Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Principiul echivalentei de pozitie (TISCHLER) si principiul excluziunii (GAuse)

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
POLUAREA MEDIULUI INCONJURATOR - CE E POLUAREA MEDIULUI?
Ecosistemul unei paduri de fag
Importanta pajistilor
PLAN REGIONAL DE GESTIUNE A DESEURILOR REGIUNEA 1 NORD-EST
Resursele industriei ospitalitatii
Definitia si structura aerului
REFERAT - ECONOMIA MEDIULUI
Plan de actiune pentru mediu Bucuresti
Poluarea radioactiva:de la cauze la efecte
Poluarea - Tipuri de poluare: Biodegradarea, Materiale poluante

Principiul echivalentei de pozitie (Tischler) si principiul excluziunii (Gause).

a. Principiul echivalentei de pozitie (Tischler 1955). Se refera la corespondenta dintre doua nise ecologice care sunt situate in ecosisteme diferite, sunt ocupate de specii diferite dar se aseamana din punct de vedere al fizionomiei ecologice (ex. soarecele din padurile de foioase din Europa Apodemus sylvaticus si soarecele din padurile din America Perpmyscus maniculatus; cele doua specii sunt entitati sistematice diferite, dar prezinta un acelasi comportament si au un mod similar de viata). Daca in cele doua biocenoze numarul de nise ecologice este mare, iar habitatele respective au trasaturi similare, vorbim de izocenoze [gr. izos = la fel, asemanator; cenosis grupare, asociatie].
Natura si dimensiunile (intinderea unei nise) sunt determinate de particularitatile biologice ale speciei (ex. una este dimensiunea nisei la uliu Accipiter gentilis, care are aripi scurte si vaneaza pe suprafete mai putin extinse in padure si alta este la soimul calator Falco peregrinus, care vaneaza in spatii deschise, are zbor larg si puternic, aripile fiind mari, lungi si ascutite).

b. Principiul excluziunii lui Gause (Gause 1934). Intr-una si aceeasi nisa nu pot exista doua specii cu cerinte ecologice similare. Este un principiu mult discutat, nici perfect confirmat, dar nici negat. Este un principiu frecvent negat deoarece se evidentiaza doar experimental, iar in unele situatii fenomenul nu este repetabil. Rar se poate gasi o pereche de specii cu cerinte ecologice foarte asemanatoare sau identice si un mediu omogen din care sa fie excluse orice tip de perturbari. Chiar si experimental un asemenea mediu nu exista si el foate fi afectat, influentat sau perturbat.Uneori intr-o o aceeasi nisa ecologica se poate atinge coexistenta a doua specii, dar numai in anumite situatii. Astfel, s-a propus o reformulare a acestui principiu: atunci cand nisele se suprapun numai partial nu se ajunge nici la coexistenta dar nici la excluziune

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site