Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Tipuri de factoring

finante+ Font mai mare | - Font mai micTipuri de factoringAvand in vedere practica de factoring si in urma studiului privind pachetele de servicii oferite de diferite societati de factoring, se constata cateva diferente intre acestea. In continuare voi prezenta cateva dintre cele mai reprezentative tipuri de factoring practicate pe piata internationala.

Cei de la "IFGroup", a caror practica este folosita de toate firmele de factoring membre ale lantului ( 57 membrii din 33 de tari, conform datelor firmei), ofera urmatoarele tipuri de factoring:

Factoring complet, clasic (full service factoring) sau "old-line factoring"

Factorul este responsabil cu tinerea contabilitatii registrului de vanzari al vanzatorului, acoperirea creditului, finantarea pana la 95%, notificarea cumparatorului de existenta contractului de factoring si colectarea creantelor debitoare. Toate serviciile ce pot fi furnizate de catre societatea de factoring sunt incluse in acest pachet.

Factoring numai cu colectare

In aceasta situatie factorul ( in cazul in care nu este vorba decat de un factor) nu face decat sa colecteze creantele si sa administreze vanzarile fara acoperirea riscului de credit.

Aplicabil mai ales in situatiile in care export factorul doreste ca import factorul sa se ocupe de finantare si notificare, in timp ce debitorul este notificat sa plateasca direct export factorului pentru a grabi procesul de colectare.

Factoring fara notificare sau finantarea facturilor in mod confidential

Rolul principal al factorului este de a asigura protectia creditului intr-un cadru confidential.

Este caracteristic cazurilor in care export factorul doreste ca import factorul sa furnizeze acoperirea creditului pentru importator, in timp ce instiintarea si procesul de colectare al banilor sunt desfasurate direct de exportator sau de catre export factor. In cazul in care apar anumite probleme referitoare la colectarea banilor, import factorul va putea fi in situatia de a notifica debitorii si de a colecta contravaloarea facturilor.

Direct export factoring

Consta in toate serviciile prezentate la factoringul fara notificare, mai putin clauza de confidentialitate (debitorul este instiintat imediat de existenta conventiei de factoring existenta intre vanzator si cei doi factori). Este caracteristic situatiilor in care export factorul va controla acoperirea creditului, notificarea si procesul de colectare al sumei datorate de debitor fara implicarea unui import factor. Daca este necesara implicarea unui import factor, acesta va avea responsabilitatea de a verifica bilantul sau facturile in cauza. Posibilitatea utilizarii sistemului cu doi factori, a export factoringului sau a altor aranjamente, da acestui tip de factoring caracterul de flexibilitate.

Alte firme de factoring ofera:

Factoring cu recurs

Caracteristica principala a acestui tip de factoring este faptul ca nu se acopera riscul de neplata al debitorului de catre factor. Principalele servicii incluse sunt:

- finantarea vanzatorului in proportie de 75-85% din valoarea facturii vanzatorului aderent

administrarea registrului de vanzari

colectarea facturilor debitoare

evaluarea bonitatii debitorilor

consultanta in domeniul managementului riscului de credit si al cerintelor pentru finantarea capitalului de lucru

Factoring fara recurs

In acest caz, riscul de neplata al cumparatorului este preluat de factor.

Ca si in cazul precedent sunt oferite :

- finantarea vanzatorului in proportie de 75-85% din valoarea facturii a vanzatorului aderent

administrarea registrului de vanzari

colectarea facturilor debitoare

evaluarea bonitatii debitorilor

- consultanta in domeniul managementului riscului de credit si al cerintelor pentru finantarea capitalului de lucru

Factoring in vrac ( bulk factoring)

Cunoscut si sub numele de factoring "in-house", este cazul in care clientul-vanzator foloseste finantarea si facilitatile de acoperire a riscului de credit fara a beneficia de celelalte servicii. Acesta isi tine singur evidenta registrului de vanzari in locul factorului.

Factoring la scadenta (maturity factoring)

Prin aceasta alternativa, vanzatorul beneficiaza de acoperirea riscului de credit si de serviciile de management al datoriei, fara plata imediata a facturilor. Factorul plateste creantele aderentului in momentul exigibilitatii acestora, retinandu-si comisionul pentru intermedierea operatiunilor de decontare.

Invoice discounting

Este tipul de factoring prin care nu se ofera decat serviciul de finantare a creantelor debitoare inainte de scadenta. Toate celelalte servicii sunt excluse.

Toate tipurile de factoring prezentate sunt sintetizate in tabelul de mai jos, in functie de serviciile incluse de fiecare.

Tipul de factoring

Tinerea contabilitatii aderentului

Colectarea datoriei

Acoperirea riscului de credit

Finantare

Notificarea cumparatorului

1. complet

2. numai cu colectare

3. fara notificare

4. cu recurs

5. fara recurs

6. in vrac

7. la scadenta

8. invoice discounting

Factorul, atat cel de import cat si cel de export, dincolo de serviciul de incasare pe care il efectueaza, poate oferi vanzatorului, conform termenelor convenite, doua servicii suplimentare:

  • o garantie de buna executie a creantei
  • o finantare, prin faptul ca factorul poate pune la dispozitia vanzatorului-aderent intreaga suma sau numai o parte a acesteia, reprezentand contravaloarea facturilor, inainte de reglarea sa cu cumparatorul.

Practica a demonstrat necesitatea diversificarii serviciilor oferite de societatile de factoring, ca urmare a cerintelor clientilor acestor firme specializate.

Ca o concluzie la toate aceste tipuri de factoring, in principal, exista urmatoarele tipuri pe baza carora se fac anumite combinatii prin adaugarea sau scoaterea unor facilitati si servicii: factoring cu recurs sau fara recurs, factoring cu notificare sau fara notificare, factoring de import sau de export.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2281
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved