Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Climatele ASIEI

geografie+ Font mai mare | - Font mai micObiectul: GeografieTipuri de climate:

Pe intinsul Asiei se gasesc 11 tipuri de climate zonale, plus cel montan.

y         Climatul ecuatorial, cu ploi abundente pe tot parcursul anului, cuprinde Arhipelagul Indonezian, parte din Filipine si Peninsula Malacca, adica ASIA de SE.

y         Climatul tropical umed, de nuanta musonica, are un scurt anotimp arid (iarna). Este specific pentru Indochina si India. Vara se formeaza pe suprafetele oceanice cicloni tropicali numiti locali taifun (arie de joasa presiune atmosferica ce provoaca furtuni si precipitatii abundente). In aceste areale se gaseste polul ploilor, la Cherrapunji (statul Assam din NE Indiei), cu o medie de 11 m apa de ploaie pe an, dar s-au inregistrat 23 m in 1861.

y         Climatul tropical semiarid, cu un lung anotimp lipsit de ploi (de 8-9 luni pe an), se intalneste pe unele fasii din India (Thar), dar mai ales in podisul indian (Podisul Deccan).

y         Climatul tropical arid (de desert) este specific pentru Arabia, vestul Pakistanului si al Afganistanului (unde musonii de vara, ploiosi, bat spre NE si nu afecteaza partile continentale situate le vest de India).

y         Climatul subtropical cu vara ploioasa cuprinde China si sudul Japoniei, unde musonii de vara aduc ploi dinspre Oceanul Pacific.

y         Climatul mediteranean, cu vara arida, este specific pentru tarmul Marii Mediterane, sudul Marii Negre, sudul Caspicei, avansand pe vai adapostite spre sud, pe sub Muntii Zagros, pana la Golful Persic. Se gaseste relativ la aceeasi latitudine de climatul anterior, dar pe fatada vestica a continentului.

y         Climatul temperat cu ierni aspre, de nuanta umeda, are o extindere foarte mare, de la Ural la Pacific, cuprinzand si o parte din nordul Chinei, dar mai ales din Japonia. Iarna este cu atat mai aspra, cu cat mergem spre est. Aici, spre lumina nordica a zilei, este si polul frigului -Oimiakon, cu - ,71 grade celsius.

y         Climatul temperat continental cu ierni aspre, dar secetos (de stepa) se situeaza in sudul climatului anterior (Asia Centrala, Tibet, parte di Gobi etc.).

y         Climatul temperat continental arid (de desert) ocupa centrul continentului, la est de Caspica, la nord de barajul lantului muntos al Himalaiei.

y         Climatul continental de tundra (subartic sau subpolar) are ierni foarte reci si friguroase. Ocupa fasia din nordul taigalei. Aici apare un alt pol al frigului -Verhoiansk   (-60 grade celsius). Precipitatiile anuale sunt sub 250 mm.

y         Climatul polar este socotit cel cu ghetari, fiind specific pentru insulele arctice. Este un desert "alb", unde fauna se dezvolta numai in lungul tarmurilor.

y         Climatul montan se caracterizeaza printr-o etajare climatica si de vegetatie. Se formeaza brize de munte si foehn, cat si o expunere variata a versantilor.

Etajele sunt: cel al culturilor de la poala muntelui sau de pe vai, al padurilor de foioase, de conifere, al stepei alpine (sau al tundrei alpine), al ghetarilor si al zapezilor permanente. Versantii sudici sunt mai umezi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2520
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved