Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

AUSTRIA - emblema Austriei (POPULATIA, Orase, ISTORIA)

geografie+ Font mai mare | - Font mai mic

Steagul si emblema Austriei

Denumirea oficiala: Republica Austria

Capitala Viena Wien (1,5 mil. Loc.)

Limba oficiala: Germana

Suprafata 84.000 km2

Locuitori: 8 mil. (95loc. /km2 )

Religia: 73,6% romano-catolici, 4,7% protestanti-luterani, cca. 12% atei, 0,5% musulmani, 0,2% ortodocsi, 10.000 budisti, 7.300 mozaici.

Moneda: Silingul

Forma de guvernamant: Republica

Ziua nationala: 26 octombrie

Pozitia Geografica:

Situata in Europa Centrala, invecinata la nord de Germania si Republica Ceha, la est de Slovacia si Ungaria, la sud de Slovenia si Italia, si la vest de Confederatia

Geografia Fizica:

Austria este o tara alpina, cu o altitudine medie de 1000 m, iar 70 % din teritoriu este acoperit de inaltimile Austriei prealpine si de laturile Alpilor Orientali sau Alpii Austrieci (alt. Max. Vr. Grossglockner, 3793 m), care mai pastreaza ghetari. Acestia se impart in: Alpii Calcarosi Nordici, Alpii Centrali si Alpii Calcarosi Sudici, cu vai logitudinale adanci (ale cursurilor de apa: Inn, Enns, Mur, Drava).

Intre Dunare si Alpi este un platou ingust cu altitudine de 305 610 m. In Nordul Dunarii sunt campii si coline cu padurile boemiene. Extremul estic este un teren jos, care intalneste campia ungara. Retea hidrografica bogata, colectata de Dunare (360 km pe teritoriul Austriei). Apele au debit bogat, alimentat de zapezi si ghetari, un bogat potential energetic.

Numeroase lacuri glaciare ( in munti in extremul estic si vestic): Constanta / Bodensee in NV, Neusiedler, in NE.

CLIMA

Clima este temperat-continentala, predominant alpina;cu precipitatii bogate, iarna inghetul durand 4-5 luni, verile racoroase 21C. Temperatura medie anuala: -3C iarna, 18 C vara. Prrecipitatii: 700 mm/| an. In zonele joase este un climat temperat de tranzitie cu ierni mai blande si veri mai calduroase.

FLORA SI FAUNA

Austria are munti inpaduriti, caracteristici zonei centrale a Europei : paduri de foioase (fag si stejar), care in zona muntoasa se continua cu conifere si vegetatie alpina (pasiuni). Vegetatie de stepa in campie. Fauna: jiderul, lupul, vulpea, cerbul, caprioara, capra neagra, pasari cantatoare, in campie, rozatoare: iepurele, harciogul, popandaul.

POPULATIA

Este in majoritate formata din austieci(de origine germana); minoritati nationale: unguri, sloveni,croati. Concentrarea maxima a populatiei in N tarii: 35% din populatie activeaza industria si 8% in agric. Rata natalitatii: 11,4; a mortalitatii: 10,1. Rata popuilatiei urbane: 55%

Orase

Viena , capitala tarii, unul din cele mai frumoase orase ale Europei, important centru cultural, turistic si industrial; graz (S-E),nod de comunicatii, centru industrial si cultural; Linz, port in Dunare in N, centru industrial; Salzburg (N-V), orasul festivalurilor internationale; Innsbruck (turism, sporturi iarna). Universitati in Viena , Gaz (din sec. XVI), Innsbruck.

ISTORIA

In antichitate pe teritoriul Austriei traiau celtii pe care i-au cucerit romanii (15 I. Hr.), organizand provinciile Raetia,Noricum, Pannonia; invazia vandalilor, vizigotilor, hunilor (sec V d. Hr.); teritoriul locuit de germani, avari, slavi (sec V-VI).

Carol cel Mare ii invinge pe avari (795) si intemeiaza Marka de Est (803) viitorul Osterreich . In 955 Otto I respinge pe maghiari.

Teritoriul Austriei este domeniul Habsburgilor(1274-1918) care devin si regi ai Italiei si imparati ai Sfantului Imperiu Roman(1438-1806). Habsburgii stapanesc in sec XVI un stat multinational(Bohemia, Moravia, Silezia, Ungaria Occidentala).

In urma ofensivei antiotomane(1683-1699). Imparatul Habsburgic se intinde asupra Ungariei, Transilvaniei, Sloveniei si Croatiei si a Banatului (1718). Inparatul se reformeaza sub Maria Terezia(1740-1780) si Franz Iosif(1780-1790), sub un absolutism luminat. Francisc I ramane doar Imparat al Austriei (1806); conduce coalitia impotriva Frantei napoleoniene. Imparatul Habsburgic iese slabit din razboaiele cu Franta, dupa revolutia din 1848 si conflictul cu Italia(1859) si Prusia(1866); nu mai poate ramane in fruntea Confederatiei Germane si in 1867 prin pactul dualist ia nastere Imparatul Austro-Ungar, un imperiu multinational(germani, unguri, cehi, polonezi, sarbi, croati, romani, italieni).

In 1879 Imparatul Habsbgurgic pune bazele Triplei Aliante cu Germania. In 1914 printul mostenitor al tronului Austriei , Franz Ferdinand, este asasinat la Sarajevo, fapt ce conduce la declansarea primului razboi mondial dupa care Imparatul Austro-Ungar se destrama; Carol I de Habsburg abdica si este proclamat Republica Austriei, stat federal, redus la actualul teritoriu.

Prin Constitutia din 1920 Austria declara neutralitatea ca principiu de stat. In 1938 Austria este ocupata de Hitler sianexata Germaniei. In 1945 este eliberata de trupele aliate si proclamata a doua republicva; in 1955 isi restabileste suveranitatea neutralitatii permanente aq statului.

STATUL

Este republica parlamentara, stat federal, potrivit Legii Constitutionale din 1955. Puterea legislativa este exercitata de Adunarea Federala (Consiliul Federal-Bundestrat si Consiliul National Nationalrat); cea executiva, de guvernul federal, condus de liderul partidului majoritar din Consiliul National. Membrii Consiliului Federal sunt alesi de catre adunarile legislative ale provinciilor.

Presedintele este ales prin vot direct. Multipartitism.

Mediul Politic

Seful statului este presedintele, care este ales la fiecare 6 ani prin votul poporului. Presedintele desemneaza cancelarul, in mod normal liderul celui mai mare partid din parlament din urma alegerilor. Parlamentul austriac este format din doua camere, Bundesrat (consiliul federal), ce consista in 64 de reprezentanti ai statelor, in functie de populatie, si Nationalrat (consiliul national), care are 183 membri alesi prin vot direct.

Dupa trei decade de majoritate social-democratica (SP), o coalitie de dreapta a fost formata in , consistand din conservatorul Partid Popular (VP) si Partidul Libertatii (FP). Totusi, dupa ceva turmentatie in FP in privinta politei si conducerii partidului, cancelarul federal Wolfgang Schssel (VP) a anuntat la 9 septembrie ca alegerile generale vor avea loc prematur, la sfarsitul lui noiembrie.

In alegerile de la 14 noiembrie , VP a realizat o victorie rasunataore (42,3% din voturi), pe cand FP nu a intrunit decat 10,1%.

Parlamentul austriac (Nationalrat, 183 scaune) va fi format dupa cum urmeaza:

79 scaune VP (Partidul Popular Austriac) (42,3% din voturi)

69 scaune SP (Partidul Social-Democrat Austriac) (36,51%)

18 scaune FP (Partidul Libertatii Austriac) (10.1%)

17 scaune Die Grnen (Partidul Verde Austriac

La 28 februarie , coalitia dintre VP si FP a fost continuata, din nou avand pe Wolfgang Schssel (VP) drept cancelar federal. Vice-cancelarul sau a fost Herbert Haupt (FP) pana ce a fost inlocuit de Hubert Gorbach (FP) la 20 octobrie 2003. Inainte de aceasta au avut loc discutii de sondaj cu o lunga durata ('Sondierungsgesprche') intre VP si alte partide majore ca FP, SP si Partidul Verde.

RESURSE SI ECONOMIE

Ausria are o economie echilibrata din punct de vedere industrial si avansata prin valorificarea resurselor naturale, dezvoltarea turismului si a transportului, traditie mestesugareasca, inalta calificare a fortei de munca.Cresterea bovinelor domina pe versantele vailor alpine. Se cultiva: grau, sfecla de zahar, orz, porumb. Turismul , foarte activ (peisaje, ape termale, statiuni pentru sport alpin), antreneaza si zone altadata izolate (Tryrolul, Vorarlberg); ocupa primul loc printe tarile OCDE. Industria este diversificata: siderurgie, metalurgie neferoasa, textila, electronica, masini, utilaje, aluminiu, alemnului si celulozei, chimica, sticlarie, portelan, incaltaminte, artizanala.

Potrivit statisticii austriece, in anul 2005 PIB al tarii s-a situat la 246,5 miliarde euro, iar pe cap de locuitor a fost de 30.060 euro, in crestere reala cu 1,9 % fata de anul precedent (vezi tabel).

Cresterea PIB-ului real de 1,9 % in 2005 s-a situat sub rata medie de crestere in UE de 2,0 %. PIB-ul Austriei se prognozeaza a atinge 256,2 milioane euro in 2006.

In cadrul UE, potrivit acestui indicator de prosperitate, Austria se situeaza pe locul al patrulea dupa Luxemburg, Irlanda si Danemarca.

Cresterea PIB in Austria:

PIB nominal, Mrd. EUR

% fata de anul precedent

% fata de anul precedent, real

Balanta comerciala la nivelul anului 2005 a fost deficitara cu 1,496 miliarde euro (exporturi de 93,996 miliarde euro, in crestere cu 4,6 % fata de 2004 si importuri de 95,492 miliarde euro, in crestere cu 4,8 % fata de 2004). Anul 2005 s-a inscris in constanta comertului exterior austriac, numai in anul 2002 inregistrandu-se o balanta comerciala excedentara de 300 milioane euro, astfel in 2004 a fost de 1,25 miliarde euro, in 2003 a fost de 2,1 miliarde euro, in 2001 a fost de 4,4 miliarde euro, in 2000 de 5,2 miliarde euro etc. In cadrul PIB, exportul de bunuri si servicii reprezinta circa 30 % iar din cadrul productiei industriale, exportul reprezinta peste 50 %.

Deficitul balantei de plati a fost in 2004 de 2,4 % iar deficitul public de 1,3 % pentru 2005 fiind prognozat 1,9 (media EU -15 fiind de 2,4, iar UE-25 de 2,5).

Veniturile bugetare s-au situat in anul 2004 la 60,347 milioane euro, cheltuielile la 64,977 milioane euro, deficitul bugetar fiind de 4,630 milioane euro, respectiv 2,0 % din PIB. Pentru anul 2005 se prognozeaza ca deficit bugetar sa fie de 2,2 % din PIB, respectiv 5,451 milioane euro, cu venituri de 58, 969 milioane euro (in scadere fata de anul trecut deoarece a scazut incepand cu 1 ianuarie 2005 impozitul pe profit de la 34 % la 25 % ) si cheltuieli de 64,420 milioane euro.

Turism, atractii turistice


Austria este o tara mica, usor de explorat, care vara ofera turistilor atractii incantatoare neasteptate. Este renumita si prin activitatea culturala variata: opera, concerte, teatre, festivaluri de muzica clasica, iar distractiile si viata de noapte isi gasesc aici un suport bogat: magazine, cafenele, berarii, restaurante traditionale

Austria este tara muzicii si a sporturilor de iarna. Fara iesire la mare, tara dunareana si alpina. Austria una dintre tarile mici si frumoase ale Europei.

Austria este un stat federal, care a devenit republica la sfarsitul primului razaboi mondial (1914- 1918), in urma destramarii Imperiului Habsburgic, din 1955, Austria este o tara neutra, adica nu face parte din nici un tratat militar international.

Austria este o tara muntoasa. Trei sferturi din teritoriu sunt ocupate de Munti Alpi, la poapele carora se intind dealuri. Bazinul Vienei, aflat in partea de nord-vest, este cea mai joasa regiune a tarii si totodata principala zona unde pot fi cultivate cereale. In rest se practica pastoritul.

Desi foarte inalti, cu relief glaciar, ghetari si zapezi permanente, Muntii Alpi sunt fragmentati de vai transversale, trecatori si pasuri. Ca si celelalte tari alpine, in Austria se gasesc lacuri glaciare. Dunarea intra in Austria pe la Passau, isi continua cursul spre sud-est trecand prin Linz si Viena, dupa care trece in Slovacia pe la Bratislava. Afluentii ei principali sunt Inn si Enns.

Austria are un climat temperat-continental, dar care variaza in functie de altitudine. In est, diferentele de temperatura de la iarna la vara sunt mai mari decat in vest. Foehnul - vant cald si uscat care bate dinspre sud - scurteaza iernile. El provoaca formarea cetii, topirea brusca a zapezii, producerea de avalanse*, dar impiedica inghetul de primavara. Padurile de foioase acopera regiunile colinare, iar cele de conifere - versantii muntilor.

Muzee & Galerii in Austria
Casa muzicii

Casa muzicii, un muzeu modern, interactiv din centrul Vienei ofera vizitatorilor o lume fascinanta a muzicii in spatii reale si virtuale.

Muzeul Liechtenstein
Una din cele mai importante colectii private din lume este deschisa din nou pentru toti vizitatorii. Amplasat din 1807 in Palatul gradina din Rossau colectiile Principelui de Liechtenstein au reprezentat una din cele mai importante puncte de atractie ale Vienei pana la inchiderea lor in 1938.

Muzeul masinilor de epoca

Bijuterii pretioase pe doua si patru roti pot fi admirate de nostalgici si prieteni ai cailor putere in Muzeul austriac al masinilor de epoca.
- Muzeul Carolino Augusteum din Salzburg
- Muzeul Carolino Augusteum din Salzburg a fost infiintat in anul 1834 de catre functionarul financiar Vinzenz Maria S. Muzeul poarta numele vaduvei imparatului Franz I, Caroline Auguste din anul 1850..

Austria, tara pentru wellness

Incarcare deplina in oazele de wellness din Austria Superioara
In apele revigorante ale termelor, prin intermediul mainilor pricepute ale specialistilor in fitness si frumusete din multele hoteluri de fitness, tara de vacante Austria Superioara ofera pentru oricine reteta potrivita.

Termele Rezervoare de energie
Foarte fierbinte si foarte bogata tasneste apa termala in Geinberg - SInnviertel din adancurile pamantului, pentru a-si darui efectele miraculoase in centrul termal modern. Aceasta lume acvatica este completata printr-o oferta variata de saune. Un alt rezervor de energie si vitalitate foarte apreciat se afla la Vitalwelt Hausruck in Eurotherme Bad Schallerbach. Efectele binefacatoare ale apelor din Aquapulco, terma cu lumini colorate Colorama si saunele din Relaxium se completeaza intr-un mod optim. Termele imperiale din Bad Ischl reprezinta o invitatie calduroasa pentru oaza orientala de wellness Alhambra cu decoruri luxoase similare cu cele 1001 nopti.
Hotelul balnear de patru stele Herzog Tassilo din Tassilo Therme Bad Hall este o seductie irezistibila prin oaza de sanatate proprie. Oferta 'Tassilo Feel Well Tage' se compune din trei innoptari de joi pana duminica cu demipensiune Vital, completata printr-un masaj al spatelui, o compresa rece Frigi, o baie de alge cu uleiuri aromate si cu o impachetare cu namol.

Statiuni balneare
Austria dispune de un numar mare de statiuni balneare, terme si bai curative, care sunt verificate si omologate prin lege. Lista de informare este atat de cuprinzatoare incat orice problema de sanatate poate fi tratata, ameliorata sau chiar prevenita printr-o profilaxie corespunzatoare. Numeroase terme si centre de wellness sunt invitatii pentru o buna dispozitie si relaxare la cel mai inalt nivel.
Cele mai multe bai si statiuni balneare din Austria sunt in acelasi timp centre turistice cunoscute si foarte indragite care ofera multe optiuni pentru sport si distractie.

Shopping in Austria

Pe mari strazi de cumparaturi, in piete situate pe stradute intortocheate, in magazine de suveniruri sau in magazine cu delicatese paradisul cumparatorilor din Austria ofera de toate pentru toti.

Strazi de cumparaturi importante sunt de exemplu.

- in Viena: Krntner Strae, Mariahilfer Strae
- in Graz: Herrengasse, Annenstrae
- in Linz: Landstrae und Umgebung, Taubenmarkt
- in Salzburg: Getreidegasse, Linzergasse
- in Innsbruck: Maria-Theresien-Strae
- in Klagenfurt: Alter Platz
- in Bregenz: Kaiserstrae, Kornmarktplatz
- in Eisenstadt: Hauptstrae
- in St. Plten: Kremser Gasse

Piete:

Luati-va timp pentru o vizita in piete: poate sa fie multitudinea viu colorata si atmosfera internationala a pietei de trufandale din Viena, delicatesele regionale din pietele taranesti sau activitatile febrile inregistrate in iarmaroacele si bazarurile tot mai numeroase. Veti gasi cu siguranta tot ceea ce doriti ! Un cadru de o frumusete deosebita poate fi gasit in pietele de Advent, unde se vand podoabe de Craciun, turta dulce si produse de artizanat

Suveniruri indragite:

Suveniruri foarte apreciate sunt produsele de artizanat (ceramica, sculpturi din lemn, obiecte din fier forjat) port popular, portelan Augarten, podoabe din email si produse din sticla. Asadar, daca doriti un suvenir deosebit pentru dumneavoastra sau un cadou special, cele mai apreciate in acest sens sunt: porturile populare si ornamentele folclorice, imbracamintea de loden din Salzburg si Tirol, broderiile din Vorarlberg, produsele din ceramica si portelanurile (manufactura Augarten din Viena, ceramica Gmundner, produsele de olarit din Stoob/Burgenland), produsele din sticla si cristal (ex.: Svarowksi/Tirol), si multe obiecte sculptate din lemn, pentru a numi numai o parte din ele. In Bernstein (Burgenland) este unicul loc din lume in care s-a gasit serpentin innobilat, o piatra semipretioasa de culoare verde, din care se realizeaza diferite obiecte de podoaba.

Pentru suvenirurile culinare merita sa ignoram valoarea cantarului si a caloriilor: Uleiurile din dovleac si vinul Schilcher din Stiria, adevaratele Mozartkugel din Salzburg, renumitul tort Sacher din Viena, prajiturile Zauner-Stollen din Bad Ischl, vinurile nobile din Burgenland si Austria Inferioara insotite de o mare varietate de bauturi spirtoase.

Asistenta medicala,farmacii

Austria dispune pe intregul teritoriu de cabinete medicale si farmacii. Farmaciile au program de noapte sau de duminica intr-un mod alternativ. Farmaciile inchise au afisate date privitoare la cea mai apropiata farmacie deschisa.

Principalele orase

Capitala Viena situata pe Dunare, Graz, Innsbruck, Salzburg si Linz.

Viena

Este una dintre cele mai frumoase capitale europene, ce ofera vizitatorilor multe atractii deosebite: magnificul Hofburg, intinsul Palat Schonbrunn, renumitul parc de distractii Prater, eleganta Ringstrasse sau Kartner Strasse sunt o mica parte din ceea ce are de oferit acest oras. Putem asculta muzica pentru toate gusturile, de la opera la jazz sau de la Strauss la muzica pop. Si nu in ultimul rand, Viena este celebra pentru zona Mariahilfer si centrul comercial Sud, un adevarat paradis al celor pasionati de cumparaturi. Iar pentru cei care in preajma Craciunului si Revelionului se afla la Viena, vor gasi un oras mai stralucitor ca niciodata, iar spectacolul oferit este incredibil. Amintim doar organizarea Pietei de Craciun, care anunta inceperea sarbatorilor de iarna prin organizarea de concerte, spectacole si bineinteles renumita piata, atractia orasului.

Atractii turistice in Viena
Muzeul artelor frumoase

Pot fi admirate picturi ale unor autori ca: Rubens, Rembrandt, Vermeer, Durer, Raphael, Tiziano, Velasquez, Bruegel.

Palatul Imperial (Hofburg)


Momentan gazduieste birourile presedintelui Austriei, apartamentele prezidentiale, muzee.

Prater

Este cel mai cunoscut loc de recreere din Viena. Simbolul Praterului este roata imensa care ofera o imagine de amploare a orasului.

Innsbruck

Capitala regiunii Tirol este probabil unul dintre cele mai frumoase orase, dintre cele comparabile ca marime, din lume. Farmecul aparte se datoreaza cu siguranta pozitiei geografice: la nord crestele Alpilor si la sud varfurile muntilor Tuxer si Stubai. Innsbruck, care inseamna 'pod peste raul Inn', este compact si foarte usor de explorat pe jos. Unul dintre cele mai importante cinci orase ale Austriei, Innsbruck este renumit in intreaga lume pentru posibilitatile de practicare a sporturilor de iarna. Aici sunt construite cinci partii de schi la standarde olimpice. De altfel, orasul a fost de doua ori gazda Jocurilor Olimpice de Iarna, in 1964 si 1976. Pe ghetarul Stubal, la aproximativ 40 km de Inssbruck, se poate schia pe toata perioada anului.

Atractii turistice in Innsbruck
Bergisel

Este muntele care se ridica in sudul orasului, unde se afla una dintre partiile de schi pe care s-au desfasurat probe din cadrul celor doua Olimpiade. Aceasta partie este functionala si iti ofera o priveliste superba a intregului oras Innsbruck.

Goldenes Dachl


Acoperisul de Aur, simbolul orasului Innsbruck, este situat deasupra balconului unei cladiri in stil gotic.
Acoperisul este de fapt construit din tablite de cupru suflate in aur. Cladirea a fost ridicata in 1420 la comanda Ducelui Friedrich, pentru a combate zvonurile care spuneau ca a ramas fara avere. Mai tarziu balconul a devenit o 'loja regala', de unde se urmareau reprezentatiile care aveau loc in strada.

Gradina zoologica Alpenzoo

Adaposteste o colectie neobisnuita de pasari si mamifere din zona Muntilor Alpi, incluzand aici si exemplare ale unor specii pe cale de disparitie. Gradina zoologica ar trebui vizitata si numai pentru ca drumul pana acolo este o experienta superba.

Hofburg

A fost resedinta din Innsbruck a dinastiei Hapsburg, care a construit aici primul palat in anul 1397. Constructia de acum dateaza de la mijlocul secolului al XVIII - lea, din timpul imparatesei Maria Tereza, care era fascinata de oras.

Hofkirche

Biserica Regala, situata langa Hofburg, a fost construita ca mausoleu pentru Maximilian I. Mormantul imparatului construit din marmura neagra, este inconjurat de 24 de basoreliefuri tot din marmura care reprezinta realizarile acestuia. In partea opusa intrarii se afla Capela de Argint, care are o Madonna de argint. Capela a fost construita in 1578 ca mormant al Arhiducelui Ferdinand II si al sotiei sale.

Linz

Un port important la Dunare, situat in nord-vestul Austriei, Linz este al treilea oras ca marime al tarii., avand o populatie de peste 200 000 locuitori.

Atractii turistice in Linz

- Biserica St. Martin
- Catedrala baroca (secolul al XVII-lea)
- Cladirea Primariei
- Catedrala neo-gotica (secolul al XIX-lea).

Villach

Orasul Villach este amplasat in centrul regiunii Carinthia, localizare ideala pentru explorarea intregului district al lacurilor. In centrul orasului vechi este Hauptplatz. Atractiile turistice sunt piata centrala legata de un pod peste Drau de partea de nord a orasului. In partea de sud este amplasata Pfarrkirche - biserica parohiala dedicata Sf Iacob

Kitzbuhel

Toti amatorii de ski cunosc aceasta statiune de ski, Kitzbuhel si faimoasa sa partie Hahnenkamm. Cu peste 158 km de partii proprii (acces usor la peste 700 m de partie in imprejurimi), facilitati pentru ski-land si snow-boarding, Kitzbuhel este un oras destinat celor pasionati de iarna si pare a fi conceput in acest sens. Statiunea iti pune la dispozitie o varietate de optiuni, nu numai sub aspect spotiv, ci si sub toate celelalte aspecte: viata de noapte diversa, unitatile de cazare pentru orice tip buget, magazinele si restaurantele (cu specific frantuzesc, italian, mexican etc).
Altitudine: 760 m
Sezon iarna: Decembrie-Martie

Sistemul de transport vienez

Viena de ine la ora actuala unul dintre cele mai moderne i indragite sisteme de transport public din Europa, care a evoluat de-a lungul timpului de la tramvaiele trase de cai la tramvaiele cu podea joasa i  la trenul urban, de suprafa a sau subteran.

La mijlocul secolului al 19-lea, Viena
si suburbiile numarau 250.000 de locuitori. Transportul se desfasura cu ajutorul lecticilor si al trasurilor - sau se mergea pe jos. In 1857 s-a hotarat in cele din urma daramarea bastioanelor care inconjurau orasul, deschizand astfel calea dezvoltarii unui sistem de transport urban extins. Aceasta hotarare din 1857 se reflecta si in ziua de azi in structura orasului.

In locul campiilor din jurul zidului fortificat al ora
sului s-a construit asa-numita Ringstrae, care este considerata si astazi o emblema a monarhiei austriece.

Dezvoltarea infrastructurii Sinele si strazile sunt vitale pentru o societate moderna. Pentru ca Viena sa nu devina doar o scena adiacenta in contexul noii Europe,  infrastructura (sine si strazi) trebuie dezvoltata dupa un plan bine definit. Dintre cele mai importante proiecte de infrastructura din cadrul masterplanului pentru circulatie fac parte: gara de tranzit Viena Europa Mitte/ Viena Centru in locul actualei Gari de Sud (Sdbahnhof), prelungirea retelei de metrou, construirea de noi linii de tramvai, si crearea de noi legaturi in directia aeroportului si in directia Bratislava. De o importanta capitala pentru Viena sunt si: autostrada de ocolire a orasului prin zona de nord-est (intre Schwechat si Senbrunn), terminalele pentru transportul de marfuri, parcarile Park&Ride si proiectele pentru autostrazi.

Tramvaiul cucere
te Viena

In 1864 Consiliul Municipal a aprobat func
ionarea de proba a tramvaiului tras de cai. Pe 4 octombrie 1865 au inceput in sfar it sa circule primele tramvaie de acest gen, de la Biserica Votiv in direc ia Dornbach. Intre firmele care furnizau astfel de servicii s-a iscat un adevarat razboi al concuren ei. Din acesta cauza, la care au mai contribuit i alte cateva nereguli, linia de tramvai a fost preluata de catre municipalitate. Acest moment a marcat intrarea intr-o noua era a tramvaiului la Viena. Introducerea electricita ii a fost incurajata din plin, iar sistemul de linii cu numere i litere folosit pe vremea aceea mai este utilizat inca i astazi.
Din punct de vedere al siguran
ei func ionarii i al rentabilita ii economice, tramvaiul s-a impus ca important mijloc de transport o data cu introducerea energiei electrice. Primul tramvai electric a circulat pe strazile Vienei pe 28 ianuarie 1887, pe linia actualei linii de tramvai 5.

In urmatorii ani re
eaua de tramvaie a fost rapid electrificata, a a incat ultimele tramvaie trase de cai au fost inlocuite de cele electrice in anul 1903. Tramvaiul este poreclit de vienezi Bim, numele venind de la semnalul de avertizare pe care il emite.

Trenul ora
senesc - metroul Hotararea de a construi o cale ferata urbana a fost luata in vara anului 1892, iar pe 9 mai 1898 s-a facut deja inaugurarea!
Trenul urban era tras ini
ial de locomotive cu abur.

Renumele de care s-a bucurat trenul urban se datoreaza in mare parte arhitecturii de o inalta calitate - planurile, de la construirea sta iilor pana la cele mai mici detalii poarta semnatura biroului de arhitectura Otto Wagner. Ansamblul de construc ii aferente caii ferate urbane, vechi de aproximativ 100 de ani, se intinde pe o distan a de 40 de km i se constituie astfel drept cel mai mare imobil din ora , fiind considerat in acela i timp o adevarata mo tenire culturala. In acest caz este insa vorba de o mo tenire arhitectonica neconservata artificial, ci dimpotriva utilizata i astazi in scopul ini ial, i anume acela de componenta importanta a re elei de metrou din Viena.

Actualul metrou din Viena se bazeaza intr-o masura considerabila (linia M4
i o parte a liniei M6) pe vechiul tren ora enesc. E vorba de cale ferata pe care circulau trenuri trase de locomotive cu aburi.
1925 - in acest an, dupa incheierea procesului de electrificare a cailor ferate urbane, municipalitatea din Viena a repus in func
iune trenul urban, ca mijloc de transport public; acesta func iona insa cu garnituri de tramvai
1976 - in acest an a circulat primul metrou (U-Bahn) in Viena, pe ruta dintre Heiligenstadt
i Friedensbrcke. Ini ial acesta a fost dat in func iune  doar de proba; ruta pe care circula insa noul metrou era utilizata inca din 1899.

Construc
iile lui Wagner nu au fost apreciate mult timp la adevarata lor valoare; numeroase sta ii au fost daramate. Abia in cadrul proiectelor de revitalizare a liniilor preora ene ti i de restructurare a trenurilor de-a lungul centurii interioare a ora ului (Grtel) s-a incercat sa se pastreze o parte cat mai insemnata din vechile construc ii. Sta iile impresionante amplasate la inal ime au fost renovate cu multa grija.

O problema persista insa de pe atunci: Din cauza densita
ii construc iilor i a traficului continuu de pe strazile inguste, nu s-au putut construi linii de tramvai care sa traverseze centrul ora ului. Pana in ziua de azi acestea inconjoara centrul ora ul pe a a-numita Ringstrae, in timp ce in centru nu se poate circula la suprafata decat cu autobuzul.

Tunele pentru tramvaie
In 1957, dupa succesul inregistrat de tramvaiul subteran din Bruxelles, s-a hotarat in cele din urma aprobarea unui program de investi ii pentru liniile ferate urbane publice. Astfel s-a inceput achizi ionarea de vehicule moderne. Planurile pentru un sistem subteran de tramvaie, denumit in presa Upflasttraba (tramvaiul de sub pavaj) s-au bucurat de noi impulsuri. S-a lucrat concomitent la mai multe variante, una din priorita ile principale fiind aceea de a realiza un sistem, care sa permita traversarea centrul ora ului.  In 1963 s-a definitivat un plan, care din perspectiva zilelor de azi, ar fi meritat sa fie realizat.
Primele planuri au fost puse in practica, in trei etape.
Primul pas a fost construirea de pasaje subterane in cazul intersec iilor cu trafic intens. Au fost construite sta ia subterana din Pia a Sdtirol i pasaje largi, care sa faca legatura dintre trenul urban rapid i tramvai. Sta ia poarta amprenta arhitecturii anilor 50. Urmatoarea construc ie realizata a fost bucla de la Schottentor, denumita in limbaj popular Jonasreindl.

Trecerea la metrou

Tunelul pentru tramvaiul subteran de sub linia 2 (care inconjoara ora
ul) i de sub centura interioara a Vienei a premers traseul viitoarei linii de metrou. Ini ial tunelul pentru linia 2 trebuia sa se intinda de la  cladirea Secession pana la Teatrul Popular, insa pe parcursul lucrarilor s-a hotarat prelungirea tunelului.
In zona de sub centura interioara a Vienei s-a facut legatura dintre sta ia subterana din Pia a Sdtirol i un tunel destinat tramvaiului subteran.

Urmatoarele proiecte de re ele subterana au fost concepute din start pentru linia de metrou. Structura de baza a unei intersec ii in centrul ora ului a ie it insa din discu ie.

Dupa 100 de ani de la intocmirea primelor proiecte, s-au inceput in cele din urma, in 1969, sub administra
ia primarului Bruno Marek, lucrarile la re eaua de metrou din Karlsplatz.
In 1976 a fost data in func
iune prima linie de proba, pe ruta dintre Friedensbrcke i Heiligenstadt.

In data de 25 februarie 1978 intreaga Viena a sarbatorit deschiderea liniei de metrou dintre Karlsplatz
i  Reumannplatz (U1), parcursa in 6 minute.
Aproximativ in aceea
i perioada, s-au deschis pe aceea i distan a i primele strazi pietonale, i anume Krnten i Favoriten.

Inceputul anilor 80 a stat in Viena sub semnul metroului. Rand pe rand au fost deschise
i date in func iune noi linii.
Daca linia U1 a fost prima linie construita special pentru metrou, fiind in acela
i timp i prima cale ferata care ajungea in centrul ora ului, pentru realizarea liniei U4 a fost restructurata linia de tren urban dintre canalul Dunarii i raul Wien.
In 1982, o data cu deschiderea liniei U1 catre Kagran, s-au incheiat lucrarile la re
eaua de baza a metroului.

In anii 90 au fost construite noi linii de metrou. Intr-o a doua etapa de construc
ii au fost terminate lucrarile la linia U3 (ce face legatura intre partea de est i cea de vest a ora ului, traversand centrul ora ului) i linia U6 (o prelungire a vechii linii de tren urban din zona centurii interioare a Vienei). Linia U6 func ioneaza insa in continuare cu vehicule de tipul tramvaiului, in ultima vreme fiind introduse i tramvaie cu podea joasa (Ultra Low Floor).

Metroul vienez in 2006

Sistemul de metrou din ziua de azi se bazeaza pe trei tipuri de cai ferate:
-    cele construite de Otto Wagner intre 1894
i 1901 pentru trenul ora enesc (liniile U4 i U6)
-    tunelurile pentru trenul urban construite in anii 60
i adaptate apoi la sistemul de metrou (linia U2)
-    rute noi, construite incepand cu 1969 special pentru metrou (liniile U1, U2, U3 si U6)

TRANSPORTUL AERIAN IN AUSTRIEI

Toate orasele importante ale Austriei incluzand Linz, Salzburg, Innsbruck, Graz, Klagenfurt si Vienna detin propriile aeroporturi internationale.Austrian Airlines, mesagerul national al Austriei lucreaza in toate orasele mentionate mai sus si conecteaza Austria cu multe destinatii internationale.La momentul de fata exista o raza de mesageri ce practica preturi scazute si conecteaza Vienna, Linz si Bratislava cu un numar de destinatii europene.  Exemple: AirBerlin, FlyNiki, Ryanair, Sky Europe si German Wings.

Aerian

-         destinatii: Viena

o       Salzsburg

o       Graz

o       Innsbruck

-         oferim  - transportul aerian din tara pentru destinatiile de mai sus

-         transportul marfii de la aeroport pana la destinatia finala (pick-up)

vamuirea marfii in aeroport intern / extern

Turismul intern

In perioada 11-14 ianuarie 2007 Romania va fi tara partenera Targului international de turism Ferien Messe 2007 organizat la Viena, Austria. Targul are si o regiune partenera landul austriac Steiermark, precum si un partener de cooperare Verkehrsburo Grup (cel mai mare concern turistic al Austriei). Targul se afla la cea de a 25-a editie si este cea mai importanta manifestare de acest gen din Austria.

Prin acest parteneriat, Romania va beneficia de un suport mediatic de exceptie iar asocierea tarii noastre ca tara partenera cu landul Steiermark si Verkehrsbro Group este un pas important. Logo-ul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) este deja pe pagina Internet a targului (www.ferien-messe.at) iar primul material de presa al organizatorului a plecat spre mass-media cu o descriere ampla a ofertei turistice romanesti si foto de la semnarea  contractului. Logo-ul ANT va fi prezent in toate insertiile si tipariturile targului (megaboard-uri, afise, etc.). Prin aceasta semnalizare agresiva a prezentei Romaniei la targ vom urmari promovarea in forta a celor 4 mari evenimente ale anului: accesul tarii in Uniunea Europeana, Sibiu - capitala culturala europeana, Delta Dunarii - peisajul anului si Festivalul George Enescu, de la Bucuresti.

Suprafata inchiriata pentru standul Romaniei are 150 mp.

In anul 2004 Romania a primit aproximativ 90.300 turisti din Austria, in 2005 au sosit 130.000, iar in primul semestru al anului 2006 Romania a fost vizitata deja de peste 61.500 turisti austrieci.

Mancare si restaurante: Bucataria vieneza tinde catre influente sud-est europene, si astfel puteti incerca multe feluri traditionale
in restaurante, inclusiv celebrul snitzel vienez, gulasul si kaiserschmarrn (o prajitura traditionala). Austria este de asemenea faimoasa pentru cafenelele sale si pentru prajiturile si produsele de patiserie. Vinul austriac este celebru, in plus bauturile traditionale precum schnaps-ul enzian (coniac) si bowle (un punchi de vara) completeaza cu succes gama bahuca.
Restaurante recomandate:
* Steirereck, Rasumofskygasse 2
* Korso, Hotel Bristol, Mahlerstrasse 2
* Plachutta Wollzeile, Wollzeile 38
* Zum Kuckuck, Himmelpfortgasse 15
* Drei Husaren, Weihburggasse 4
* Grotta Azzurra, Babenbergerstrasse 5 A
* Fadinger, Wipplingerstrasse 29
* Selina, Laudongasse 13
* Steirer Stub'n, Wiedner Hauptstrasse 111
* Walter Bauer, Sonnenfelsgasse 17
* Aioli, Stephansplatz 12

LE MERIDIEN

EUROPA

ASTORIA

Opernring 13

Karnther Strasse 18

Karnther Strasse 32-34

City Break: 565

City Break: 410

City Break: 410

An constructie: 2003
Mic dejun: bufet
Este amplasat central, pe faimoasul Ringstrasse, la mica distanta de Opera, de Palatul Imperial Hofburg si de Catedrala Sf.
Stefan. Camerele in stil Art & Tech ofera confort la standarde superioare, fiind finisate cu mult lux si atentie la detalii si facilitati. Un plus este minibarul gratuit si conexiunea ultrarapida la internet.

An constructie: 1957
Mic dejun: bufet
Europa este un hotel modern cu camere decorate intr-un stil cu influente din perioada impresionista. Este amplasat intr-o zona centrala, chiar pe renumita strada Karntner.
Camerele sunt in general mari si foarte placut decorate.

An constructie: 1912
Mic dejun: bufet
Amplasat chiar in centrul orasului, pe principala strada comerciala, Karntner, la doar cateva minute de mers de catedrala Sf.
Stefan si de una dintre cele mai renumite opere din lume, hotelul se remarca prin traditionalism si eleganta, de la decoratiile interioare pana la aspectul exterior. Are un mic restaurant la primul etaj. Camerele sunt spatioase si decorate in stil traditional

DAS TYROL

ANANAS

ROYAL VIENNA

Mariahilferrstrasse 15

Rechte Wienzeile 93-95

Singerstrasse 3

City Break: 370

City Break: 310

City Break: 300

An constructie: 1879
Mic dejun: bufet
Hotelul este mic, foarte bun si beneficiaza de o pozitie centrala, la inceputul celebrului bulevard comercial Mariahilfestrasse.
Camerele sunt in conditii excelente si dotate cu facilitati moderne, inclusiv acces gratuit la internet.

An constructie: 1987
Mic dejun: bufet
Situat la 5 minute de centrul istoric al orasului, langa statia de metrou Pilgrimgasse, Ananas este un hotel modern sub toate aspectele, pregatit sa gazduiasca orice categorie de turisti.
Acesta are restaurant separat pentru grupuri, o cafenea vieneza la parterul cladirii precum si un magazin de suveniruri. Camerele sunt mari si se prezinta in conditii bune.

An constructie: 1931
Mic dejun: bufet
Hotelul Royal Vienna este un fost han ce dateaza din 1566, decorat de Imparatul Joseph I. Acesta a fost incendiat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a fost redeschis in 1960.
Hotelul este situat ideal intr-o zona linistita dar centrala, in apropierea Catedralei Sf. Stefan si a faimoaselor Krntnerstrasse si Graben. Camerele sunt de dimensiuni medii si decorate cu mobila de epoca, dotate cu toate facilitatile.

HOLIDAY INN CITY

BELLEVUE

ATLANTIS

Margaretenstrasse 53

Althanstrasse 5

Wurzbachgasse 21

City Break: 290

City Break: 290

City Break: 285

An constructie: 1976
Mic dejun: bufet
Situat la 20 de minute de mers de centrul orasului, Holiday Inn este un hotel modern cu fatada din caramida si sticla ce propune clientilor o gama larga de servicii ireprosabile, corespunzatoare celor mai noi si exigente cerinte.
Toate camerele sunt confortabile, iar decorul este placut. Acestea sunt curate si se prezinta in conditii foarte bune.

An constructie: 1873
Mic dejun: bufet
Este amplasat in apropierea Garii de Vest, inconjurat de magazine si buticuri elegante.
Este o cladire veche, completata cu o aripa noua, moderna. Camerele sunt spatioase si confortabile, dotate cu facilitatile obisnuite. Restaurantul serveste preparate delicioase cu specific vienez. Personalul profesionist si ospitalier va ofera sevicii personalizate, pentru un sejur deosebit.

An constructie: 1992
Mic dejun: bufet
Un hotel foarte bun, construit in 1992 si situat ideal in apropierea atractiilor turistice majore ale capitalei vieneze; de asemenea la cateva minute de statiile de metrou si autobuz, aproape de centrul comercial si de primaria orasului. Camerele sunt decorate simplu si echipate cu facilitati functionale standard.
Acestea au si terasa.

IBIS MARIAHILF

AM AUGARTEN

Mariahilfer Gurtel 22-24

Heinstrasse 15

City Break: 280

City Break: 270

An constructie: 1985
Mic dejun: bufet
Prin pozitia sa centrala. pe strada Guertel, hotelul se afla aproape de MariahilferStrasse, cel mai cunoscut bulevard din Viena pentru magazinele sale excelente.
Situat la doar 7 minute cu metroul de centrul istoric, puteti ajunge cu usurinta la toate atractiile majore ale capitalei. Camerele sunt confortabile si decorate simplu, dar functional.

An constructie: 1949
Mic dejun: bufet
Hotelul este situat in apropierea celebrului Prater, cel mai vechi parc de distractii din lume, si a Parcului baroc Augarten, gazda faimosului Viena Boys Choir. Cladirea are o forma triunghiulara si o fatada de piatra care imbina traditionalul cu modernul. Camere sunt spatioase si luminoase si dotate cu facilitati standard. Clientii vor beneficia si de un restaurant fermecator, cu specific international, decorat elegant in culori pastel.

Hotel

City Break

Zi suplimentara
loc in DBL

Supliment
SGL

Le Meridien Vienna
Europa
Astoria
Das Tyrol
Harmonie
Ananas
Royal Vienna
Holiday Inn City
Bellevue
Atlantis
Ibis Mariahilf
Am Augarten

565
410
410
370
320
310
300
290
290
285
280
270

123
73
73
60
42
39
36
33
32
31
30
25

108
31
31
41
28
24
29
22
21
22
44
19Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3997
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved