Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Modalitati de protectie a mediului in prezent si viitor

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micModalitati de protectie a mediului in prezent si viitor
Realitatile zilelor noastre arata ca sec XXI este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si cele mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii. Pana nu demult, resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii. In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensa a resurselor pamantului releva, tot mai evident, un dezechilibru ecologic.

Orice activitate umana este de neconceput in afara mediului. De aceea calitatea, in ansamblu, a acestuia, precum si a fiecarei componente a sa in parte, isi pun amprenta asupra nivelului existentei si evolutiei fiecaruia dintre noi.

Poluarea si diminuarea drastica a depozitelor de materii regenerabile in cantitati si ritmuri ce depasesc posibilitatile de    refacere a acestora au produs dezechilibre serioase ecosistemului. Starea mediului inconjurator este din ce in ce mai ingrijoratoare: spatiile impadurite se reduc, desertul se extinde, solurile agricole se degradeaza, stratul de ozon este mai subtire, numeroase specii de plante si animale au disparut, iar efectul de sera se accentueaza. Dincolo de consecintele nefaste ale industrializarii, fara de care societatea de astazi nu isi mai poate imagina cursul, fiecare dintre noi trebuie sa realizam si sa acceptam a ne asuma responsabilitatea privind impactul pe care viata noastra o are asupra vietii planetei.

In acest sens, proiectul educational de parteneriat propus si realizat in anul scolar 2007-2008 poate veni in sprijinul formarii unor generatii de tineri inzestrati cu simt civic si simt de raspundere asupra mediului in care traiesc. Este vorba despre un proiect educational de parteneriat incheiat cu Agentia pentru Protectia Mediului, Gorj si Ocolul Silvic, Targu Jiu, avand avizul Inspectoratul Scolar Judetean Gorj.

Sanatatea mediului in care traim se reflecta in sanatatea noastra, a oamenilor care-l populam. Si atunci nu putem sa schimbam, oare, in conduita noastra anumite obisnuinte nocive, inlocuindu-le cu sarcini constructive? Este necesara astfel o educatie in acest sens, incepand din scoala, pentru a sti sa ne cream un mediu ambiental sanatos, curat si placut.

Ce a urmarit acest proiect educational de parteneriat in acest sens? In primul rand la nivelul fiecarei clase s-a stabilit un responsabil cu aspectul clasei, care impreuna cu tot colectivul s-a preocupat de aerisirea salii de clasa, aruncarea gunoiului la cos si nu pe langa, pastrarea bancilor curate, a peretilor, udarea florilor si ingrijirea acestora. De asemenea a fost benefica afisarea unor materiale care sa prezinte avantajele acestor tipuri de comportamente din punct de vedere al sanatatii pentru a-i face pe elevi sa inteleaga ca nu fac aceste lucruri decat spre binele lor.

Este importanta si mentinerea curateniei in curtea scolii, de aceea si aici a trebuit sa existe o preocupare pentru a fi suficiente cosuri de gunoi si pentru a fi si folosite. Elevii au fost implicati in ingrijirea spatiilor verzi, curatarea temporara a acestora si asigurarea unui aspect estetic cat mai placut. Este importanta si colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea acestora. Aceste actiuni au inceput la scoala si au continuat apoi acasa, precum si in drumetii organizate cu dublu scop: miscare in aer liber, plantare de puieti de salcam la marginea orasului (Barsesti) si colectarea de deseuri de pe malul Susitei. Trebuie incurajata miscarea, sportul, nu neaparat de performanta, ci acela menit sa asigure un tonus bun, propice si unei invatari eficiente. Multe activitati au fost organizate sub forma unor concursuri de forma: 'Cea mai curata clasa', 'Cel mai frumos laborator', 'Cei mai harnici elevi', 'Cea mai buna echipa' etc, toate avand menirea de a-i motiva pe elevi. Castigatorii au fost recompensati prin acordarea de diplome, afisarea rezultatelor pe blogul liceului, pentru a rasplati eforturile depuse de ei. Pentru a largi orizontul de preocupari, s-au contactat si alte organizatii ecologice, ca de exemplu Partidul Verde, cu ajutorul caruia s-a organizat campania de strangere a deseurilor de pe malul raului Susita, zona foarte populata de targujieni in vederea organizarii de picnicuri si prin urmare foarte poluata. Au fost organizate de asemenea intalniri cu reprezentanti ai ANPM, avand drept scop informarea elevilor, schimburi de experienta si de materiale.

Scopul declarat al proiectului a vizat: stimularea interesului si a dorintei de a cunoaste mediul inconjurator; dezvoltarea spiritului de colaborare intre copii, in vederea realizarii sarcinilor date; dezvoltarea spiritului ecologic al copiilor; precum si atragerea elevilor in activitati de tip joc, concurs, excursii;

Obiectivul fundamental a fost educatia ecologica a copiilor prin formarea competentelor acestora pentru participarea la realizarea activitatilor cultural-stiintifice si educative privind protejarea mediului inconjurator prin cunoasterea valorilor naturale.

Dintre obiectivele propuse in proiect amintim: eficientizarea procesului instructiv-educational prin activitatile concrete desfasurate; stimularea comportamentului participativ prin trecerea de la achizitia pasiva si conformista la actiunea transformatoare, trecerea de la “a invata sa fii, sa faci”; modelarea personalitatii elevilor, tinand seama de potentialul educativ al invatamantului - informal sau de timp liber; consolidarea relatiilor dintre educatia scolara si cea extrascolara; realizarea unei colaborari intre Agentia pentru Protectia Mediului, Ocolul Silvic si elevii Grupului Scolar Energetic Nr.1, Targu Jiu;

Beneficiarii proiectului au fost elevii Grupului Scolar Energetic Nr.1, Targu Jiu, cadrele didactice ale Grupului Scolar Energetic Nr.1, Targu Jiu, precum si comunitatea locala.

Coordonatorii proiectului derulat intre oct.2007 – iunie2008 au fost profesorii Pirvulescu Marinela si Murarita Daniel.

Popularizarea s-a facut prin articole in presa referitoare la acest proiect, alcatuirea unor albume cu lucrari si fotografii de la activitatile desfasurate, conceperea de materiale publicitare (postere, afise, pliante).

Pentru sondarea (cunoasterea) impactului s-au utilizat diverse strategii: observari curente, chestionare, activitati de analiza si valorificare, discutii organizate cu participantii la proiect avand invitati.

In ceea ce priveste impactul scontat, in faza de evaluare s-au urmarit mai multe aspecte:

- la nivelul scolii - cresterea interesului fata de ocrotirea mediului.

- la nivelul elevilor: constientizarea acestora de necesitatea formarii unui comportament adecvat in acest sens.

- la nivelul cadrelor didactice participante: dobandirea unor competente de a educa elevii in spirit ecologic in afara activitatilor curriculare.

la nivelul comunitatii: acordarea sprijinului in derularea diverselor actiuni; implicarea acestora; constientizarea familiilor elevilor in ceea ce priveste problematica mediului.

Activitatile proiectate s-au desfasurat conform    strategiei redate in tabelul alaturat (Tab.1)

Modalitatile si activitatile de diseminare s-au materializat in mese rotunde de informare a celorlalti elevi din scoala, a parintilor, a celorlalte cadre didactice (periodic), miniexpozitii cu materiale publicitare si rezultate ale activitatilor desfasurate (periodic), dialoguri deschise, schimburi de idei.Tab. I. Strategia proiectului de activitati

Nr.

crt.

ACTIVITATEA

TIMP

RESPONSABILI

LOC DE DESFASURARE

Poluarea mediului si

consecintele ei asupra

calitatii vietii noastre

Oct

Coordonatori, elevi

ai claselor 9 si 10

GS Energetic Nr.1 Tg Jiu

(prezentare de referate, dezbatere, invitati din partea ANPM)

Dreptul la viata intr-un

mediu curat si sanatos

(Ziua Mondiala a

Drepturilor Omului)

Dec.

Coordonatori, elevi

ai claselor 10 si 11

GS Energetic Nr.1 Tg Jiu

(Dezbatere, expozitie de lucrari artistice pe tema data)

Aurul verde al planetei

(Luna padurii,

Ziua mondiala a apei)

Martie

Coordonatori, elevi

ai claselor 9 si 12

Padure (Barsesti)(activitati independente de plantare de puieti, cu sprijinul reprezentantilor Ocolului Silvic)

Natura si dreptul nostru la o viata sanatoasa

(Ziua mondiala a sanatatii, Ziua Pamantului)

Apr

Coordonatori, elevi

ai claselor 9 si 12

GS Energetic Nr.1 Tg Jiu (prezentare de eseuri, proiecte, chestionare)

Faptele noastre - oglinda cetateanului responsabil

Ziua pasarilor si a arborilor,

Ziua parcurilor nationale

Mai

Coordonatori, elevi

ai claselor 10 si 11

Mun. Tg-Jiu, Parcul „Constantin Brancusi” : Crearea de adaposturi pentru pasari.

(activitati independente de colectare de deseuri si valorificare la centre speciale - concurs )

Viata pentru mediu, viata pentru om (Ziua mediului)

Iun

Coordonatori, elevi

ai claselor 9, 10 si 11, 12

GS Energetic Nr.1 Tg Jiu (Prezentarea portofoliilor, acordarea unor diplome pentru lucrarile, desenele, portofoliile, proiectele ce se remarca prin originalitate si spirit civic; analiza activitatilor independente)

Modalitatile si activitatile de diseminare s-au materializat in mese rotunde de informare a celorlalti elevi din scoala, a parintilor, a celorlalte cadre didactice (periodic), miniexpozitii cu materiale publicitare si rezultate ale activitatilor desfasurate (periodic), dialoguri deschise, schimburi de idei.

La sfarsitul anului, facandu-se analiza si evaluarea activitatilor, cele trei parti implicate au convenit, de comun acord, sa reinnoiasca contractul de parteneriat si pentru anul scolar 2008-2009. In prezent, in acest an scolar 2008-2009, proiectul de parteneriat educational incheiat cu Agentia pentru Protectia Mediului, Gorj si Ocolul Silvic, Targu-Jiu, avand avizul Inspectoratul Scolar Judetean Gorj, se desfasoara conform unei strategii de activitati similare cu cea propusa in anul scolar 2007-2008.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1872
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site