Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

RAIFFESEN BANK. ISTORIE SI EVOLUTIE

finante+ Font mai mare | - Font mai micRAIFFESEN BANK. ISTORIE SI  EVOLUTIE

1.1 Istorie si evolutiePrezenta Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) in Romania a inceput in anul 1994 prin deschiderea unei reprezentante la Bucuresti. In 1998, reprezentanta a fost transformata intr-o subsidiara a RZB, oferind servicii si produse pentru companii.
In acelasi timp, una dintre cele mai mari banci detinute de statul roman - Banca Agricola - se afla intr-o situatie financiara dificila. Datorita masurilor luate de autoritatile romane - precum preluarea creditelor neperformante de catre stat - banca a fost pregatita pentru privatizare in anul 2000. In februarie 2001, RZB, impreuna cu Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), si-a exprimat interesul de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni ale Bancii Agricole. Contractul de achizitie a fost semnat la sfarsitul lunii iulie 2002.

Dupa privatizare, Raiffeisen Bank a reusit o schimbare radicala. In 2004 banca a obtinut un profit net de 28,3 milioane EUR, de sase ori mai mare decat in anul 2003 (4,6 milioane EUR). Activele totale s-au dublat fata de 2003, depasind 2.000 milioane EUR. In 2005, banca a continuat sa implementeze un plan de investitii semnificativ, destinat in principal infrastructurii si sistemelor IT&C, modernizarii retelei de unitati si extinderii retelelor de ATM si POS. Banca are peste 1,8 milioane de clienti.Raiffeisen Bank, Romania, este o subsidiara a Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International), o unitate consolidata in intregime a Raiffeisen Zentralbank sterreich AG (RZB). La randul sau, RZB este institutia centrala a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai puternic grup financiar din tara. La data de 31 decembrie 2004, bilantul total consolidat al Grupului Bancar Raiffeisen a fost de 145,5 miliarde EUR. Aproximativ un sfert din toate activitatile bancare din Austria sunt derulate prin grup, care are cea mai mare retea de distributie, formata din aproape 2.300 de unitati si aproximativ 23.000 de angajati.


Infiintata in 1927, RZB ofera o gama larga de servicii bancare si de investment banking in Austria si este considerata un pionier in Europa Centrala si de Est. Aceasta se numara printre principalele banci din regiune si ofera servicii bancare pentru companii si persoane fizice in urmatoarele piete (prezentate in ordine cronologica in functie de anul infiintarii sau achizitiei):

.  Ungaria Raiffeisen Bank Rt.
.  Slovacia Tatra banka, a.s.
.  Polonia Raiffeisen Bank Polska S.A.
.  Republica Ceha Raiffeisenbank a.s.
.  Bulgaria Raiffeisenbank (Bulgaria) E.A.D.
.  Croatia Raiffeisenbank Austria d.d.
.  Rusia ZAO Raiffeisenbank Austria
.  Ucraina JSCB Raiffeisenbank Ukraine si JSPP Bank Aval
.  Romania Raiffeisen Bank S.A.
.  Bosnia si Herzegovina R aiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina
.  Serbia si Muntenegru Raiffeisenbank a.d.
.  Slovenia Raiffeisen Krekova banka d.d.
.  Kosovo Raiffeisen Bank Kosovo J.S.C.
.  Belarus Priorbank, JSC
.  Albania Raiffeisen Bank Sh.a.

Raiffeisen International este compania care administreaza aceste banci, detinand o mare parte din actiunile acestora (in majoritatea cazurilor 100% sau aproape 100%). De asemenea, din grup fac parte numeroase companii de leasing (inclusiv una in Kazakhstan). Raiffeisen International este o unitate consolidata in intregime a RZB. In urma celei mai mari oferte publice initiale din istoria Austriei, care a avut loc in aprilie 2005, RZB a ramas actionarul majoritar al Raiffeisen International, cu 70% din capitalul social. Restul actiunilor (30%) sunt liber tranzactionabile, inclusiv actiunile International Finance Corporation (IFC) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detin, fiecare, aproximativ 3% din capitalul social. Ca si in anii anteriori, expansiunea Raiffeisen International a continuat si in acest an. La jumatatea anului 2005, activele totale ale acesteia au ajuns la 32,9 miliarde EUR, in crestere cu 13,7% fata de sfarsitul anului 2004. Profitul inainte de impozitare conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) a ajuns la 273,3 milioane EUR, ceea ce reprezinta o crestere cu 58% fata de primul semestru al anului 2004. Rentabilitatea capitalului propriu a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungand la 22,8%, iar raportul costuri/venituri a ajuns la 59,9%. La data bilantului, Raiffeisen International avea 971 unitati bancare in Europa Centrala si de Est si peste 24.600 de angajati.

La sfarsitul anului 2004, valoarea bilantului Grupului RZB a fost de 67,9 miliarde EUR, in crestere cu peste o cincime fata de anul 2003. Profitul inainte de impozitare conform IFRS a crescut de mai mult de doua ori, ajungand la 706 milioane EUR. Rentabilitatea capitalului propriu inainte de impozitare a fost de 27,4% (in crestere cu 11,9%), aceasta fiind una dintre cele mai bune rentabilitati inregistrate de o banca de prima clasa din Austria. Raportul costuri/venituri al Grupului s-a imbunatatit cu 4,7%, ajungand la 50,4%. La data raportarii, Grupul avea peste 25.300 de angajati in intreaga lume.

Pe langa bancile subsidiare - la care se adauga reprezentantele din Rusia (Moscova) si Lituania (Vilnius) - RZB este prezenta in Europa Centrala si de Est prin mai multe companii specializate care ofera, printre altele, servicii in domeniul fuziunilor si achizitiilor, dezvoltarii de proiecte imobiliare, managementul fondurilor, leasing si credit ipotecar.

In Europa Occidentala si in SUA, RZB este prezenta printr-o sucursala la Londra si reprezentante la New York, Bruxelles, Milano, Paris si Stockholm. La acestea se adauga o companie de finantare in New York (cu reprezentante la Chicago si Houston) si o banca subsidiara la Malta. In Asia, RZB are sucursale la Beijing si Singapore si reprezentante la Hong Kong, Ho Chi Min, Mumbai, Teheran si Seul. Aceasta prezenta internationala ilustreaza clar strategia bancii privind pietele in dezvoltare.

Angajamentul permanent al Grupului RZB pentru calitate este recunoscut prin numeroasele premii locale si internationale. Pentru a doua oara consecutiv, RZB si Raiffeisen International au primit premiul "Cea mai buna banca in Europa Centrala si de Est" acordat de prestigioasa revista Global Finance in aprilie 2005. Totodata, Raiffeisen Bank din Romania, Raiffeisen Bank Albania, Raiffeisen Bank Bosnia si Herzegovina, Raiffeisenbank Serbia si Muntenegru si Priorbank Belarus au primit premiul "Cea mai buna banca" pentru pietele respective. In iulie 2005, Euromoney, binecunoscuta revista britanica, a desemnat RZB impreuna cu subsidiara Raiffeisen International drept "Cea mai buna banca in Europa Centrala si de Est". De asemenea, Grupul RZB a primit patru premii pentru subsidiarele din Austria, Albania, Belarus, Serbia si Muntenegru.

. Prioritatile Raiffeisen Bank pe piata romaneasca

Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii de cea mai buna calitate persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari prin multiple canale de distributie: unitati bancare (300 in intreaga tara), retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking), internet banking (Raiffeisen Online)

Rezultatele excelente obtinute de Raiffeisen Bank au fost recunoscute de prestigioase publicatii romanesti si straine. Revista britanica Euromoney a acordat Raiffeisen Bank premiul pentru cea mai buna banca de investitii din Romania, iar revista Global Finance a desemnat banca, atat in 2004 cat si in 2005, drept 'Cea mai buna banca din Romania.

Emblema Raiffeisen este reprezentata de calutii incrucisati care, in vechime, calutii incrucisati completau varful unui acoperis de casa, protejand ocupantii acesteia de orice tip de pericol. Organizatia Raiffeisen a transformat acest simbol al protectiei in propria marca deoarece membrii acesteia se protejeaza reciproc de dificultatile economice, colaborand unul cu celalalt.

Lansarea programului 'Viziune, Misiune, Valori' a reprezentat un pas esential in definirea identitatii Raiffeisen ca organizatie.

Viziune

Raiffeisen Bank va fi liderul pietei bancare prin calitate, dinamism si inovatie.

Oferind produse si servicii de inalta calitate, fiind mereu dinamici si inovativi, Raiffeisen Bank va deveni o banca de prima optiune pentru clientii sai si va obtine recunoasterea ca lider al pietei bancare.

Misiune

Raiffeisen Bank este un partener pe termen lung pentru toti clientii sai, oferind o gama completa de servicii financiare la standarde inalte si generand o rentabilitate peste medie a capitalului propriu. Raiffeisen este banca universala si face parte dintr-un grup ce ofera servicii financiare integrate: bancare, investitii, analiza si consultanta financiara, leasing, asigurari.

Fiecare activitate a Bancii se desfasoara la standarde ridicate: servicii si produse de calitate, investitii in infrastructura, conceptul original Raiffeisen de "sucursala model", canale de distributie multiple, inovatie continua in ceea ce priveste produsele, solutii alternative adaptate cerintelor clientilor.

Valori

Respect fata de clienti

Serviciile financiare oferite clientilor au o caracteristica distincta: excelenta. Se pune accent pe intelegerea activitatii clientilor, analiza solicitarilor acestora, consilierea si oferirea de solutii adecvate, flexibilitate in rezolvarea cerintelor clientilor si desfasurarea activitatilor in mod transparent.

Consolidarea investitiei actionarilor

Politica este de crestere permanenta si sustinere a valorii Bancii prin mentinerea unui echilibru stabil intre asteptarile clientilor si actionarilor nostri.

Principii solide de etica

Atitudinile si comportamentul in munca izvorasc din valorile etice fundamentale: incredere, moralitate, integritate, onestitate si corectitudine.

Motivare, delegare de competenta si asumare de responsabilitate

Se stabilesc obiective strategice si operationale clare pe care le implementeaza in mod eficient. Angajatii Raiffeisen reprezinta un bun de valoare, motiv pentru care se incurajeaza spiritul antreprenorial, dezvoltarea profesionala si lucrul in echipa.

Referitor la rezultatele obtinute de Raiffeisen Bank se constata eforturi depuse pentru dezvoltarea si consolidarea activitatii sale generale, pentru modernizarea si restructurarea sa, actionand in acelasi timp pentru consolidarea locului obtinut in sistemul bancilor comerciale din Romania.

Banca are in vedere 3 obiective principale:

a. asigurarea unei calitati crescute a activelor proprii;

b. stapanirea riscurilor, in special in domeniul plasamentelor;

c. evolutia favorabila a activelor bilantiere din punct de vedere al participarii acestora la obtinerea de profituri corespunzatoare.

Operatiunile active ale bancii sunt acele operatiuni prin care banca isi gajeaza resursele in vederea indeplinirii functionalitatilor statutare si a obtinerii de profit, in structura elementelor de active ale bancii se regasesc:

active imobilizate:

imobilizari corporale;

imobilizari financiare;

imobilizari necorporale

dobanzi si comisioane - in lei si valuta;

titluri de plasament - certificate de trezorerie in lei si valuta;

disponibilitatile, depozitele si acreditivele in lei si interbancare - care au inregistrat permanent un ritm ascendent.

CREDITELE BANCARE reprezinta elementul cel mai important din activul bilantului oricarei banci, atat ca pondere cat si din punct de vedere al valorificarii resurselor, deoarece dobanzile incasate la aceste credite constituie, in general, principala sursa de venituri:

Politica de creditare a bancii circumscrie obiectivelor strategice ale tarii, de tranzitie spre economia de piata, in mod deosebit restructurarii si privatizarii economiei romanesti. Ponderea bancii Raiffeisen Bank in total banci comerciale a crescut de la an la an, reflectand preocuparile bancii de a-si plasa resursele, dar nu in orice conditii.

Banca Raiffeisen Bank actioneaza ca un adevarat supermarket financiar, primul in Romania, care ofera clientului, la un inalt nivel de profesionalism, servicii bancare, leasing, asigurari, operatiuni pe piata de capital si un fond de investitii.

Banca isi integreaza serviciile financiare astfel incat clientii pot beneficia de toate serviciile financiare de care au nevoie, printr-o varietate de canale de distributie, un factor esential fiind dezvoltarea sistemului informatic care acum are un modul complet computerizat pentru operatiunile pentru operatiunile de trezorerie si un serviciu integrat, disponibil in reteaua de unitati a bancii pentru procesarea electronica a documentelor.

Utilizarea noilor tehnologii pentru dezvoltarea si administrarea aplicatiilor informatice, precum si achizitionarea unor module de soft bancar adaptate la  standardele internationale este o cerinta permanenta, pe care Raiffeisen Bank o are in vedere la dezvoltarea si implementarea produselor bancare pe care le ofera clientilor sai.

Banca a depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea unui sistem IT modern, unul dintre principalele sale obiective fiind cresterea eficientei operationale prin investitii semnificative in acest segment.

Determinant pentru cresterea productivitatii se asteapta a fi Proiectul Multi-Channel Bauking. Acest proiect intentioneaza sa creeze un sistem front-end flexibil, care sa administreze functiile de management ale clientilor, dar si al tranzactiilor si sa integreze diferite sisteme care pastreaza datele privind clientii.

Banca a externalizat catre firme de prestigiu suportul activitatilor de end-user in tara (catre IBM), procesarea de carduri (catre Euronet, proiect finalizat in cursul anului 2004) si intretinerea retelei ATM (catre Grup 4 Falk).

Raiffeisen Bank utilizeaza un sistem informatic modern conform standardelor internationale, fiind un sistem integrat, complet centralizat si on-line.

Principalele aplicatii bancare de baza sunt de la furnizori consacrati international si opereaza pe o infrastructura IBM Iseries completata de sisteme Entreprinse Storage Systems Sharks si actualizare on-line prin intermediul sistemului MIMIX pe masina de back-up, care poate prelua intreaga activitate a bancii in situatia de indisponibilitate a masinii principale.

Activitatea de trezorerie este complet informatizata prin trecerea in exploatare a modulelor soft. Toate operatiunile de dealing executate in front-office line si back-office sunt on-line si genereaza automat inregistrarea acestora in contabilitate, a mesajelor swiff, precum si a raportarilor si situatiilor operative. Fluxul de prelucrare permite securizarea tranzactiilor si controlul permanent al finalizarii acestora. In toate unitatile Raiffeisen Bank se obtin in timp real cotatiile pentru clienti (licitatii, depozite atrase), utilizeaza chat-ul pentru obtinerea cotatiilor pentru tranzactii de mare valoare de la dealerii din Directia Trezorerie din Centrala bancii. Prin sistemul de management al riscurilor, urmareste on-line incadrarea in limitele de dealer, banca, tara, precum si managementul total al riscurilor (de lichiditate, pozitie de schimb).

Se realizeaza in mod automat gestionarea tuturor operatiilor externe, pornind de la emitere, evidentiere in contabilitate si terminand cu mesaje swift, care se genereaza si se transmit automat: Aplicatia permite, de asemenea, importul automat in bazele de date proprii a tuturor mesajelor swift receptionate de la extern.

Sistemul informatic permite, pe langa derularea operatiunilor bancare la nivelul bancii si asigurarea canalelor de comunicatii cu clientul, prin care i se ofera acestuia posibilitatea de a face operatiuni fara a fi necesara prezenta la banca.

Tinand seama de caracterul sau de banca universala, Raiffeisen Bank si-a dezvoltat canale de distributie a produselor si serviciilor in conformitate cu cerintele pietei.

Clientii Bancii Raiffeisen Bank care au optat pentru calea electronica de lucru cu banca si-au manifestat dorinta de extindere a facilitatilor electronice, ajungandu-se, in cazul corporatiilor mari (cu subunitati in teritoriu), la produse sofisticate dedicate unui cash-management eficient. Acest lucru este posibil datorita gamei de produse oferite de banca, ce permite optimizarea fluxurilor financiare ale clientilor, incepand cu plata salariilor prin carduri continuand cu efectuarea pe cale electronica a transferurilor de fonduri interne si internationale, obtinerea in timp real a cotatiilor de pe piata valutara, utilizarea unor produse de trezorerie performante, gestionarea informatiei financiare obtinute pe cale electronica etc.

Multi Cash este un produs din gama serviciilor de Electronic Banking, creeaza clientilor din tara posibilitatea de a-si face platile pe cale electronica, prin calculator, avand permanent informatii despre situatia conturilor. Acest produs permite, de asemenea, realizarea, de la sediul clientului, de licitatii, depozite, managementului cash-ului corporatiilor mari care au subsidiare, clienti la alte sucursale/agentii bancii, prin furnizarea extraselor de cont, virarea zilnica a disponibilului de la subsidiare la sediul corporatiei.

My Banking este un serviciu utilizat atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice. Permite obtinerea informatiilor bancare si realizarea tranzactiilor direct de pe telefonul mobil (serviciu valabil doar pentru utilizatorii Conex si Orange).

Dintre facilitati putem sa enumeram:

obtinerea prin SMS a informatiilor referitoare la contul bancar sau la cursul valutar;

lista ultimelor cinci tranzactii efectuate;

plata facturilor telefonice;

reincarcarea cartelei preplatibile ;

primirea unui SMS imediat ce tranzactia a fost efectuata;

starea notificarilor privind modificarea soldului.

Serviciul SmartTel ofera informatii la indemana, siguranta, discretie si economie de timp. Este un serviciu utilizat doar de persoanele fizice 24 de ore din 24 cu ajutorul telefonului mobil indiferent daca ai un abonament Conex, Zapp, Orange sau Cosmorom.

Prin acest serviciu se pot obtine:

lista ultimelor 5 tranzactii de credit si de debit efectuate;

soldul contului;

cursul valutar al bancii sau al BNR din ziua respectiva sau dintr-o data anterioara, intr-un interval de pana la un an.

Site-ul Bancii Raiffeisen (www.rzb.ro) permite furnizarea de informatii pentru clientela, privind produse/servicii bancare oferite de banca. De asemenea se realizeaza studii, cercetari de piata, se ofera cursurile si dobanzile practicate de banca, este gestionata corespondenta prin posta electronica, sunt publicate buletine informative.

Confidentialitatea operatiunilor prin canalele de distributie electronica se asigura prin utilizarea codurilor personale de identificare, folosirea unei relele dedicate, metode de criptare etc., care pana in prezent, au oferit o securitate totala, fara a se inregistra nici un fel de incident in acest sens.

In afara acestor produse si servicii care faciliteaza o relatie electronica banca-client, Raiffeisen Bank ca banca universala, ofera clientilor sai si produse traditionale, avand ca suport aplicatii informatice, prin reteaua de unitati bancare existenta pe intreg teritoriul Romaniei (depozite, credite, transferuri interne intra si interbancare, plata utilitatilor etc.).

In anul 2004 banca Raiffeisen a obtinut rezultate financiare bune, ceea ce confirma capacitatea managementului de a implementa obiectivele ambitioase propuse prin strategia bancii si planul de afaceri.

Aceste rezultate a fost obtinute in conditiile in care sistemul bancar si-a imbunatatit performantele pe fondul revigorari economiei romanesti.

Masurile de politica macroeconomica intreprinse in anul 2004, in conformitate cu strategia de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu, au asigurat o crestere a produsului intern brut, in conditiile revigorarii procesului investitional si a exportului.

Astfel, produsul intern brut estimat pentru anul 2004 a fost de peste 1.500.000,4 miliarde lei, in crestere - in termeni reali - cu 5,3% fata de anul precedent.

Banca Raiffeisen Bank a valorificat oportunitatile oferite de revigorarea economiei, s-a incadrat in rigorile impuse de reforma din sistemul financiar-bancar si a reusit sa se mentina ca lider de piata din punct de vedere al indicatorilor financiari.

La 31 decembrie 2004 profitul net al Raiffeisen Bank a fost de 4.120.397 milioane lei (130,4 milioane Euro), mai mare cu 20% comparativ cu anul precedent, in conditiile majorarii volumului de afaceri derulate si cresterii eficientei operationale.

Ca urmare a scaderii inflatiei in anul 2004, dobanzile au avut un trend descrescator, dar cu toate acestea venitul net din dobanzi a crescut cu aproape 16%.

Veniturile nete din comisioane au insumat, la 31 decembrie 2004, 3.281,5 miliarde lei, in crestere cu aproape 9% comparativ cu anul precedent in conditiile in care bana si-a dezvoltat oferta de servicii destinate clientilor.

Cresterea veniturilor s-a realizat in contextul reducerii cheltuielilor de exploatare cu 9,4 %, ceea ce a condus la o imbunatatire a raportului cost-venituri de la 47,3% in anul 2004 la 43,0 % in 2003.

In anul 2004 activele totale au fost de 118.079,4 miliarde lei, in crestere cu 18% fata de anul 2003, iar in cadrul acestora creditele in valoare neta de 33.988,6 miliarde lei s-au majorat cu 14,4%.

Depozitele clientilor au ajuns la 83.812,7 miliarde lei, cu 27% mai mult comparativ cu anul precedent in conditiile diminuarii resurselor atrase de banci cu 14,0 %.

Capitalurile proprii in valoare de 22.389,6 miliarde lei au crescut pe seama profitului distribuit pe fonduri si a majorarii capitalului social.

Banca Raiffeisen Bank are in prezent o oferta diversificata de produse si servicii financiare, care acopera activitati bancare, de corporale si retail banking, de piata de capital leasing-si asiguri la standardele inalte de calitate.

Societatea mama a bancii detine peste 30% din activele bilantiere ale bancilor comerciale persoane juridice romane, avand o larga baza de clienti care la 31 decembrie 2004 cuprindea 2.457.941 persoane fizice si 249.369 persoane juridice, din care 245.649 IMM-uri.

De asemenea, Raiffeisen Bank este depozitara activelor unor fonduri deschise de investitii (societati de investitii) si realizeaza prin reteaua proprie distributia unitatilor de fond. Prin intermediul subsidiarelor sale banca este prezenta si pe piata serviciilor de leasing financiar si asigurari generale.

Avand in vedere estimarile Raiffeisen Bank cu privire la evolutia mediului de afaceri intern, obiectivul strategic fundamental pe care il urmareste in perioada urmatoare consta in consolidarea pozitiei pe piata a bancii ca furnizor de servicii financiare integrate, sa mentina statutul de lider in cadrul sectorului bancar romanesc si sa castige prin intermediul subsidiarelor financiare, cote de piata comparabile cu cele ale bancii mama si in domeniul intermedierii de valori mobiliare, a leasingului, asigurarilor, managementului de active si fondurilor de investitii.

Strategia bancii de dezvoltare este construita pe 3 piloni de baza:

cresterea valorii adaugate pentru actionari si clienti, pe seama cresterii sustenabile a profiturilor si a calitatii bancii;

imbunatatirea productivitatii, reflectata de reducerea raportului cost/ venituri, in conditiile consolidarii platformei informatice si implementarii sistemului TQM;

angajarea prudenta a resurselor financiare, prin gestionarea adecvata a riscurilor specifice.

In perioada urmatoare va continua sa dezvolte activitatea de corporate banking ca activitate nucleu a bancii, punand accent pe finantarile complexe structurate pe proiecte si serviciile de investment banking. Finantarea comertului exterior va ramane, de asemenea, o zona de interes pentru operatiunile bancii mama si ale subsidiarelor, din strainatate, urmarindu-se o mai buna promovare a serviciilor de factoring si forfetare, precum si a instrumentelor de hedging al riscului valutar.

Banca Raiffeisen Bank se adreseaza tuturor categoriilor de agenti economici, printr-o oferta diferentiata in functie de nevoile specifice ale acestora. Clientii bancii sunt atat companii mari, cu retele nationale, cat si numeroase intreprinderi mici si mijlocii.

O alta directie importanta a strategiei de dezvoltare o reprezinta extinderea activitatii de retail banking, domeniu cu un potential de afaceri in crestere, pe care il va aborda pe mai multe dimensiuni: creditul de consum, produsele de asigurari, instrumentele de economisire si investitii, serviciile de decontare. De asemenea, se va actiona pentru cresterea numarului de carduri emise si extinderea utilizarii acestora ca instrument de plata si de creditare. Faptul ca in cadrul sistemului dispune de cea mai larga baza de clienti persoane fizice si ca se bucura de cea mai mare cota de incredere in randul opiniei publice o obliga la continuarea eforturilor de diversificare a ofertei de produse si servicii retail si a canalelor de distributie utilizate, pentru a raspunde de o maniera adecvata cerintelor acestui segment de clienti din ce in ce mai activi si mai sofisticati.

Prin cresterea portofoliului sau de afaceri, alocarea cat mai eficienta a resurselor, controlul strict al riscurilor si mai buna valorificare a sinergiilor si avantajelor competitive, Raiffeisen Bank intentioneaza sa mentina ritmurile dinamice de crestere a profitului net pe care la inregistrat in ultimii ani, astfel incat, la orizontul anului 2005, valoarea reala a acestuia sa se dubleze comparativ cu realizarile din 2002.

Cresterea consecventa a performantelor financiare si a gradului de confidenta a clientilor in soliditatea parteneriatului pe care il ofera, confirma succesul orientarilor strategice pe care le-a adoptat si dau convingerea ca sunt pregatiti sa actioneze in mod competitiv ca factor activ pentru integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice.

Principalele obiective strategice ale Raiffeisen Bank sunt menite sa intareasca pozitia acesteia in randul primelor 3 banci de pe piata bancara romaneasca.

Aceste obiective vizeaza, ca linii esentiale, construirea unei banci puternice, eficiente si cu un grad inalt de profitabilitate. Banca intentioneaza sa obtina o pozitie competitiva pozitiva pe piata prin produse si servicii de inalta calitate atat pentru clienti persoane fizice cat si pentru societati comerciale si prin cresterea eficientei operationale.

Strategia bancii, cum a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor Bancii se concentreaza asupra urmatoarelor obiective principale:

de a deveni lider in ceea ce priveste calitatea, inovatia si dinamismul;

cresterea cotei pe piata pe pietele de servicii bancare pentru societati comerciale si pentru persoane fizice, in conditiile in care piata se afla intr-o etapa de dezvoltare, concurenta nu este foarte intensa, iar cea mai mare banca din Romania se afla inca in proprietatea statului. Extinderea volumului activitatilor va fi principalul factor de crestere a taxelor, comisioanelor si veniturilor nete din datorii;

cresterea valorii actiunilor prin randamente superioare ale capitalurilor proprii;

cresterea veniturilor de la filialele din sectoarele pietei de capital si leasing.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1751
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved