Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


PROTECTIA IMPOTRIVA ACCIDENTELOR NUCLEARE

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai mic
PROTECTIA IMPOTRIVA ACCIDENTELOR NUCLEARE

Urgenta nucleara poate rezulta dintr-o emisie de radioactivitate e la o centrala nucleara in mediu, ceea poate afecta populatia din zona.
Reactorul nuclear de la Cernavoda este proiectat si construit astfel incat orice emisie in mediu sa poata fi anticipata cu cel putin cateva ore inainte de a se produce.

Gradele de alarmare

Gradul unu - Alerta / Urgenta pe Centrala

Aceasta situatie apare atunci cand la centrala are loc un incident care se limiteaza la o zona a instalatiei/centralei. Personalul centralei intreprinde actiunile necesare pentru aducerea instalatiei in stare sigura si pentru lichidarea urmarilor incidentului. Conducerea centralei instiinteaza autoritatile locale, judetene si nationale. Nu exista nici un pericol pentru populatie.

Gradul doi Alerta in Exterior

Alerta in exterior se declara atunci cand exista posibilitatea unei emisii accidentale de material radioactiv in exteriorul centralei, dar nu este necesar sa fie luate masuri imediate de protectie a populatiei.

Personalul centralei va desfasura activitatile prevazute in planul de interventie al centralei. Conducerea centralei notifica prompt autoritatile locale, judetene si nationale si le transmite periodic informatii despre starea centralei, conditiile incidentului si prognozele radiologice. Autoritatile locale, judetene si nationale vor intra in stare de alarmare. Nu exista pericol imediat pentru populatie.

Gradul trei - Urgenta in Exterior

Urgenta in exterior este o situatie in care este posibil sa apara o emisie de material radioactiv care impune luarea unor masuri de protectie pentru populatie. Conducerea centralei va anunta imediat autoritatile locale, judetene si nationale, furnizandu-le informatii exacte despre starea centralei, conditiile accidentului si prognoza radiologica (evaluarea dozelor care pot fi primite de populatie) si face recomandari privind masurile de protectie pentru populatie. Autoritatile publice vor actiona conform planurilor proprii de interventie, activand fortele din subordine. Populatia va fi instiintata si va primi instructiuni in privinta masurilor de protectie pe care trebuie sa le intreprinda.

Cum veti fi alertati si informati?

Veti fi anuntati de catre sirenele Protectiei Civile, de masini ale Politiei sau prin vizita acasa a unor persoane autorizate.Posturile de radio si TV vor transmite instructiuni pentru dumneavoastra. Nu folositi telefonul decat in caz de neaparata nevoie pentru a nu bloca liniile telefonice

Protectia impotriva radiatiilor

Adapostirea

A sta adapostit in casa este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiatii. Ramanand inauntru cu usile si geamurile inchise puteti reduce expunerea la radiatii cu pana la 40%.

O incinta dintr-o cladire reprezinta un bun adapost. Daca vi se va comunica sa ramaneti acasa, la serviciu sau la scoala, faceti urmatoarele:

intrati intr-o incapere.

inchideti toate usile, ferestrele si gurile de aerisire.

opriti aparatele de aer conditionat.

Daca va aflati in masina, inchideti geamurile si sistemul de ventilatie si parasiti zona afectata.

Daca ati fost in aer liber in timpul urgentei, scoateti-va hainele si inchideti-le in saci de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare. Aceasta precautie va indeparta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastra. Cand va puneti alte haine, luati-le dintr-un dulap inchis.

FITI UN BUN VECIN. Daca vedeti pe cineva afara, sfatuiti-l sa se adaposteasca. Informati si ajutati persoanele cu handicap.

NU INTRATI    in PANICA. Adapostirea in incaperi inchise ofera o protectie considerabila impotriva radiatiilor. Asteptati alte instructiuni difuzate la radio sauTV.

Protejarea tiroideiDaca in aer exista iod radioactiv, el este introdus in plamani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de Kl (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin functiile naturale ale corpului. O alta masura contra inhalarii iodului radioactiv este aceea de a ramane adapostit in casa. Pastilele de iodura de potasiu (Kl) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. A va adaposti, a va schimba hainele si a face dus raman cele mai bune masuri de protectie impotriva altor substante radioactive.

Administrarea de pastile de Kl trebuie facuta rapid in cazul unei urgente. Astfel de pastile vor fi disponibile si la Centrele de Primire organizate de Autoritatile Publice pentru a fi distribuite. Scolile din localitatea dumneavoastra vor avea cantitati suficiente de pastile pentru copii. Personalul scolilor va administra aceste pastile copiilor atunci cand va f i necesar.

Pentru ce se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pastilele de iodura de potasiu se iau in cazul unui accident nuclear major, insotit de evacuarea in mediu a unor cantitati de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejeaza glanda tiroida impotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor si a apei potabile daca acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Cum se iau pastilele de iodura de potasiu

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomanda o doza initiala unica de 130 miligrame iodura de potasiu, echivalenta a 100 mg de iod (numai doua tablete). Tabletele sa fie sfaramate si administrate dupa o masa, cu cantitati mari de lichide. Este recomandabil, ca in functie de amploarea si evolutia urgentei nucleare, la recomandarea autoritatilor sanitare, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul mai multor zile consecutive, fara a depasi 10 zile sau o doza maxima totala (cumulata) de 1 gram de iod. In acest caz, pentru reducerea efectelor secundare este recomandabila administrarea unei jumatati de doza (1 tableta), la interval de 12 ore, numai la indicatia autoritatilor sanitare. Administrarea de iod stabil pentru copii se va face in functie de varsta, astfel:

Copii cu varsta intre 3 si 12 ani 1 tableta/zi;

Copii cu varsta intre 1 luna si 3 ani o jumatate (1/2) tableta/zi;

Nou-nascutii pana la o luna o singura administrare de un sfert (1/4) tableta dizolvata in lapte.

Efecte secundare si contraindicatii

In urma administrarii tabletelor de iod aparitia efectelor secundare este in general redusa. Ele apar in cazuri rare si sunt reversibile: gust metalic, greturi si varsaturi, tulburari gastrice, diaree, eruptii cutanate, iritabilitate, palpitatii. Urmatoarele persoane nu trebuie sa ia tablete de iod:

persoane care sufera de hipersensibilitate (alergie) la iod;

persoanele care sufera de una dintre urmatoarele boli rare: dermatita herpetiforma; iododerma tuberosum; penfigus vulgar; mlotonie congenitala;

Evacuarea

Atunci cand exista sau este prevazuta o emisie radioactiva, o parte sau toata comunitatea dumneavoastra poate fi evacuata.

Veti fi sfatuiti sa va parasiti locuintele sau locurile de munca si sa mergeti la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastra.

Toate informatiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio si TV sau vor fi anuntate prin megafoanele masinilor de Politie.

Veti avea timp mai mult decat suficient sa va impachetati articolele importante, sa inchideti aparatele electrice, sa va ocupati de animale, sa inchideti locuinta si sa parasiti zona.

Veti fi imbarcat in autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport si veti fi dusi la Centrele de Primire; daca aveti masina personala, o puteti folosi.

La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastra de contaminare si daca va fi necesar veti fi decontaminat. Apoi veti fi inregistrat in vederea asigurarii hranei si adapostirii sau acordarii oricarei alte asistente daca este nevoie. Daca doriti, va puteti face propriile aranjamente in privinta hranei si cazarii in localitatile neafectate din afara zonei evacuate.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1558
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site