Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Metode de studiu folosite in ecologie

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micMetode de studiu folosite in ecologie

Pentru orice stiinta, metoda de studiu desprinde din realitate legi, regularitati, concepte, principii pentru a le introduce in teoria stiintei respective. In acest scop, metoda de studiu foloseste procedee, instrumente si modalitati comune pentru activitatea stiintifica in general, dar si procedee specifice domeniului cercetat.
Ecologia utilizeaza toata gama de modele, de la cele imitative (iconice), sub forma de imagini, filme, desene artistice, la cele de tip index (scheme), care redau legaturile esentiale dintre componentele unui sistem sau evolutia cantitativa a unui fenomen (grafice, diagrame etc.). Nivelul maxim de abstractizare serealizeaza prin modelele de tip simbol, reprezentate de concepte, legi,definitii, teorii.

Metoda de studiu

Sistemele ecologice sunt eterogene in spatiu, variabile in timp si ierarhizate, de la microcité la lot, de la ecosistem la biosfera. Procesele declansate de interactiunea dintre aceste sisteme sunt mai mult sau mai putin interdependente si se pot derula pe scari de timp si spatiu foarte diferite. Astfel, complexitatea fenomenului ecologic presupune utilizarea unor metode, procedee si instrumente de cercetare tot atat de complexe si variate. La un fenomen in care se imbina aspectele biologice cu cele fizice, chimice, respectiv sociale si economice nu se pot aplica decat metode de studiu interdisciplinare.

Pentru orice stiinta, metoda de studiu desprinde din realitate legi, regularitati, concepte, principii pentru a le introduce in teoria stiintei respective. In acest scop, metoda de studiu foloseste procedee, instrumente si modalitati comune pentru activitatea stiintifica in general, dar si procedee specifice domeniului cercetat. Avand in vedere faptul ca investigarea propriu-zisa a fenomenelor nu mai prezinta restrictii semnificative, reale sub raportul mijloacelor disponibile, cercetarea unui domeniu, rezultatele obtinute sunt influentate hotarator de pozitia teoretica initiala, de modul in care se abordeaza problematica cercetata. Modul de abordare si metoda adoptata constituie astfel elemente teoretice esentiale in securizarea obiectivitatii stiintifice a rezultatelor. In cercetarea ecologica, cu deosebire in studiile de ecologie aplicata, aceasta caracteristica devine o cerinta prioritara, dat fiind nevoia de a certifica relatiile cauzale fara de care nu este posibila justificarea demararii si derularii proiectelor de investitii in domeniul protectiei mediului.Abordarea istorica

Priveste fiecare fenomen, proces ecologic ca rezultat si, in acelasi timp, ca pe un moment al unui indelungat proces de evolutie. Metoda apare odata cu perceptia darwinista, iar utilizarea ei se face, de regula, in completare cu metodele analitice.

Abstractizarea stiintifica

Realitatea ecologica formeaza obiectul de studiu si este cunoscuta prin intermediul modelelor. Ele reprezinta o forma abstracta a realitatii, pastrand doar elementele materiale si legaturile esentiale din lumea reala. Astfel, Ecologia utilizeaza toata gama de modele, de la cele imitative (iconice), sub forma de imagini, filme, desene artistice, la cele de tip index (scheme), care redau legaturile esentiale dintre componentele unui sistem sau evolutia cantitativa a unui fenomen (grafice, diagrame etc.). Nivelul maxim de abstractizare se realizeaza prin modelele de tip simbol, reprezentate de concepte, legi, definitii, teorii. In cuprinsul lucrarii vom folosi toata gama de modele, ele ajutand mult la intelegerea fenomenului cercetat si la conturarea masurilor practice de interventie pentru corectarea proceselor dereglate anterior prin activitatea omului sau prin aparitia unor fenomene distructive naturale.

Sistemul este un ansamblu de elemente identice sau diferite intre care se manifesta o influenta reciproca in mod permanent, astfel incat formeaza un intreg caracterizat de structura, functii si dinamica proprii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1660
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site