Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Ratingul intern - instrument activ de management al riscurilor bancare la BCR

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
STABILIREA BUGETELOR DE INVESTITII (ALOCAREA CAPITALULUI)
Clasificarea impozitelor si taxelor
CREDITUL BANCAR ABORDARE GENERALA
IMPOZITELE DIRECTE
Impozitele reale
Influenta riscului de faliment asupra valorii intreprinderii
FORMULARUL CERERII DE FINANTARE
IMPOZITELE SI TAXELE REGLEMENTATE DE CODUL FISCAL
PROCESE SI FLUXURI FINANCIARE
RAIFFESEN BANK. ISTORIE SI EVOLUTIE


Ratingul intern - instrument activ de management al riscurilor bancare la BCR
1. Din perspectiva BCR, ratingul intern reprezinta un instrument eficient de management al riscurilor, in cadrul bancii existand de peste 3 ani o metodologie proprie de abordare a riscului in activitatea de creditare bazata pe rating, care in prezent se afla la a doua varianta.

Sistemul initial de rating de credite a fost adaptat la noile realitati economice, pe seama rezultatelor si concluziilor desprinse din practica si, in plus, s-a procedat la identificarea unor noi segmente de activitate care se preteaza la o abordare a managementului de risc prin utilizarea metodei ratingului.

Prin complexitatea operatiunilor pe care le desfasoara, BCR dispune de un cadru complex de management al riscurilor bancare, in care sistemul de rating se aplica, pe langa activitatea de creditare, care este activitatea sa principala, si in alte domenii de activitate:

utilizarea ratingurilor atribuite de agentiile internationale de prestigiu (rating de tara, de banca) in analizele proprii, care au ca scop stabilirea limitelor de risc fata de bancile partenere

folosirea metodei ratingului intern pentru analiza bonitatii societatilor de asigurare-reasigurare cu care BCR are relatii de afaceri si acordarea limitelor de risc fata de acestea

stabilirea limitelor de risc privind expunerea maxima a bancii fata de principalii clienti corporate si dispersia judicioasa a expunerilor din credite pe fiecare ramura de activitate a economiei nationale.

2. Banca Comerciala Romana a implementat si utilizeaza inca din anul 2000 propriul sistem de rating al creditelor, care a fost elaborat de catre specialistii bancii in conformitate cu principiile si practica internationala.

Scopul analizelor bazate pe ratingul de credite este acela de a diferentia nivelurile de risc in cadrul portofoliului de imprumuturi al bancii, pentru :

evitarea unei concentrari a creditelor in categoriile cu risc major ;

determinarea unui trend al standingului financiar al clientelei, astfel incat sa se intreprinda din timp masurile necesare pentru a evita deteriorarea calitatii portofoliului de imprumuturi;

asigurarea managementului riscului de credite si protectia corespunzatoare a bancii si clientilor fata de riscurile specifice.

Sistemul de rating de credite al BCR este de tip bi-dimensional, coroborand rezultatele analizei caracteristicilor clientului cu cele ale creditului si se bazeaza atat pe comparatia de ordin statistic, cat si pe analiza si prognoza.

Caracteristicile clientului se fundamenteaza pe analiza aspectelor generale, financiare, pozitia in ramura de activitate, calitatea si stabilitatea managementului si strategia afacerii ;

Analiza caracteristicilor creditului se bazeaza pe istoricul relatiei de credit, indeplinirea conditiilor de eligibilitate, administrarea si monitorizarea creditului, serviciul datoriei, sursa de rambursare si natura colateralelor.

Ratingul de credite se calculeaza pentru toti clientii beneficiari de credite aflati in portofoliul bancii, pe baza bilanturilor contabile anuale si a celorlalte situatii contabile periodice, precum si cu ocazia acordarii / revizuirii creditelor.

Ca instrument functional de management al riscurilor, ratingul de credite este utilizat activ in fundamentarea deciziilor de creditare, deoarece ratingul determinat sta la baza aprobarii sau respingerii solicitarilor de credite si ulterior aprobarii, la monitorizarea permanenta a relatiei cost/eficienta/risc cu privire la fiecare ramura de activitate, fiecare client si chiar produs.

Pentru clientii eligibili la creditare, ratingul este coroborat cu alte criterii (serviciul datoriei, nivelul incasarilor valutare) pentru stabilirea marjei de risc client (MRC). Astfel, ratingul are o influenta directa asupra costului creditului, avand in vedere ca MRC reprezinta o componenta a ratei de dobanda stabilite pentru credite.

Prin criteriile cuprinse, calificativul (ratingul) atribuit unui client are un continut informativ ridicat si sta la baza stabilirii limitelor de expunere la risc pentru clientii mari ai bancii. Pe langa functia operativa de instrument de decizie in procesul de creditare, ratingul de credite, analizat in evolutie pe categorii de clienti, pe ramuri economice etc., ofera indicii valoroase analistilor bancii, pe baza carora se fundamenteaza politicile de management al riscului si masurile prudentiale de dispersie echilibrata a acestuia.

Avand in vedere faptul ca ratingul de credite contribuie la analiza obiectiva si profesionista a clientilor BCR, sistemul a fost perfectionat continuu si dezvoltat pe categorii de clientela si tipuri de riscuri, astfel incat, criteriile incluse si concluziile reiesite sa fie relevante.

BCR dispune in prezent de ratinguri interne pentru :

clientii din categoria corporate

clientii nou infiintati (pentru care nu exista un istoric al afacerii)pesoane fizice si persoane fizice autorizate.

Pentru clientii corporate, metodologia BCR prezinta o detaliere corespunzatoare pe criterii cantitative (cuantificabile) si calitative (necuantificabile).

In cadrul criteriilor cuantificabile sunt luate in considerare :

evolutia cifrei de afaceri in termeni reali

lichiditatea si solvabilitatea

profitabilitatea

gradul de indatorare

ponderea exportului in cifra de afaceri

sursa de rambursare.

Pentru fiecare din aceste criterii cantitative, nivelurile de incadrare sunt stabilite in functie de ramura de activitate din care face parte clientul, astfel incat, in final, scorul obtinut sa aiba un grad ridicat de relevanta din punctul de vedere al standingului financiar al clientului si functie de specificul fiecarei industrii.

In ceea ce priveste criteriile calitative, non-financiare, analiza BCR are in vedere :

calitatea actionariatului si a managementului

strategia

conditiile de piata

acuratetea raportarilor financiar-contabile

colaterale primite.

Pentru stabilirea ratingului de credite, la fiecare criteriu financiar si non-financiar se asociaza un un nivel de apreciere de la 1 (cel mai bun) pana la 5 (cel mai slab) si se pondereaza cu greutatea specifica asociata fiecarui criteriu de apreciere. Media ponderata a celor 14 criterii reprezinta ratingul de credite al fiecarui imprumutat.

Activitatea bancara in general si creditarea in special implica un risc, prin insesi elementele de anticipare pe care se bazeaza decizia specialistilor bancari, pentru banca fiind de maxima importanta cunoasterea acestui risc, evaluarea sa cat mai aproape de realitate si respingerea sau acceptarea sa in deplina cunostinta de cauza.

3. Un obiectiv distinct al managementului riscului in BCR este realizarea in cel mai scurt timp a bazelor de date solicitate de Noul Acord de la Basel (Basel II), referitoare la evaluarea probabilitatii de neplata asociate fiecarui debitor si a factorilor suplimentari de risc, respectiv pierderea produsa de neplata si expunerea la neplata. In acest scop, ratingul de credite existent in evidentele bancii pe o perioada anterioara de cca 3 ani, pentru fiecare client din portofoliu, este de un real folos in perspectiva aplicarii in viitorul apropiat a principiilor Basel II, care se bazeaza pe o abordare standardizata a riscurilor sub forma sistemelor de rating.

4. Odata cu introducerea in portofoliul de produse al BCR a creditului ipotecar, a fost creat un sistem de rating destinat analizei pentru acordarea acestui tip de credit. El are la baza cea mai mare parte a criteriilor folosite pentru ratingul persoanelor fizice, cu unele criterii noi adaptate specificului creditului ipotecar.

Aceasta este o dovada de flexibilitate si adaptabilitate din partea BCR pe linia identificarii nevoilor pietei, crearii produselor care sa corespunda acestor nevoi, procedand, in paralel, la adaptarea instrumentelor de management al riscurilor pe care banca si le asuma prin noile produse promovate.5. O forma distincta de analiza tip rating aplicata in cadrul BCR este aceea de determinare a limitelor de expunere la risc pe ramuri de activitate, utilizata pentru a evita concentrarea creditelor in anumite ramuri de activitate cu risc mai ridicat. Aceasta, deoarece criteriile utilizate in stabilirea scorului final al fiecarei ramuri de activitate au in vedere : creditele restante, dobanzile neachitate, arieratele de plati (buget, furnizori), ponderea sectorului privat, gradul mediu de provizionare, pierderile inregistrate de clientii din ramura respectiva, aportul ramurilor la crearea PIB si la realizarea exportului etc.

6. De o buna perioada de timp, BCR a elaborat si implementat o metodologie complexa de analiza si cuantificare a riscului fata de societatile de asigurare-reasigurare cu care intra in relatii de afaceri.

Pe baza unui sistem propriu de rating, BCR determina limite de expunere la risc fata de societatile de asigurare-reasigurare, limite care sunt stabilite de regula pentru un an, dar care sunt revizuite permanent si pot fi ajustate ori de cate ori este necesar.

Ca si in cazul celorlalti clienti de tip corporate, ratingul are la baza indicatori financiari si nefinanciari, cu un accent deosebit pe pozitia in ramura de activitate, calitatea managementului, strategia si politicile prudentiale specifice societatilor de asigurare.

In ceea ce priveste indicatorii nefinanciari, se iau in considerare :

structura actionariatului

nivelul si structura capitalului social

reteaua de sucursale si cota de piata

cedarea riscurilor in reasigurare externa si calitatea reasiguratorilor.

Indicatorii financiari luati in considerare se refera la :

coeficientul de lichiditate

gradul de solvabilitate

rezervele tehnice constituite

rata daunei

rata de rentabilitate

gradul de indatorare

alti indicatori relevanti, precizati in normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Sistemul de rating utilizat de BCR se bazeaza pe o serie de coeficienti de transformare in echivalent risc de asigurare a expunerilor care decurg atat din riscurile directe, cat si din riscurile indirecte ale bancii fata de societatile de asigurare-reasigurare.

7. Aceasta abordare profesionista a gestionarii riscurilor sub forma standardizata a ratingului intern trebuie privita in contextul general al sistemului de management dezvoltat in cadrul BCR si dovedeste preocuparea bancii de a-si consolida pozitia in cadrul sistemului bancar si de a-si mentine indicatorii de performanta la un nivel ridicat, prin eliminarea oricaror potentiale surse de pierdere, protejand astfel interesele clientilor care-i acorda increderea.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 802
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site