Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

REZULTATELE MACROECONOMICE SI DESTINATIILE LOR FINALE. VENITURILE SI CONSUMUL. ECONOMISIREA SI INVESTIREA

finante+ Font mai mare | - Font mai micREZULTATELE MACROECONOMICE SI DESTINATIILE LOR FINALE. VENITURILE SI CONSUMUL. ECONOMISIREA SI INVESTIREACuvinte cheie:indicatori macroeconomici, venit, consum, investitii, economii

1. Rezultatele activitatilor economice

Rezultatele activitatii economice se concretizeaza in bunurile si serviciile destinate satisfacerii nevoilor din economie si se masoara cu ajutorul indicatorilor economici. Indicatorul economic este expresia cantitativa a rezultatelor activitatilor umane, prezentata fie in unitati fizice (naturale), fie valorice. Calcularea indicatorilor economici se poate face fie la nivel microeconomic (la agentul economic), fie macroeconomic, la nivel de ramura si economie. Importanta indicatorilor economici reiese din faptul ca exprima numeric volumul activitatii economice desfasurate si fluxurile materiale si banesti dintre agentii economici, precum si din faptul ca ofera informatii necesare agentilor economici pentru analiza, orientare si luarea de decizii. Calculul indicatorilor la nivel microeconomic are importanta atat pentru agentul economic in sine cat si pentru cei cu care acesta intra in relatii de afaceri.

Cunoasterea indicatorilor la nivel de ramura, sector sau economie nationala, inclusiv cei care privesc economiile nationale ale altor state este o necesitate ce se naste din desfasurarea activitatilor economice in cadrul unui circuit economic precum si din orientarea activitatilor fiecarui agent economic in functie de rezultatele obtinute.

Cele doua mari grupe de indicatori finali, la nivel macroeconomic sunt produsul intern si produsul national.

1) Produsul intern desemneaza produsul consumat de locuitorii permanenti ai unei tari (respectiv de rezidenti) iar principalii sai indicatori sunt:

a) Produsul intern brut (PIB)- reprezinta expresia baneasca a productiei finale de bunuri si servicii create in decursul unei perioade intr-un stat si se calculeaza ca diferenta dintre valoarea totala a bunurilor si serviciilor si consumul intermediar.

Consumul intermediar reprezinta valoarea bunurilor si serviciilor consumate pentru producerea de noi bunuri si servicii.

Produsul intern brut, prin valoarea sa, arata valoarea bunurilor si serviciilor destinate:

- consumului personal;

- consumului public (sau guvernamental);

- formarii brute de capital (inlocuirii capitalului fix scos din functiune si cresterii stocului de capital al economiei);

- exportului net (egal cu diferenta dintre valoarea exporturilor si valoarea importurilor perioadei).

b) Produsul intern net - este dat de diferenta dintre valoarea produsului intern brut (PIB) si valoarea consumului de capital fix (CCF egal cu amortizarea capitalurilor fixe).

2) Produsul national se refera la apartenenta statala a agentilor economici producatori de bunuri si servicii, indiferent de locul in care isi desfasoara activitatea (in interiorul sau in afara tarii de origine). Principalii indicatori ai sai sunt:

a) Produsul national brut (PNB) reprezinta expresia baneasca a productiei finale de bunuri si servicii a agentilor economici nationali intr-un an si se calculeaza ca diferenta sau suma intre produsul intern brut (PIB) si soldul (pozitiv sau negativ) dintre valoarea bunurilor serviciilor produse de agentii economici nationali in strainatate si a celor produse de agentii economici straini in interiorul granitelor nationale.

b) Produsul national net - dat de diferenta dintre valoarea produsului national brut (PNB) si consumul de capital fix (CCF sau amortizarea).

Calculul indicatorilor macroeconomici se poate face la preturile factorilor de productie sau la preturile pietei.

c) Venitul national (VN) - este indicatorul care arata valoarea produsului national net exprimat in preturile pietei adica VN a PNN - valoarea impozitelor indirecte (TVA, impozite pe proprietate, pe licente, etc). Aceste impozite indirecte reprezinta pentru firme costuri, care se includ in pretul de vanzare, iar pentru stat o sursa de venituri.

2. Venitul si consumul

In urma desfasurarii de activitati economice agentii economici realizeaza venituri.

In cadrul economiei, agentii economici indeplinesc un dublu rol: pe de o parte sunt cumparatori si consumatori de bunuri si servicii potrivit nevoilor proprii iar pe de alta parte sunt cumparatori si investitori de factori de productie, in scopul de a se manifesta ca intreprinzatori.

In mod corespunzator si veniturile agentilor economici vor fi destinate pe de o parte cheltuielilor pentru consumul personal si pe de alta cheltuielilor cu achizitionarea de noi factori de productie, astfel incat venitul total va fi distribuit ca V a C + S unde C reprezinta consumul si S economiile.

Economiile reprezinta partea din veniturile unui agent economic privita ca surplus peste consumul sau iar rata consumului, cea care arata cat reprezinta cheltuielile pentru consum in totalul veniturilor, este data de raportul dintre consum (C) si venit (V) adica c a C * 100 / V (unde c este rata consumului).

Principalii factori care influenteaza nivelul cheltuielilor pentru consum (si indirect al economisirii) sunt:

- marimea si dinamica salariilor;

- modificarile neprevazute ale valorii capitalurilor;

- modificarea puterii de cumparare a banilor;

- modificarile politicilor fiscale;

- tendinta oamenilor de a-si mentine standardele de viata mai ridicate, odata ce acestea au fost atinse;

- tendinta de crestere a diferentei dintre venit si consum, pe masura ce veniturile cresc. Privind aceasta afirmatie, economistul englez Keynes a sustinut existenta unei legi psihologice potrvit careia oamenii inclina sa-si mareasca consumul atunci cand venitul lor creste, dar nu in aceeasi masura in care a sporit venitul (adica sporul consumului este mai redus decat cel al venitului).

Inclinatia marginala spre consum este raportul dintre sporul consumului si sporul venitului (c' a dC / dV ) si arata cu cat va creste consumul la o crestere cu o unitate a venitului, precum si cum va influenta cresterea investitiilor acel spor al venitului (dV a dC + dI, unde dC este sporul consumului, dV sporul venitului si dI sporul investitiilor).

O reducere a veniturilor inregistrate de un agent economic va insemna reducerea consumului, dar intr-o masura mai mica decat cea a venitului, iar pe termen lung depasirea venitului de catre consum.

3. Economiile si investitiile

Asa cum rezulta din ecuatia veniturilor, economiile reprezinta un excedent al venitului peste cheltuielile pentru consum S a V - C .

Factorii care determina aparitia fenomenului de economisire la populatie sunt:

- dorinta de a avea rezerve pentru situatii neprevazute;

- dorinta de a beneficia de dobanzi;

- asigurarea unor conditii pentru realizarea unor posibile proiecte viitoare.

In cazul agentilor economici, economiile sunt destinate in exclusivitate investirii, in acest caz venitul impartindu-se intre cheltuielile destinate consumului si cele destinate investitiilor: V a C + I.

Investitiile reprezinta acea parte din venit cheltuita pentru formarea capitalului, acestea putand fi de doua tipuri:

nete - caz in care contribuie la formarea neta a capitalului si reprezinta partea din venit destinata sporirii capitalului fix si a stocurilor;

brute - caz in care contribuie la formarea bruta de capital si rezulta din valoarea investitiilor nete la care se adauga amortizarea.

Inclinatia marginala spre economii se calculeaza asemanator inclinatiei marginale spre consum, adica prin raportarea sporului economiilor la sporul veniturilor, aratand astfel cu cat vor creste economiile la o crestere cu o unitate a veniturilor (s a dS / dV).

Multiplicatorul investitiilor reprezinta raportul dintre sporul veniturilor si sporul investitiilor (k a dV / dI) si arata ca in situatia sporirii investitiilor venitul va creste de k ori mai mult decat au sporit investitiile.

Acesta nu reprezinta altceva decat inversul inclinatiei marginale spre economii, adica:

k a 1 / s sau k a 1 / (1 - c')

Dintre factorii care influenteaza inclinatia spre investire in cadrul economiei de piata deosebim:

- cererea pentru investitii;

- nivelul ratei dobanzii;

- fluctuatia profitului la investitii;

- situatia economiei mondiale.

Efectele cresterii investitiilor sunt si ele un factor ce determina sporirea volumului lor:

- crearea de noi locuri de munca;

- adoptarea ultimelor realizari ale stiintei si tehnicii in procesele de productie;

- inlocuirea si modernizarea echipamentelor tehnice de productie;

- cresterea ofertei de bunuri si servicii pe piata;

- imbunatatirea conditiilor de munca.

Teste de evaluare a cunostintelor:

1) In ce consta insemnatatea indicatorilor economici?

2) Definiti consumul;

3) Precizati in ce situatie un agent economic se manifesta in calitate de cumparator consumator si in ce situatie se manifesta in calitatea de cumparator investitor;

4) Mentionati care sunt efectele cresterii economisirii si ale investitiilor intr-o economie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2022
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved