Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Reglementari in Romania

finante+ Font mai mare | - Font mai micReglementari in Romania

  Codul civil romanCodul civil nu cuprinde referiri exprese legate de activitatea de factoring, singura legatura si aplicare a regulilor codului civil pentru activitatea de factoring fiind subrogarea.

In acest sens, articolul 1106 afirma ca "subrogatia in drepturile creditorului, facuta in folosul unei a treia persoane ce plateste, este conventionala sau legala". Acest lucru poate fi aplicat factoringului deoarece factorul se subroga in drepturile vanzatorului in ceea ce priveste contravaloarea marfurilor ce fac obiectul contractului de vanzare-cumparare, si la randul sau vanzatorul plateste factorului comisionul de factoring si de finantare.

In continuare, articolul 1107 vorbeste despre subrogarea conventionala. Mentiunea care poate fi aplicata factoringului este urmatoarea:" creditorul, primind plata sa de la o alta persoana, da acestei persoane drepturile, .,sale in contra debitorului".In cazul nostru terta persoana este firma de factoring ce ofera finantarea in locul debitorului, primind astfel drepturile de incasare a sumei cu care l-a finantat pe furnizor direct de la debitorul - cumparator.

Articolele 1108 si 1109 stabilesc in mod clar situatiile in care este valabila subrogarea. Din cele 4 situatii de subrogare enumerate, numai una poate fi aplicata factoringului, si anume situatia in care "subrogatia se face de drept in folosul aceluia care, fiind el insusi creditor, plateste altui creditor, ce are preferinta". Intradevar, primul creditor - factorul - plateste celui de-al doilea creditor - vanzatorul - care a vandut pe credit (open account).

  ordonanta de urgenta nr.10 din 19.04.1997 cu privire la diminuarea blocajului financiar si a pierderilor din economie ( publicata in Monitorul Oficial nr.72 din 22.04.1997)

Aceasta lege prevede posibilitatea realizarii platilor intre societatile comerciale prin utilizarea cambiei, biletului la ordin, cecului, factoringului si forfetarii.

Articolul 2 ofera o definitie a factoringului dupa cum urmeaza:" factoringul este un contract incheiat intre o parte, denumita aderent, furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii, si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, denumita factor, prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectia riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti".

In scopul achitarii datoriilor si diminuarii pierderilor din economie, articolele 3, 4, 5 si 6 afirma ca societatile comerciale care nu se afla in reorganizare sau lichidare judiciara, isi pot converti datoriile in actiuni sau parti sociale. Conversia datoriior nerambursate se poate realiza la scadenta, cu conditia incheierii unei conventii prin care debitorul si creditorul convin asupra realizarii conversiei.

Asa cum se observa reglementarea activitatii de factoring este lasata in principal la intelegerea partilor, in ceea ce priveste factoringul domestic, roman. Referitor la factoringul international in care una dintre parti este persoana juridica romana, tot la libertatea de vointa a partilor este lasata alegerea conventiei UNIDROIT privind factoringul.

  alte proiecte de lege

Intr-un articol din ziarul Capital nr.27, din 06 iulie 2000 se vorbeste despre proiectul de ordonanta de urgenta referitoare la validitatea semnaturii electronice.

In acceptiunea proiectului ordonantei de urgenta, semnatura electronica este forma de autentificare a unui document comercial parafat prin Internet, de fapt echivalentul semnaturii olografe obligatorii in cazul unei tranzactii comerciale. Semnatura electronica este legata in mod unic de semnatar, permite identificarea acestuia, este creata folosindu-se mijloace care pot fi pastrate sub controlul sau exclusiv.

Activitatile de natura comerciala care admit si semnatura electronica sunt urmatoarele: tranzactiile pentru furnizarea de bunuri si servicii; acordurile de distribuire, de repezentanta comerciala sau agent; contractele de leasing, factoring, exploatare, inchiriere; lucrarile de constructii-montaj; activitatile de consultanta, engineering, licentiere; contractele de investitii, finantare, asigurare; cooperarea economica, tehnica, stiintifica, culturala; transportul de pasageri si marfuri aerian, maritim si terestru. Eficacitatea si admisibilitatea semnaturii electronice in procedurile legale nu poate fi respinsa doar pentru ca nu are la baza un certificat autentificat.

In prezent, semnatura electronica este inca sub forma de proiect deoarece nu a aparut ordonanta privitoare la acest lucru.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1486
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved