Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

UNGARIA

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



UNGARIA

Teritoriul: 93.030 kilometri patrati



Populatia: 10.245.700 locuitori

Densitate: 110 persoane / kilometru patrat, 61 la suta din populatia maghiara locuieste in orase

Capitala: Budapesta, avand un teritoriu de 525 km cu o populatie de 1.930.000 locuitori

Limba oficiala: maghiar

Alte limbi vorbite: germana si engleza

Religie: 67 ,5 % romano-catolici, 20% calvinisti, luterani (5%), alte religii (7,5%).

Ziua independentei: 20 august (ziua Sf.Stefan).

Moneda: Fornitul

Ora locala: GMT + 1 ora

Ungaria este o tara est-eurpoeana, imprejmuita de Slovacia (nord), Ucraina (NordEst), Romania (Est), Serbia si Montenegru (Sud) Croatia si Slovenia ( SudEst) si Austria(Vest).

Unitati regionale geografice:

Relieful: Teritoriul tarii se constituie intr-o proportie de 50% din campie: Marea Campie - Alfald - ocupa intreaga parte estica a tarii, iar Campia Mica se intinde pe parcursul hotarului nord-vestic al tarii. Pasajul Teritoriul tarii se constituie intr-o proportie de 50% din campie: Marea Campie - Alfld - ocupa intreaga parte estica a tarii, iar Campia Mica se intinde pe parcursul hotarului nord-vestic al tarii.

Relieful este predominant plat, dat de Campia Panonica, impartita in doua regiuni, Mica Campie( Kisalfold) in NV si Marea Campie( Alfold) in SE, ce secontinua in N si NV cu dealuri si munti josi, iar in NE ramificatii ale Carpatilor: Borzsony si Matra.

Cele doua rauri mai importante ale tarii sunt: Dunarea (cursul ei pe teritoriul Ungariei fiind de 417 km) si Tisa (598 km). Pasajul intre Dunare si Tisa este campie, iar spre vestul Dunarii se afla o regiune deluroasa numita Dunntl, in centrul careia se gaseste lacul cel mai mare din Europa-Centrala, lacul Balaton.

Punctul turistic cel mai preferat este 'pusta maghiara'.

intre Dunare si Tisa este campie, iar spre vestul Dunarii se afla o regiune deluroasa .

Ape: Cele doua rauri mai importante ale tarii sunt: Dunarea (cursul ei pe teritoriul Ungariei fiind de 417 km) si Tisa (598 km). in centrul regiunii se gaseste lacul Balaton.

Partea sudica a Dunarii cunoscuta sub numele de Transdanubia, prezinta o varietate de forme de relief, intre care se disting Muntii Mecsek si Muntii Bakony ce ofera o priveliste impresionanta asupra Lacului Balaton, cel mai mare lac din Centrul Europei.

Clima: Temperata, cu ierni umede si veri calduroase.

Ungaria , o tara a campiilor impanzite de ape,a dealurilor si bineinteles a vinurilor.De la nord la sud si de la est la vest, Ungaria ofera peisaje incantatoare,castele si palate de o frumusete si o valoare deosebita ,nenumarate izvoare termale cu propietati curative certe,in jurul carora s-au construit bai si hoteluri ,muse, iar vinurile produse pe meleagurile unguresti, precum Tokaji, "regele vinurilor",au fost deseori premiate cu medalii de aur.In Ungaria se afla cel mai mare lac din centrul Europei ,lacul Balaton, paradisul pescarilor si al iubitorilor sporturilor de apa, iar regiunea Puszta se numara printre cele mai frumoase zone ale tarii, cu peisaje limitate doar de liniile orizontului si specii de animale interesante ,tipic unguresti.

Ungaria- un pamint si o istorie de 1.100 de ani traiti in inima Europei. Bucataria si vinurile tipice pamintului unguresc vor sti sa cucereasca valul palatin al oricarui gurmand, arta si monumentele vor sti sa suscite admiratia si uimirea, obiceiurile vechi si atractiile moderne vor oferi momente de relaxare si de divertisment.

Ungaria - tara celui mai mare lac din centrul Europei - lacul Balaton. De la nord la sud, Dunarea strabate Cimpia Panoniei pe o distanta de 410 Km.

Principalele obiective turistice sunt: capitala tarii, Budapesta - formata din cele doua orase Buda si Pesta, situata in partea de nord a tarii, pe ambele maluri ale Dunarii, cu o mare bogatie de monumente culturale, artistice si istorice; Lacul Sarat Balaton, supranumit si 'Marea Ungara' - fiind un rest al marii ce a ocupat candva Campia Panonica, inconjurat de statiuni balneo-climaterice ca: Siofok, Balatonszarszo, Fonyod, s.a; Peninsula Tihany - cu monumente istorice si arhitectonice, curiozitati naturale; Lacul si statiunea balneoclimaterica Heviz - a doua ca importanta; Lacul Velencei cu statiunile ce-l inconjoara; statiunea balneo-climaterica Hajduszonoszlo, cetatea si statiunea Visegrad; orasele istorice Vac si Matra, cu multe statiuni balneare si de odihna.

 

BUDAPESTA

Metropola de circa doua milioane de locuitori este impartita de Dunare in doua orase: Buda, cu case medievale, biserici si catedrale si Pesta, cu bulevarde elegante si cladiri impresionante, legate intre ele prin cele 8 poduri. Puncte de atractie: Cladirea Parlamentului, Podul cu lanturi, Opera, Bastionul Pescarilor, baile termale si altele. Panorama Dunarii face parte din patrimoniul mondial Unesco , motivul se intelege lesne daca ai ocazia s-o admiri in cursul serii cand totul este luminat


Obiective turistice in Budapesta:

Palatul Regal

Este situat in partea de sud a Dealului Castelului cum este denumit dealul pe care se afla principalele obiective turistice ale Budei. Palatul medival care a fost initial construit aici a fost distrus in timpul bataliilor impotriva invadatorilor turci, pastrindu-se doar zidurile fortaretei. Acestea au fost completate cu un nou si grandios palat in stil baroc de catre Maria-Theresa si a fost extins apoi in secolul al XIX-lea. Palatul propriu-zis a fost distrus in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.Din pacate nu exista nici un loc astazi in Palat care sa permita vizitatorilor sa arunce o privire in apartamentele grandioase si in interioarele fostilor regi. Azi, functioneaza ca sedii ale unor institutii de cultura si muzee: Galerii Nationale Ungare, Libraria Nationala Szechenyi, Muzeul de Arta Contemporana si Muzeul de Istorie a Budapestei.

Budapesta-orasul apelor termale

Ambundenta apelor curative in Budapesta este fara egal. Capitala cu cele mai multe izvoare termale medicale din lume, Budapesta si-a castigat titlul de Orasul Termal in 1934. Din vremea celtilor si a romanilor se foloseau izvoarele cu apa fierbinte din Buda, iar piscinele si baile termale datand dinainte de ocupatia turca sunt inca in uz si astazi. Vechimea lor se vede in arhitectura bailor: bogatia culorilor si formele Art Nouveau. Izvoarele naturale (in total 118 surse diferite) scot la suprafata zilnic 30.000 de metri cubi de apa la temperaturi de 26-70 grade Celsius . Exista acum 24 de bai termale, bai publice, piscine in interior si in exterior, 10 dintre acestea au capacitati medicale speciale si valoare terapeutica.

Cea mai cunoscuta baie este Baia Termala si Piscina Gellert . Actuala cladire a baii este si hotel. Izvorul termal de aici a erupt in 1918 sia fost deschis publicului la 26 septembrie a aceluiasi an. Aici vin in special turisti straini care au probleme reumatismale, pentru fizioterapie si pentru inhalatii. in plus aici se pot face bai de soare pe terasele din jurul piscinelor cu apa termala, destinate exclusiv femeilor. Acestea sunt deschise din aprilie pana spre sfarsitul lui septembrie.

Biserica Matthias

Biserica poarta numele Regelui Matthias, care s-a cununat de doua ori in altarul acesteia. Catedrala este aproape la fel de batr?na ca si Palatul Regal si a fost locul multor ceremonii de incoronare. Fiecare rege si fiecare epoca a lasat urme pe cladirea bisericii inainte de invazia turca si ocuparea Budei in anul 1541. Atunci biserica a fost transformata intr-o moschee, iar varul a acoperit frescele medievale. Biserica Matthias a luat forma actuala la sfirsitul secolului c?nd o multime de cladiri mici care-i fusesera atasate au fost demolate iar biserica a fost reconstruita intr-un stil neo-Gotic. Pe l?nga scenele biblice clasice, frescele descriu si cele mai importante pasaje din istoria Ungariei. Acustica magnifica face ca aici sa se desfasoare frecvent concerte.

In zona din jurul Bisericii Matthias se afla cea mai romantica zona pietonala a Budapestei, cunoscuta sub denumirea de Districtul Castelului. Un oras medieval, cu stradute si case pitoresti, lampi de gaz si monumente frumoase.

Acest district este renumit si pentru cel mai vechi magazin de mobila, care dateaza din 1827 si se numeste Ruszwurm.

Bastionul Pescarilor

Finalizat in 1905 de o parte a unei piete de peste, de la care-i si vine numele. Niciodata nu a servit ca o fortareata de aparare ci mai degraba ca un loc excelent de a privi panorama Dunarii. Bastionul Pescarilor a intrat in patrimoniul mondial al Unesco alaturi de panorama Dunarii.in interiorul bastionului se afla capela St. Michael care a fost deschisa pentru public in 1997.

Labirintul din Castelul Budei

Un alt punct de interes pe Dealul Castelului se gaseste de fapt in Dealul Castelului. Aproape fiecare casa are caverne adanc sapate in deal. Sunt de fapt pivnite care interconecteaza intr-un lung coridor datand din Evul Mediu si care folosea drept adapost pentru locatari in timpul razboaielor. Aparatorii cetatii foloseau pivnitele ca pe niste cazemate pe unde se deplasau trupele si ieseau in diferinte puncte pentru atacuri surpriza.



Citadela si Statuia Libertatii

Alaturi de Dealul Castelului se afla Dealul Gellert care ofera cea mai frumoasa panorama asupra orasului. Numele i-a fost dat dupa calugarul Gellert (Gerald) recunoscut pentru propovaduirea crestinismului in Ungaria. Traditia spune ca a fost ferecat intr-un butoi si aruncat in Dunare de pe deal, in timpul insurectiei paginilor maghiari impotriva crestinismului, dupa moartea primului rege St. Stephen.

Dealul vrajitoarelor

Legendele vorbesc despre Dealul Gellert ca era locul de intilnire al vrajitoarelor. Ele continua sa- si ea int?lnire pe virful dealului, in fiecare seara cu luna plina. Asa ca nu va plimbati pe acolo dupa asfintit!

Terasele Citadelei construite pana in varful dealului ofera cea mai buna panorama asupra orasului, iar telescoapele montate aici te ajuta sa surpinzi toate detaliile. Citadela a fost construita de austrieci dupa Razboiul de Indenedenta (1848-1849) pentru a avea control militar asupra orasului.

Monumentul Libertatii , statuia unei femei, vizibila din apoape orice punct al orasului, a fost ridicat in 1947 pentru a comemora eliberarea de sub ocupatia nazista. La fiecare 20 august - Ziua Constitutiei - focuri de artificii inconjoara statuia.

Langa catedrala Matei Corvin se gaseste Bastionul Pescarilor, o fermecatoare terasa ridicata deasupra Budei si a Dunarii, care a fost construita la inceputul sec al XX-lea ca un turn de paza pentru a proteja ceea ce era atunci o infloritoare asezare de pescari. Coloanele in stil neoromanesc si arcadele fragmenteaza privelistea asupra orasului si a fluviului. De aici se poate vedea cel mai bine Palatul Parlamentului care se afla pe celalalt mal al Dunarii. Parlamentul este o cladire impunatoare in stil neogotic, acum fara steaua rosie in varf, proiectata de Imre Steindl. Desi ramane locul unde lucreaza legislatorii natiunii, interiorul poate fi vizitat, in compania unui ghid, vizita ce ofera posibilitatea de a admira plafoanele aurite, frescele de pe pereti, elaboratele ferestre de sticla si scarile maiestuoase (care totalizeaza 22 km in interiorul cladirii). Atractia principala o constituie Sfanta Coroana a natiunii, facuta pentru primul rege al Ungariei, Sfantul Stefan, in anul 1000. Coroana, simbolul national al Ungariei, a fost mutata din Muzeul National si acum se odihneste pe o perna de catifea, flancata de doua garzi in uniforma si purtand sabie, sub inalta cupola a Parlamentului.

Traversand Andrassy ut, adica Champs-Elysee-ul budapestan, ajungem in Piata Eroilor, unde, din mijlocul unei piete uriase, monumentul eroilor, flancat de cele doua muzee de arta, iti taie pur si simplu respiratia. Arpad si ceilalti sase conducatori de triburi maghiare, dispusi in jurul unei coloane inalte de 36 m, din varful careia priveste triumfator arhanghelul Gabriel, purtator al Sfintei Coroane si al crucii lui Lorraine. In fata grupului statuar, opera a sculptorului Gyorgy Zalla, ridicat la 1896, se afla monumentul unor eroi mai recenti, al revolutionarilor de la 1956. In spate, dispusi de-a lungul unei colonade semicirculare cu lungumea de 85 m se poate vedea intreg panteonul national maghiar, de la Stefan cel Sfant la Ludovic Kossuth.

La stanga pietei troneaza Muzeul de Arte Frumoase, iar la dreapta Marea Expozitie Nationala, ambele inspirate de arhitectura clasica greaca si construite in 1905 - 1906 de Albert Schikedanz si Fulop Herczog. Primul poarta patina timpului. Cel de-al doilea a fost recent curatat si aurit.

In spatele pietei se intinde parcul Varosligety cu tot cu gradina zoologica, cea botanica, circul, baile Szechenyi, lacul artificial (unde vara se practica sporturi nautice, iar iarna patinajul), si grupul de cladiri istorice de la Vajdahunyad, construite intre 1896 - 1908, un veritabil produs al culturii oficiale a Ungariei mileniului, cladiri intre care putem recunoaste spre mandria noastra copia Castelului Huniazilor din Hunedoara si cea a Turnului cu Ceas din Sighisoara.

Revenind in Buda, mai trebuie vorbit despre statuia care in mod oarecum ciudat este simbolul orasului si anume Statuia Libertatii, cunoscuta deopotriva si sub numele de Monumentul Eliberarii. Acesta esta opera sculptorului maghiar Zsigmond Kisfaludy-Strobl si a fost executat la comanda si pe cheltuiala statului sovietic, mai exact a a mresalului Kliement Vorosilov. Ridicat in 1947, el purta initial numele Genius si includea, pe lange cele trei statui ce pot fi vazute si astazi si o statuie a soldatului sovietic eliberator. Pe acesta din urma statul sovietic l-a mutat in 1992 in parcul statuilor. Desi s-a dorit eliminarea intregului monument, totusi budapestanii l-au aparat deoarece el reprezinta un symbol si un reper al orasului si nu neaparat al ocupatiei sovietice. Ei au incercat sa gasesasca chiar si mituri ale acestui monument, unele mai reusite, altele mai putin. Cel mai popular este acela ca monumentul fusese ridicat ca Memorial, in cinstea fiului lui Miklos Horty, Istvan, pilot erou, mort pe frontul rusesc in 1942.

In apropiere se gaseste un alt monument important pentru oras, si anume Memorialul Gellert care a fost ridicat in memoria calugarului benedictin Gellert, tutore al fiului lui Stefan cel Sfant si unul dintre stalpii crestinarii maghiarilor, care l-au inchis intr-un butoi si l-au impins de pe deal direct in Dunare, in anul 1046. Aceasta avea sa fie ultima rabufnire de paganism a maghiarilor abia crestinati, adesea prin sabie de Stefan cel Sfant. Strajuita de coloane dispuse in semicerc, statuia batranului episcop cu biblia intr-o mana si crucea ridicata spre cer in cealalta, ne face sa ne simtim mici. La picioarele Sfantului, tolanit, sta un maghiar mustacios, cu parul lung, impletit in cozi, cu pumnal la brau.

Ultimul popas in Budapesta il facem pe Podul cu Lanturi, unul dintre cele sapte poduri peste Dunare din Budapesta, dar si cel mai frumos dintre ele. De altefel nu este intamplator numarul podurilor (sapte), caci asemeni numarului colinelor pe care este asezata Budapesta (sapte), acesta aminteste de cele sapte triburi care s-au unificat in 896 si au format Regatul Mgahiar. Podul cu lanturi este flancat cu drapele si cu uriasi lei de piatra ce pazesc aceasta minune a ingineriei moderne, lunga de 380 m, construita din initiativa si cu fondurile donate de Szechenyi in 1839. In timpul celui de-al doilea razboi mondial Podul cu Lanturi a fost distrus de bombardamente si refacut dupa aceea, in aceeasi maniera, ramanand cel mai ingust pod din Budapesta

Podurile care unesc Budapesta

Podul cu lanturi

Primul pod permanent peste Dunare. Contele Istvan Szechenyi a fost nevoit sa astepte o saptamana pentru a putea traversa raul ca sa-si poata ingropa tatsl. Atunci s-a hotarat construirea unui pod permanent peste fluviu. Arhitectul William Clark a supervizat constructia. Podul a fost finalizat in 1849.Aum este un simbol al Budapestei, un obiectiv turistic magnific, iluminat pe timpul noptii. in 1999 o ceremonie grandioasa a marcat 150 de ani de la constructia podului si atunci s-au instalat noile reflectoare.

Podul Elisabeta

Podul poarta numele reginei Elisabeta, foarte iubita de poporul ungar. Construit initial in stilul Eclectic, podul a fost distrus atat de tare de trupele germane in 1945 incat reconstruirea sa a iesit din discutie. Un nou pod a fost reconstruit ulterior in acest loc incercand sa imite originalul.

Podul Libertatii

Podul a fost construit in 1896 ca o parte a seriei de monumente construite cu ocazia ceremoniei de comemorare a 1.000 de ani de la sosirea maghiarilor in Bazinul Carpatic. Al treilea pod de peste fluviu, s-a numit initial dupa Francis Joseph: imparatul personal participind la ceremonialul de fixare aultimului stilp al podului. Neputincios in fata destinului, podul a fost de asemenea distrus in timpul razboiului, dar a fost ulterior reconstruit.

Podul Margareta

Al doilea pod permanent al Budapesteo construit intre 1872 si 1876 s-a bazat pe planurile unui arhitect francez. Podul este sustinut la jumatatea sa de un pilon care se afla pe Insula Margareta, fiind singura sectiune a podului care s-a pastrat din structura originala.

Insula Margareta

Petecul de verdeata al Budapestei se numeste Insula Margareta, localizata in mijlocul fluviului intre Podul Margareta si Podul Arpad. Initial au fost trei insule, dar aluviunile fluviului le-a unit devenind o singura insula de 2 ,5 km. lungime. Insula a fost locuita inca din perioada romana. in Evul Mediu calugarii au preferat-o pentru linistea de aici iar regii o foloseau ca loc ideald e vinatoare. Insula a luat numele Margret (Margit), dupa fata regelui Bela al IV-lea (Adalbert), care a renuntat la lume si a intrat manastirea de maici de pe insula dupa ce a supravietuit invaziei tatarilor din secolul al XIII-lea. Ocupatia otomana din secolul al XV-lea a pus capat perioadei infloritoare prin care trecea insula. Dupa secole de declin, insula a renascut in secolul al XIX-lea cand a devenit parc si zona de distractie, deschise publicului. Construirea Podului Margareta facut posibila deschiderea insulei pentru cei care veneau la plimbare pe cai .

Acum aici se pot face plimbari cu bicicleta ori plimbari sanatoase de-a lungul insulei. Este de asemenea preferata de cei care fac alergarea de dimineata. Turistii pot admira gradinile japoneze, englezesti si franceze, care alterneaza cu ruinele vechii manastiri de maici, pot admira vechiul turn de apa . Aici exista si cea mai mare piscina descoperita din Budapesta - Palatinus - si un teatru in aer liber.

In nordul insulei se intinde Hotelul Margitsziget, inconjurat de modernele Bai Termale cu acelasi nume.

Obiective turistice in Pesta:

Parlamentul

Construita la sfarsitul secolului, cladirea Parlamentului a devenit repede un simbol al Budapestei si al panoramei Dunarii. Un edificiu tipic Eclectic, ornamentat cu multe statui mici din piatra, este unul dintre cele mai decorative structuri ale capitalei. Este una dintre cele mai mari cladiri din lume. Lei din piatra maiestuosi flancheaza intrarea principala, urmata de o scara care duce in Camera Cupolei, unde se tin cele mai elegante receptii. Doua aripi se deschid de aici, pentru cele doua camere al Parlamentului: Camera Superioara si Camera Inferioara.

Opera

Budapesta se poate mandri ca are una dintre cele mai frumoase cladiri ale Operei din lume. Cladirea in stil Renascentist a fost terminata in 1884 dupa noua ani de constructie. Scarile principale si sala auditoriului au fost decorate cu fresce de trei mari pictori maghiari Bertalan Szekely, Mor Than si Karoly Lotz. insusi Puccini a dirijat aici doua premiere ale operelor sale.

Merita s-o vizitezi chiar daca nu esti un mare admirator al acestui gen muzical.

Strada Vaci

Aceasta a fost prima strada din Budapesta in care s- a interzis accesul masinilor, devenind cea mai populara strada comerciala. Aceasta este strada cumparaturilor si locul de promenada din zona Pesta. La mijlocul zilei si bineinteles seara, plimbarea pe strada Vaci a devenit cea mai la moda activitate a secolului trecut, cumparaturile aici au devenit tot mai scumpe, iar cu timpul numai marile case de moda au putut sa-si deschida aici magazine.



Piata Eroilor cu Monumentul Mileniului

Este cea mai mare piata a Budapestei, avand alaturi si Parcul Orasului. Acest monument maiestuos reprezinta istoria de 1.000 de ani a ungurilor in Europa. Fiecare parte a monumentului reprezinta o secventa de istorie. n mijlocul colonadelor semicirculare sta statuia de bronz de 36 de metri inaltime a Arhanghelului Gabriel, statuie care a luat Marele Premiu la Expozitia Mondiala de la Paris in 1900. in concordanta cu o veche legenda ungureasca, ingerul a aparut in visul primul rege ungar St. Stephen si i-a inmanat coroana. Statuile ecvestre ale celor sapte capitani care au condus migratia maghiarilor catre Bazinul Carpatic se afla pe piedestalul obeliscului. Apoi de-o parte si de cealalta, cicular, se afla statuile celor mai faimosi regi, imparati si personalitati din istoria Ungariei.

Castelul Vajdahunyad

Probabil cel mai fascinant edificiu din Parcul Orasului, initial castelul a fost construit din cherestea si carton pentru Expozitia Mondiala din 1896, pentru a marca 1.000 de ani de existenta a maghiarilor in Bazinul Carpatic. Scopul era de a da vizitatorilor o idee despre arhitectura ungureasca. Fiecare sectiune a edificiului neste diferita, reproducand la scara redusa cladiri diferite reprezentative pentru perioade istorice diferite si arhitecturi diferite. Castelul reprezinta 1.000 de ani de arhitectura ungureasca intr-un singur monument si pentru ca a fost un succes la expozitia din 1896 a fost reconstruit apoi din pietre si caramida. Azi Castelul Vajdahunyad este sediul Ministerului Agriculturii.

Veti observa ca acest castel seamana foarte bine cu Castelul Huniazilor de la Hunedoara. Se spune ca de fapt este o copia a lui.

Lacul Balaton - 'Marea ungureasca'

La mica distanta de Budapesta se gaseste unul din lacurile cele mai frumoase din Europa: lacul Balaton, numit si 'marea ungureasca'. Lacul Balaton este paradisul pescarilor si al iubitorilor de sporturi de apa. Lacul Balaton este destinatia pe care o oferim tuturor adultilor gurmanzi sau pescarilor dar si tinerilor iubitori de sport si distractie (ad?ncimea maxima este de numai 12 metri). Studentii gasesc aici toate oferte de distractie pe masura varstei si a bugetului lor.

In imprejurimi se pot vizita locuri si ruine de mare importanta istorica si orase splendide ca Baltonfildvar - resedinta multor artisti si pictori.

Regiunea transdunareana

Coline line, castele, atmosfera baroca. Aceasta regiune se intinde la nord de Lacul Balaton pana la granita cu Slovacia. Zona este caracterizata de coline line, paduri bogate in vanat, castele care se inalta pe stanci, mici biserici de sat si nu in ultimul r?nd orase cu aer baroc.

In timpul sejurului prin aceste tinuturi puteti vizita diferite locuri ca de exemplu:

- Martonvasar (muzeul Beethoven),

- Lacul Velence,

- Pietrele miscatoare de la Pakozd,

- Orasele Tata, Veszprem Szekesfeherva, Gyor ,

- Manastirea Majk,

Muntii Vertes si Bakony.

Visegrad

Oras si statiune balneoclimaterica, Visegrad a devenit cunoscut initial datorita cetatii care dateaza din Epoca de aur a Regelui Matthias. Partea abrupta a palatului construit in stil Renascentist este uimitoare. Din turnul cetatii ai cea mai frumoasa imagine asupra cursului Dunarii.

Godollo

La numai 30 de kilometri de Budapesta, oraselul a devenit celebru datorita Palatului Grassalkovich, cel mai mare din Ungaria. Maria-Theresa a stat aici de multe ori dar acesta a fost locuinta preferata a Reginei Elisabeth (Sissy ) , in secolul al XIX-lea.Palatul este in reconstructie, dar cateva aripi sunt deja deschise publicului.

Hungaroring

Oraselul a devenit cunoscut in intreaga lume datorita circuitlui de Formula 1 care s-a construit aici, la numai 19 kilomtri de Budapesta, pe autostrada M3. Localitatea este situata intr-o vale inconjurata de dealuri, ceea ce face ca circa 80% din circuit sa se poata vedea din ori punct. Cursa are loc in fiecare in luna august, in acest an desfasur?ndu-se la data de 15 august.

Tari din Europa

Zece castele de legenda

Astazi multe dintre castelele legendare din Europa si nu numai au devenit obiective turistice importante, foarte profitabile atat financiar cat si pentru profilul cultural al tarii in care se gasesc. Numerosi turisti prefera o vacanta

Croaziere pe Dunare, zi si noapte

Cea mai frumoasa panorama asupra orasului o ofera o plimbare pe Dunare. Poti alege o croaziera pe timpul zilei si vei putea admira inclusiv Insula Margareta, sau poti opta pentru croaziera de noapte c?nd minunatia de lumini ofera un spectacol unic. in timpul croazierelor poti asculta chiar in limba romana (alaturi de alte 29 de limbi) legendele Dunarii si ale obiectivelor turistice pe l?nga care trece vaporul. Gazdele te vor servi, la alegere, cu un pahar de vin, bere sau suc. Vapoarele te asteapta in dreptul Hotelului Marriott si costa 3.600 de forinti , croaziera de zi, si 4.200 forinti, cea de noapte

Hajduszoboszlo este cea mai cunoscuta statiune balneara din Ungaria si este un oras in comitatul Hajd-Bihar.

Asezare geografica

Situat in partea de Nord - Est a Marii Campii Ungare, la 200 km de Budapesta si 20 km la sud de Debretin.

Clima

Clima este de tip sub-alpin bland. Aerul este foarte curat, contribuind la efectul curativ al apelor termale.

Atractii Hajduszoboszlo

 

Principala atractie sunt apele termale. Orasul este printre cele mai vechi asezari, existand o atestare documentara inca din 1075. De asemenea biserica fotificata din sec XV, poarta si azi marturia evenimentelor trecute. Dezvoltarea orasului Hajduszoboszl are la baza minunata apa termala descoperita de Dr. Pvai Vajna Ferenc in urma cercetarii sale.Datorita efectelor terapeutice ale apei termale, statiunea este cunoscuta in lumea intreaga. Statiunea ofera: bai termale, strand, aquapark, bazin de inot, apa minerala, Thermal Tourist.

Cei care au fost deja in cea mai cunoscuta statiune din Ungaria stiu ca in oras se intalnesc multi romani, veniti aici in vacanta. Datorita succesului pe care-l are statiunea la piata romaneasca, orasul Hajduszoboszlo a fost prezent si la Targul de Turism al Romaniei.

Se va prezenta orasul Hajduszoboszlo ca destinatie turistica si se vor organiza workshopu-uri. Oferta contine aproximativ 10 hoteluri din statiune, servicii si facilitati ale statiunii balneoclimaterice, etc.

Statiunea este foarte potrivita atat pentru persoanele care vor sa vina la tratament, cat si pentru familiile cu copii, gratie serviciilor oferite acestora. Hajduszoboszlo se afla in vestul Romaniei, la o distanta de 200 km de Budapesta si cam 30 km fata de Cordoba. Orasul este atestat documentar in 1075, sub numele de Szoboszlo. Odata cu descoperirea apelor termale, orasul a inceput sa se dezvolte.

Servicii balneoclimaterice in Hajduszoboszlo

Baia Termala este deschisa pe toata durata anului, intre orele 7.00 si 19.00. Continand brom, iod si sare, apa termala este folosita aici in peste 40 de tratamente diferite (artrite cronice, boli articulare, neuralgii, dureri musculare, leziuni, fracturi osoase, boli dermatologice, etc). Baia Termala este folosita si in serviciile de wellness: solariu, sauna, coafura, cosmetica, masaj si jacuzzi aromatic, etc.

Distractie pentru adulti si copii in Hajduszoboszlo

In aceasta statiune s-a deschis primul Aquapark din Ungaria, Hungrospa, in anul 2000. Lungimea topoganelor de diverse tipuri depaseste un kilometru. Copiii au topogane de apa speciale si terenuri de joaca.

Strandul din Hajduszoboszlo este deschis in fiecare an intre 1 mai si 30 septembrie si contine 13 piscine personalizate cu figurine pe gustul copiilor. Piscinele sunt de diverse tipuri: de inot, cu valuri, de distractie, jacuzzi.

Pachete de vacanta pentru Hajduszoboszlo

Pentru cateva zile in statiune poti apela direct la hotelurile din oras sau la agentiile din tara care ofera pachete de vacanta in Hajduszoboszlo.

Cei care doresc sa-si petreaca aici Pastele gasesc oferte de sejururi pentru 6 zile, la 282 euro. Pachetul include cazarea la un hotel de 4 stele, cu demipensiune, cina festiva pe 26 aprilie, un wellcome cocktail, intrare libera la piscinele termale interioare, jacuzzi, hidromasaj, sauna, baie cu abur, fitness, halat de baie, uscator de par. Copiii pana in 3 ani au acces gratuit. (Agentia Infinity Travel)



Un sejur de 8 zile costa 160 euro de persoana. Cazarea se face la o pensiune de 2 margarete, cu mic dejun si cina. (Gamma Tour, Zalau)

Taxa de statiune este de 1.4 euro de persoana pe zi (persoane intre 18 si 70 de ani). Parcarea se plteste cu 8 euro pe zi.

Turistii mai pot folosi si un Thermal Camping, deschis tot anul. Exista 300 de locuri pentru rulote, acces la curent electric, apa potabila, locuri pentru corturi, etc. Intrarea la strand si bazine este gratuita. Se organizeaza excursii optionale in Debgrecen, cu tur de oras, Hortobagy, Tokaj, Tuba-Tanya, Pusta, etc.

Debrecen

Este 'capitala Marii Hungarian Plain', si a judetului, sediul si cel mai mare oras din judetul Hajd-Bihar in partea de est a Ungariei. Acesta este cel de-al doilea oras ca marime din tara cu aproximativ 200000 de locuitori si istoriei, cel mai imporatant oras in limba maghiara Protestantism.

Este folosit pentru a fi cel mai mare din Europa Calvinist orasului (a fost numita 'The Calvinist Roma'), si de Biserica Mare (Nagytemplom) este un mesaj de reamintire a orasului de patrimoniu.

Debrecen are, de asemenea, o universitate, cu tot felul de zone de stiinta. Ea are aproximativ 25000 de studenti. Cladirii principale, la Nagyerd este frumos.

Acesta poate fi accesat cu usurinta de la Budapesta de catre conducerea pe drumurile M3, apoi M35 (la aproximativ 186 km semn) vignette drumul, dar este necesar (acesta este de aproximativ 2 ore). Sau urmati de drumuri principale 4 de la Budapesta sau oriunde cu exceptia est (mai mult de 3 ora de calatorie de la Budapesta), dar nu este recomandat, deoarece drumul este de 4 suprapopulate si accidentele sunt de obicei.

Gyr (AFI: [ˈ ø r], pronuntie (help info), cunoscut sub numele de alternativa) este cel mai important oras din nord-vest Ungaria, de capital din Gyr-Moson-Sopron judet si se afla pe unul dintre cele mai importante drumuri din Europa Centrala, jumatate dintre Budapesta si Viena. Orasul este cel de-al saselea cel mai mare in Ungaria si unul dintre principalii cinci centre regionale ale tarii.

Nyiregyhaza asculte (ajute info) (AFI: / IRE haz /; aproximative pronuntie: 'nyee-reg-haa-zuh', romani: Mestecanesti) este un oras in nord-estul Ungariei si judetul de capital din Szabolcs-Szatmr-Bereg. Cu o populatie de 117000 este de-a saptea cea mai mare oras din Ungaria si este una dintre cele mai mari orase din Ungaria de Nord.


Nyregyhza a fost mentionata pentru prima data in 1209, desi acesta a fost numit doar Nyr (sensul 'mesteacan'). O sursa de la 1326 mentioneaza ca orasul are o biserica, de unde si partea a 2-a din numele, 'egyhz' (adica 'biserica', literalmente 'o casa'). In mijloc de a 15-lea orasul a avut aproximativ 400 de locuitori. In a 16-lea, in timpul Turkish profesiei de Nyiregyhaza Ungaria a devenit pustie, si a fost reinstalati numai in Anii 1630 - Anii 1640.

Termice de lac Sstgygyfrdõ a fost o atractie turistica de secole. Lacul este foarte cald, in jur de 26 C (79 F), si este inconjurat de un parc de 2000 de kilometri patrati (494210 ha). Exista, de asemenea, o mare gradina zoologica, deseori numit Vadaspark, cu animale din toate continentele din lume. Acesta a fost dezvoltat constant pentru a fi una dintre cele mai atractive gradini zoologice din tara. Sst este usor accesibil de la Nyiregyhaza locale de autobuz 8, de taxi sau de catre subtiri si pleaca de cale ferata de gara si de autogara.

Nyiregyhza's Biserica romano-catolica

Nyiregyhaza are, de asemenea, mai multe muzee si expozitii, aratand orasului, bogat patrimoniu cultural.

Zoltn Hatrik este nativ, cea mai cunoscuta din oras. El este un actor.

Colectia de greco-catolic, Arte religioase - icoane si obiecte liturgice de la 17 - 18 de secole

Colectia de Arta Medalion Internationale si Small Sculptura Creative Comunitate de Nyregyhza-Sst - expozitii periodice de lucrari contemporane de artisti

Jsa Andrs Muzeul cu constatarile arheologice de la toate varstele din istoria orasului, inclusiv o numismatic de colectare de la epoca bronzului

Muzeul Satului din Sst - o bucatica la viata satului, in secolul al 19-lea

Orasul are frumoase biserici (romano-catolic, greco-catolica, Calvinist, bisericile evanghelice si o sinagoga).

Turistic, Ungaria este mult deasupra asteptarilor cuiva ce cunoaste Europa de Est pentru ca legaturile cu Vestul s-au facut cu mult inaintea altor tari vecine.

De aceea ospitalitatea, rafinamentul mancarurilor si confortul de cazare a fost permanent dezvoltat in aceasta regiune, Budapesta fiind in acest moment capitala est-europeana cu cele mai multe hoteluri de lux.

Cine este atras de frumusetea lacurilor, nu trebuie sa piarda privelistea uluitoare a lacul Balaton in timp prietenii vinului sunt invitati in Villany si Tokaj iar admiratorii de cultura traditionala pot alege Hortobagy.

In Ungaria functioneazt aproape 900 muzee si galerii, dintre acestea un numsr de 170 se gasesc in Budapesta.

Ungaria ofera toate tipurile de cazari, de la hoteluri luxoase de 4 si 5 stele pana la pensiuni particulare. Oficiul National pentru Turism al Ungariei publica de doua ori pe an o brosura cu cazarile din toata tara pe categorii: hoteluri, pensiuni, campinguri. Atentie mare la perioada cand se desfasoara cursa de Formula 1 de la Hungaroring. in saptamana respectiva tarifele in Budapesta, Godolo si in alte localitati apropiate circuitului se dubleaza. in plus, rezervarile se fac cu mult timp inainte pentru ca in apropierea evenimentului nu se mai gasesc locuri libere.

Orarul magazinelor:

Daca vreti sa cumparati suveniruri pentru prieteni va recomandam ceramica, broderii, papusi imbacate in costume treditionale, portelanuri pictate manuale din regiunile celebre Herend si Zsolnay, sau produse traditionale precum paprika, salam picant, coniac de caise, vin Tokaij.Programul magazinelor este clasic: in general de la 7 dimineata pina la 19.00, de luni pana vineri, iar sambata de la 7.00 la 13.00. Magazinele mai mici inchid in timpul saptamanii si la ora 18.00 dar exista si unele non-stop. Exista si doua piete de weekend numite Ecseri Flea Market si cea de-a doua in Parcul Orasului, deschise sambata si duminica, de la 7.00 la 17.00.

Bucataria ungar

Vizitatorii care vor sa incerce bucataria traditionala ungureasca au la dispozitie toate tipuile de restaurante de la cele de lux pina la impinge tava si la pachet. Menu-urile din cele peste 1.000 de restaurante existente numai in

Budapesta sunt atat in ungureste cat si in engleza si germana si contin deopotriva specialitati unguresti si mancaruri din bucaria internationala.

Primul lucru pe care il stiu turistii despre bucataria ungureasca este gulasul, care nu este o tocanita, asa cum cred multi, ci o supa groasa puternic condimentata si preparata cu multa arta. De asemenea, trebuie sa incercati ciorba de peste, puiul cu paprika, grill-ul mixt de stiuca si biban, si obligatoriu ficatul de gasca. Oricum are fi prajit sau la gratar, cald sau rece, acesta este de neuitat.

Deserturile au nevoie de un capitol special. Cel mai delicios este strudelul, clatitele Gundel, gogosile Somloi si Gesztenyepure (prajitura de piure de castane acoperita cu frisca). Specialitatile mai includ paste sarate sau dulci, dintre care recomandam cu caldura specialitatea Turos Csusza (paste cu br?nza de vaci si crema acrisoara).

Bauturile unguresti

Productia anuala de vinuri se cifreaza la 4.2 milioane hectolitri produs in 22 de regiuni viticole istorice. Vinul Tokaij a devenit celebru si a primit denumirea de Vinul Regelui deoarece era vinul preferat al regelui Louis al XIV-lea, Regele Soare, caruia i s-a spus cu aceasta ocazie si Regele Vinurilor. Vinurile din Regiunea Balaton se bucura de asemenea de reputatie internationala: Villany-Siklos, vinurile de Eger si Eger Bikaver (S?nge de Taur). Dintre toate vinurile din regiunea Eger, acesta a ramas celebru, cu toate ca sunt alte vinuri, precum Leanyka, Tramini, Riesling Italian, care se fabrica in cantitati mult mai mari.

Legenda Singelui de Taur

Sunt multe legende care se leaga de numele acestui vin din regiunea viticola Eger Cea mai cunoscuta este legata de asediul Castelului Eger in 1552. Conform povestii, turcii pregateau un ultim atac asupra fortareteicind castelanul Istvan Dobo a adus citeva cani de vin rosupentru soldatii sai. Luptatorii islamici, care nu erau familiarizati cu taria si curajul care sunt stocate in vinul rosu, au tras concluzia ca lichidul rosu care a intarit forta inamicilor lor unguri era sange de taur si nu vin rosu.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3777
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved