Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Industrializarea mediului rural

Demografie+ Font mai mare | - Font mai micIndustrializarea mediului rural

Este cunoscut faptul ca majoritatea tarilor dezvoltate au avut o economie predominant agricola cu caracteristicile sale specifice.

Dezvoltarea industriei, a serviciilor, a comertului au condus la formarea unor aglomerari urbane, influentand intr-un anumit mod spatiul rural.Industrializarea, dezvoltarea serviciilor si a comertului au influentat raporturile demografice dintre sat si urban, (in favoarea urbanului) dar, in acelasi timp, spatiul rural si-a adus o contributie la dezvoltarea industriei si a serviciilor.

Efectele industrializarii asupra echilibrului geografic si demografic sunt semnificative mai cu seama daca avem in vedere faptul ca, dezvoltarea industriei se caracterizeaza printr-o concentrare puternica a activitatii economice si a populatiei marind dotarea edilitara a aglomeratiilor umane.

Nevoia de forta de munca, castigurile mai mari si relativ mai sigure, confortul oferit de oras a determinat o migrare puternica a populatiei rurale spre urban avand drept consecinta depopularea localitatilor rurale.

Dezvoltarea industriei prin insasi modul sau de realizare are in vedere cel putin urmatoarele elemente: alegerea zonelor de amplasare a noilor obiective, astfel ca acestea sa devina cat mai atractive pentru investitori; delimitarea centrelor de industrializare; ameliorarea structurii si infrastructurii; acordul autoritatilor publice. Toate aceste elemente au efect direct asupra agriculturii, printre care putem aminti:

cresterea cererii de produse agricole formand adevarate piete specifice cu mecanismele sale;

prin dotarea cu mijloace mecanice performante se asigura cresterea productivitatii muncii;

formarea unor exploatatii agricole de dimensiuni mari menite sa asigure exploatarea eficienta a mijloacelor mecanice;

asocierea lucratorilor agricoli in vederea efectuarii in comun a unor lucrari de combatere a eroziunii solului, hidroameliorative etc.

In acelasi timp, agricultura are o influenta pozitiva asupra industriei sub diferite forme. Cea mai puternica influenta a agriculturii asupra industriei si a serviciilor consta in furnizarea fortei de munca necesara, cerere ce evolueaza in functie de ritmul de dezvoltare a activitatilor neagricole.

Dezvoltarea industriilor procesatoare de produse agricole stimuleaza cresterea productiei agricole dar, in acelasi timp, are o influenta pozitiva asupra anumitor ramuri ale industriei producatoare de mijloace de productie necesare prelucrarii materiei prime obtinuta de agricultori, realizandu-se o integrare pe verticala.

Integrarea pe verticala are efecte benefice atat pentru agricultura cat si pentru industrie in ansamblul sau.

Dezvoltarea si integrarea pe verticala este generata de cel putin urmatorii factori:

cresterea volumului de capital destinat agriculturii in vederea sporirii potentialului productiv - agricol;

tendinta intreprinderilor comerciale si furnizoare de factori de productie pentru agricultura care doresc sa-si impuna controlul si asupra productiei agricole;

organizarea si specializarea unitatilor de comercializare a produselor agricole.

In perspectiva, solutia cea mai viabila pentru dezvoltarea agriculturii o reprezinta expansiunea rapida a industriei, serviciilor, reabilitarea infrastructurii rutiere si cresterea dotarii edilitare in localitatile rurale.

Intre agricultura si celelalte activitati neagricole (industrie, servicii, transporturi) exista o relatie in dublu sens, adica succesul industrializarii se resimte pozitiv si in dezvoltarea agriculturii. Dezvoltarea rapida a industriei si a serviciilor este obligatorie pentru dezvoltarea agriculturii si implicit a spatiului rural.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2710
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved