Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Agentii frigorifici

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micAgentii frigorifici
Aerul pe care-l respiram este poluat de un mare numar de particule microscopice, provenind de la mijloacele de transport urbane (gaze de esapament), de la santierele de constructii (praf de ciment sau alte materiale), de la industrie (sulf, oxizi de azot) si de la masinile informatice (ozon). Aceasta poluare a aerului exterior se propaga in interiorul cladirilor odata cu introducerea 'aerului proaspat' necesar pentru alimentarea cu oxigen. Cum cladirile sunt din ce in ce mai etanse, necesita acest aport cu o instalatie de ventilatie corespunzatoare. Deci, filtrarea aerului proaspat devine imperios necesara.

Daca alegerea unui fluid frigorific se facea dupa 5 criterii clasice (termofizice, tehnologice, economice, de securitate si ecologice) se constata in prezent o tendinta de implicare si a domeniului de aplicatie, prin marimea instalatiei cat si prin specificul ei. Astfel, fiecare din cele 8 domenii (frigul casnic, frigul comercial, frigul industrial, transportul frigorific terestru, transportul frigorific maritim, conditionarea aerului cu vaporizare directa, conditionarea aerului cu racitoare de lichide si conditionarea automobilelor) tind sa utilizeze anumiti agenti frigorifici. Rezumandune doar la cei nevizati de Protocolul de la Montreal si de amendamentele care iau urmat se poate alege dintre: HFC pure sau in amestec, amoniac, hidrocarburi, CO2 si apa.

Noile fluide frigorifice ecologice isi ocu­pa din ce in ce mai mult locul: R22 (condamnat la o inlocuire cat mai rapida) va fi substituit de R404A in frigul de joasa temperatura, de R407C in climatizare, iar in instalatiile noi de R410A.

Astfel, se constata grija sporita pentru un consum redus de energie. Daca acum cativa ani, dupa primul soc al petrolului din 1974, costul ridicat al energiei mo­tiva acest demers, acum obtinerea unui randament superior este impusa de diminuarea emisiei de CO2, adica de reducerea efectului de sera.

Se remarca preocuparea generala de a se realiza ansambluri producatoare de frig, montate complet in uzina, care nu necesita decat amplasarea pe pozitie si racordarea electrica si hidraulica.

Centralele de apa glaciala din seria NRA, prezentate de firma Aermec, functionand cu R407C, dispun de compresoare ermetice Scroll, de schimbatoare de caldura cu placi, de rezervoare de acumulare, de o rezistenta electrica antigel la vaporizator si de un reglaj foarte sofisticat. Sunt concepute complet in uzina, permitand optimizarea performantelor unitatii pentru diferite moduri de functionare (numai frig, pompa de caldura, racire libera). Realizate    in 9 modele, asigura o putere frigorifica de 50160 kW, fiind destinate climatizarii sectorului rezidential si industrial.

Un alt exemplu este cel oferit de noua gama de racitoare de lichide sau de unitati reversibile (grupuri de racire si pompe de caldura) Aqua Stream 2 realizata de firma Trane. Functionand tot cu R407C, este echipata cu compresoare Scroll, pilotate de un modul de control Tracer, care supravegheaza demarajul, oprirea, reglajul capacitatii si echipamentul extern (iluminatul, sistemul de alarma al cladirii, ventilatoarele). Agregatul asigura puteri frigorifice de 50 kW, fiind fiabil si suplu in utilizare, silentios (cu 10-15 dB mai putin decat versiunile standard), ecologic, simplu si rapid de instalat.

In climatizarea de mica si medie putere frigorifica se constata utilizarea aproape generalizata a compresoarelor rotative Scroll. Dezvoltarea acestor compresoare, fiabile si mai silentioase, a fost favorizata in special de posibilitatile de uzinare actuale a rotoarelor, destul de complexe, cu masinile-unelte moderne, numerice.

Un stand foarte vizitat al salonului a fost cel unde inventatorul Adrien Laude-Bousquet a expus masina sa de produs gheata binara (ice slurry sau coulis de glace) ALB. Se stie ca instalatiile frigorifice indirecte, care interpun un fluid intermediar, racit, intre vaporizator si consumator, sunt utilizate pentru avantajele date de diminuarea incarcarii cu fluid frigorific si a riscurilor de scapare a acestuia din instalatie. Inconvenientul principal este insa datorat de inlocuirea caldurii latente de vaporizare (lv) cu cea sensibila (cpT), mult mai mica, de unde rezulta debite considerabil mai mari. Astfel, in alegerea fluidului purtator de frig determinanta este capacitatea acestuia de a transmite o putere frigorifica maxima cu un debit dat. Amestecul bifazic de apa si mici cristale de gheata rezolva acest deziderat.Masina ALB, complet transparenta si iluminata interior, permite vizualizarea functionarii:

- intrarea lichidului, cu putine cristale de gheata, in generator;

- iesirea din generator, a lichidului incarcat cu multe minicristale de gheata;

- stocarea si reglarea continutului de cristale de gheata, prin amestecare intre cele doua circuite anterioare;

- plecarea spre consumator a amestecului de lichid cu cca. 25% gheata (proportia optima).

Prezentarea a permis o mai buna cunoastere a acestei noi tehnici, care incepe sa fie utilizata tot mai mult. Societatea LGL Europe Refrigeration din Franta realizeaza o gama de generatoare de gheata bifazica cu puterea frigorifica de pana la 120 kW. Cristalele se obtin prin perierea suprafetei de gheata si nu prin raclare, conducand la dimensiuni mai mici. Conceptia modulara a generatorului permite o multiplicare pana la 10 unitati, furnizand intre 80 si 800 kg de gheata pe ora. Agentul frigorific este R404A, R134a, sau amoniacul, iar temperatura de vaporizare este -12°C. Agentul racit este apa cu un ingredient (etanol, etilen glicol, clorura de calciu sau de sodiu).

Bibliografie: www.tehnicainstalatiilor.ro

Valorile agentilor frigorifici

R12 ODP

GWP = 8500

Formula:

R22 ODP = 0

GWP = 1700

Formula:

R134a ODP = 0

GWP = 1300

Formula:


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1067
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site