Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

CARACTERISTICI ALE HABITATULUI RURAL PE CONTINENTE

geografie+ Font mai mare | - Font mai micCARACTERISTICI ALE HABITATULUI RURAL PE CONTINENTE

I.            Asezari rurale din Europa (vezi curs anterior) ;II.          Habitatul rural din Asia

Prezinta din punct de vedere al fizionomiei un habitat rural foarte diferentiat,in functie de activitatile desfasurate de locuitori. Ponderea tipurilor majore morfo-structurale de sate este diferentiata astfel :

A)    Asezarile aglomerate

Au cea mai mare raspandire in Turcia,acest tip de sat se numeste 'ciflik ' si este caracterizat printr-o concentrare mare a constructiilor in partea centrala si prin strazi inguste si intortocheate care formeaza o retea stradala de tip ' tabla de sah '. Acest tip de sat are o mare vechime si este caracteristic vechiului spatiu ocupat de Imperiul Otoman,formele specifice sunt intalnite pe litoralul dintre Bursa-Izmir-Adana si zona stepelor centrale.

- In Afganistan asezarile aglomerate sunt dominante,mici,alcatuite din material lutos si piatra si cu forma geometrizata. Asezarile mai mari sunt asezari cu 3-4 ulite care pornesc din piata centrala (grupul de compactitate al caselor este neschimbat in tot intravilanul).

-In China habitatul rural nu se diferentiaza foarte mult ;satele sunt formate de regula din cateva sute de gospodarii. Materialul de constructie este diferit, in functie de zona climatica si vegetala.

Exista doua tipuri majore de sate :

cijuan format din locuitori inruditi ;

sian :sunt asezari concentrate de dimensiuni medii si mari cu functii

administrative si comerciale.

Satele compacte sunt specifice zonelor depresionare,zonelor de contact ale campiei cu muntele si campiilor irigate. Asezarile rurale situate in apropierea oraselor au un potential demoeconomic ridicat.

In bazinul fluviilor Huang-He, Jian-Tz sute de sate au fost stramutate in mari asezari de tip urban ca urmare a constructiilor hidroenergetice.

- In India exista o diversitate a satelor determinata,atat de factori naturali,cat si de elemente economico-sociale(religia).

Satele mici caracterizeaza NV-ul tarii si Podisul Decan ;numara 15-25 de case si urca pana la 2000 m. inaltime.

Satele din NE sunt realizate din piatra,lemn si lut.

Satele din S sunt alcatuite din case de piatra in regiunile deluroase;din lemn in Regiunea Malabar;din caramida in zona Matras si din paie in Regiunea Godavari

Satele liniare sunt caracteristice zonelor de cultura a orezului sau sunt amplasate de-a lungul cailor de comunicatie si a unor ape curgatoare.

Satele din zonele de campie sunt polinucleare fiiind formate din mai multe catune.

- In Bangladesh, zona de delta Gange-Brahmaputra satele aglomerate (adunate) au dimensiuni reduse, pana la maxim 30 de case. Casele sunt realizate din lut si acoperite, predominant cu masa vegetala.

Spre periferie satul aglomerat isi pierde din calitate, in sensul dispersiei caselor pe strazile principale.

- In Sri Lanka, in Idochina satul aglomerat are o pondere redusa, dominant fiind cel dispersat de dimensiuni demoeconomice reduse.

- Satele din Vietnam si Cambodgia si intr-o mica masura din Laos au ca specific anumite forme de socializare a agriculturii reflectate in organizarea ''centrului civic'' al satelor.

- In Mongolia gradul de concentrare a populatiei in asezarile rurale este semnificativ. Satele au densitati ridicate in zona pasunilor ; sunt sate mici in care populatia este relativ recent sedentarizata. Locuintele de tip ''iurta''dau nota dominanta a asezarilor crscatorilor de animale. Asezarile aglomerate propriu-zise cu numar de lociutori de pana la 1500-2000 se gasesc in apropierea capitalei.

- In spatiul asiatic, ex-sovietic,asezarile de tip adunat se gasesc,fie in zona de exploatare a unor resurse miniere, forestiere,sau amenalari hidroenergetic,fie in cele de crestere intensiva a animalelor. Satele din zona taigalei au un indice de concentrare al cladirilor foarte ridicat, iar casele sunt realizate aproape, integral din lemn(izba).

In zona stepelor, dimensiunea demografica a satelor aglomerate este medie, iar profilul functional este agropastoral.

- In Japonia nivelul ridicat al dezvoltarii economice se reflecta si in fizionomia si functionalitatea habitatului rural.Satul aglomerat este dominant,depaseste 2500 de locuitori si se apropie prin caracteristici de mediul urban,cele situate in apropierea marilor orase avand,in principal,functie de dormitor.

In functie de dimensiunea demografica si de functia administrativa asezarile se impart in trei categorii :

1. bucarul (sat fara unitati administrative) ;

2. mura (sat in care exista unitati administrative tip scoala,spital,etc) ;

3. matti (sat cu functii administrative clare - primaria).

In insula Hokaido ponderea asezarilor aglomerateeste foarte redusa datorita restrictivitatii reliefului.Din punct de vedere functional satele japoneze sunt de mai multe tipuri :

a) sate agro-industriale ;

b) sate agricole propriu-zise specializate in cresterea animalelor si cultura

plantelor 

c) sate piscicole :pescuit siprelucrarea pestelui,productie de stridii,perle,etc.

d) sate agro-pastorale :in Insula Hokaido ;

e) sate turistice ;

f) sate mixte (cu functii complexe).

B) Asezari dispersate (disociate)

Caracterizeaza regiunile deluroase si colinare existind diferentieri in privinta indicelui de dispersie de la o regiune la alta.

Satele din zona muntilor Himalaya,Cacaz sau din Estul Asiei au un indice ridicat de dispersie intre altitudini cuprinse intre 600-1200m. Dimensiunea demografica a acestui tip morfo-structural este diferita inregistrandu-se valori ridicate in arealul Sino-tibetan.

In zona Muntilor Anatoliei dispersia asezarilor este mai redusa,in general, satele fiind localizate de-a lungul vailor.

C) Asezari risipite

Caracterizeaza spatiul montan inalt.Valorificarea turistica a unor masive montane,ca si darea in exploatare a unor complexe hidro-energetice au contribuit la extinderea acestui tip de habitat rural.

III. Habitatul rural din Africa

Diferentierea morfostructurala,demografica si functionala este determinata de varietatea conditiilor fizico-geografice,densitatea populatiei si potentialul economic diferit.

In notiunea de sat se are in vedere valoarea administrativa a unei asezari, termenul de sat fiind utilizat pentru teritorii care cuprind mai multe catune si colonii de 'sate'( in Sudul Marocului,Algeriei,Libiei,in Tunisia si Sudul Egiptului) ansamblul de 10 case se numeste 'colonie de sat'.

Diferentierea tipologica a satelor este determinata de activitatea pe care a desfasurat-o populatia ,astfel, cultivarea plantelor contribuie la organizarea unui habitat adunat,iar cresterea animalelor la areale dispersate.

Asezarile dispersate au cea mai mare frecventa in Africa de Nord.

In zona Muntilor Atlas si la Falahi din lungul Nilului,satele poarta denumirea de'tukul'.Sunt asezari circulare cu case relativ mici ;toate ulitele ducand in centru

In Algeria ,in zonele viticole locuintele sunt asezate in trepte, pe versant si se numesc 'hudmo'.

In Africa de Sud contrastele din habitatul rural sunt determinate de intinsele arii desertice,de prezenta Muntilor Scorpiei si Capului,ca si de fostele domenii coloniale.

Exp. In Angola exista sate concentrate si liniare in zona padurilor tropicale si de-a lungul raurilor (populatia se ocupa cu exploatarea lemnului ;in unele sate exista santiere forestiere) ;iar dimensiunea demografica este relativ mare.

In Republica Africa de Sud exista asezari aglomerate specializate in cultura tutunului si a pomilor fructiferi. Deasemenea, fostele colonii miniere s-au transformat in marea majoritate in sate aglomerate destul de mari.

Asezarile dispersate sunt specifice crescatorilor de animale (Zimbabwe) in

Sud-Vestul Republicii Africa de Sud asezarea caracteristica este 'kraalul' specific populatiei bantu.

In Africa Centrala sunt asezari foarte mici cu potential demo-economic nesemnificativ, asezarea dispersata reprezinta tipul cel mai raspandit.Locuintele populatiei autohtone bantu sunt in forma circulara acoperite cu material vegetal, iar locuintele sunt distribuite in semicerc pe doua siruri cu pozitii intercalate. Acoperisul este conic sau sub forma de cupola.

In zona de exploatare a unor resurse naturale vechile colonii miniere au generat asezarii liniare sau poligonale numite 'compounds' caracterizate prin grad ridicat de indesire in partea centrala si o oarecare dispersie spre periferie.

In Nigeria ,in Sud satul are un specific aparte care consta in existenta unor locuinte mari dreptunghiulare,centrul asezarii fiind marcat de prezenta unor bazine de apa.

IV. Habitatul rural american

Este rezultatul interferentei dintre vechile asezari autohtone si cele ale imigrantilor europeni si asiatici (mai putin a negrilor).

Vechile asezari ale bastinasilor au fost obligate sa isi reduca zona de raspandire,fiind presate din doua directii : dinspre Pacific si dinspre Atlantic.

Acest fapt a dus la o noua localizare pe axa montana si in padurile Amazoniei.

Prin procesul de colonizare unele asezari au disparut (de exemplu cele din Patagonia),iar altele si-au continuat existenta,asa cum sunt cele din Bolivia,Peru si Brazilia Centrala.

Introducerea monoculturii de trestie de zahar,cafea si bumbac a dus la aparitia unor exploatatii de tip 'hacienda',pe care au aparut asezari mici cu caracter dispersat.Populatia autohtona a continuat sa locuiasca,fie in micile asezari localizate de-a lungul vailor sau pe promontorii,sau in asezari noi deasemenea mici amplasate pe axele de migratie.

Dupa formarea S.U.A. in 1776,habitatul rural a inregistrat un nou sens al evolutiei sale in raport cu cerintele economice ale regiunii si cu specificul populatiei imigrante.Astfel au aparut asezari care se deosebesc intre ele prin specificul constructiei.

1. asezari de tip anglo-saxon-scandinav localizate in Sud-Estul Canadei si

Nord-Estul S.U.A.

2. asezari de tip germano-olandez (predominant sate liniare) specifice zonei

de Nord-Est a S.U.A.

3. asezari de tip francez ('pagus') care caracterizeaza satele Louisiana (SUA)

si provincia Qebec din Canada.

4. asezarile cu specific chinezesc si japonez in California.

Din vechile populatii indigene se mai pastreaza :

- eschimosii care populeaza extremitatea nordica a continentului avand

locuinte mobile,numite 'cort ' sau 'cium' si locuinte stabile numite 'iglu' ;

- togliatii traiesc in Nord-Vestul S.U.A.si Sud-Vestul Canadei in asezari mici

in care locuintele sunt realizate exclusiv din lemn ;

- irokezii si algonkinii populeaza teritoriile forestiere din Vestul muntilor

Stancosi ;

- o grupare de indieni numita chiki locuieste in Sud-Vestul S.U.A. in statele

New Mexico si Arizona, desfasoara activitati agricole migrand pe spatii

relativ restranse pentru muncile agricole.

In S.U.A.asezarile rurale sunt de tip ferma,in care structura este geometrizata, dimensiunea teritoriala si demografica variabila,iar fizionomia si functiile sunt foarte apropiate de cele urbane.Aceste trasaturi caracteristerizeaza si habitatul rural din Canada.

In America Centrala si de Sud pe langa trasaturile mentionate se inregistreaza o varietate semnificativa a asezarilor,cu trasaturi mai deosebite inscriindu-se satele pescaresti si cele de tip 'exploatatie agricola'.

Habitatul rural din Oceania - In Oceania satele se deosebesc intre ele de la o insula la alta inregistrandu-se o varietate de sate incepand de la cele primitive,la cele moderne si de la cele profund traditionale, la cele cu evidente trasaturi contemporane.

In Insulele Tahite predomina satele mici alcatuite din cateva constructii in care locuiesc,fie membrii unei familii,fie cateva familii.Din punct de vedere structural

satul cuprinde cinci constructii impartite astfel :

1. Coliba pentru dormit este realizata din ramuri impletite de cocotier care sunt asezate pe o armatura din lemn sau pe piloni ; acoperisul este conic format din material vegetal. Coliba are doua incaperi mari prevazute pe ambele laturi cu

veranda

2. Coliba-bucatarie are dimensiuni mai reduse,este o singura incapere care este ocupata in cea mai mare parte de un cuptor sapat in pamant.

3. Sala de mese este o constructie 'mobilata' cu o masa foarte mare careia i se atasaza doua banci laterale si un dulap-camara inalt,cu picioare.

4. WC-urile sunt constructii rudimentare asezate in mijlocul cocotierilor unde exista butoaie pe post de groapa de latrina.

5. Sala pentru spalatul rufelor,vaselor si pentru dus are dimensiuni reduse si este nelipsita din satele tahitiene.

Intregul ansamblu al celor cinci constructii este inconjurat de foarte multe flori. In zonele in care vegetatia nu este atat de bine dezvoltata (luxurianta) satele sunt mici,in general concentrate,iar locuintele sunt realizate,fie din lut,fie din piatra.

De exemplu in Arhipelagul Gambrier ,fosta colonie franceza,casele sunt construite din piatra,au acoperisul inclinat realizat din tabla ondulata.Aspectul gospodariilor,relativul grad de confort si modul de utilizare a terenurilor prezinta influente accentuate ale colonistilor francezi.

In Australia si Noua Zeelanda pe langa foarte putinele asezari ale aborigenilor exista asezari rurale ce pot fi impartite in trei categorii :

a)     asezarile marilor fermieri si arendasi :asezari de forma geometrica cu dotari corespunzatoare celor urbane ;

b)     asezarile micilor fermieri care neavand spatii agricole prea mari migreaza pentru activitati agricole.Sunt asezari de tip ferma,dar mai mici cu dotari mult mai modeste si cu o morfologie agricola mai putin exprimata decat in categoria anterioara ;

c)      asezarile rurale in care majoritatea populatiei este ocupata in activitati agricole -apar mai ales la poalele Muntilor Alpi Australieni si in zona colinara din Insula de Nord a Noii Zeelande.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4052
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved