Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Lucrare pentru sustinerea examenului de competente profesionale - Tehnician ecolog in protectia mediului

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micColegiul Agricol

“Dr. C-tin Angelescu” Buzau
Lucrare pentru sustinerea

examenului de competente profesionale

Filiera:Tehnologica

Profil:Resurse naturale si protectia mediului

Specializarea:Tehnician ecolog in protectia mediului

Conservarea mediului si combaterea poluarii

2008~2009

Cuprins

Argument……………………………………………4

Introducere~Capitolul I~………………………….6

Specializarea Ecologie si Protectia Mediului

Capitolul II ~ Combaterea poluarii……………..9

Controlarea poluarii atmosferice…………………13

Capitolul III ~Poluarea ~……………………….15

Poluarea mediului inconjurator

Poluarea apei…………………………………………16

Poluarea aerului……………………………………..17

Poluarea solului……………………………………18

Capitolul IV……………………………………………..19

~Conservarea mediului inconjurator~

Capitolul V……………………………………………20

~Intrebari si raspunsuri despre mediul inconjurator si efectele acestuia pentru organism~

1.Ce este mediul inconjurator?21

2.Ne afecteaza cumva starea si sanatatea noastra ?..21

3.Poluarea si formele de poluare……………………22

4.Impactul poluarii asupra sanatatii vietuitoarelor……23

5. Zile internationale dedicate mediului inconjurator……25

6. Protectia mediului inconjurator    ……………………………..26

ARGUMENT

Exigentele vietii prefigureaza pentru deceniile urmatoare necesitatea de permanentizare a procesului de instruire si educare. In aceasta perspectiva avem datoria de a furniza elevilor structurile care sa-i ajute in procesul de pregatire continua, de a-i inzestra cu priceperea folosirii a cat mai multor canale informationale.

In acest context educatia pentru mediu devine o componenta absolut necesara a invatamantului modern. Din pacate, Curriculum-ul National pentru invatamantul preuniversitar nu prevede in trunchiul comun o disciplina de sine statatoare care sa abordeze problematica deteriorarii mediului si a modalitatilor de combatere a acestora. Notiunile despre poluare si protectie a mediului se regasesc disipate la nivelul mai multor discipline ceea ce nu ofera o viziune de ansamblu asupra fenomenelor complexe ce duc la degradarea mediului si a consecintelor pe termen mediu si lung a acestora.

Din acest motiv am propus prezentul optional care se va desfasura pe parcursul unui an scolar. Acesta are ca obiectiv principal dezvoltarea la elevi de atitudini investigative asupra realitatii si a unui comportament ecologic vizand grija si responsabilitatea fata de calitatea mediului natural, cu implicatii deosebite asupra sanatatii.

In acelasi timp tematica propusa se doreste un argument viabil pentru a demonstra interconditionarea prin mediul de viata a tuturor segmentelor ce compun materia, conservarea naturii devenind eficienta si reala numai atunci cand va face parte integranta din filosofia si comportamentul nostru.

In elaborarea programei s-a tinut cont de:

Ø    Aspectul profesional

Ø    Aspectul cultural

Ø    Aspectul educativ

Ø    Aspectul social

Introducere

Capitolul I

Specializarea Ecologie si Protectia Mediului

Specializarea Ecologie si Protectia Mediului, isi incepe cursurile in toamna anului 1990, ca urmare a relansarii studiilor de ecologie si protectia mediului la nivel national si a cererii de specialisti in acest domeniu. Studentii acestei specializari parcurg in primii doi ani din cei patru ani de studiu discipline care asigura bazele cunoasterii ecosistemelor - sistematica vegetala si animala, climatologie, geologie, hidrologie, elemente de matematica cu aplicatii specifice, chimie - pentru ca din anul 3 sa faca cursuri de specialitate ecofiziologie vegetala si animala, ecotoxicologie, poluarea si protectia mediului, reabilitarea ecosistemelor, functionarea si protectia ecosistemelor naturale, s.a.

https://www.univ-ovidius.ro/faculties/Nat_Science/academics/Ecolog3.jpg

- pe creasta Fagarasului.

https://www.univ-ovidius.ro/faculties/Nat_Science/academics/Ecolog5.jpg

In 'jungla' din Padurea Letea

https://www.univ-ovidius.ro/faculties/Nat_Science/academics/Ecolog1.jpg


https://www.univ-ovidius.ro/faculties/Nat_Science/academics/Ecolog6.jpg

Nuferi.Pe dunele de la Caraorman

Specializarea Ecologie si protectia mediului este una din cele mai atractive specializari in prezent. Numarul de absolventi care se orienteaza spre aceasta specializare a crescut in ultimii trei ani. In prezent, cursurile specializarii sunt urmate de un numar de peste 320 de studenti.

Din anul 1999-2000 pana in anul 2005, odata cu implementarea sistemului Bologna in invatamantul superior romanesc, primii 2 ani de studiu au fost organizati ca trunchi comun cu specializarea Biologie. Titlul academic obtinut la incheierea studiilor este licentiat in Stiinta mediului, specializarea Ecologie si Protectia Mediului.Specializarea a urmat toate etapele procesului de acreditare academica, si obtine acreditarea in anul 1997.

Perspectivele carierei dupa absolvirea facultatii:
 

  • inspectori in cadrul agentiilor si inspectoratelor teritoriale de protectie a mediului
  • posturi de specialitate in intreprinderi sau in sistemul administrativ;
  • profesor de biologie (numai in urma promovarii modulului departamentului de pregatire a personalului didactic);
  • cercetator in domeniul ecologiei si biologiei;
  • absolventii au posibilitatea de a urma cursuri de studii aprofundate si masterat (in cadrul facultatii existand masterate in domeniile “Biotehnie si Ecotehnie Marina si Costiera', 'Conservarea biodiversitatii si ocrotirea naturii', 'Ecologie aplicata', 'Bazele ecologice ale protectiei mediului', 'Managementul impactelor de mediu', 'Dezvoltare durabila in zona costiera si valorificarea ecoturistica a spatiului litoral'), iar ulterior se pot inscrie la doctorat.

Capitolul II

Combaterea poluarii

Colapsul global al mediului inconjurator este inevitabil. Statele dezvoltate ar trebui sa lucreze alaturi de statele in curs de dezvoltare pentru a se sigura faptul ca economiile acestor tari nu contribuie la accentuarea problemelor legate de poluare. Politicienii din zilele noastre ar trebui sa se gandeasca mai degraba la sustinerea programelor de reducere a poluarii decat la o extindere cat mai mare a industrializarii. Strategiile de conservare a mediului ar trebui sa fie acceptate pe scara mondiala, si oamenii ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la reducerea considerabila a consumului energetic fara a se sacrifica insa confortul. Cu alte cuvinte, avand la dispozitie tehnologia actuala, distrugerea globala a mediului inconjurator ar putea fi stopata.

Controlarea poluarii atmosferice

Natura Poluata

Cele mai sensibile strategii de control ale poluarii atmosferice implica metode ce reduc, colecteaza, capteaza sau retin poluanti inainte ca ei sa intre in atmosfera. Din punct de vedere ecologic, reducand emisiile poluante cu o marire a randamentului energetic si prin masuri de conservare, precum arderea de mai putin combustibil este strategia preferata. Influentand oamenii sa foloseasca transportul in comun in locul autovehiculelor personale ajuta de asemenea la imbunatatirea calitatii aerului urban.

Potentiali poluanti pot exista in materialele ce intra in procese chimice sau in procese de combustie (ca de exemplu plumbul din benzina). Metode de controlare a poluarii atmosferice includ si indepartarea materialelor poluante direct din produsul brut, inainte ca acesta sa fie folosit, sau imediat dupa ce s-a format, dar si alterarea proceselor chimice ce duc l-a obtinerea produsului finit, astfel incat produsii poluanti sa nu se formeze sau sa se formeze la nivele scazute. Reducerea emisiilor de gaze din arderea combustibililor folositi de catre automobile este posibila si prin realizarea unei combustii cat mai complete a carburantului sau prin recircularea gazelor provenite de la rezervor, carburator si motor, dar si prin descompunerea gazelor in elemente putin poluante cu ajutorul proceselor catalitice. Poluantii industriali pot fi la randul lor captati in filtre, precipitatori electrostatici.

Actiuni guvernamentale pentru combaterea poluarii

Diferite tari au impus standarde in legislatie cu privire la nivelele de concentratie ce se cred a fi suficient de scazute pentru a proteja sanatatea publica. Standardele privind sursele de emisie au de asemenea specificate limitele de emisie a substantelor poluante in atmosfera astfel incat standardele de calitate ale aerului sa fie atinse. Cu toate acestea insa, natura problemei necesita implementarea tratatelor internationale ale mediului, si pana in acest moment 49 de tari au aprobat in Martie 1985 conventia Natiunilor Unite cu privire la stratul de ozon. 'Protocolul de la Montreal', ata cum a fost numita aceasta conventie renegociata in 1990 apela la indepartarea anumitor clorocarburi si fluorocarburi pana la sfarsitul secolului si asigura ajutor in vederea dezvoltarii tarilor in realizarea acestor tranzitii. in plus, mai multe tratate internationale au fost semnate in scopul reducerii incidentei ploii acide.

In Statele Unite, Actul Aerului Curat din 1967, asa cum a fost amendat in 1970, 1977 si 1990 este baza legala a controlarii poluarii atmosferice. Agentia de Protectie a Mediului are ca responsabilitate primara indeplinirea cererilor acestui act, care specifica sa se stabileasca standarde privind calitatea aerului in cazul diferitelor substante. Actul a fost de asemenea destinat prevenirii deteriorarii calitatii aerului in arealele unde aerul este in prezent mai curat decat impun standardele. Amendamentele din 1990 identifica ozonul, monoxidul de carbon, ploaia acida si noxele atmosferice ca fiind cele mai grave probleme ale poluarii aerului.

Cum am putea contribui pentru combaterea poluarii ?

Am putea stopa criza energetica folosind energia intr-un mod rational. Cateva din lucrurile pe care le-ar putea face pentru a salva energie sunt:

Folosirea mai rara a automobilelor: mersul, ciclismul, sau transporturile publice.

Evitarea cumpararii bunurilor care sunt impachetate excesiv. Este necesara energie pentru a confectiona ambalajele, dar si de a le recicla.

Evitarea pierderilor: redu ceea ce folosesti, refoloseste lucrurile in loc sa cumperi altele noi, repara obiectele stricate in loc sa le arunci, si recicleaza cat mai mult posibil. Afla ce facilitati de reciclare sunt disponibile in zona ta. Incearca sa nu arunci lucrurile daca acestea ar mai putea avea o alta folosinta.

Izoleaza-ti casa: cauta crapaturile din usi, ferestre, si asigura-te ca podul este suficient izolat pentru a pastra caldura casei.

Foloseste aparatura electrica casnica care nu consuma multa energie: cand cumperi noi aparate electrocasnice intreaba care modele consuma mai putina energie. Foloseste becuri cu un consum scazut de energie si baterii reincarcabile.

Economiseste apa: este necesara o mare cantitate de energie pentru a purifica apa. Un robinet stricat poate consuma aproximativ 30 de litri de apa pe zi.

Invata cat mai mult posibil despre problemele energetice ale Pamantului si cauzele ce le determina. Afla daca sunt grupari ecologice in zona ta care te-ar putea informa.

Controlarea poluarii atmosferice

Potentiali poluanti pot exista in materialele ce intra in procese chimice sau in procese de combustie (ca de exemplu plumbul din benzina). Metode de controlare a poluarii atmosferice includ si indepartarea materialelor poluante direct din produsul brut, inainte ca acesta sa fie folosit, sau imediat dupa ce s-a format, dar si alterarea proceselor chimice ce duc l-a obtinerea produsului finit, astfel incat produsii poluanti sa nu se formeze sau sa se formeze la nivele scazute.. Poluantii industriali pot fi la randul lor captati in filtre, precipitatori electrostatici.

Actiuni guvernamentale pentru combaterea poluarii

Diferite tari au impus standarde in legislatie cu privire la nivelele de concentratie ce se cred a fi suficient de scazute pentru a proteja sanatatea publica. Standardele privind sursele de emisie au de asemenea specificate limitele de emisie a substantelor poluante in atmosfera astfel incat standardele de calitate ale aerului sa fie atinse. in plus, mai multe tratate internationale au fost semnate in scopul reducerii incidentei ploii acide.

Cum am putea contribui pentru combaterea poluarii ?

Am putea stopa criza energetica folosind energia intr-un mod rational. Cateva din lucrurile pe care le-ar putea face pentru a salva energie sunt:

Folosirea mai rara a automobilelor: mersul, ciclismul, sau transporturile publice.

Evitarea cumpararii bunurilor care sunt impachetate excesiv. Este necesara energie pentru a confectiona ambalajele, dar si de a le recicla.

Evitarea pierderilor: redu ceea ce folosesti, refoloseste lucrurile in loc sa cumperi altele noi, repara obiectele stricate in loc sa le arunci, si recicleaza cat mai mult posibil. Afla ce facilitati de reciclare sunt disponibile in zona ta. Incearca sa nu arunci lucrurile daca acestea ar mai putea avea o alta folosinta.

Izoleaza-ti casa: cauta crapaturile din usi, ferestre, si asigura-te ca podul este suficient izolat pentru a pastra caldura casei.

Foloseste aparatura electrica casnica care nu consuma multa energie: cand cumperi noi aparate electrocasnice intreaba care modele consuma mai putina energie. Foloseste becuri cu un consum scazut de energie si baterii reincarcabile.

Economiseste apa: este necesara o mare cantitate de energie pentru a purifica apa. Un robinet stricat poate consuma aproximativ 30 de litri de apa pe zi.

Invata cat mai mult posibil despre problemele energetice ale Pamantului si cauzele ce le determina. Afla daca sunt grupari ecologice in zona ta care te-ar putea informa.

Capitolul III

POLUAREA

POLUAREA MEDIULUI INCONJURATOR

Degradarea mediului sau poluarea cuprinde alterarea calitatilor mediului inconjurator, pana la starea de incompatibilitate cu desfasurarea normala a procesului metabolic din organismele vii.
Orice material sau substanta introdusa artificial in biosfera, sau care exista in conditii naturale si provoaca modificari negative ale calitatii mediului, este un poluant. Printre factorii poluanti citam: substante radioactive, chimice (DDT, Pb, Cd, Hg), reziduri petroliere industriale si de alta natura, care altereaza calitatea apelor, rezidurile canalelor de scurgere, diverse reziduri organice, detergenti sintetici, provenite din activitatea casnica si industriala, apoi utilizarea pesticidelor remanente, organoclorate, 'smogul', folosirea irationala a ingrasamintelor chimice cu imprastierea pe sol a rezidurilor menajere, de origine animala in cantitati excesive si stropirea plantelor cu ape reziduale, impurificate, provenite de la diverse indrustrii.
Problema ocrotirii naturii preocupa toate statele lumii. Dintre obiectivele ocrotirii naturii fac parte: utilizarea rationala, conservarea si refacerea resurselor naturale, prevenirea poluarii mediului, conservarea speciilor rare, pesteri, declarate ca monumente naturale, ocrotirea ecosistemelor naturale, care are si un mijloc de recreiere si tonificare a energiei fizice si spirituale a omului.

POLUAREA APEI

Spalarea rezidurilor depozitate pe sol datorita precipitatiilor drept in rauri. Mari cantitati de reziduri fecaloid-menajere din orasele canalizate se revarsa in apele curgatoare. Detergentii sintetici, insecticidele altereaza calitatea apei, afectand, pana la urma, si fauna acvatica. Substantele chimice nocive se pot infiltra in sol, ajungand pana la panza de apa subterana. Poluarea apei marilor si oceanelor se face prin varsarea pacurei de pe nave maritime (1l de petrol compromite 2 ml. de apa).
In bazinele de oxidare, numite si bazine biologice (naturale sau artificiale), activitatea bacteriilor si algelor se interconditioneaza. Sub actiunea bacteriilor aerobe, substantele organice complexe se descompun in CO2, H2O, NH3 etc. Produsele obtinute vor fi utilizate de catre alge in procesul de fotosinteza. Oxigenul eliberat este preluat de bacteriile aerobe pentru oxidarea altor substante organice complexe din bazin.

POLUAREA AERULUI

Pentru a preveni poluarea aerului atmosferic citam:Dotarea marilor intreprinderi industriale, a exploatarilor miniere subterane cu dispozitive, care epureaza si neutralizeaza substantele poluante (exhaustoare cu filtre etc.);

Amplasarea noilor obiective industriale in afara zonelor de locuit;
Pentru controlul tehnic al vehiculelor, serviciul de circulatie dispune de analizatoare de gaze, filmetru si sonometru;

Amplasarea in locuri speciale a rampelor de gunoi si transportul acestuia cu autovehicule inchise;

Realizarea unei perdele vegetale de protectie, in jurul unor intreprinderi industriale, raspunzatoare de poluarea aerului atmosferic;

Plantarea de arbori si arbusti, extinderea parcurilor etc.;

Suprainaltarea cosurilor, la unitatile care genereaza mari cantitati de fum si gaze etc.


Impotriva poluarii aerului de catre autovehicule se preconizeaza: folosirea turbinelor cu gaz, a unui combustibil combinat (benzina si gaz nepoluant) si extinderea automobilului electric.
Se estimeaza ca in mari si oceane, diversate, anual, circa 5 mln. tone de titei, iar o tona se raspandeste pe o suprafata de minimum 12 km2. In aceste conditii, pelicula de hidrocarburi afecteaza procesul de evaporare, avand consecinte directe asupra climei, acesta constituind una dintre cauzele majore, care determina seceta in anumite zone.

POLUAREA SOLULUI

Cauzele, care pot determina degradarea solului, sunt:

Exploatarea nerationala, prin monoculturi, epuizeaza solul;

Folosirea incorecta a ingrasamintelor chimice, a pesticidelor si erbicidelor afecteaza masa organica din sol, ii altereaza structura etc.;

Toti factorii poluanti din apa, atmosfera, ajungand in sol, modifica mecanismele interne, fertilitatea solului;

Lipsa unor lucrari de combaterea eroziunii solului;

Folosirea nerationala a irigatiilor duce la degradarea solului;

Taierea padurilor;

Aruncarea pe sol a unor reziduuri industriale, ce contin substante toxice (Hg, Pb).

Pentru a preveni poluarea solului, citam:

Studierea fiecarui tip de sol;

Folosirea rationala a irigatiilor, pesticidelor nepoluante, erbicidelor selectionate;

Utilizarea ingrasamintelor specifice in cantitati adecvate;

Capitolul IV

Conservarea mediului inconjurator

Conservarea mediului incunjurator reprerzinta un ansamblu de masuri ce trebuie luate pentru prevenirea si inlaturarea poluarii,a diminuarii efectelor ei asupra mediului prin folosirea celor mai potrivite tehnologii nepoluante,prin actiuni care sa limiteze efectele distrugatoare ale unor fenomene naturale.Masurile pentru diminuarea actiunilor poluante a gazelor produse prin arderea combustibililor fosili sunt:

-tevile de esapament ale automobilelor sunt prevazute cu convertoare catalice,care transforma gazele poluante in produsi nedaunatori;

-toate masinile vor functiona cu carboranti fara plumb;

-carbunii vor fi prelucrati inainte de a fi utilizati la incalzirea locuintelor;

-noile termocentralesunt prevazute cu dispozitive pentru a retine dioxidul de sulf.

Pe plan international s-au luat urmatoarele masuri:

-Uniunea Europeana a dat dispozitie ca,pana in anul 2003,toate centraleledin Europa sa reduca cu 60% emisia de dioxid de carbon;

-in anul1992, la conferinta de la Rio de Janeiro,180 de tari au hotarat ca in anul 2000,emisia de gaze care produc efectul de sera sa fie redusa la nivelul anului 1990.

Pentru a mentine in stare nealterata(a conserva) factorii de mediu(apa,aer,sul),a preveni si combate fenomenele nedorite care produc poluarea este necesar sa se respecte prevederile Legii protectiei mediului:

-amplasarea obiectivelor industriale,a statiilor de epurare si depozitelor de deseuri menajere la periferia localitatilor sau in zonele din afara lor;

-mentinerea,intretinerea si dezvoltarea spatiilor verzi,a parcurilor,arborilor si arbustilor de protectie stradala;

-intretinerea si infrumusetarea cladirilor,a curtilor si imprejurimilor acestora,a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri;

-intretinerea curata a luciilor de apa(a lacurilor,santurilor) din parcuri,zone de agrementb si de interes turistic;

-protectia peisajului si mentinerea curateniei stradale.

Lupta impotriva poluarii este o datorie a noastra,a tuturor,cei care dorim sa ne bucuram de aer curat,de legume,fructe si plante sanatoase,de apa buna de baut,de medii acvatice nepolunte. Toti oamenii planetei trebue sa lupte pentru folosirea energiei atomice in scopuri pasnice.Poluarea radioactiva are un impact distrugator rapid asupra umanitatii!

!!!Comportarea fiecaruia dintre noi este decisiva in pastrareaminunatei noastre planete.Toti trebuie sa ne simtim responsabili si sa luptam impotriva poluarii!!!

Capitolul V

Intrebarii si raspunsuri despre mediul inconjurator si efectele acestuia pentru organism

Ce este mediul inconjurator ?

Prin mediu inconjurator sau mediu ambiant se intelege ansamblul de elemente si fenomene naturale si artificiale de la exteriorul Terrei, care conditioneaza viata in general si pe cea a omului in special. Sensul dat acestei notiuni in cadrul Uniunii Europene este cel al unui ansamblu de elemente care, in complexitatea relatiilor lor, constituie cadrul, mijlocul si conditiile de viata ale omului, cele care sunt ori cele care nu sunt resimtite. O alta definitie o gasim in Legea protectiei mediului, in care mediul inconjurator este ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale si spirituale.

2. Ne afecteaza cumva starea mediului viata si sanatatea noastra ?

Bineinteles ca starea mediului inconjurator, ce depinde numai si numai de fiecare dintre noi, ne afecteaza in mod direct viata si sanatatea noastra. Aceasta tema “Un mediu curat – o viata sanatoasa”, ar trebui sa fie o deviza pentru intreaga populatie a globului. Este nevoie de mai multa atentie si de mai multa responsabilitate din partea fiecarui cetatean pentru a trai intr-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apa curata si pentru a putea folosi conditiile de viata pe care ni le ofera natura. Insa, se pare ca oamenii trateaza cu neglijenta acest aspect important al vietii lor, ceea ce duce la agravarea procesului de poluare si distrugere a mediului si implicit la distrugerea sanatatii fiecaruia dintre noi si a celor din jur.3. Poluarea si formele de poluare a mediului

Ce este poluarea ?

Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine, numite poluanti, ca urmare a activitatii omului, si care provoaca prin natura lor, prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii, creeaza disconfort sau impiedica

folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii.

Din cuprinsul definitiei se poate constata clar ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul, poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social – economice a acestuia.

Privita istoric, poluarea mediului a aparut odata cu omul, dar s-a dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane, ajungand astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii, ale statelor si guvernelor, ale intregii populatii a pamantului. Aceasta, pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neincetat, impunand masuri urgente pe plan national si international, in spiritul ideilor pentru combaterea poluarii.   

Principalele forme de poluare a mediului

Poluarea mediului privita indeosebi prin prisma efectelor nocive asupra sanatatii a imbracat de-a lungul timpului mai maulte aspecte concretizate in diferite tipuri de poluare si anume:

I. Poluarea biologica, cea mai veche si mai bine cunoscuta dintre formele de poluare, este produsa prin eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a germenilor microbieni

producatori de boli. Astfel, poluarea bacteriana insoteste deopotriva omul, oriunde s-ar gasi si indiferent pe ce treapta de civilizatie s-ar afla, fie la triburile nomade, fie la societatile cele mai evoluate. Pericolul principal reprezentat de poluarea biologica consta in declansarea de epidemii, care fac numeroase victime. Totusi, putem afirma ca, datorita masurilor luate in prezent, poluarea biologica – bacteriologica, virusologica si parazitologica, are o frecventa foarte redusa.

II. Poluarea chimica consta in eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a diverselor substante chimice. Poluarea chimica devine din ce in ce mai evidenta, atat prin cresterea nivelului de poluare, cat mai ales prin diversificarea ei. Pericolul principal al poluarii chimice il reprezinta potentialul toxic ridicat al acestor substante.

III. Poluarea fizica este cea mai recenta si cuprinde, in primul rand, poluarea radioactiva ca urmare a extinderii folosiri izotopilor radioactivi in stiinta, industrie, agricultura, zootehnie, medicina etc.. Pericolul deosebit al substantelor radioactive in mediu si in potentialul lor nociv chiar la concentratii foarte reduse. Poluarii radioactive i se adauga poluarea sonora, tot ca o componenta a poluarii fizice. Zgomotul, ca si vibratiile si ultrasunetele sunt frecvent prezente in mediul de munca si de viata al omului modern, iar intensitatile poluarii sonore sunt in continua crestere. Supraaglomerarea si traficul, doi mari

poluanti fonici, au consecinte serioase asupra echilibrului psihomatic al individului. Un numar tot mai mare de persoane din orasele aglomerate recurge la specialistii psihiatri pentru a gasi un remediu pentru starea lor proasta (anxietate, palpitatii, amnezii nesteptate, lipsa puterii de concentrare, dureri de cap). In sfarsit nu putem trece cu vederea poluarea termica, poate cea mai recenta forma de poluare fizica cu influente puternice asupra mediului inconjurator, in special asupra apei si aerului, si, indirect, asupra sanatatii populatiei. Marea varietate a poluarii fizice, ca si timpul relativ scurt de la punerea ei in evidenta, o face mai putin bine cunoscuta decat pe cea biologica si chimica, necesitand eforturi deosebite de investigare si cercetare pentru a putea fi stapanita in viitorul nu prea indepartat.

4. Impactul poluarii asupra sanatatii vietuitoarelor

Actiunea mediului poluant asupra organismului uman este foarte variata si complexa. Ea poate merge de la simple incomoditati in activitatea omului, disconfortul, pana la perturbari puternice ale starii de sanatate si chiar pierderea de vieti omenesti. Aceste efecte au fost sesizate de multa vreme, insa omul a ramas tot iresponsabil fata de natura. Efectele acute au fost primele asupra carora s-au facut observatii si

cercetari privind influenta poluarii mediului asupra sanatatii populatiei. Ele se datoreaza unor concentratii deosebit de mari ale poluantilor din mediu, care au repercusiuni puternice asupra organismului uman. Efectele cronice reprezinta formele de manifestare cele mai frecvente ale actiunii poluarii mediului asupra sanatatii. Acestea se datoreaza faptului ca in mod obisnuit diversii poluanti existenti in mediu nu ating nivele foarte ridicate pentru a produce efecte acute, dar prezenta lor, continua chiar la concentratii mai scazute, nu este lipsita de consecinte nedorite. Efectele cronice au insa o deosebita importanta si sub aspect economic si social.

Incarcarea organismului populatiei expuse cu anumiti poluanti cunoscuti a avea calitati de depozitare in anumite organe reprezinta un alt aspect important al influentei poluarii mediului asupra sanatatii. Este vorba, in special, de plumb, de cadmiu, de pesticide organo – clorurate, de unele substante radioactive si alti poluanti care intra in aceasta categorie.

Efectele indirecte ale poluarii constau insa si din influentele asupra faunei si florei, care uneori sunt mult mai sensibile decat organismul uman la actiunea diversilor poluanti. Se stie astfel ca animalele, pasarile, insectele, unele organisme acvative, ca si plantele sufera influenta poluantilor pana la disparitia sau distrugerea lor.

Cunoasterea acestor efecte ale poluarii mediului asupra sanatatii a condus la necesitatea instituirii unor masuri de protectie a mediului inconjurator. S-a afirmat ca toate efectele asupra sanatatii oamenilor aratate mai sus sunt rezultatul ruperii echilibrului dintre organismul uman si mediuul inconjurator. In anumite situatii de poluare s-au inregistrat numeroase cazuri de: bronhopneumopatii, bronsite, cancer pulmonar (poluarea aerului), febra tifoida, dizenteria, holera, poliomelita, hepatita epidemica, amibiaza, lambliazafascioloza, intoxicatii (poluarea apei).

In concluzie, se pare ca poluarea mediului inconjurator dauneaza foarte mult sanatatii omului si de aceea ar trebui sa ne indreptam cu totii atentia asupra acestei consecinte a poluarii.

5. Zile internationale dedicate mediului inconjurator

Intrucat mediul ne ofera conditiile de trai de care avem necesara nevoie, la nivel international au fost stabilite unele zile pentru a fi dedicate mediului inconjurator:

22 martie – Ziua mondiala a protectiei apelor

27 martie – Ziua internationala a apei

1 aprilie – Ziua internationala a pasarilor

15 aprilie – Ziua padurii

22 aprilie – Ziua Pamantului

5 iunie – Ziua mondiala a mediului

8 iunie – Ziua mondiala a oceanelor

16 septembrie – Ziua internationala a ozonului

4 octombrie – Ziua internationala a protectiei animalelor

6 octombrie – Ziua mondiala a habitatului

Aceste zile oficiale recunoscute la nivel international, formeaza “calendarul ecologistului”, si fiecare pamantean ar trebui sa-si aminteasca, in aceste momente, importanta faptului de a trai intr-un mediu nepoluat, curat, si totodata sa-si dea seama cat de esential este acest lucru pentru viata sa. In aceste zile, numerose organizatii nonguvernamentale si organisme internationale, incearca, pe diferite cai, sa atraga atentia populatiei asupra efectelor majore pe care le-ar avea traiul intr-un mediu poluat, murdar si plin de substante toxice.

6. Protectia mediului inconjurator   

Protectia mediului inconjurator a aparut ca problema a omenirii numai in zilele noastre, respectiv atunci cand omul a cucerit intreg spatiu al Terrei, prielnic vietii. Acum, bogatiile si resursele de energie au fost afectate in asa masura incat se intrevede epuizarea rapida a unora dintre ele, iar unele conditii esentiale existentei umane, ca apa sau aerul, dau semne de otravire. Se deduce astfel posibilitatea ca viitorul omenirii sa fie pus sub semnul intrebarii, daca bineinteles nu se iau masuri energice de protectie a planetei. Omul a inteles ca face si el parte din natura, ca Terra si resursele ei sunt limitate, ca aceasta planeta functioneaza ca un sistem si ca dereglarile produse intr-un loc pot avea repercusiuni pentru un intreg circuit, inclusiv pentru om. Omenirea nu poate renunta insa la ritmurile inalte ale dezvoltarii economice. Calea pentru realizarea acestor ritmuri, cu mentinerea unei bune calitati a mediului, este exploatarea acestuia in asa fel incat sa se poata regenera si conserva in permanenta.

Concluzii

Mediul inconjurator ne asigura conditiile necesare vietii, insa depinde de noi daca dorim sa folosim aceste elemente esentiale cat mai util sau daca vrem sa ocolim acest aspect al vietii noastre. Poluarea planetei se agraveaza pe zi ce trece si se pare ca populatia nu acorda interes acestui proces nociv. Convingerea ca aceasta problema este doar a specialistilor si a forurilor internationale, este tot atat de eronata, pe cat este si de grava. Ocrotirea planetei este o problema mondiala, si, tocmai de aceea, fiecare om trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate.

Trecerea ecologiei de la stadiul de simpla disciplina stiintifica la cea de problema a constiintei comune, nationala si internationala, reprezinta o realitate trista in zilele noastre, cand distrugerea echilibrului natural al intregii planete este iminenta. Lupta impotriva poluarii intregii planete solicita colaborare si cooperare internationala si de aceea depinde de noi daca vom trai intr-un mediu curat, sanatos si nepoluat. Sta in puterea omului sa ia masuri eficiente si sa gaseasca solutii pentru a opri continuarea si agravarea acestui proces daunator.

Bibliografie

Mihai Berca    - Ecologie Generala si Protectia Mediului

Editura ~Ceres~…………Bucuresti-2008

Alfa Xenia Lupea    -Fundamente de chimia mediului

Editura Didactica si Pedagogica    R.A.-2008


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2373
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site