Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Diviziunile Geomorfologiei si principalele directii in studiul reliefului

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micDiviziunile Geomorfologiei si principalele directii in studiul reliefuluiDezvoltarea acestei stiinte in secolul XX a condus la diferentierea treptata a mai multor ramuri si subramuri (fig. 4) care pot fi grupate dupa cateva criterii:
Marimea formelor de relief analizate:
- Geomorfologie planetara (Pamantul ca intreg, celelalte planete ca forme majore)
- Geomorfologie regionala (portiuni mai mari sau mai mici ale reliefului cu un anumit specific; la sacra globala se urmaresc marile unitati de relief terestru), (Geomorfologia bazinelor oceanice, Geomorfologia continentelor etc.) iar la scara locala, zonala cunoasterea formelor de relief rezultate in functie de gruparea agentilor si proceselor in functie de conditiile de mediu, indeosebi climatice; ex. Geomorfologia regiunilor desertice, glaciare, periglaciare, subtropicale etc.)
Modul de analiza a reliefului
- Geomorfografia (descrierea geomorfologica; fizionomia principalelor componente: sisteme morfohidrografice ).
- Geomorfometria (analiza cantitativa a reliefului; date hipsometrice, grad de fragmentare, energie de relief, pante, studiul segmentelor de vai si interfluvii etc.).
- Geomorfologia genetica (cunoasterea agentilor si proceselor morfogenetice precum si a formele de relief rezultate). Aceasta cuprinde
Geomorfologie tectono-structurala (studiaza relieful creat de factorii interni, indeosebi miscarile tectonice; include analiza macroformelor Geomorfologia regiunilor de platforma; Geomorfologia regiunilor de orogen; dar la scara regionala se urmaresc in detaliu raporturile dintre structura si alcatuirea geologica actiunea diferentiata a agentilor externi pe acestea si relieful specific creat).
- Geomorfologie sculpturala (erozivo-acumulativa; studiaza relieful creat dominant de catre agentii externi); in cadrul ei separandu-se geomorfologia fluviatila adica a formelor de relief create de apele curgatoare (numita de W.M. Davis Geomorfologia normala intrucat apa curgatoare este prezenta si constituie un factor activ in orice regiune geografica, Geomorfologie glaciara, Geomorfologie periglaciara, Geomorfologia dinamica etc.
- Geomorfologia teoretica (generala) � studierea complexa a tipurilor de relief, a conceptelor, legilor, principiilor etc.
- Paleogeomorfologia - reconstituirea genezei si evolutiei reliefului dintr-o anumita regiune.
- Geomorfologia enviromentala care implica rezultatele relatiilor dintre activitatile antropice si procesele morfologice impuse de diversi agenti naturali atat in spatii restranse si pe durata limitata cat si la nivelul continental, planetar si in timp indelungat. Deci relieful, agentii si procesele reliefogene in spatiile apntropicem sau diferite grade de antropizare
Directiile in studiul reliefului.
Au impus cate un domeniu distinct al Geomorfologiei.
- Analiza morfografica - descrierea fizionomiei principalelor forme de relief (interfluvii, vai, versanti etc), indiferent de geneza si evolutia lor (se intocmesc profile si harta morfografica, etc.)
- Analiza morfometrica - interpretarea valorilor rezultate din masuratori si calcule efectuate direct pe hartile topografice (inaltimi, distante) sau pe diferite harti intocmite pe baze topografice la scari deosebite; acestea au referire stricta la anumiti indicatori morfometrici (pante, fragmentarea orizontala, energia de relief, ierarhizarea sistemelor de vai si de interfluvii, expozitia versantilor etc.; pentru fiecare se realizeaza harti si diagrame).
- Analiza morfogenetica sau morfosculpturala - cunoasterea genezei si evolutiei treptelor de relief sunt reprezentate pe harti geomorfologice generale; suprafete de nivelare, nivele de eroziune, piemonturi, terase, lunci etc.)
- Analiza morfodinamica - se stabileste mai intai potentialul suprafetelor ce compun relieful pentru anumite tipuri de procese de modelare (potential morfodinamic, risc morfodinamic), apoi agentii si procesele care le afecteaza, consecintele asupra utilizarii terenurilor si perspectiva evolutiei lor (morfodinamica actuala); se realizeaza harta proceselor actuale, schite de harta si profile pentru forme reprezentative.
- Analiza morfocronologica - stabilirea etapelor, fazelor prin care a trecut evolutia reliefului unei regiuni precum si a varstei acestora; se intocmesc diagrame geocronologice;
- Analiza morfostructurala - raportul dintre caracteristicile structurii geologice in functie de care se produce modul de actiune al agentilor externi si formele de relief rezultate (ex. cueste, horsturi, grabene, etc.); se realizeaza harti, profile.
- Analiza morfolitologica - raportul dintre caracteristicile fizice si chimice ale rocilor ce intra in alcatuirea unei regiuni si modul de actiune al agentilor externi in functie de care au rezultat forme de relief specifice (pesteri, chei, crovuri etc.); se intocmesc harta morfolitologica, schite de harta, profile.
- Regionarea � separarea in cadrul unui teritoriu a unor unitati de relief in care exista o anumita omogenitate sub raportul formelor, sistemului de relatii evolutive, dinamice, functionale si care reflecta peisaje specifice; se intocmeste harta regionarii geomorfologice.

Verificari
- Care sunt subunitatile principale ale Geomorfologiei
- Interpretati hartile morfometrice intocmite prin diferite metode la lucrarile practice.
- Se consulta in dictionarul fizico-geografic termenii: harta, profil, diagrame, panta, adancimea fragmentarii, densitatea fragmentarii si alte notiuni indicate la studiul reliefului.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 93
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved