Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica


Concepte de baza utilizate in statistica

Statistica

+ Font mai mare | - Font mai micConcepte de baza utilizate in statistica

Notiunile de baza cu care opereaza statistica sunt:

1). Colectivitatea (populatia) statistica;2). Unitatea statistica;

3). Caracteristica (variabila) statistica;

4). Date statistice;

5). Indicatorul statistic.

1). Colectivitatea statistica, denumita si populatie, reprezinta totalitatea elementelor individuale de aceeasi natura, cu trasaturi esentiale comune, generate de aceleasi cauze si care sunt supuse cercetarii statistice. Colectivitatea statistica are un caracter obiectiv, existand independent de vointa cercetatorului si finit, fiind un ansamblu masurabil cu un numar determinat de elemente.

Colectivitatile statistice pot fi: statice si dinamice.

Colectivitatile statice (de stoc) exprima o stare si au o anumita intindere in spatiu, formand un existent la un moment dat. Aceste colectivitati se caracterizeaza prin esenta lor materiala, concreta si prin faptul ca volumul lor poate fi determinat prin masurare sau numarare la un moment dat.

Colectivitatile dinamice (de flux) exprima un proces, o devenire in timp, evolutia lor desfasurandu-se pe o scara a timpului, intr-un anumit interval de timp. Ele reprezinta manifestari ale colectivitatilor de fiinte sau de lucruri si se caracterizeaza prin esenta lor nemateriala, faptica si prin aceea ca, volumul lor nu poate fi determinat prin masurare sau numarare la un moment dat, ci prin inregistrarea curenta, continua a evenimentelor ce se produc intr-un interval de timp si intr-un spatiu determinat.

In cazul colectivitatilor statice timpul este constant, iar in cazul celor dinamice spatiul si forma de manifestare sunt constante.

2). Unitatile statistice reprezinta elementele individuale ale colectivitatii. Unitatile statistice au trasaturi variabile in timp si spatiu, ele sunt unitati independente si obiective ce pot fi studiate separat, pe subcolectivitati sau pe intreaga colectivitate.

Totalitatea unitatilor statistice care alcatuiesc o colectivitate determina volumul colectivitatii respective.

In functie de scopil cercetarii statistice, unitatile unei colectivitati pot fi:

- simple: sunt elemente constitutive ale colectivitatii si reflecta insasi modul de existenta al colectivitatii, fiind elemente indivizibile.

- complexe: care tin de forma de organizare economica si sociala a colectivitatii si pot fi impartite in mai multe unitati statistice simple.

3). Caracteristica statistica ( variabila): reprezinta criteriile pe baza carora se caracterizeaza unitatile colectivitatii.

Caracteristica reprezinta insusirea, trasatura comuna tuturor unitatilor statistice ce compun o colectivitate si care are proprietatea de a inregistra variante sau valori diferite de la o unitate statistica la alta.

I. Dupa continutul lor, pot fi:

- caracteristici de timp: arata momentul sau perioada in care au existat unitatile statistice;- caracteristici de spatiu: desemneaza un teritoriu, un loc, un spatiu unde exista unitatile statistice;

- atributive cantitative (numerice), exprimate cu ajutorul cifrelor, a numerelor;

- atributive calitative, exprimate cu ajutorul cuvintelor, literal, altele decat cele de spatiu sau de timp.

II. Dupa natura variatiei, caracteristicile atributive cantitative pot fi:

- cu variatie continua daca valorile posibile sunt in numar infinit sau sunt cunoscute ca facand parte dinainte dintr-un sir de valori posibile;

- discrete, cu variatie discontinua, daca valorile sau variantele ei posibile sunt valori izolate pe un anumit interval.

III. Dupa numarul formelor de manifestare exista urmatoarele tipuri de caracteristici:

caracteristici alternative, ce pot avea doar doua forme de manifestare;

- caracteristici nealternative, ce au o forma sau mai mult de doua forme de manifestare.

Formele concrete de manifestare ale caracteristicilor corespunzatoare fiecarei unitati statistice se numesc variante sau valori.

Numarul de unitati la care se inregistreaza aceeasi valoare sau varianta poarta denumirea de frecventa sau pondere.

4). Datele statistice sunt caracterizari numerice ale unitatilor, grupelor si colectivitatilor obtinute prin observare si prelucrare. Mesajul datelor statistice il reprezinta informatia numerica.

5). Indicatorul statistic: reprezinta expresia numerica cu un continut real, concret si cu o forma specifica de exprimare.

Un indicator statistic este alcatuit din trei parti:

- expresia numerica;

- partea notionala care explica continutul expresiei numerice;

- partea care precizeaza timpul si spatiul pentru care ste valabila expresia numerica.

Datele si indicatorii nu se deosebesc intotdeauna. Indicatorii de regula se constituie din anumite date primare, pe baza unor calcule.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2512
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved