Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Medii polare si subpolare

geografie+ Font mai mare | - Font mai micMedii polare si subpolare

Mediile polare si subpolare sunt situate in jurul Polului Nord (Oceanul Arctic si teritoriile din jur - nordul Canadei, Alaska, Insula Groenlanda, extremitatea nordica a Eurasiei ) si a Polului Sud (domeniul Antarctic continental si oceanul din jur).

Se disting doua tipuri de mediu: mediul subpolar (de tundra) si mediul polar glaciar.Mediul subpolar prezent in extremitatile continentelor nordice, se caracterizeaza printr-un climat cu sezon de iarna foarte rece (temperaturi sub - 300 C, zapada, vanturi intense) si unul de vara, cand temperaturile se pot ridica la 100 C, producandu-se topirea partiala a zapezii; precipitatii reduse (sub 400 mm) cad frecvent la schimbarea anotimpurilor.

Clima subpolara este de tranzitie spre regiunile polare si se extinde intre 50 si 70 latitudine, in nordul Canadei, nord-estul Europei si in nordul Asiei, in extremitatile polare de convergenta. Iarna este anotimpul dominant si se inregistreaza geruri puternice, cu temperaturi minime care au ajuns la C in Siberia. Vara este scurta, iar temperatura medie a lunii celei mai calde nu depaseste 10 C, ceea ce nu permite solului sa se dezghete decat la suprafata. Aici, solul este inghetat in adanc (permafrost), dezghetul atingand vara numai o patura superficiala, favorizand formarea mlastinilor, la care contribuie si revarsarea cursurilor de apa.

Vegetatia reprezentata prin taiga este dominata de paduri de rasinoase (molid, pin, brad), caracteristica emisferei boreale (Europa, Asia, America de Nord), cuprinsa intre padurea de foioase, in sud, si tundra, in nord. Constituie cel mai mare fond forestier al planetei.

Fauna taigalei  cuprinde animalele cu blana pretioasa.

Tundra se afla la nord de taiga, formand o fasie de-a lungul tarmului Oceanului Arctic, extinzandu-se in nordul Siberiei, unde ocupa peste 3.000.000 de km2, in nordul Europei si al Americii de Nord. In emisfera sudica tundra ocupa extremitatea sudica a Americii de Sud si insulele din jurul continentului antarctic.

Tundra se dezvolta in nordul padurilor de conifere, in regiunile subpolare cu un climat aspru, subpolar, caracterizat prin temperaturi medii anuale negative. Cu toate acestea peisajul de tundra este umed, datorita faptului ca evaporatia este redusa, iar substratul este permanent inghetat pana la adancimi care depasesc 300 m. Tundra este un mediu natural putin modificat de om.

In emisfera nordica trecerea de la taiga la tundra se face printr-o fasie de tranzitie, numita silvotundra, in care apar paduri izolate de mesteceni, pini si molizi, alaturi de vegetatia ierboasa.

Solurile sunt, in majoritate, umede, datorita panzei freatice aflate in apropierea suprafetei terenurilor. Predomina solurile podzolice.

Vegetatia este saraca, fiind formata pfredominant din muschi si licheni, ciuperci, arbusti semper-viriscenti (merisor, afin, salcie pitica s.a.) si cu frunze cazatoare (mesteacan pitic, arin pitic s.a.). Arborii neavand inaltimi prea mari, d.p.d.v. economic ei au importanta nu atat pentru cherestea, cat pentru producerea celulozei. Fauna cuprinde renul, lemingul, vulpea polara, iepurele alb, boul moscat (in America de Nord) si diferite pasari, ca bufnita de zapada, ciuful de zapada etc.

Modelarea reliefului se realizeaza prin inghet-dezghet, din actiunea zapezii si vantului rezultand forme periglaciare (rauri de pietre, avalanse, mari de pietre etc). Inundatiile, provocate de revarsarea raurilor in timpul verii, favorizeaza desfasurarea unor areale mlastinoase.

Asezarile sunt mai putine, concentrandu-se fie in regiuni cu resurse de subsol (petrol in Alaska, carbuni si minereuri in Eurasia), fie in cele unde pajistile au o dezvoltare mai mare, permitand cresterea animalelor. Ca urmare, caracteristicile mediului natural se pastreaza, influentele antropice fiind limitate. Peisajul taigalei, multa vreme aproape intact, este din ce in ce mai mult modificat de om, la exploatarea lemnului adaugandu-se extractia unor resurse minerale: carbuni (bazinele Peciora, Tunguska si altele in Siberia), petrol (in bazinul fluviului Obi din Siberia, in provincia canadiana Manitoba, in statul Alaska din S.U.A.), minereu de fier (in Siberia, in Laponia, in Peninsula Labrador), aur (Siberia, Alaska) s.a.

Mediul polar glaciar se afla in Groenlanda, in insulele din Oceanul Arctic si in Antarctica, fiind cel mai rece de pe Pamant. Temperaturile medii lunare sunt negative, valorile cele mai scazute fiind inregistrate la statia Vostok (-88,30 C) in Antarctica; doar in sezonul de vara, in unele zile, temperaturile devin pozitive, provocand o slaba topire a zapezii si sunt caracterizate printr-o iluminare prelungita, iar "noptile polare', cand lipseste total radiatia solara, sunt extrem de geroase. Ca urmare, precipitatiile sunt numai sub forma de zapada care, prin tasare, se transforma in mase de gheata ce ating in Antarctica si Groenlanda grosimi de la cateva sute de metri la peste 2.000 m. Uneori, deasupra ghetarilor se ridica creste si varfuri de munti pe versantii carora, in scurtul sezon de vara, se dezvolta cateva specii de licheni, muschi etc.

Clima polara este cea mai friguroasa clima zonala; impreuna cu clima subpolara ocupa circa 1/5 din suprafata Terrei. Se extinde in Antarctica si Groenlanda, unde este cea mai aspra, fiind influentata de calotele polare; in Arctica are nuante continentale si oceanice.

Se afirma ca racirea aerului datorita ghetii este atat de intensa incat se formeaza mici cristale de gheata la cateva picioare deasupra solului, dand nastere unei furtuni de zapada.

Deoarece nu poate exista viata vegetala in conditiile calotelor glaciare, aceasta forma de regim polar constituie un desert rece total.

Fauna este redusa si reprezentata de unele specii de pasari, morse, ursul polar, in tinuturile arctice, si pinguini, in Antarctica.

In zona arctica traiesc eschimosii, ale caror asezari rurale se numesc igluuri, laponii care migreaza catre orasele limitrofe zonei si iakuti, care au asezari bine definite.

Locuitorii se indeletnicesc cu pescuitul, vanatul, exploatarea petrolului, carbunelui, uraniului si aurului (Alaska, Rusia). Asezarile omenesti sunt putine, si doar in tinuturile arctice, in Antarctica exista mai multe statiuni de cercetari stiintifice apartinand Rusiei, S.U.A., Australiei, Marii Britanii. Peisajul antropic s-a diversificat prin aparitia de baze militare, centre miniere, aerodromuri. Prin utilizarea spatiului aerian arctic se scurteaza distantele dintre regiuniPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 11540
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved