Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

BANCA DE EMISIUNE - BANCA A BANCILOR

finante+ Font mai mare | - Font mai micBANCA DE EMISIUNE - BANCA A BANCILOR1. Caracteristici

Expresia "banca a bancilor" implica doua interpretari, ambele valabile. Pe de o parte ea se afirma in lumea bancilor cu calitati deosebite care decurg atat din atributiile sale distincte, cat si din raporturile pe care le implica cu celelalte banci, ceea ce faciliteaza aceasta apreciere.

Pe de alta parte, banca de emisiune joaca un rol efectiv fata de celelalte banci, de banca, in sensul ca le acorda credite, iar in cadrul ei, sunt constituite depozitele celorlalte banci.

2. Compensarea interbancara

In economie, existenta a numeroase banci multiplica relatiile de plati reciproce se amplifica fluxul de monetar pe piata. Decurgand din aceste realitati, a aparut ca o necesitate si s-au instituit casele de compensatie interbancare. Si in Romania functioneaza casa de compensatie bancara constituita initial sub tutela B.N.R.

Prin compensare, o mare parte a platilor se sting. Rezidul compensarii presupune insa efectuarea de plati de catre anumite banci catre altele, pentru soldul platilor reciproc necompensate. Acest lucru devine posibil la banca de emisiune, unde toate bancile isi au deschise conturi si unde efectuarea propriu-zisa a platilor devine posibila prin trecerea sumelor dintr-un cont in altul.

Prin inregistrarea acestor solduri, ca urmare a compensarii creantelor interbancare, se incheie astfel zilnic fluxul circuitelor banesti ce au ca efect realimentarea disponibilitatilor prin solduri in conturi bancare sau prin rezerva de moneda manuala la detinatori.

3. Piata monetara

Piata monetara reprezinta cadrul necesar in care se desfasoara zilnic raporturile dintre banci, in legatura cu lichidarea soldurilor provenind din operatiuni reciproce.

Evolutia practicii bancare a determinat ca o necesitate stingerea comuna a platilor reciproce intr-un cadru organizat sub egida bancii centrale.

Procesul implica intr-o prima etapa, in prima parte a zilei reunirea reprezentantilor bancii, confirmarea pretentiilor reciproce, compensarea platilor reciproce si stabilirea soldurilor aferente fiecarui participant.

In a doua etapa urmeaza sa aiba loc stingerea soldurilor reciproce prin efectuarea de plati de catre titularii soldurilor debitoare catre titularii soldurilor creditoare.

Negocierea disponibilitatilor necesare pentru stingerea obligatiilor reciproce, face obiectul tranzactiilor pe piata monetara. Astfel, pe aceasta piata apar zilnic doua categorii de participanti si anume ofertantii si solicitantii.

In derularea operatiunilor pe piata monetara, banca de emisiune are un rol regulator, in acest sens, ea putand interveni pe aceasta piata in urmatoarele moduri:

Ø      fie prin stabilirea nivelului dobanzii, urmand ca volumul negocierilor sa varieze in raport de aceasta marime data (procedeu agreat de BNR si Banca Frantei):

Ø      fie prin stabilirea volumului creditului pe care aceasta il acorda zilnic, urmand ca creditele si ofertele ce se manifesta in raport cu acesta, sa determine, in conditiile de piata, nivelul dobanzii (procedeu agreat de Banca Angliei su SUA).

O latura specifica activitatii in cadrul pietei monetare este natura intermediarilor   care actioneaza aici, si anume curtierii si casele de rescont.

4. Rolul bancii de emisiune pe piata interbancara

Banca de emisiune isi afirma rolul de custode al comertului de banca, supunand unui control specific inscrierea, functionarea si orientarea institutiilor de credit. Aceste atributii si le indeplineste deopotriva ca aparator al intereselor de breasla, dar in special ca sustinatoare a intereselor economiei nationale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1664
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved