Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica


OBSERVAREA DATELOR STATISTICE - METODE DE OBSERVARE STATISTICA

Statistica

+ Font mai mare | - Font mai micOBSERVAREA DATELOR STATISTICECulegerea datelor si valorificarea informatiilor obtinute din acestea prin multimea operatiilor de prelucrare si analiza se numeste cercetare statistica.

Cercetarea statistica se desfasoara in trei faze: observarea statistica; prelucrarea datelor primare si obtinerea indicatorilor statistici; analiza si interpretarea rezultatelor prelucrar De modul in care se realizeaza observarea depinde in continuare calitatea celorlalte etape.

Definitie: Observarea statistica reprezinta actiunea de culegere de la unitatile statistice a informatiilor referitoare la caracteristicile urmarite, dupa criterii riguros stabilite.

METODE DE OBSERVARE STATISTICA.

Metodele statistice utilizate cu predilectie in practica sunt: recensamantul, sondajul statistic, ancheta de opinie, panelul, monografia statistica.

Recensamantul - este o metoda de observare (totala), cu caracter periodic, care surprinde un fenomen in mod static. Este una din cele mai vechi metode de observare, intalnita inca din antichitate (la romani). Recensamantul asigura o fotografiere, o surprindere a unui fenomen intr-un anumit moment de timp (moment critic).

Definitie: In mod oficial, recensamantul populatiei este un proces de culegere, prelucrare si publicare a datelor demografice, economice si sociale, la un timp specificat si valabile pentru toate persoanele din tara respectiva sau de pe un teritoriu delimitat.

Recensamantul este reglementat de catre stat, prin acte legislative si respecta principiile universalitatii, simultaneitatii si comparabilitat

Momentul critic este ales, uzual, in timpul iernii, evitandu-se vacantele scolare, astfel ca populatia sa fie surprinsa in momentele ei cele mai stabile.

Din domeniul populatiei, recensamantul s-a extins si asupra altor domenii: exista recensamant al locuintelor, al animalelor, al unitatilor de industrie, transport, agricultura etc. (recensamant economic).

2. Sondajul statistic (selectia statistica) - este o metoda partiala de observare statistica. Sondajul se foloseste pentru a inlocui o observare (totala), de mare amploare, mai dificil de realizat, care presupune angajarea unor cheltuieli ridicate de resurse materiale, financiare si umane.

Sondajul poate asigura o informare operativa, prin prelucrarea rapida a informatiilor si cu costuri mai scazute.

In cazul sondajului se vor culege date de la o subcolectivitate, numita esantion, care trebuie sa indeplineasca conditia de reprezentativitate fata de colectivitatea generala pentru ca rezultatele sondajului sa reflecte realitatea. Esantionul trebuie sa reproduca aceleasi trasaturi esentiale pe care le are si colectivitatea generala. Formarea esantionului nu trebuie sa fie subiectiva, ci sa se efectueze dupa procedee probabilistice aleatoare, care sa asigure, fiecarei unitati, sanse egale de a patrunde in esantion.

Culegerea datelor statistice de la unitati se poate face prin documentare, observatie, chestionare trimise prin posta, interviu direct sau prin telefon.

3. Ancheta de opinie este o metoda partiala de observare, fara ca esantionul pe baza caruia se realizeaza ancheta, sa fie obligatoriu reprezentativ fata de colectivitatea generala (se poate forma si nealeator - prin alegere rationala). Ancheta de opinie are drept scop cunoasterea parerilor persoanelor asupra diferitelor probleme (Exemplu: anchete sociologice, demografice, psihosociale, de marketing). Este posibila folosirea deopotriva a sondajului statistic cat si a anchetei statistice (Exemplu: in studiul cererii de marfuri a populatiei). In cazul sondajului statistic, esantionul trebuie sa cuprinda toate elementele de structura ale populatiei - pe varsta, sex, venituri, ocupatii si, in general, toti factorii ce determina cererea de marfuri.

In utilizarea chestionarelor, pentru ancheta statistica - completarea acestora este facultativa, benevola in timp ce pentru sondajul statistic ea se urmareste a fi realizata.

4. Panelul este o metoda de observare partiala, bazata pe un esantion fix, stabil, format dintr-un numar de persoane de la care se obtin date prin chestionare la diferite momente de timp.

5. Monografia statistica este o metoda de observare partiala, special organizata, avand ca obiectiv cunoasterea multilaterala si in profunzime a unei singure unitati complexe4. Ea are, de regula, un caracter multidisciplinar (monografia unei localitati, judet, firma).

Monografia este realizata de catre o echipa complexa de specialisti, echipa care efectueaza toate etapele cercetar

    II.2. Alegeti raspunsul corect

 


1. Reprezentativitatea este urmarita in mod deosebit in cazul culegerii datelor prin:

a)     Recensamant;

b)    sondaje statistice;

c)     anchete statistice;

d)    monografia statistica.

2. Panelul, ca metoda de observare partiala urmareste:

a) aplicarea unui chestionar mai multor persoane in acelasi timp;

b) aplicarea unor chestionare diferite la momente diferite de timp;

c) aplicarea aceluiasi chestionar unui singur lot de subiecti la momente diferite de timp.

3.Recensamantul ca metoda de observare statistica:

a.      nu presupune culegerea datelor de la toate unitatile populatiei statistice bine determinate;

b.     are exclusiv un caracter demografic;

c.      se incadreaza in sfera observarilor cu caracter permanent;d.     se organizeaza cu o anumita periodicitate.

4. Ancheta statistica:

a)     este o metoda de observare totala;

b)    este o metoda de observare partiala care numai intamplator poate sa indeplineasca conditia de reprezentativitate;

c)     este o metoda de observare partiala, care, in mod obligatoriu, trebuie sa indeplineasca conditia de reprezentativitate;

d)    este o metoda de observare partiala, care se bazeaza pe obligativitatea completarii chestionarelor;

e)     mai este denumita si sondaj statistic.

5. Lucrari statistice prin sondaj sunt:

a. anchetele prin sondaj;

b. recensamantul;

c. rapoartele statistice.

6. Atunci cand se inregistreaza la un moment critic populatia unei tari se efectueaza:

a. un recensamant;

b. o inregistrare curenta - continua;

c. o ancheta de opinie.

7. Inregistrarea opiniei electoratului se inregistreaza prin:

a. recensamant;

b. inregistrare curenta-continua;

c. sondaj statistic.

8. Se observa populatia unei tari la 10 momente de recensamant. Colectivitatea studiata este:

a. momentele de recensamant;

b. populatia tarii;

c. tara.

9. Se observa populatia unei tari la 10 momente de recensamant. Variabila studiata este:

a. momentele de recensamant;

b. populatia tarii;

c. tara.

    II.3. Raspunsuri corecte

 


1. b - sondaje statistice;

2. c - aplicarea aceluiasi chestionar unui singur lot de subiecti la momente

diferite de timp.

3. d - se organizeaza cu o anumita periodicitate.

4. c - este o metoda de observare partiala care numai intamplator poate sa indeplineasca conditia de reprezentativitate;

5. a - anchetele prin sondaj;

6. a un recensamant;

7. c - sondaj statistic.

8. b - populatia tarii;

9. a - momentele de recensamant;Java, E, Pintilescu, C, 2005 - Statistica - teste grila si probleme, Ed. Sedcom Libris, Iasi, pag. 36

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4864
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved