Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Caracterizarea sistemului de siguranta publica in mediul urban

Demografie+ Font mai mare | - Font mai micCaracterizarea sistemului de siguranta publica in mediul urban

Activitatea politiei comunitare in mediul urban presupune existenta unor structuri care sa realizeze intr-o forma consolidata parteneriatul cu societatea civila, sporirea eficientei activitatilor preventive si de combatere a faptelor antisociale, atragerea cetatenilor la o cooperare activa.Totodata impune prezenta activa si permanenta a politistilor comunitari in mijlocul cetatenilor in vederea rezolvarii cu operativitate a problemelor cu care acestia se confrunta zilnic.

Structurile de ordine publica existente la nivelul birourilor si formatiunilor de ordine publica au ca scop principal supravegherea localitatilor urbane de catre politisti comunitari numiti agenti de siguranta publica ce se implica in asigurarea climatului de siguranta civica, participand la inlaturarea cauzelor si conditiilor care genereaza sau favorizeaza comiterea de fapte antisociale, pregatirea antiinfractionala a populatiei, consilierea potentialelor victime ale violentei precum si sprijin pentru reintegrarea sociala a unor persoane care au savarsit fapte antisociale.

Activitatea de siguranta publica ce se desfasoara pe teritoriul municipiilor si oraselor are in principal urmatoarele scopuri:

-supravegherea teritoriului localitatilor urbane;

-mentinerea climatului de ordine publica pe teritoriul municipiilor, oraselor, sectoarelor municipiului Bucuresti si sectiilor de politie comunitara;

-apararea avutului public si privat;

-apararea vietii, a drepturilor si intereselor legale ale cetatenilor si comunitatii.

Importanta desfasurarii activitatii de siguranta publica consta in faptul ca prin prezenta permanenta si activa a agentilor de siguranta publica se poate interveni operativ pentru prevenirea incalcarii legii si luarea masurilor imediate impotriva persoanelor care prin manifestarile si actele intreprinse tulbura ordinea si linistea publica, atenteaza sub orice forma la avutul public si privat, la drepturile si interesele legitime ale cetatenilor.

Agentii de siguranta publica executand serviciul in uniforma, avand dotarea corespunzatoare prin insasi prezenta acestora in teren contribuie la prevenirea si descurajarea actelor si faptelor de tulburare    a ordinii si linistii publice, a infractiunilor si contraventiilor, sprijinindu-se si pe concursul cetatenilor, realizand in forma consolidata parteneriatul cu societatea civila.

Portiunea de teren delimitata care de regula cuprinde mai multe strazi din teritoriul de competenta pe care se gasesc amplasate sediile unor institutii, formatiuni politice, societati comerciale, imobile de locuit, parcuri, locuri de agrement, piete, targuri, unitati de invatamant, de ocrotire a sanatatii etc. este denumita sector de siguranta publica.

La D.G.P.M.B. teritoriul se imparte in zone de siguranta publica, pentru a nu se confunda cu organizarea administrativ - teritoriala.

Teritoriul de competenta al municipiilor si oraselor impartit in sectoare de siguranta publica este supravegheat de agenti de siguranta publica care rezolva intreaga problematica de ordine publica potrivit competentelor.

Agentul de siguranta publica desfasoara activitati individual prin exercitarea atributiilor stabilite prin legi, ordine, dispozitii, rezolvarea plangerilor si reclamatiilor cetatenilor, constatarea de infractiuni si contraventii dar si in parteneriat cu comunitatea, acesta implicandu-se in viata urbei, participand la inlaturarea cauzelor si conditiilor care favorizeaza sau genereaza comiterea de fapte antisociale, conciliaza victimele violentelor de orice fel, obiectivul sau fiind acela de a asigura un climat de siguranta civica si de prevenire a criminalitatii.

Agentul de siguranta publica se subordoneaza sefului sectorului de siguranta publica, sefului compartimentului, sefului biroului sau formatiunii de ordine publica, iar acolo unde nu exista sefului subunitatii de politie comunitara .

Sectoarele (zonele) de siguranta publica se stabilesc in functie de:

-situatia operativas

-intinderea si configuratia teritoriuluis

-populatia - numarul persoanelor cunoscute cu preocupari infractionale sau cu antecedente penale

-locurile si mediile de interes operativ;

-numarul de politisti comunitari care lucreaza in aceasta structura.

Fiecare sector de siguranta publica este in responsabilitatea unui sef - politist comunitar cu experienta, care va organiza activitatea politistilor comunitari de siguranta publica atat ziua cat si noaptea, in functie de evolutia situatiei operative si va raspunde de modul cum acestia isi indeplinesc atributiile de serviciu.

Agentii de siguranta publica vor executa sarcinile specifice de ordine publica numai in teren (sector de siguranta publica), pe jos sau cu autovehiculele din dotare, atat ziua cat si noaptea, in functie de evolutia situatiei operative si vor asigura interventia la evenimentele produse in sectorul de responsabilitate, cat si in alte locuri la solicitarea dispecerului sau a politistului comunitar aflat la conducerea unitatii.

Seful sectorului de siguranta publica va coordona activitatea de rezolvare cu operativitate si in termenul stabilit a sesizarilor cetatenilor si a celorlalte lucrari repartizate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2195
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved