Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

CAREI

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CAREI

Municipiul Carei este situat in sud-vestul judetului Satu Mare, in Transilvania. Are in componenta sa si satul Ianculesti. Localitatea se afla la 99 km distanta de municipiul Oradea si 35 km de Satu Mare, resedinta de judet. Coordonatele geografice sunt 22:28 E si 47:42 N.



ISTORIC:

Regiunea in care este situat Careiul a fost locuita inca din epoca de piatra, movila Bobald fiind considerata de specialisti o opera a omului preistoric, vechimea ei fiind dovedita de obiectele gasite aici, o parte din ele fiind expuse in muzeul judetului Satu Mare, altele in muzeele din Budapesta si cateva in muzeul din Carei.

La sfarsitul epocii bronzului se incheie un mileniu in care s-au pus bazele formarii triburilor traco-geto-dacice. Schitii, galii si agathirsii au cutreierat in voie aceste teritorii, pana cand dacii , uniti sub conducerea lui Burebista, si-au impus autoritatea, in sec. I a.Ch. . Ei au ramas aici si dupa cucerirea Daciei de catre Traian.

In aceste teritorii , dacii liberi si-au continuat traiul, pastrand legaturile cu fratii lor din Dacia romana. Stapanirea romana a durat pana in anul 271 d.Ch., cand oficialitatile romane s-au retras din calea barbarilor, lasand populatia dacica si colonisii romani in voia sortii.

De pe urma trecerii gotilor, hunilor si avarilor nu au ramas in zona decat un lant de movile de pamant care, se pare, foloseau ca puncte de paza ale vremelnicei stapaniri barbare. Aceste movile se gasesc atat in Carei cat si in localitatile apropiate, poporul numindu-le movilele avarilor ( avar dombok ).

In ciuda vitregiilor suferite din cauza navalirii populatiilor migratoare si aici poporul roman s-a format si a rezistat incercarilor timpului. In aceasta regiune, formatiunile politice prestatale s-au format mai repede datorita necesitatii de aparare in fata navalitorilor. Marturie stau si dovezile materiale gasite de arheologi si documentele scrise.

Prima atestare documentara a Careiului dateaza din 20 martie 1320, asezarea avand denumirea villa Karul. Dupa cum bine stim, in Evul mediu, cei ce aduceau servicii familiei regale primeau mosii. Nici acesta zona nu a avut alta soarta, fiind in posesia familiei Karolyi. Deoarece familia s-a stabilit aici, asezarea a devenit centru de posesie feudala a familiei Karolyi si , cu timpul, a preluat denumirea de Karolyi. De altfel, primele strazi au aparut in jurul locuintei familiei Karolyi.

Romanii sunt tot aici, dar majoritatea lor sunt iobagi. Nu trebuie insa omis faptul ca existau cateva familii romanesti oligarhice, cum ar fi Drag (care aveau titlul de comes=insotitor al regelui), Domahidi (aflati permanent in conflict cu familia Karolyi).

Conform documentelor , din anul 1346 regele Nagy Lajos a permis organizarea de targuri saptamanale in Carei.
In 1482 se construieste cetatea, fapt ce a impulsionat dezvoltarea asezarii. Documente scrise mentioneaza existenta unui gimnaziu a reformatilor in Carei in anul 1500. In 1592 cetatea este intarita.

In anul 1711 familia Karolyi pune stapanire si pe comunele din jurul Careiului. Acest lucru s-a produs in urma tradarii principelui Ardealului (Rakoczi Francisc al II-lea) de catre capitanul armatelor sale, baronul Karolyi. Principele fiind plecat in Polonia sa ceara sprijin, Karolyi Sandor in fruntea armatei insurgente a capitulat pe sesul Moftinului in fata imparatului Austriei.

Doua zile mai tarziu, la 29 aprilie 1711 se incheia Pacea de la Satu Mare, care punea capat luptelor duse de principii Ardealului contra Habsburgilor. Drept rasplata, Karolyi devine conte, primeste mosiile lui Rakoczi precum si drept familial pe vecie la scaunul de prefect al judetului.

Diminuarea populatiei ca urmare a razboaielor, a ciumei si a foametei produse de lipsa fortei de munca, au dus la gruparea iobagilor pe anumite mosii, altele ramanand pustii. In alta parte a Europei, in provinciile Wurtemberg si Oberschwaben se faceau simtite efectele razboaielor (cel de 30 de ani iceput in Imperiul Romano-German intre principii protestanti si imparat si extins prin interventia Frantei,Suediei,Spaniei si a Papei; cele de succesiune din Polonia), locuitorii de acolo cautand un trai mai bun prin tarile vecine.

In aceste conditii Karolyi a facut demersuri pentru aducerea svabilor pe mosiile sale, lucru ce convenea de minune guvernului de la Viena, interesat de germanizarea Ungariei. Astfel ca, incepand cu 1712 au sosit primele grupuri, colonizarea continuand timp de un secol, nu doar cu svabi ci si cu slovaci si evrei.


Efectele culturale si sociale nu au intarziat sa apara. Astfel : in 1725 este infiintat gimaziul piarist,in 1754 este infiintata tipografia, in 1765 este construita prima farmacie, iar in 1768 este sfintita biserica romano-catolica.

Dupa inabusirea Revolutiei de la 1848 si aceasta regiune, ca si intreaga Ungarie, a ajuns sub dominatia austriaca. Importanta pentru aceasta perioada este realizarea soselei Tiszafoldvar-Debrecen-Carei-Satu Mare-Sighet. Spitalul orasenesc se construieste in 1845 din donatii. In acesta perioada Careiul numara aproape 12.000 de suflete.

Incepand cu sec. XIX se dezvolta mult industria mica. Se infiinteaza institutiile publice. In 1871 , Careiul este declarat oras, avand un consiliu organizat. In acelasi an se da in folosinta calea ferata Carei-Satu Mare. Drept de alegator aveau doar cei care plateau dari mai mari, deci, in posturile de conducere aveau acces doar maghiarii.

Totusi, sedintele congregatiei judetului tinute la Carei sunt memorabile pentru apararea fiintei etnice a romanilor din aceste regiuni. Doctorul Vasile Lucaciu leul de la Sisesti in aceste sedinte isi rostea cuvantarile inflacarate si hotarate in apararea drepturilor romanilor la viata administrativa a judetului.

In tot acest timp singurul sprijin pentru apararea limbii si credintei romanilor a fost Biserica. Tocmai de aceea slujitorii ei au fost tinta de atac a celor ce doreau maghiarizarea. Se remarca o puternica miscare culturala a romanilor prin infiintarea societatilor de lectura, asa cum este cea din 1874 de la gimnaziul din Carei.

Desi numele le-au fost maghiarizate (sa nu uitam ca aparatul administrativ era maghiar), sufletul si constiinta au ramas romanesti. In toamna anului 1918 se intensifica lupta de eliberare nationala. Luna noiembrie aduce preluarea de catre consiliile nationale a administratiei.

La adunarea populara din Carei, prilejuita de constituirea Consiliului National Roman al plasii, s-a votat lepadarea de jugul strain si unirea cu patria-mama. Asa se explica bucuria cu care au fost primite primele trupe ale armatei romane in Carei la data de 19 aprilie 1919 si regele Ferdinand I la 10 mai 1919, evenimente posibile in urma Unirii.

Dupa Unire, Careiul, sub denumirea de Careii Mari, pierde din importanta, functia de centru de comitat revenind orasului Satu Mare. De remarcat activitatea liceului Vasile Lucaciu.

In perioada interbelica se infiinteaza Fabrica de ulei Ardealul , Fabrica de hartie si doua fabrici de caramizi, facandu-se trecerea de la productia de atelier la cea de fabrica.

Prin Dictatul de la Viena ( 30.08.1940 ) s-a smuls Romaniei partea de N-V a Transilvaniei. Starea de spirit patriotica a populatiei s-a exprimat din prima clipa, unitatea militara de langa Carei ripostand ferm la aparitia trupelor hortyste. A urmat o perioada de crime, maltratari de catre trupele de ocupatie.

Careiul revine in centrul atentiei in octombrie 1944, atunci fiind ultima ultima brazda de pamant din teritoriul Romaniei eliberata de sub dominatia fascista de catre armata romana sprijinita de populatie. Ca peste tot, a urmat perioada comunista, cu nationalizari, colectivizare si industrializare fortata.

Au fost nationalizate gospodarii agricole bine lucrate , fiind transformate in ferme : Spitz, Klara, Lili. De mare insemnatate este construirea retelei de canale pentru transportul apei in perioada 1970-1975. Canalul de 21 km, care transporta apa din zona Vetis-Doba la Carei a favorizat dezvoltarea industriala.

Pe langa unitatile de industrie mica ( Crasna, Staruinta si Progresul ), s-au infiintat si unitati mari : Fabrica de biscuiti, Filatura de bumbac, Fabrica de prelucrare a inului si canepii, Intreprinderea de utilaj minier UNIO, Fabrica de lapte praf, Fabrica de zahar, Fabrica de mobila Mobicrasna.

Revolutia din 1989 nu s-a manifestat zgomotos in Carei. Desigur, ca toti ceilalti romani, si cei de aici au sperat ca schimbarea va fi spre bine. Dupa 1989 au urmat o serie de privatizari , mai mult sau mai putin reusite.

Astfel , Fabrica de ulei a consemnat o reusita pe noua piata economica, pe cand Fabrica de zahar, Fabrica de biscuiti si altele si-au incetat activitatea. Acest lucru a dus la cresterea somajului si scaderea nivelului de trai. Merita amintite cateva initiative private care au remediat oarecum situatia : Adonis-2 ,Phoenix, Schwaben Molkerei.

De-a lungul acestor secole de convietuire, au existat nenumarate conflicte de ordin etnic, multe din ele avand la baza dorintele politicienilor. Se pare totusi ca nivelul de toleranta, intre cele doua popoare ce si-au disputat acest teritoriu, este destul de mare, astfel incat nici unul dintre popoare (roman sau maghiar) nu a disparut prin exterminare.

OBIECTIVE TURISTICE :

Castelul

Detaliu la castel

Istoria Castelului Karolyi din Carei incepe in anul 1482, cand Karoly Laszlo construia o casa intarita. Constructia a starnit impotrivirea nobililor din comitatul Satmar, fiind nevoie de interventia regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. In 1592, datorita deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly ia decizia de a intari constructia existenta. Cladirea veche a fost inconjurata cu ziduri puternice, intrerupte cu bastioane, avand un sant exterior intarit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. De asemenea este prezenta o garnizoana numeroasa si bine inarmata. Cetatea a jucat un rol important de-a lungul sec. XVII, facand parte din randul marilor fortarete de aparare a frontierei vestice a Transilvaniei. Importanta cetatii este mentionata mai ales dupa reconstructia ei intre anii 1661-1666. Importanta ei continua si in timpul razboaielor duse de principele Rakoczi Francisc al II-lea impotriva habsburgilor (1703-1711). Cetatea este asediata de armata principelui, dar dupa cateva zile Karoly Sandor trece de partea principelui fiind numit conducatorul armatei. In 1705 cetatea este atacata de austrieci si distrusa partial, fiind refacuta in acelasi an. Deoarece la sfarsitul sec. XVIII cetatea nu mai juca nici un rol militar, Karoly Jozsef a hotarat demolarea zidurilor si astuparea santurilor. Pastrand fundatia si unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Constructia a fost terminata in anul 1794, era in stil baroc si cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj si o capela. Tot in aceasta perioada se formeaza parcul cu plante rare si se construieste un manej pentru 24 de cai. In urma cutremurului din 1834, castelul in buna parte s-a daramat, restaurarea fiind facuta abia intre 1894-1896. Cu aceasta ocazie castelul este mult modificat, adaugandu-i-se inca un nivel la fatada, trei turnuri mici si patru mari. Restaurarea s-a facut in stil neogotic, condusa de arhitectul Meining Arthur ajutat de mesteri priceputi din Carei. Elementele de aparare din actuala forma a cladirii au doar rol decorativ (bastionul, santul cu apa). Arhitectura interioara a cladirii, usile, ferestrele, balustrada scarii interioare precum si obiectele din fier forjat au fost faurite de mesteri locali. Holul era destinat primirii oaspetilor, salile de la parter erau folosite ca sufragerii si bucatarie in timp ce incaperile de la etajele I si II erau locuinte. In prezent, in castel se afla un muzeu istoric si de stiintele naturii, aici functionand si biblioteca cu peste 80.000 de volume.

Parcul castelului

In jurul castelului in anul 1700 a existat o gradina frumoasa, amenajata in stil baroc. In anii 1790 gradinarul Bode Gyorgy amenajeaza in jurul castelului nou o gradina engleza. Gradina avea si o sera cu plante exotice. Forma actuala o primeste pe o suprafata de 12 ha, in anul 1890. Luand in considerare plantele rare din gradina (208 specii si subspecii de plante arborescente),in anul 1982 a fost declarat parc dendrologic ocrotit (platanul urias din fata castelului cu un diametru de 205 cm,a fost plantat in anul 1810).

Teatrul Municipal

Teatrul Municipal din Carei a fost construit in 1907, dupa proiectul lui Kopeczek Gyorgy. El purta numele scriitorului careian Gall Joszef (nascut in anul 1811) pana in anul 1920, cand este numit Teatrul Carmen Sylva, iar dupa 1945, Teatrul Popular. In 1953 cladirea, construita in stil secesionist, a fost 'modernizata', transformata atat in exterior, cat si in interior (lojele au fost desfiintate).

Clubul Elevilor

In 1779 se construieste scoala normala in oras, cu doua clase. Cladirea scolii a fost incendiata in 1887. Cladirea actuala a fost construita in anul 1889. Dupa 1948 si aceasta scoala romano-catolica a fost nationalizata. Astazi este Clubul Elevilor din oras.

Monumentul Eroilor

Monumentul Eroilor Romani din Al Doilea Razboi Mondial. Amplasat intr-o piata din localitate, monumentul este opera sculptorului Vida Gheza si a arhitectului Anton Damboianu. Inaugurat in anul 1964. Complexul monumental este realizat din piatra alba si are dimensiuni impresionante: deschiderea frontala de 18 m, adancimea de 5 m si inaltimea de 12 m. Acest insemn comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificatii simbolice: un cap de taran, care inspira demnitate si statornicie (simbolul rascoalelor taranesti), o poarta cu incrustatii asemanatoare celor care impodobesc portile maramuresene ("poarta jertfelor"), o femeie plantand o floare (simbolul reinnoirii), chipul unui ostas care impresioneaza prin masivitatea si trasaturile sale aspre si un obelisc asemanator turlelor bisericilor maramuresene (simbolul flacarii vesnice). Pe acest obelisc este inscris urmatorul text: 'Glorie ostasilor armatei romane, cazuti in luptele pentru eliberarea patriei'. Monumentul este inscris la pozitia nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, in "Lista monumentelor istorice", actualizata prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Gara

Prima gara a fost construita in anul 1871, cand a fost data in circulatie linia ferata Debrecen-Satu Mare. La inceputul secolului XX, cand Carei devine nod feroviar, intre 1910-1912 este construita cladirea actuala a garii. In timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial a fost bombardata, dar pagubele si distrugerile au fost remediate in scurt timp.

Primaria orasului Carei

Primaria orasului Carei sau 'Casa Orasului' se afla in anul 1775 pe strada Boldog (azi strada Somes). In anul 1808 s-a construit o noua primarie in curtea Mede, acolo unde azi este cazarma. In anul 1890 primaria se muta in fosta cladire a hanului 'Arany Szarvas' (azi cazarma) si in 1968, in cladirea actuala, care a fost construita in anii 1910-1911, ca si cladire a asociatiei 'Albina'.

Economie:

Pozitia geografica avantajoasa a Careiului a permis dezvoltarea productiei dar si comertului inca din cele mai vechi timpuri. Productia agricola a depasit nevoia de consum astfel a aparut comertul. Treptat au aparut mici mestesugari care au pus bazele prestarilor de servicii, respectiv a productiei industriale de mai tarziu. Productia agricola este axata pe cultivarea cerealelor, sfeclei de zahar, vitei de vie si a florii-soarelui.

In epoca contemporana, industria a cunoscut o dezvoltare deosebita, fiind infiintate aici diverse unitati economice (fabrici de zahar, de ulei, de mobila, de prelucrare a laptelui etc.). In ultimii 10 ani, unele au fost inchise. S-au infiintat altele la fel de diverse ca marime si domeniu: ateliere de croitorie axate pe prelucrarea in regim lohn, minifabrici cu productie de mobila sau geamuri termopan, abatoare si complexe de prelucrare a carnii sau laptelui, prelucrarea cauciucului care este reprezentat de Phoenix Romania, prelucrarea alcoolului, producerea de bauturi racoritoare. S-a diversificat si oferta de servicii: reparatii auto, constructii, cosmetica, montaje. Comertul este si acum o activitate profitabila, fiind de remarcat aparitia unor complexe alimentare gen minimarket. Si pentru produsele nealimentare oferta este diversificata existand un minicomplex cu imbracaminte-incaltaminte.

Bine sunt reprezentati si operatorii de telefonie mobila din Romania cu serviciile lor. De asemenea principalele banci si case de asigurari au reprezentante in Carei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2598
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved