Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Poluarea - Tipuri de poluare: Biodegradarea, Materiale poluante

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micPoluarea.Tipuri de poluare.

Termenul de poluare are un sens larg si derivǎ din latinescul polluo(-ere), care inseamnǎ a murdǎri, a degrada, a profana, ceea ce in vorbirea curentǎ denumeste orice actiune de degradare a mediului normal de viatǎ a omului.
Desi de-a lungul timpului s-au emis mai multe definitii, nu se poate spune cǎ existǎ una autocuprinzǎtoare, insǎ cea mai complexǎ pare a fi cea formulatǎ la Conferinta Mondialǎ O.N.U. asupra mediului (1972), prin care poluarea semnificǎ: "modificarea componentelor naturale sau prezenta unor componente strǎine, ca urmare a activitǎtii omului si care provoacǎ prin natura lor, prin concentratia in care se gǎsesc si prin timpul cat actioneazǎ, efecte nocive asupra sǎnǎtǎtii, creazǎ disconfort sau impieteazǎ asupra diferitelor utilizǎri ale mediului la care aceasta putea servi in forma sa anterioarǎ". Din aceastǎ definitie se poate constata cǎ cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poartǎ omul, poluarea fiind in cea mai mare parte consecintǎ a activitǎtii umane.
Nu se poate neglija totusi faptul cǎ in mediul inconjurǎtor are loc si o autopoluare, datoratǎ prezentei unor elemente naturale care-l degradeazǎ. De asemenea trebuie sǎ se facǎ o delimitare clarǎ intre poluarea mediului si impurificarea acestuia.
Poluantul nu este altceva decat factorul care produce fenomenul de poluare, cel care genereazǎ disconfort sau are actiune toxicǎ asupra organismelor, care degradeazǎ componentele biotopului, provocand dezechilibre ecologice. Conform Legii Tolerantǎ, orice factor util cand depǎseste pragurile de tolerantǎ devine toxic, letal, deci devine poluant.
Fenomenul de poluare a inceput odatǎ cu aparitia omului pe Pǎmant, insotind orice activitate umanǎ. Initial produsele poluante erau mai putine, de naturǎ organicǎ si usor degradabile de cǎtre microorganisme, insǎ odatǎ cu cresterea populatiei umane si dezvoltarea societǎtii numǎrul si diversitatea poluantilor a crescut considerabil. In perioada actualǎ se rǎspadesc in biosferǎ un numǎr imens de deseuri, unele foarte greu sau chiar nebiodegradabile (detergenti, pesticide de sintezǎ, mase plastice, deseuri radioactive etc.). Mult timp s-a crezut cǎ mediul are capacitǎti nelimitate de absobtie si de neutralizare a efectelor poluǎrii, dar cand cantitateade poluanti depǎseste capacitatea de neutralizare a mediului, ecosistemele suferǎ un proces de alterare. Aceste modificǎri pot fi atat de accentuate incat sǎ se ajungǎ la distrugerea totalǎ sau partialǎ a ecosistemelor respective si aparitia unor zone lipsite de viatǎ (rauri si soluri foarte puternic poluate etc.).
Factorii poluanti sunt elemente ale mediului inconjurǎtor, existente in mod natural sau introduse de cǎtre om in timpul activitǎtii sale si se pot clasifica astfel:
A. - dupǎ originea (provenienta) lor:
- naturali;
- antropogeni (artificiali);
B. - dupǎ natura lor:
- fizici (particule solide, radiatii ionizate, emisii masive de energie, zgomote etc.) ;
- chimici (derivati ai multor elemente chimice, diverse substante chimice de sintezǎ) ;
- biologici (anumite specii de plante, animale si mai ales microorganisme) ;
C. - dupǎ starea de agregare:
- lichizi;
- gazosi;
- solizi.In functie de aceastǎ grupare a factorilor poluanti, distingem mai multe tipuri de poluare:
1.Poluare naturalǎ - provocatǎ de diverse cauze naturale:
- Incendiile naturale din pǎduri si savane, in urma cǎrora rezultǎ cantitǎti mari de fum, cenusǎ si hidrocarburi;
- Furtunile de praf si nisip prin care cantitǎti mari de praf si nisip, datoritǎ eroziunii eoliene, sunt desprinse din unele zone, apoi transportate si depuse in altele (extinderea deserturilor);
- Vulcanii activi, care emanǎ in atmosferǎ lavǎ, pulberi si gaze, afectand mediul din imprejurimi, dar si la distante mai mari;
- Cutremurele de pǎmant de o magnitudine ridicatǎ pot provoca degradǎri ale solului prin fisurarea si fracturarea lui, prin perturbǎri ale echilibrului hidrologic, prin deranjarea cursului apelor etc.;
- Apele subterane saline sau acide ce ies la suprafatǎ intamplǎtor sau in urma activitǎtii omului;
- Polenul diverselor plante produce stǎri alergice la diferite categorii de oameni si animale;
- ereglǎrile meteorologice produc pagube mari vegetatiei spontane si cultivate, faunei, dar si afectiuni ale sǎnǎtǎtii omului.

2.Poluare antropogenǎ - determinatǎ de om ca rezultat al activitǎtilor industriale, agricole sau gospodǎresti:

3.Poluare industrialǎ
Industria este principala sursǎ antropogenǎ de poluare datoritǎ numǎrului mare de poluanti pe care-i produce, intr-o multitudine de activitǎti.

Biodegradarea

-Biodegradarea reprezinta descompunerea rapida si naturala a unei substante, prin fenomene chimice.

Materiale poluante


-Sunt 2 categorii de materiale poluante . Poluanti biodegradabili, care se descompun rapid si natural. Devin o problema cand sunt introdusi in mediu dupa ce s-au descompus. Poluanti nondegradabili sunt materiale care nu se descompun s-au se descompun incet in mediul natural. Cand contaminatia apare, este greu sau imposibil sa se mai inlature aceste materiale.


-Compusii nondegradabili ca DDT-uri (un tip de otrava), dioxizi sau materiale radioactive pot ajunge la nivele periculoase de acumulare daca sunt introduse in piramida trofica . De exemplu, daca moleculele unei substante toxice ajung in apa, ele vor afecta plantele. Un peste mic care va manca aceste plante va acumula o si acele molecule intr-o concentratie mai mare. Daca un alt peste mai mare mananca pestele mic, va acumula moleculele intr-o concentratie si mai mare, care poate ameninta viata. Procesul de acumulare a acestor molecule se numeste bioacumulare.

Impactele poluarii

Deoarece oamenii sunt in varful piramidei trofice, ei sunt vulnerabili poluantilor nondegradabili. Acest lucru a fost ilustrat in anii 1950 si 1960, cand locuitorii orasului Minamata Bay, Japonia, au inceput sa aibe boli nervoase si paralizii, incepand o epidemie misterioasa. Mai tarziu, autoritatile locale au descoperit ca o industrie locala deversa mercur. Acest element foarte toxic acumulat in organismul pestilor din apele locale era, in cele din urma, acumulat si in corpul oamenilor care au consumau pestele.

Poluarea are, de asemenea, efecte dramatice asupra resurselor naturale. Ecosisteme ca padurile, coralii sau raurilor aduc un serviciu important mediului natural. Ele imbunatatesc calitatea apei si a aerului, asigura habitatul animalelor si ne ajuta cu medicamente si hrana. Oricare din functiile acestor ecosisteme pot fi afectate de poluare.

Un alt efect al poluarii este pretul enorm platit pentru reducerea acesteia. Costurile pentru contrarea poluarii in S.U.A. din 1993 au fost de 109 miliarde de dolari, dintre care 104,4 pentru reducerea poluarii, 1,7 pentru reglarea si 1,9 pentru studii si dezvoltare.

In afara efectelor ei in economie si sanatate, poluarea are si implicari sociale. Un studiu a sugerat ca populatia cu venituri micisi minoritatile nu beneficiaza de aceeasi protectie impotriva contaminarii ca populatia cu venituri mari. Incineratoarele sau deseurile sunt plasate in cartierele sarace. Astfel, acei oameni sunt expusi unui risc mai mare de contaminare.

Tipuri de poluare

A.Poluarea aerului

Contaminarea de catre om a atmosferei pamantului poate avea multe forme si a inceput de cand oamenii au folosit pentru prima oara focul in agricultura, incalzire si gatit. In timpul Revolutiei Industriale din secolele al 18-lea si al 19-lea, poluarea aerului a devenit o problema.

Poluarea urbana a aerului este cunoscuta ca fum. De cele mai multe ori, fumul este format din monoxid de carbon, acid sulfuric, substante organice rezultate din ardere incompleta si din arderea mai multor combustibili. Cand fumul se amesteca cu aerul, dupa un timp, acidul sulfuric se condenseaza, rezultand o "ploaie acida".

Un alt tip de fum, fum fotochimic, incepuse sa reduca calitatea aerului in orase ca Los Angles in 1930. Acest fum este format din arderile de benzina de la masini si de arderea incompleta a combustibililor din motoarele avioanelor, rezultand oxizi de azot si carbohidrati, din nearderea combustibililor. Lumina soarelui face ca oxizii de azot si carbohidratii sa se combine si sa transforme oxigenul intr-un agent chimic ce ataca cauciucul, afecteaza plantele si irita plamanii.

Una dintre cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este incalzirea globala. Din cauza acumularii de dioxid de carbon si alte gaze, cunoscute ca gaze de sera, caldura planetei nu mai este eliberata prin atmosfer, insa trecand radiatiile venite de la soare. Din cauza efectului de sera, este de asteptat ca temperatura medie globala sa creasca cu 1o pana la 3,5o C pana in anul 2100.

B.Poluarea apei

Cererea de apa potabila creste incontinuu datorita cresterii populatiei. Cantitatea de apa potabila provenita de la rauri, mari si lacuri a crescut din 1940 in 1990 de patru ori.

Apa rezultata din activitatile agriculturale amestecata cu ingrasaminte chimice ca fosfati si nitrati ajunge in lacuri si rauri. Acestea combinate cu fosfati si nitrati favorizeaza cresterea excesiva a algelor, impiedicand trecerea oxigenului, rezultand moarte pestilor si a celelaltor vietuitoare. Acest proces este numit eutroficatie.

Eroziunea contribuie si ea la poluarea apei. Daca apa ajunge sa erodeze unele spatii create de om pentru constructie si acumuleaza substante toxice, vegetatia si animalele astfel murind.

C.Poluarea solului

Solul este un amestec de minerale, plante si resturi animale, printr-un proces care poate dura chiar mii de ani. Este necesar plantelor si esential tuturor activitatilor agriculturale. Poluarea solului este cauzata de un amestec de compusi chimici toxici, saruri, patogeni sau materiale radioactive ce afecteaza viata animalelor si plantelor.

Tratarea solului cu ingrasaminte chimice, pesticide sau fungicide intervine cu procesele naturale care au loc in sol si poate distruge organisme folositoare ca unele bacterii sau unele microorganisme.

Irigatiile necorespunzatoare se practica mai ales in zonele cu precipitatii reduse. Astfel, se pot acumula mari depozite de sare, ce poate duce la alunecari de teren. In anul 2000 i.Hr., orasele antice sumeriene din valea Tigru-Eufrat din Mesopotamia depindeau de agricultura. In anul 1500 i.Hr. s-au intamplat mari alunecari de teren din cauza acumularii de sare rezulatate din irigatiile improprii. Astfel se intampla si azi in Valea Indus, din Pakistan, Valea Nilului, din Egipt, si Valea Imperiala, din California.

Controlarea poluarii

Din cauza tragediilor nenumarate provocate de poluare s-au format mai multe organizatii pentru combaterea poluarii.

Oamenii nonguvernamentali au format la nivel local, national sau international organizatii care ofera informatii si suport celorlalti oameni nonguvernamentali in legatura cu poluarea si prevenirea acesteia.

Greenpeace International, ECO sunt organizatii internationale ce atrag atentia spre acele industrii ce contamineaza aerul, apa si solul. Friends of the Earth International este o federatie internationala ce lupta cu poluarea.

Datorita acestor organizatii, in secolul XX au fost adoptate mai multe acte cu referire la reducerea poluarii aerului, apei si a solului, si au fost organizate actiuni care ajutau la aceasta.

Concluzie personala

Natura ne-a fost data pentru ca noi sa traim intr-un mediu propice vietii. Daca avem grija de natura, ea va avea grija de noi. Insa daca nu avem grija de ea, nici ea nu va avea grija de noi. Si nu e bine sa ne punem cu Mama natura . Oamenii poluand natura, distrug mediul in care traiesc, si primesc in schimb cutremure, uragane, tornade, seceta sau inundatii, si pana la urma tot rau pentru noi se termina. Si ma gandesc : Nu ar fi pacat, sa distrugem Natura, in loc sa traim armonios, fara poluare, fara boli si fara dezastre ?

De aceea sper ca intr-o zi cineva sa-si de-a seama de asta si sa dea un semnal de alarma, astfel incat sa nu avem acele griji ca peste 100 ani, omul o sa fie singura vietate de pe pamant, cum au sugerat unele studii.

Bibliografie

"Enciclopedia naturii" CD-ROM-Sectiunea "Poluarea"

Site-ul www.eco.orgPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4402
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved