Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Spania

geografie

+ Font mai mare | - Font mai micSpania

REGATUL SPANIEI sau SPANIA este o tara situata in sud-vestul Europei, membra a Uniunii Europene. In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar, avand de asemenea doua arhipelaguri, situate unul in Marea Mediterana (Insulele Baleare) si celalalt in Oceanul Atlantic (Insulele Canare).
Dupa sfarsitul regimului Franco in 1975, Spania a devenit o monarhie si o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.

Spania in Peninsula Iberica

Geografia Spaniei este determinata de pozitia tarii in Peninsula Iberica, din care ocupa aproximativ 84%. Suprafata sa totala este de 504.782 km², din care 499.542 km² reprezinta uscat si 5.240 km² apa.

Din granita sa totala de 6.882 km, 4.964 km (88%) reprezinta apa si restul de 1.918 km este uscat (12%). Golful Biscaya (numit si „Marea Cantabriana”) se gaseste la nord, marile Mediterana si Balearica la est-sud-est, sud-est si sud, Portugalia si Oceanul Atlantic la vest, iar Franta si Andorra la nord-est, de-a lungul lantului Muntilor Pirinei. Coasta Marii Mediterane este lunga de 1.660 km, in timp ce coasta Atlanticului este lunga de 710 km. Lantul Pirineilor se extinde pe intreaga distanta de 435 km dintre Mediterana si Golful Biscaya. In extremitatea sudica a Spaniei se gaseste Stramtoarea Gibraltar, care separa Spania si restul Europei de Maroc, care se gaseste in extremitatea nord-vestica a Africii. Cea mai scurta distanta dintre Spania si Maroc este de doar 13 km.

In afara Peninsulei Iberice exista cateva alte zone unde se exercita suveranitatea Spaniei, Insulele Baleare in Marea Mediterana, Insulele Canare in Oceanul Atlantic, situate la sud-vest de Spania continentala, 108 km din partea de nord a Africii si cinci zone de suveranitate spaniola, situate pe coasta sau in afara coastei Marocului: Ceuta, Melilla, Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas si Peñón de Vélez de la Gomera.

Spania este compusa din 17 comunitati autonome.

Teritoriul de baza al Spaniei este dominat de platouri inalte si de lanturi muntoase ca si Pirineii si Sierra Nevada. Din acesti munti izvorasc mai multe rauri importante, precum Tagus, Ebro, Duero, Guadiana si Guadalquivir. De-a lungul coastelor se gasesc campii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir in Andaluzia.

Clima Spaniei este in principal temperata si mediteraneana; exista veri calde in interior, mai degraba cu conditii moderate si innorate pe coasta. Iernile sunt innorate si reci in interior, regiunile de pe coasta fiind relativ temperate.

Economia Spaniei, la fel ca si populatia sa este a cincea economie a Uniunii Europene si in termeni absoluti se afla printre cele mai mari 10 economii ale lumii. In termeni relativi, pierde cateva pozitii in favoarea unor state mult mai populate. Tinta sa de crestere economica, chiar daca moderata, le depaseste pe cele ale vecinilor sai si asociatilor europeni.Demografia Spaniei

Se poate spune ca Spania este compusa din multe natii dar a adoptat cultura castiliana ca sa fie cea spaniola, desi exista o crestere a recunoasterii a altor nationalitati inauntrul tarii, ca si a celei baste.

Patru limbi importante sunt vorbite in Spania, care sunt limbi oficiale in anumite regiuni:

-limba oficiala:spaniola;

-catalana in Catalonia,in Insulele Baleare si in unele parti ale comunitatii autonome Calencia;

-basca;

-galiciana;

Religia

Spania este o tara aconfesionala, adica nu are o religie nationala, libertatea religioasa fiind garantata de Constitutie.

Harta Spaniei

Catolicismul este religia predominanta in Spania. Un procent de 79.4 % din populatie se declara de religie catolica , conform unui studiu al Centrului de Investigatii Sociale realizat in anul 2005 . Dupa catolici, agnosticii si ateii reprezinta 17% din populatia tarii, alte religii minoritare reprezentand 2.3% din populatie.

Este important faptul ca multi spanioli se declara catolici desi nu sunt practicanti. Conform unui studiu realizat de New York Times in 19 aprilie 2005, doar 18% din spanioli merg in mod regulat la slujba. In randul persoanelor sub 30 de ani, procentul scade la 14%.

Dupa numarul de membri, a doua religie este cea musulmana . Datele arata ca 800.000 de persoane sunt de religie islamica. Urmeaza Martorii lui Iehova, cu 103.784 de credinciosi. Exista de asemenea si o comunitate protestanta care are aproximativ 50.000 de membr, si de asemenea mai traiesc in Spania aproximativ 20.000 de mormoni. Comunitatea iudaica nu depaseste 15.000 de membri.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4984
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site