euro. Provizioanele pentru pierderi din deprecierea activelor au fost majorate la 780 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de suma din 2007 (357 milioane de euro).

Aceasta crestere semnificativa reflecta abordarea conservatoare fata de managementul riscurilor practicata de Raiffeisen International, oferindu-i totodata un spatiu de manevra pentru a absorbi riscurile viitoare.  La aproximativ 1,5 miliarde euro, venitul net din comisioane a crescut cu mai mult de 20 de procente fata de anul trecut.

Profitul din tranzactionare a crescut cu 31%, la 168 milioane de euro, in timp ce cheltuielile administrative generale au crescut cu numai 21%, la 2,6 miliarde de euro (2007: 2,2 miliarde euro).

'Aceste cifre preliminare sunt dovada clara ca modelul nostru de afaceri functioneaza chiar si in conditii economice extraordinar de dificile', a afirmat Presedintele Raiffeisen Internattional, Herbert Stepic. Pentru a consolida bazele acestui model, compania a implementat o serie de masuri ce includ: imbunatatirea continua a standardelor sale inalte de management al riscului si constituire a garantiilor, stoparea creditarii in franci elvetieni, reducerea generalizata a creditelor in valuta, oprirea la nivel de grup a programului de extindere a retelei si reduceri de personal in Ucraina si Ungaria.

In 2008, Raiffeisen International a acordat o atentie deosebita cresterii depozitelor de la clienti, reusind sa creasca volumul acestora la 44,2 miliarde euro la finalul anului, cu 9% fata de perioada similara a anului trecut.

' Am reusit sa ne intarim substantial baza de depozite si lichiditatea in general, desi am inregistrat o scadere destul de importanta a depozitelor de la clienti, datorita crizei financiare, mai ales in urma evenimentelor din septembrie. Acest lucru reflecta pozitia noastra excelenta pe piata din regiune si gradul inalt de incredere pe care clientii nostri il au in marca Raiffeisen', a adaugat Stepic.

Creditele si avansurile pentru clienti au crescut cu 18%, la 57,9 miliarde de euro in 2008. Bilantul total al Raiffeisen International a fost de 85,4 miliarde de euro la finalul anului, cu 17% mai mare decat cele 72,7 miliarde de euro inregistrate cu un an inainte.

Analistii macroeconomici ai RZB prognozeaza o scadere a PIB-ului de 1,3 procente pentru 2009 in Europa Centrala si de Est. Aceeasi cifra a fost prognozata si pentru Austria. In ciuda conditiilor generale care se deterioreaza, Dr. Stepic continua sa considere aceasta regiune ca fiind motorul de crestere al Europei si evidentiaza faptul ca este important ca acesta sa fie mentinut in functiune. Prezentarea permanent exagerata a riscului din regiune si neprezentarea perceptiei publice in legatura cu ECE sunt potentiale obstacole in atingerea acestor obiective, potrivit lui Stepic. Acest lucru a avut impact asupra pretului actiunilor multor companii active in regiune, care au sistat astfel dezvoltarea fundamentala a afacerilor. Problema cu care ne confruntam in prezent este sa evitam consecintele pe termen lung asupra economiei reale.

'Nu trebuie sa ne intoarcem la o Europa care evolueaza la doua viteze diferite. Uniunea Europeana si multe alte institutii au investit prea mult in acest proiect al unei Europe unite si stabile. Raiffeisen International si-a demonstrat deja angajamentul pe termen lung fata de regiune in timpul crizei din Rusia din 1998 si contribuie semnificativ ca si banca de sistem la stabilizarea economiei din regiune ', a mai adaugat Stepic.

Prin servicii de o calitate deosebita, personal foarte bine instruit si preocuparea permanenta de dezvoltare a gamei de produse, am siguranta ca si pe viitor, Raiffeisen Bank isi v a mentine si chiar imbunatati performantele financiare.

BIBLIOGRAFIE

Aurelian Alexandru Berea - Modernizarea sistemului bancar, Editura Expert, Bucuresti, 2003

Nicolae Danila, Lucian Anghel, Marius Danila - Managementul lichiditatii bancare, Editura Economica, Bucuresti, 2002

Steven van Groningen - Presedinte & CEO Raiffeisen Bank Romania, Cuvant inainte, Raport Anual 2005

D. Sandru - Creditul agricol in Romania, Editura Academiei R.S.R. - Bucuresti, 1985

Dan Vasilache -  Plati electronice. O introducere, Editura Rosetti Educational, Bucuresti, 2004

Serban Buscu - Piata bancara din Romania, liberalizata aproape integral, Curierul National, 21 decembrie 2005, de pe: https://www.infonews.ro/modules.php

***Raiffeisen Bank - Raportul Anual 2005, Raportul conducerii

***Raiffeisen Bank - Raportul Anual 2006, Raportul conducerii

***https://www.euroticket.ro/banci/detaliu_banca.php

***https://www.granturi.ro/finantatori/banci/raiffeisen-bank-1259.html

***https://revistapresei.rol.ro/stiri/2006/08/raiffeisen_se_vede_cu_50_mai_profitabila.htm

https://www.banknews.ro/stire/7866_raiffeisen,_in_topul_primelor_100_de_banci_din_lume.html

***Newsletter Raiffeisen Bank - ianuarie-iunie 2006

***Revista Finante Banci Asigurari - art. "Raiffeisen Bank dezvolta serviciul my Banking pentru plata facturilor de utilitati, nr.6, iunie 2006

***Raiffeisen Bank EU-RO Buletin - Afaceri europene prin Raiffeisen Bank, nr.0/2006

***Revista Finante Banci Asigurari - "Raiffeisen Bank lanseaza un nou serviciu pentru plati automate", nr. 3, martie 2006Toate informatiile din acest capitol sunt cele oferite de banca pe site-ul www.raiffeisenonline.ro

Newsletter Raiffeisen Bank - ianuarie-iunie 2006, pag. 17

* Atentie, parola si codul de utilizator sunt case sensitive (in momentul introducerii acestora trebuie avut in vedere ca tipul de caractere - litere mari sau mici - trebuie sa fie exact cel stabilit in cadrul autentificarii). Pentru siguranta ta iti recomandam sa nu divulgi nimanui elementele de autentificare la Raiffeisen Online (codul de utilizator, parola).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5085
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved